Motivace Život

Jak dosáhnout svých cílů? Těchto 8 návyků vás může zastavit

Chcete dosáhnout svých cílů? Překážkou v jejich splnění nebývá nedostatečná motivace ani nedostatek vnitřního nadšení. Příčinou jsou zdánlivě obyčejné návyky, které jsou v nás hluboce zakořeněny. Návyky, které si mnohdy ani neuvědomujeme. Jaké špatné návyky vytváří bariéry ve vaší cestě k úspěchu a jak je změníte ve váš prospěch?

Když jsme byli malí, učili nás snít. Snít tak, aby žádný z našich snů nebyl nesplnitelný. Byli jsme čím jsme chtěli a kdy jsme chtěli – dokud jsme nedospěli. Najednou se ocitáme tváří v tvář realitě.

Vzdáváme se našich snů, neboť je narušují ,,běžné“ starosti, které dnes a denně řešíme. Je to placení účtů, návštěva lékařů, skládání zkoušek – zkrátka řešení osobních i pracovních problémů. A na sny tak nějak nezbývá čas… A nebo je to trochu jinak?

I přes veškeré překážky, které nás v životě potkají, bychom neměli přestat věřit v naše sny.  Neměli bychom přestat o našich snech přemýšlet! Ba naopak.

Měli bychom o nich přemýšlet stále a především přicházet s nápady, jak je zrealizovat. Měli bychom za nimi jít, krůček po krůčku. Věřím, že odhodlání, zapálení, vášeň a pracovitost nám pomůže dosáhnout toho, co skutečně chceme.

Jenže ve skutečnosti překážkou ve splnění našich snů není nedostatek energie a nadšení. Překážkou jsou zdánlivě obyčejné, ale špatné návyky, které si mnohdy ani neuvědomujeme.

8 návyků, které nám brání dosáhnout našich cílů

 

 

#1 Děláte všechno sami, přestože nemusíte. Dejte příležitost jiným.

Všechny úkoly chcete dělat sami, až si jednoho dne uvědomíte, že to prostě není možné. Pokud děláte všechno sami, v podnikání, ve svém životě a nikdy nepožádáte o pomoc, jak můžete mít čas a prostor pro váš růst?

Když sami cítíte, že vás nějaká činnost neobohacuje, že nijak nepřispívá k něčemu vyššímu, přenechejte ji někomu jinému. Dejte prostor ostatním, aby se naučili dělat věci, které vy už dávno umíte. Dejte jim příležitost růst a pokračujte v cestě ke splnění vašich cílů. Jsou lidé, kteří by takovou příležitost brali všemi deseti, zatímco vás pouze okrádá o čas.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#2 Neustále se srovnáváte s ostatními (s horšími). Uvědomujete si proč?

Dalším zvykem, nebo spíše zlozvykem, je neustále srovnávání se s ostatními. Všichni to děláme, ale měli bychom se zamyslet, PROČ vlastně.

Neustále srovnávání se s každým, koho potkáte, s lidmi ve vašem okolí, s lidmi, které znáte jen skrze sociální sítě, vám růže nepřinese a účty nezaplatí. Možná si někdy říkáte…

Proč má někdo dlouhodobý vztah a já ne? Jaktože má 10 tisíc followerů na Twitteru a já sotva pár stovek? Jak je možné, že ve 25 letech mluví plynně třemi jazyky, vystudoval 2 vysoké školy, bere 60 tisíc měsíčně a ke všemu denně navštěvuje posilovnu? Sakra, chci to taky!

Chci taky pekáč buchet a mluvit španělsky, italsky a francouzsky! Chci šťastnou rodinu, zamilovanýho kluka, který mi bude nosit kafe, nadšené followery na Twitteru a práci snů.

Jenže čím více se porovnáváte s ostatními lidmi, tím více energie do toho dáváte. A tím méně energii zbývá na váš růst. Chápu, že srovnáním získáváme vhled do situace, že se tak řadíme do určitých ,,škatulek“, inspirujeme se… Dělejme to ale s mírou a bez náznaku závisti.

A když už se tedy srovnáváte, vždy s těmi lepšími. Pokud se například necítíte dobře ve svém těle, je rozhodně lepší si říct ,,Chci mít zadek jako Taťána Gregor Brzobohatá.“ než ,,No, pořád mám lepší zadek než má dvousetkilová sousedka.“ 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#3 Vstřebáváte špatné myšlenky. Jen lepší lidé z vás udělají lepšího člověka!

Sociální učení je věc běžná. Přesto si mnohdy neuvědomujeme, jak moc podstatná pro náš rozvoj je. Buďte proto opatrní, kým se obklopujete.

Pokud budou kolem vás lidé, kteří myslí ,,v malém“, kteří nevěří, že mohou být a dělat víc, že nedokážou něco změnit (přestože si to přejí), předají takové myšlení i vám. Tedy myšlení, že vaše sny a cíle jsou příliš vzdálené na to, aby byly realizovatelné.

Obklopujte se správnými lidmi. Lidmi, kteří vám pomohou se posunout vpřed. Jen lepší lidé z vás udělají lepšího člověka. Vstřebávejte ty správné myšlenky a tu správnou energii.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#4 Idealizujete si ,,hvězdy“. Nejsou mimozemšťané, ale lidské bytosti, stejně jako vy.

Vidíte ty hvězdy na vrcholu. Hvězdy, které dosáhly svého. Vylezly na Mount Everest, vyhrály Křišťálovou Lupu, provdaly se za Leonarda DiCapria, založily úspěšný podnik. A vy co? Vy si říkáte: ,,Nikdy nedosáhnu toho, čeho dosáhli oni.“ Haha… Přestaňte si idealizovat lidi. Začněte je studovat a především začněte studovat jejich cestu k úspěchu.

Nepřestávejte ale přitom získávat vlastní jedinečné zkušenosti a využívat svou vlastní inteligenci. Jen tak můžete překonat lidi, které považujete za ,,hvězdy“. Respektujte jejich zkušenosti a vše, co udělali, ale neidealizujte si je. Nejsou to mimozemšťané. Jsou to lidské bytosti, stejně jako vy. A vy jste schopni být stejně úspěšní jako všichni ostatní na této planetě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Taylor Swift (@taylorswift),

 

 

#5 Přehnaný perfekcionismus je lano, které vás drží na uzdě.

Pokud chcete dosáhnout v životě skvělých věcí, je úplně normální mít pocit, že musíte být dokonalí. Je to něco, na co já sama stále narážím. O tom jak bojuji s perfekcionismem jsem se rozepsala už dřív. Jenže perfekcionismus je jako lano, které vás drží na uzdě.

Přitom vyjít z komfortní zóny, přijmout fakt, že můžete chybovat a že je to naprosto normální, je nejlepší způsob, jak začít růst.

Máte nápad? Nečekejte. Netravte hodiny a hodiny a tolik duševního času a energie na něčem, jen abyste se ujistili, že to bude perfektní hned od začátku. Stejně nebude! A to ještě na hodně dlouhou dobu. A zjistíte to až v praxi. A právě to vás obohatí nejvíc.

Chcete psát blog? Prima. Tak prostě začnete. Je jedno, že prvních pět článků bude strašných, že nebudete vědět, zda někoho budou zajímat, že si je přečte s bídou 40 lidí (z toho 10 členů rodiny), že se vám lidi budou smát. Neřešte, že nemáte perfektně zpracované povídání ,,about me“, že nemáte založené profily na sociálních sítích, že grafika působí laicky. Prostě udělejte ten první krok a učte se. Učte se za pochodu a realizujete své sny zároveň.

I můj blog prošel určitým vývojem… 😀

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#6 Všechno je pro vás příliš komplikované, než aby to bylo realizovatelné.

Achjo, proč je všechno tak složitý! Když se nad tím tak zamyslíte, tak v podstatě každou činnost, kterou děláte, doprovází řada komplikací.

Může to být naštvaný profesor na ústní zkoušce, svolení pro vydání tiskové zprávy od klienta, nasazení trackovacího kódu, abyste zjistili, zda tedy ty vaše články někoho zajímají.

A tak říkáte, že vám to vlastně za to ani nestojí. Že prostě na tu zkoušku nepůjdete, že tu tiskovku nevydáte, že ten zájem čtenářů nezjistíte.

Ale víte co, čím více námitek, připomínek, odmítnutí, komplikací, tím více se stáváte odolnější a silnější. Komplikace byly, jsou a budou, to se nezmění. Celý váš život bude doprovázen komplikacemi. Můžete ale změnit váš postoj. Přijměte komplikace jako fakt a neberte je jako bariéru, která vám brání v dosažení vašich snů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#7 Myslíte jen na velké cíle. Ty jsou obvyklé až příliš vzdálené.

Tak strašně moc chcete vyhrát Křišťálovou Lupu. Tak strašně moc chcete získat titul inženýra. Tak strašně moc chcete být šéfredaktorem časopisu Forbes nebo založit úspěšný podnik.

Pokud myslíte až příliš na tu obrovskou vizi a cíl, můžete být frustrováni. Je skvělé vědět, kam směřujete a co chcete. Jenže tak velkého cíle nedosáhnete přes noc. A najednou cítíte, že ty sny jsou nějak moc vzdálený a připadají vám nedosažitelný. A to vás může zastavit začít si je plnit.

Rozdělte si váš velký cíl na dílčí cíle. Začněte s malými, nepatrnými.

Máte napsat disertační práci? Zní to tak neuchopitelně a náročně. Když si ale tento cíl rozčleníte na rešerši zdrojů, na napsání jednotlivých částí, kontaktování odborníků, tak najednou už nebudete cítit bariéru nesplnitelnosti.

Začněte každodenně řešit dílčí cíle, jeden po druhém, až se nakonec dopracujete k tomu velkému.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

 

#8 Příliš se soustředíte na minulost. Poučte se a běžte dál.

Nedovolte, aby vaše minulost určovala vaši budoucnost. Nevyhráli jste Křišťálovou Lupu jen o pár desítek hlasů? Nepřemýšlejte nad tím, co by se stalo, kdybyste ji vyhráli. Zeptejte se sami sebe – co můžu udělat, abych ji vyhrál příště?

Poučte se z minulosti a běžte dál. Nenechávejte se svazovat případným neúspěchem.

 

 

Tak si to opět všechno shrneme. 🙂

  1. Pokud cítíte, že vás nějaká činnost neobohacuje a nijak nepřispívá k vašemu vyššímu cíli, přenechejte ji někomu jinému. Dejte jiným prostor, aby se naučili dělat věci, které vy už dávno umíte.
  2. Porovnávejte se s ostatními jen s mírou a bez náznaku závisti. A hlavně vždy s těmi lepšími.
  3. Obklopujte se správnými lidmi, kteří vám pomohou se posunout vpřed. Jen lepší lidé z vás udělají lepšího člověka.
  4. Neidealizujte ,,hvězdy“. Začněte studovat je a jejich cestu k úspěchu. Nejsou to mimozemšťané, ale lidi jako vy.
  5. Přehnaný perfekcionismus je lano, které vás drží na uzdě. Nečekejte, než bude vás plán perfektní. Udělejte ten první krok a učte se za pochodu.
  6. Každou činnost, kterou děláte, bude doprovázet řada komplikací. Přijměte komplikace jako fakt a neberte je jako bariéru, která vám brání v dosažení vašich snů.
  7. Nemyslete rovnou na obrovské vize a cíle. Jsou až příliš vzdálené. Začněte každodenně řešit dílčí cíle, jeden po druhém, až se nakonec dopracujete k tomu velkému.
  8. Poučte se z minulosti a běžte dál. Nedovolte, aby vaše minulost určovala vaši budoucnost.

 

Stáhněte si přehled špatných návyků (ve 2 barvách)

Chcete dosáhnout vašich snů? Stáhněte si přehled špatných návyků v sekci ke stažení. Tentokrát ve dvou barevných provedení. Stáhněte si růžový přehled nebo modrý. Nesejde z očí, pak nesejde z mysli! 😉

8-návyků-které-brání-v-dosazeni-vytycenych-cilů-blue

Zřejmě jste teprve na začátku vaší cesty. Tak nazujte pořádný boty a jděte za svými sny step-by-step. A myslete přitom ještě na jednu věc – I cesta je cíl.

Vydejte se na ní s nadšení, odvahou a odhodláním. Počítejte s tím, že přijdou překážky. Vy se ale nenecháte zastavit.

Že ne?

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. […] Tip: Přečtěte si článek Jak dosáhnout svých cílů? Těchto 8 návyků vás může zastavit. […]

  2. Veľmi sa mi páči profesionálny prístup, ktorý so svojim blogom zaujímaš. Downloady a takéto spracovanie nie je jednoduché len tak nájsť. 🙂 Cool, cool. Rady som poznal, lebo som sa v problematike už dlho túlal, ale viem si predstaviť, že ich veľa ľudí využije. 🙂

    1. dianaella says:

      Ahoj, moc moc děkuji za Tvou zpětnou vazbu, která mi opravdu udělala velkou radost! 🙂 Jsem ráda, že se ti blog (a s snad i článek) líbí a snad budeš pravidelným čtenářem! 🙂

      Měj se hezky,

      Diana

  3. Další skvělé rady.:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *