Kariéra Marketing Studium

Kdo se bojí, nesmí na stáž! Aneb jaké je být stážistkou v marketingové agentuře eVisions?

Na vysoké škole mě oslovil marketing. Z učebnice se ale nedozvíte, jestli vás bude bavit i v praxi, a tak jsem pátrala po práci. Na internetu jsem narazila na nabídku stáže v marketingové agentuře eVisions, kam jsem poslala životopis a nakonec to vyšlo. 🙂

V jakých oblastech mě stáž obohatila? Jak to chodí v marketingové agentuře? Bylo těžké zaujmout v přijímacím řízení? Věřte, že oslnit (alespoň našeho šéfa) opravdu nebylo vůbec snadné.

Tento článek vznikl z jednoho hlavního důvodu, kterým je snaha vás motivovat a zkoušet nové věci (ať už v práci, škole, osobním životě) a to především pokud nejste spokojeni s tím, jaké to máte teď. Všichni máme strach z nových začátků, ale jen tak se posouváme kupředu.

 

Videorozhovor o marketingové stáži

Na základě tohoto článku vznikl videorozhovor o stáži pro portál Mladypodnikatel.cz. Pokud by vás zajímalo, jak vybírat agenturu pro stáž, jak projít přijímacím kolečkem a jak využít stáž pro svůj profesní i osobní růst, určitě na něj mrkněte! 🙂

 

Jak jsem se ke stáži dostala?

Aneb všechno zlé je pro něco dobré!

Všechno to začalo vlastně hrozně špatně a to když jsem v lednu skončila s prací v jednom e-shopu, kde jsem dělala marketingovou asistentku. Byť odchod nebyl mou vinou, mrzel mě, protože mě práce bavila. Teď ale vím, že to bylo to nejlepší, co mě v tomto roce potkalo. Nic se neděje bezdůvodně. Za tím si stojím a stát budu. Co můžete změnit k lepšímu, změňte. Co nemůžete, nechte být. A víte proč? Protože tak to prostě být má.

 

Jak jsem se stala stážistkou v eVisions?

Aneb kdo se bojí, nesmí na stáž! Ani na pohovor…

eVisions je online marketingová agentura, která poskytuje komplexní služby v oblasti digitálního marketingu. Když jsem se dočetla, že hledají stážisty, věděla jsem, že je to přesně to, co hledám!

Ptáte se, jak jsem na nabídku narazila? No, asi máme dobré SEO na klíčovou frázi ,,stáž v online marketingu“. 🙂 Nicméně náplň stáže, web agentury i její sociální sítě mě na první pohled zaujaly, a tak jsem poslala životopis a brzy dostala pozvánku na pohovor.

Ze zkušenosti jsem očekávala, že pohovor bude zhruba na půl hodiny. Nakonec jsem strávila přímo s majitelem agentury více jak hodinu a vycházela vyždímaná jako citron.:D

Co mi utkvělo v paměti nejvíc je asi to, že to bylo samé ,,ještě se ptejte, no ptejte se dál, co vás zajímá,…“ Zkrátka chtěl vidět zájem, energii, aktivitu, což je logické. Přísahám, že umět hvězdu nebo stojku, tak ji asi udělám.:D

Následovalo druhé kolo (test silných vlastností v AJ a praktický úkol). Nakonec vše dobře dopadlo, jak tedy víte. 🙂

Musím také dodat, že už pouze samotný pohovor byl pro mě velká zkušenost. Byl hodně o mě, o mé osobnosti, mých myšlenkách, podnětech, nápadech… Pokud totiž nemáte mnoho zkušeností, to hlavní, co můžete nabídnout, jste VY SAMI.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

V jakých oblastech mě stáž obohatila?

Aneb co se na stáži naučíš, při práci jako když najdeš! 

  • Praktické zkušenosti

Možná to bude znít nudně, ale praxe je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou jsem získala. Škola vás zavalí teoretickými znalostmi, které jsou bez pochyby důležité, ale právě praktické zkušenosti z vás udělají člověka schopného obstát v reálném životě.

  • Teoretické znalosti

Firma vám často umožní zúčastnit se různých školení, na které chodí zaměstnanci. Minimálně se ale dozvíte spousty věcí od svých kolegů, které většinou rovnou promítnete do praxe.


Jak to chodí u nás?

eVisions pořádáme pravidelně SEO večery, kdy i několik hodin diskutujeme nad zvoleným tématem z SEO, někdy i nad tématy z jiného oboru.  Dále jsem měla možnost účastnit se školení na srovnávač Zboží.cz nebo online školení na webovou analytiku.

Co je ale víc, kdykoliv se mohu obrátit na kolegy, kteří mi vždy se vším pomohou (a nikdy jsem si nepřipadala hloupě, zkrátka hloupí jste právě, když se nezeptáte.) Naštěstí máme v práci spousty sympaťáku (tímto vás zdravím), kteří nenechají slečnu v nesnázích.:D


  • Kontakty

Svět je sice vesnice, ale není na škodu tomu trochu pomoci. Kontakty, které si uděláte, už vám nikdo nevezme a nikdy nevíte, kdy se budou hodit.

  • Skvělou partu

Stáž mi umožnila poznat spoustu inspirativních a zajímavých lidí, se kterými hrozně ráda trávím čas. Jsme tým, který si je vědom svých povinností, ale zároveň si umí pracovní dny užít. Spíš než jako pracovní tým nás považuji za partu kamarádů, kteří mají společný cíl (aby firma dobře fungovala a naši klienti byli spokojení).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

  • Sebeuspokojení

Další neméně důležitý bod! Budete mít velkou radost z výsledku vaší práce, která je reálně přínosná.

  • Posouváte své hranice

Mnohdy je pouze na vás, jak si s úkoly poradíte a jak je uchopíte. Úkoly typu ,,nechám to na tobě, udělej to, jak myslíš“ jsou vážně ty ,,nejlepší“.:D

Své hranice ale posouváte především tím, že se nebojíte nových úkolů nebo vylepšujete ty stávající. Oblíbená věta našeho šéfa zní: ,,Je to super, ALE…“😀 Což je trochu otravné (promiň, jestli si to čteš:D), ale na druhou stranu jen tak se člověk může posouvat kupředu.

Jako stážistka jsem si mimo jiné vyzkoušela organizaci prezentace naší firmy na veletrhu Digijobs nebo byla součástí našeho video seriálu Novinky z onlajnu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rgd-2m-4_RQ&w=560&h=315]

  • Certifikát / Doporučení

Mnoho firem po absolvování stáže poskytuje certifikát, případně napíše doporučení. Jedná se o drobnosti, které však mohou mít velký význam při budoucích pohovorech.

  • Práci

Možná s vámi, jakožto stážistou, budou ve firmě natolik spokojení, že vám nabídnou pracovní pozici. Pokud jste si tedy našli stáž v oboru, kterému se chcete do budoucna věnovat, tak nezbývá nic než pogratulovat.:)

Zároveň chci dodat, že mě stáž ohromně posunula i po psychické stránce. Tohle jaro bylo poměrně náročné, ať v osobním životě, tak i ve škole (bakalářka + státnice). Když se ale soustředíte na práci, na vše zapomenete a jste v pohodě. Dny v kanceláři a především kolegové jsou plní pozitivní energie, kterou mi předávají.

Samozřejmě, že začátky jsou vždy těžké. Kdo by neměl strach jít do cizího prostředí? Kdo by se nebál, zda zvládne odvést svou práci dobře? Nikdo takový není. Nechcete zklamat ani toho, kdo vás přijal a ani sám sebe. Měla jsem ale to štěstí, že jsem se už od začátku cítila v našem týmu dobře. Nikdy jsem si nepřipadala méněcenná, nebo jako ,,ta stážistka, která tu je jen na chvíli“.

Je to ve vás. Pokud si budete připadat ,,něco míň“, bude to tak. Ve skutečnosti ale nic takové neexistuje. To, že nemáte roky praxe, neznamená, že jste horší. Jste mladí, ale ne něco míň.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Pokud vás čeká nástup do nové práce, tak se nebojte. Všichni začínají a mají strach. Nikdy to nevzdávejte, dělejte svou práci, jak nejlíp umíte a hlavně si ji užívejte! Znáte to přísloví. Choose a job you love and you’ll never have to work a day in your life.

Ze zákulisí marketingové agentury

Aneb jak to v eVisions chodí?

Práce se může rovnat zábavě. V případě marketingu by spíš měla. Abyste si dokázali lépe představit, jaká u nás panuje atmosféra, přidávám pár ,,historek‘“ z našich ,,běžných“ pracovních dnů.:D

  • Pravidelně kolem nás cupitá roztomilý pejsek naší copywriterky, kterému říkáme #Copypes.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

  • Slavíme všechny známé i neznáme svátky na základě našeho marketingového kalendáře.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

  • Když kolem vás v kanceláři projede šéf na koloběžce, tak to není nijak neobvyklé.
  • Když klukům dřevění za počítačem nohy, tak si je protáhnou fotbalem. Máme plyšovej míček a prostornou kancelář.
  • Slavíme svátky a narozeniny, jinými slovy jíme dortíky a koláčky. Ale všichni jsme furt hubení, což je známka toho, že hodně pracujeme a naše mozky pálí!

  • Taky máte v práci playstation?
  • Nemáme klimatizaci. Ale máme bazének.

Aby nevypadala práce u nás až tak moc free, tak je třeba dodat, že máme i spoustu stolů, židlí a počítačů, kde trávíme nejvíc času. Ale to není asi tak zajímavý, jako ten bazének… A taky máme dvě tiskárny. Jednu mám hned vedle sebe, ale chodím k tý na opačný straně kanceláře, abych se prošla. Protože vážně hlavně sedíme za počítačem a pracujeme. Ale teď zase zpátky ke stáži.

P.S. Pokud vás zaujala naše agentura, nebo se více zajímáte o online marketing, mrkněte na náš Facebook , Twitter a Instagram! Náš agenturní život také najdete pod hastagy #zezivotaeVisions, #SEObakers, #holkyzevisions a samozřejmě také #klucizevisions. 

 

Pokud uvažujete, zda stáž je to pravé pro vás (přeci jen se jedná většinou o pár měsíců a nemáte žádnou záruku do budoucna), tak věřte, že nebudete litovat. Byla to jedna z nejlepších věcí (ne-li vůbec ta nejlepší), která se mi tenhle rok stala!

Když budete vy i oni spokojení, třeba si vás nechají i dál. A když vás to bude štvát? Tak prostě skončíte.

Kratší story ze života o tom, jak mě láska k jídlu přivedla k práci. 🙂

Pracovní začátky jsou vždy těžké!

V souvislosti s mým ,,pracovním životem“ se s vámi musím podělit o tuhle docela funny story ze života.:D Od mala jsem taková social oriented (:D) a když jsem hledala práci, tak jsem chtěla být v kontaktu s lidmi a dělat (alespoň trochu) něco, co mě baví. No, a když jsem byla malá, tak mě bavilo hlavně jíst.😀

Byla jsem trochu otesánek a hrozně ráda jsem chodila s mamkou nakupovat do supermarketu, kde jsem poctivě vymetla všechny ochutnávky.😀  (Upřímně to dělám ještě teď.:D Ale teď je to spíš nemoc z povolání.:D) No a vždycky jsem si říkala, že jako ,,velká“ chci být ta slečna, které stojí u stánku a nabízí produkty. Jinými slovy = to musí být super, můžete celý den jíst.

Hosteska u ochutnávek = úsměv a ujídání? Fakt super…představa.

Ochutnávky jsem dělala cca 2 roky a musím říct, že to fakt není taková sranda.:D

  • Stojíte u ledničky, kde je šílená kosa (a vy se musíte pořád usmívat a tvářit se hrozně happy).
  • Ten obří stánek, u kterého stojíte, vám ze skladu reálně netáhnout svalnatí chlapi, ale vy.
  • Prodavačky v supermarketech vás nesnáší (jednak jste mladí a za 2. máte většinou na hodinu víc než ony).
  • Musíte zapisovat každé ochutnání, což se občas vážně nedá stíhat. (A jak se má pak ujídat, že jo.)
  • Připravte se na očumování od divných chlapíků. (Bod pro holky.)
  • To, že po 8 hodinách stání vám upadnou (zmrzlý) nohy asi není třeba zmiňovat.

Takže ve finále se moc nenajíte, za to se z vás stane hladová zmrzlina s bolavýma nohama.:D Ale zkušenost k nezaplacení.

Teď už ale dost o mně. Jak to vidíte vy? Jaké brigády máte za sebou a v čem vás nejvíce obohatily? Budu ráda, když se podělíte!

Vaše

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

2 Comments

  1. […] napsat něco konkrétního. Třeba když jsem Dianě Zadákové psal děkovnou zprávu za článek o stáži. Zpětně jsem tento kontakt využil na kontaktování copywriterky Martiny Habartové z agentury […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *