Lifestyle Motivace Studium

9 osvědčených tipů, jak zvládnout semestr snadněji

Studium umí být občas (čtěte často) stresující – ještě v půlce semestru seminárky zejí prázdnotou a úkolům, které jsme odložili ,,na pak“, se nějak záhadně blíží deadline – no však to znáte… Mějte ale vždycky na paměti následující větu: ,,Když to zvládli ostatní, zvládnu to taky!“

Důležité je se nehroutit, mít jasný plán, dostatek potřebných informací (nikoliv lavinu) a uvidíte, že vše zvládnete bez většího stresu. Pojďme si ukázat, jaké studentské praktiky se osvědčily mně. 🙂

1. Zjistěte si veškeré informace o daném předmětu

Za kolik kreditů předmět je? Jaká je jeho úspěšnost (má tedy cenu ho ,,hrotit“)? Absolvoval ho někdo z vašich známých, který by vám poskytl informace? Kolik se píše testů a v jakých týdnech? Čeká vás ústní zkouška?  Budete muset psát seminárku? Je nutné splnil nějakou podmínku, aby jste vůbec k závěrečné ústní zkoušce dostali? Je povolená absence na cvičeních? Atd, atd…

Osobně mám vždycky po první týdnu školy v hlavě trochu hokej. Nevím, kolik testů se píše na každém předmětu, v jakém týdnu, zda je nějaká minimální hranice, seminárka apod. Osvědčilo se mi vytvořit tabulku, kam si zapíšu název předmětu a pod něj jednotlivé části a kritéria hodnocení.

Tabulku se všemi předměty si pak trochu přikrášlím a vylepím nad stůl, abych ji měla (ne)pěkně na očích… 😀

Šablonu tabulky s přehledem předmětů a hodnocení si můžete stáhnout zde. Stačí pak dát ,,Soubor“ a ,,Stáhnou jako“, což ale určitě víte, takže asi není třeba zmiňovat.

 

2. Najděte si ty správné materiály

Jasně, ke každému předmětu se vážně X povinných knížek, bez kterých ten předmět prostě NEMÁTE ŠANCI UDĚLAT! A to nemluvím o dalších 5 doporučených.

A teď realita. Nějaké předměty, si troufnu říct, bez těch bichlí vážně neuděláte, ale většinou vám postačí prezentace z přednášek, vlastní výpisky nebo výpisky drahých spolužáků, kteří už předmět absolvovali.

Každopádně nejhorší je zavalit se haldou materiálu, zběsile lítat od jednoho k druhému a neumět nakonec nic. Snažte se množství materiálů ke každému předmětu minimalizovat. Vycházej ze zápisků, které jsou k dispozici a pouze je doplňujte svými vlastními, nebo doplňujte informace rovnou do prezentací.

 

3. Přidejte se do správných facebookových skupin

Každá škola a většinou i ročník má svou facebookovou skupinu. Tam se toho ale ve finále moc nedozvíte. Klíčové je přidat se do skupin konkrétních předmětů. Právě tam najdete ty nejaktuálnější a nejžhavější novinky.

Občas se teda vyplatí nečíst vše a hlavně ne těsně před testem, protože můžete narazit na vážně depresivní a stresující výjevy spolužáků (typicky: Dneska úspěšnost jen 3/11!!!) Ale vy se nemáte čeho bát – víte všechny informace, máte správné materiály, takže no stress. A oni občas spolužáci i celkem rádi blafujou. 😉

Mimochodem, ten pocit, kdy po úspěšně absolvovaným předmětu opustíte skupinu, je k nezaplacení.  (Taky tam můžete zůstat a radit méně zkušeným spolužákům nebo se lišácky smát, že už to máte za sebou. :D)

 

4. Buďte sociální a najděte si kamarády

Snažte se hledat kamarády všude, kde se dá. Nejenže přátel není nikdy dost a budete mít nový parťáky na party i studijní večery, ale občas se může stát, že vám pošlou nějaké ty zápisky, nebo mají o fous více informací o předmětu než vy. (A přiznejme si, že ta asymetrie informací na vejšce fakt je. Na co se nezeptáte, to prostě nevíte. A někdy i když se zeptáte. :D)

 

5. Co můžete zvládnout dnes, neodkládej na zítřek… Ani na pozítří

Zatímco začátek semestru je trochu plonkový (do průběžných testů daleko a deadliny seminárek nám přijdou vzdálený asi jako vesmír), v půlce semestru přituhuje a my najednou nestíháme.

Snažte se ty plonkové první týdny využít na maximum. Máte mít na nějaký předmět prezentaci? Dejte si ji mezi prvními. Máte napsat několik seminárek? Začněte s nimi hned. Věřte mi, že se vám to vyplatí.

 

6. Naučte se základy a přemýšlejte v širších souvislostech

Můžete se učit od rána do večera a stejně se nenaučíte všechno. Když bude profesor chtít, vždycky může dát do testu něco, co nikdo neví. Hlavní je umět základ a především látku pochopit. Pokud jí budete rozumět, dokážete o dané problematice přemýšlet v širších souvislostech a nakonec se doberete ke správnému řešení.

Pokud máte problém s hlubokým soustředění a roztěkaností, mohl by vám přijít vhod článek 10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří hluboké soustředění.

 

7. Nastavujte si dílčí cíle a odměňujte se

Zvládli jste prezentaci? Dostali jste z testu hodně bodů? Asi mi dáte za pravdu, že největší odměna je radost z dosažených výsledků…. Ale proč si neudělat život ještě hezčí, že?

Vyrazte na dobrý oběd s kamarádkou, nebo pořádnou snídani! Však si to zasloužíte! Taková snídaně zlepší i ten nejošklivější (školní) den, a proto jsem sepsala 15 (mimo)pražských podniků, kde podávají skvělé snídaně. Určitě na ně mrkněte a dejte si něco dobrého i za mě!

 

8. Máte toho moc? Postupujte podle priorit a deadlinů

Seminárka zeje prázdnotou, ze čtyř úkolů máte s bídou dva a látku, ze které píšete test, jste ještě neviděli. Zkrátka, pokud občas nevíte, kde vám hlava stojí, postupujte podle priorit a deadlinů. 

Jaké další praktiky se mi osvědčili v boji proti přetížení, se můžete dočíst v článku 7 důvodu, proč se cítíte přetížení a jak to dokážete změnit.

 

9. Buďte v pohodě. Když nejde o život, je to stejně o *. 🙂

To, že nestíháte a máte někdy pocit na zbláznění, je vlastně super! Znamená to, že žijete a nesedíte jen u stolu zavalený skripty.

Máte nějaký další tip, jak hravě zvládnou semestr? Jsem s ním! Protože těch není nikdy dost. 🙂

P.S. Své nastřádané zkušenosti a (vtipné) postřehy ze studentského života s vámi sdílím v rubrice Studentské tipy a trikyOcení všichni školou (ne)povinní!

Ať vám vyjdou všechny testy a zkoušky!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Musím přiznat, že hned ten první mě pobavil. Jednou jsem si takhle udělala podobnou tabulku a v hodně blízké době jsem následně zjistila, že na stagu jsou informace ještě z dob, kdy to učitel aktualizoval (asi tak X let dozadu). No a když jsem to upravila podle informací z prvních hodin, tak jsem stejně narazila, protože se to během semestru ještě několikrát změnilo…
    A s šestým bodem nemohu nesouhlasit. Je to o naučení základu a pak nabalovat a přidávat souvislosti 🙂
    Lucka Stefani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *