Lifestyle

Jak uspořádat tematickou oslavu (narozenin)? Průvodce od A-Z!

O víkendu slavil rodinný přítel své 30. narozeniny. Jelikož s mamkou a ségrou rády pořádáme tematické oslavy, ani on jí neunikl. 🙂 Tentokrát se večer nesl ve znamení HUDBY. Oslavenec totiž hraje na bicí, saxofon a vystupuje s kapelou, takže uspořádat Music party bylo to pravé. Jak probíhá příprava na tematickou oslavu narozenin, svátku či jiné akce? Mrkněte na mého průvodce!

S mámou a ségrou už máme za sebou léta praxe v pořádání tematických oslav. Od princeznovské, vílí, glamour, Sex ve městě až po golfovou nebo italskou. Při vybírání tématu vždy vycházíme z individuálních zájmů (koníčků, radostí i ,,slabostí“) oslavence. Ačkoliv se může zdát, že uspořádat takovou oslavu je sranda, tak ve skutečnosti taková tematická oslava stojí spousty času i peněz. Výsledek a především pak radost oslavence (i okolí) ale stojí za to!

Návod: Jak uspořádat tematickou oslavu

Pokud jste doteď příliš neřešili oslavy narozenin – zkrátka udělali talíř chlebíčků a nafoukli pár balónků, tak tuhle změnu v podobě tematické party doporučuji. Jasně, oslava není o výzdobě a určitě ne každého by příprava bavila. Na druhou stranu na mě na Instagramu denně vyskakují stovky kreativních dortíků / outfitů a i o tom to je!

Pro ty z vás, kteří by si chtěli tematickou oslavu vyzkoušet, přináším takový náš rámcový postup příprav.

1. Zvolení tématu

Vždy je dobré vycházet ze zájmů / koníčků / radostí oslavence. Zároveň je třeba dbát i na jeho věk a také na pozvané hosty.

Je tvůj brácha nadšený fotbalista? Super, fotbalová party je na světě. Chceš překvapit svou kamarádku, která ráda peče? Vytvoř jí oslavu ve stylu cukrárny.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

2. Výběr prostoru a jeho zmapování

Ať bude oslava probíhat doma, nebo v nějaké restauraci, je třeba důkladně si zmapovat ,,terén“. Bude oslava primárně v obýváku? Budou hosté procházet přes chodbu? Bude party v létě a soustředěna tak především venku? Zkrátka, zmapovat si všechna místa (prostory), které bude třeba vyzdobit. (A nezapomeň na WC.:D)

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

3. Výběr barevné kombinace

U některých témat je barevná kombinace dána hned od začátku (např. fotbalová oslava). Někdy ale záleží hodně na vaší kreativitě a také na dalších faktorech  – věk oslavence, jeho oblíbené barvy, prostor oslavy, hosté apod.

Náš oslavenec je muzikant, takže Music party byla jasná hned od začátku. Navíc se jednalo o 30. narozeniny, takže jsme potřebovali, aby výzdoba působila slavnostně a dospěle. Šli jsme tedy do barevné kombinace černá – bíla – zlatá.

 

4. Brainstorming nápadů

Už máte téma, zvolenou barevnou kombinaci i zmapovaný prostor. Nyní přichází jádro celého procesu– brainstorming nápadů! Tímto nikoho nepodceňuji, rozhodně i jedinec je schopný vymyslet sám něco super, ale znáte to… Čím více hlav, tím více nápadů. 🙂

V téhle fázi doporučuji důslednou dokumentaci! Často totiž dohromady chrlíte nápad za nápadem a pak se může stát, že na nějaký zapomenete. A roli hraje sebemenší detail, protože mnohdy se z těch největších drobností rodí ty nejlepší nápady!

Na jaké oblasti je třeba myslet?

  • Výzdoba – vchodu, stolů, zahrady, stěn, židlí, oken apod.
  • Jídlo – je možné ho orientovat tematicky?
  • Dort – kapitola sama o sobě.
  • Pozvánky – jejich provedení (text, obrázky) a rozeslání.
  • Zábava – bude čas na nějaké hry / zábavný program? Budou mít hosté náladu být aktivní? 🙂
  • Kostýmy – dresscode do pozvánky.
  • Dárky pro hosty – např. na italskou party jsme rozdávali náhrdelníky z těstovin. 😀
  • Hudba – mnohdy jde také sladit do tématu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

5. Sepsání materiálů (dekorací), které budou potřeba nakoupit 

Takový stručný výčet: ubrusy, barevné čtvrtky, barevné tužky, balonky, tyly / látky atd. V tomto případě záleží na individuálních nápadech.:)

 

6. Pátrání, shánění

Tak tohle je vážně nejhorší část příprav. 😀 Mnohdy totiž máte konkrétní představu a ta je samozřejmě nesehnatelná.

Většinou chodíme do těchto obchodů: Nanu Nana, Tiger, Butlers, Albi nebo Moje party. Vážně ale záleží na tématu oslavy.:)

 

7. Příprava

Na samotný velký den D už je třeba mít vše hotové a  ,,jen“ zdobit, a proto všechno, co můžete, si připravte předem. Takže například vytvořte cedule, nastříhejte látky, nachystejte balíčky / dárečky, připravte hry apod.

 

8. Seznam úkolů

Těsně před dnem D je dobré si připravit seznam úkolů a rozdělit povinnosti a odpovědnosti.

 

9. Den D

Music party začínala oficiálně od 18:00 a my jsme přijeli už na 14:30. Součástí výzdoby bylo zdobení stěn notami, příprava ,,hudebních“ stolů, tvorba notové osnovy na vzkazy od hostů pro oslavence (psali je na malé noty, které věšeli na osnovu), rozmístění balónků a cedulí a příprava candy baru. Jak ale říkám, je to hodně individuální a příprava může zabrat několik hodin, zvlášť pokud chystáte tematické občerstvení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),


Musím upřímně říct, že se výzdoba opravdu povedla! 🙂 Co myslíte vy? Oslavenec byl nadšený a o tom to hlavně je!

Tak co, bude příští tematická oslava ta vaše? 🙂

Máte za sebou nějaké zkušenosti s podobnou lehce ,,bláznivou“ party?:) Budu ráda za vaše příběhy.

Sledujte mě na Instagramu jako @DiankaElla a v případě jakýchkoliv dotazů pište do DM.

Mějte se krásně!

Podpis Diana Ella

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *