Cestování Lifestyle

Víkend ve Vídni: To nejlepší z města stihnete za 48 hodin

Pokud nemůžete meškat v práci, anebo chcete podniknout jen krátký výlet, z celého srdce doporučuji návštěvu Vídně. Překrásné historické budovy, přehledná veřejná doprava a naprosto báječné podniky!

Přečtěte si, jaká místa musíte navštívit, pokud máte pouhých 48 hodin. Na konci článku máte i malý bonus. Mapku centra Vídně + tipy v pdf ke stažení, takže si můžete vše rovnou vyznačit! 🙂

Diana Ella - Prater, Vídeň

Poslední červnový víkend jsem strávila v krásné Vídni. Vůbec jsem nevěděla, co čekat a byla jsem opravdu pozitivně překvapená – krásné památky, usměvaví lidé, přehledná veřejná doprava, boží kavárny i bistra!

Co když ale máte na návštěvu pouhé 2 dny? POHODA! S naprostým klídkem, zdržováním, fotografováním a kafíčkováním jsme s kamarádkou zvládly navštívit vše, co jsme si naplánovaly – od památek, přes útulné uličky a obchůdky až po stylové kavárny.

Co je zásadní?

Hrozně nám pomohlo, že jsme měly předem připravený ,,must-see“ seznam míst (památky, kavárny, atp.), která jsme si zároveň vyznačily na mapce centra města (mapku ke stažení najdete na konci článku).

Většinu míst nám doporučili naši kamarádi, kteří už ve Vídni byli (tímto ještě jednou moc děkujeme!). A tak si myslím, že bych měla tyto skvělé tipy předat zase dál, aby se hodily i vám!

A pozooooor! Každý nadpis s tipy je proklikatelný, abyste se mohli rovnou na památky, případně kavárny podívat! 🙂 

Místa, která musíte ve Vídni navštívit

Památky

#1 Schönbrunn Palace

Hned při příjezdu jsme podnikly ,,výlet“ na zámek Schönbrunn, který leží jen malý kousek od Vídně. Pohodlně se tam dopravíte metrem, takže cesta z centra vám zabere max 25 minut.

Tento barokního zámeček byl od druhé poloviny 18. století do roku 1918 letní rezidencí rakouských císařů. Přes zimu bydlela císařská rodina v Zámku Hofburg (o tom dále).

Samotná zahrada, jejíž součástí je překrásná ohromná fontána, labyrinty i ZOO, je zakončená glorietem, ozdobnou stavbou, ke které se dostanete po pár stovek metru dlouhém stoupání. Odměnou vám bude (kromě několik desítek spálených kalorií:D a nárůstu svalové hmoty) úžasný výhled na panorama Vídně a samotného zámku Schönbrunn.

Zámek i zahrady jsou součástí seznamu UNESCO.

 

#2 Hofburg Palace

Zimní sídlo habsburských panovníků se nachází v samém srdci Vídně. Bohužel se kolem něj nenachází zahrady, ale za to ho máte při procházce centrem ,,jako na dlani“. Doporučuji vzít trasu Hofburg – Rathaus – Parlament – Musem of Natural History – Mumok. Vše je totiž kousek u sebe, takže během hoďky zvládnete vše s naprostým klídkem. A pak hurá na kafíčko!:)

 

#3 Rathaus (Vídeňská radnice)

Neogotická budova slouží jako sídlo městského zastupitelstva a vídeňského starosty. No, závidím! 😀 Je opravdu krásná. Radnice stojí na prostranství s parkem, ve kterém se často konají koncerty, trhy a podobné akce, což potvrzuji z vlastní zkušenosti. Bohužel jsem si radnici nemohla nafotit, protože na prostranství se jeden z koncertů zrovna chystal.

 

#4 Parlament

Tady asi nemám, co dodat. Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Zkrátka must see, když jste ve Vídni a máte to ,,přes ulici“ hned k následujícímu bodu. 🙂

 

#5 Museum of Natural History

Přírodovědecké muzeum ve Vídni patří mezi největší a nejvýznamnější světová muzea a je zároveň největším muzeem v Rakousku. Hned naproti se tyčí budova uměleckohistorického muzea, která je od přírodovědeckého oddělena fontánou a menším parkem. To ostatně krásně uvidíte i na mapce centra Vídně, kterou pro vás mám na konci článku.

 

#6 Mumok

Pokud přejde ulici od komplexu výše zmíněných muzeí, dostanete se k Mumoku (,,MUseum MOderner Kunst“) neboli také muzeu moderního umění. Součástí muzea je více než 10 000 exponátů od předních umělců jako byl např. Pablo Picasso nebo Andy Warhol.

 

#7 Zámek Belvedere

Zámek Belvedere je jeden z nejkrásnějších barokních památek v Evropě a spolu se svou zahradou je, stejně jako Zámek Schönbrunn, zapsán na seznamu UNESCO!

Palác byl postaven na počátku 18. století a byl využíván jako letní sídlo prince Eugene Savoy. Nachází se jen kousek od centra Vídně (pár stanic tramvají), takže není ani příliš ,,z ruky“. Hned při příchodu mě zaujala jeho rozlehlá božská zahrada s fontánou. Něco, co byste z Vídně opravdu měli vidět! 🙂

Diana Ella - Belvedere Palace - Vídeň
 

#8 St. Stephen’s Cathedral

Pokud jste, stejně jako já, ujížděli na seriálu Komisař Rex, určitě si vzpomenete na ,,věžatou“ budovu z úvodní znělky zmíněného seriálu. Tato věž nepatří žádné jiné budově než Katedrále sv. Štěpána!

Nebudu si na nic hrát, reálně toho o katedrále moc nevím. 😀 To si zcela jistě můžete dohledat. Katedrála je však v centru a při brouzdání městem ji nemůžete minout. 🙂 Nejlepší je zpříjemnit si cestu ke katedrále zastávkou v Hotelu Sachr (o tom dále).

 

#9 Karlskirche

Barokní kostel svatého Karla Boromejského leží kousek od Karlova náměstí (ano i ve Vídní takový ,,Karlák“ mají). 🙂 Před kostelem se nachází krásná fontána, kde si můžete jen tak sednou a vychutnávat vídeňskou atmosféru.

My jsme se ke kostelu dokonce vrátily 2x kvůli fotce. 😀 Na té první totiž Hanka (má kamarádka) spala, ale strašně se jí líbilo to místo. 😀 Takže i když máte 48 hodin, zvládnete se vrátit na nějaká místa vícekrát! 😀

 

#10 Zábavný park Prater

Mám takovou jednu cestovatelskou ,,specialitku”. V každém městě si vyberu jedno místo, o kterém pořád dokola ,,žvatlám“ dokud ho nenavštívím. V Madridu to byly lodičky v parku el Retiro, v Londýně London Eye, v New Yorku Empire State Building a ve Vídni ruské kolo v zábavném parku Prater. 😀

Nejsem asi ten pravý pouťový typ, ale pokud ujíždíte na všech těch ,,crazy“ atrakcí, Prater is a must!:) Leží sice dál od centra města, ale metrem se k němu dostanete do 15 minut. Konkrétně jsme jeli fialovou linkou U2 – více v mapce Vídně na konci článku.

 

#11 Naschmarkt

Vítejte v Naschmarktu! V nejznámějším a nejstylovějším food marketu v Rakousku! Nikde jinde ve městě, ani pravděpodobně nikde jinde v Rakousku, nenajdete tak širokou škálu věcí, které byste mohli nakoupit k snědku (a nebo minimálně očima sníst). 🙂

Naschmarket je jen kousíček od Karlskirche (viz výše) a božské kavárny Vollpension (o té zase dále), takže můžete tato místa krásně spojit při procházce městem.

Kavárny & restaurace

#1 Hotel Sachr

Kdo nezašel na dortík Sachr ve Vídni, jako by tam nebyl! A ten nejlepší podávají právě v Hotelu Sachr. Nenechte se odradit frontou před vchodem. Zařadily jsme se (do stáda), ale během pár minut jsme seděly u stolu. Opravdu to odsýpá a ten dortík s kafem stojí za to! 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Součástí hotelu je zároveň obchůdek, odkud si můžete odnést Sachr ve všech jeho formách – dortové, koláčkové, pralinkové… Co hrdlo ráčí. 🙂

 

#2 Kavárna Aida

Známý růžový kavárenský řetězec Aida nemůžete minout! Řetězec najdete snad na každé (méně) známé uličce a nemůžete ji minout právě pro její nepřehlédnutelnou růžovou koncepci.

Příspěvek sdílený Aida (@aidacafe),

U růžového barvu plného sladkých dobrot vás obslouží slečna v růžové sukni. Kávu si odnesete v růžovém kelímku a světe div se, nejenom že káva díky kalíšku sladce vypadá, ona sladce i chutná! 😀 Uznávám, že tenhle koncept je spíše pro dámy. 🙂

Ať už Aidu znáte nebo ne, má opravdu tradici. Kavárna byla založena před téměř 100 lety a díky frančíze se postupně šíří dále do světa. Tak snad se jednou dočkáme i v Praze. 🙂

 

#3 Vollpension

Vollpension, naprosto dokonalá a stylová kavárna kousek od Karlova náměstí! Čeká vás posezení v útulném křesílku (do kterého se při sednutí tak zaboříte, že už se skoro nezvednete 😀 – zvlášť po delším chození), dokonalé dezerty, roztomilé starší prodavačky v oblečcích ve stylu 1. republiky a stejně tak historicky laděná hudba. Opravdu kouzelné místo, kde načerpáte energii na další pochody!

 

#4 Yamm!

Přestože nejsem vegetarián, tato vegetariánská restaurace opravdu zabodovala! Obsloužíte se sami v bufetovém baru, pak svojí ,,nálož“ na talíři zvážíte a dle váhy pak platíte.

Na výběr mají širokou selekci salátů (zeleninových, čočkových, s bulgurem, kuskusem, mozzarelou…), dále měli lasagne z polenty, udon nudle se zeleninou a sójou, rajčatové penne a spoustu dalších dobrot. Dezertům byl pak věnován speciální pult.

Já jsem zvolila kombinaci udon nudlí a těstovinových a zeleninových salátů. Skvělé, chutné, výživné – název Yamm mají zasloužený! Podnik opravdu doporučuji a modlím se, aby otevřel svou pobočku i u nás! 🙂

 

#5 Jonas Reindl Cafe

Stylová vintage kavárnička jen kousek od Rathausu a rakouského parlamentu. Koncepci kavárny Jonas Reindl bych přirovnala ke kavárnám typu Coffee room / Phills Corner / Home Kitchen, které se u nás v Praze těší velké oblibě. 🙂

Kavárna nabízí široký výběr opravdu skvělé kávy, lahodně vypadajících koláčů (bohužel jsem neměla, protože jsem byla ještě full od snídaně :D) a také skleničky plněné chia puddingy nebo nočními oat meals. 🙂

 

#6 Der Wiener Deewan

Pákistánské bistro v centru Vídně, ve kterém si nabere, kolik sníte a zaplatíte, kolik chcete. It´s a dream. 😀 Ve skutečnosti to jídlo je tak dobré, že vám nedělá problém nechat u kasy částku, kterou byste utratili v běžné restauraci.

Bistro bylo plné sympatických mladých studentů a částečně také turistů. Rozhodně doporučuji navštívit, je to zajímavá zkušenost! 🙂

 

Průvodce Vídní, mapka města na vytištění a další tipy

Vídeň - průvodce - by Diana EllaVídeň – co navštívit (průvodce) by Diana Ella

Co navštívit ve Vídni, pokud máte pouhé 2 dny? Tipy na památky, kavárny, restaurace a bistra najdete v mém průvodci.

Další extra tipy:

  • Vyplatí se koupit jízdenku na 48 hodin, která platí na každý typ městské dopravy (za 14 Euro).
  • Do Vídně jedině vlakem! Nasednete a za 4 hoďky jste tam. Jely jsme RegioJetem a fakt pohodička! 🙂
  • Tipy z průvodce si zakroužkujte v této mapce centra Vídně.
  • Skvělou partu s sebou! 🙂

Další (nejen) cestovatelskou inspiraci najdete na mém Instagramu, tak se se mnou neváhejte propojit. Najdete mě jako @diankaella. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Doporučuji také přečíst jeden z nejčtenějších cesto-článků na mém blogu.

Přečtěte si 42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy

Mějte se krásně!

Vaše

podpis Diana Ella blog

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. Tyjooo. Moc hezky shrnutý! Díky za inspiraci 😉

  2. Moc díky chystám se na Podzim. Super tipy. 🙂 Díky

    1. dianaella says:

      Super, moc si to užijte!

  3. Móóóc děkuji chystám se na výlet do Vídně a na vašich stránkách mě inspirovalo spoustu zajímavých míst .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *