Tipy na podzimní výlety
Cestování Lifestyle

8 míst, kam vyrazit na výlet do podzimní přírody

Podzim… Slunce už sice tolik nehřeje, ale ještě pořád má sílu. Sluneční paprsky vytváří tajemnou atmosféru, příroda je nádherně zbarvená a mnoho (především přírodních) míst je v tomto období nejfotogeničtějších.

Vybrala jsem pro vás jedny z nejkrásnějších lokalit, které lákají k (podzimnímu) výletu. Nechte (pro jednou) bačkory doma a vydejte se vstříc okouzlující podzimní přírodě.

Tipy na podzimní výlety

#1 Dýňový svět

O Dýňovém světě:

Na Statku u Pipků, kde se zabývají pěstováním dýní a obilovin, pořádají v podzimních měsících Dýňový svět. Při návštěvě statku se pokocháte pohledem na mnoho druhů dýní, potěšíte se s venkovskými zvířaty a případně si rovnou nějakou tu dýni zakoupíte.

V nabídce mají dýně na vaření, dekoraci i vyřezávání. A pokud sháníte ,,cool“ lokalitku na podzimní fotku, pak je dýňový svět to pravé ořechové (nebo spíš dýňové). 🙂

 

#2 Vyhlídka Máj

O vyhlídce Máj:

Z vyhlídky Máj se vám naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu. Řeka v místě vyhlídky protéká hlubokým skalnatým kaňonem a stáčí se do tvaru podkovy. Opravdu fascinující pohled na přírodní scenérii!

Vyhlídka se nachází na vysoké skále, přímo nad bývalými Svatojánskými proudy. Kdysi se tak označoval úsek řeky Vltavy mezi obcemi Štěchovice a Slapy, kde řeka protékala hlubokým skalnatým údolím a tvořila peřeje.

Jedinou ,,chybičkou“ vyhlídky je přílišná komercializace… Instagram ji proslavil natolik, že už si dnes jen stěží vychutnáte výhled v soukromí. Na druhou stranu, pokud pojede na Máj s kamarády, či svou polovičkou, máte záruku, že vám ostatní ,,natureloveři“ pořídí společnou fotku. 🙂

Jak se k vyhlídce dostanete:

Vyhlídka je volně přístupná po celý rok a dostanete se k ní po žluté stezce z obce Teletín. Cesta, která vede do mírného kopce, vám zabere okolo 15-20 minut. V obci je menší parkoviště.

 

 #3 Průhonický park

O Průhonickém parku:

Jen pár kilometrů od Prahy se nachází Průhonický zámek a k němu přilehlý, doslova pohádkový Průhonický zámecký park. (V parku se natáčelo mnoho pohádek).

Jedná se o jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě (má okolo 250 hektarů), který je plný cizokrajných dřevin, potoků, rybníků a luční ploch.

Park je ideální místo na (romantickou) procházku, kam se vyplatí vydat v jakémkoliv ročním období. V květnu si užijete pohled na rozkvetlé rododendrony, na podzim zase dechberoucí zbarvenou přírodu.

Navíc si můžete dle času, nálady, nebo fyzické kondice vybrat jednu ze tří doporučených tras. Na internetu si můžete předem přečíst, jaké krásy vás na stezce čekají, jak je stezka dlouhá a vytisknou si i mapu, abyste se náhodou neztratili. Ten nejdelší okruh trvá až 6 hodin a má 10 km.

Jak se k parku dostanete:

Pokud pojedete autem, pak po dálnici D1, kterou opustíte výjezdem 6, Průhonice. Pokračovat budete směrem na náměstí až na parkoviště před Průhonickým zámkem. Pokud zvolíte MHD, nasedněte na stanici metra C Opatov do autobusu číslo 363, 385 a vystupte na zastávce Průhonice.

 

#4 Vyhlídka Solenická podkova

O vyhlídce Solenická podkova

Další romantický výhled na Vltavu stočenou do tvaru podkovy se vám naskytne z vyhlídky v Solenicích.  Mezi přehradami Kamýk a Orlík vytváří Vltava úžasný meandr, kterému se přezdívá Solenická podkova.

Ten nejlepší pohled na podkovu se vám naskytne ze skaliska Na Vraném nedaleko vrchu Na Altánku, který se nachází v lese mezi obcemi Zduchovice a Solenice. Na vyhlídce si užijete pohled na řeku z přibližně 150 m nad vodou.

Jak se k vyhlídce dostanete:

My jsme zaparkovali v obci Zduchovice, kde narazíte na značku/ceduli ,,Vyhlídka“. Vydáte se do mírného kopce cestou mezi domy, která se změní v polní cestu směre k lesu. Pokračujete po zelené k vyhlídce Na Altánku lesní cestou.

Po zhruba 10 minutové chůzi natrefíte v lese na stromě na značku „k Altánku“. Vydáte se po značce mírně strmou cestou dolů, kde je potřeba si dávat pozor. Po pár minutách dojdete ke skalní vyhlídce.

 

#5 Viniční Altán na Grébovce

O altánu:

Viniční altán v pražském parku Grébovka jako by volal po podzimní procházce! Tento romantický altán zdobí park už od konce 19. století a poskytuje výhled na třetí největší pražskou vinici. Před pár lety prošel altán rekonstrukcí a je chráněnou kulturní památkou. Během podzimu se tu koná několik vinobraní.

Zdroj: praga-magica.blog.cz

Park Grébovka se rozléhá uprostřed oblíbených Vršovic, které je také lukrativním místem mnoha skvělých kaváren. Pokud tedy nemáte o víkendu žádné plány, vydejte se na procházku parkem a pak na skvělou kávu a dortík do jedné z nejoblíbenějších pražských kaváren.

Jak se k altánu dostanete:

Ideálně tramvají na zastávku Krymská. Poté seběhnete kousek mezi vršovickými domy až se dostanete k bráně parku Grébovka.

 

#6 Zámek Zbiroh

O Zbirohu:

Při návštěvě zámku Zbiroh jsem byla strašně příjemně překvapená! Kromě informačně nabité zámecké prohlídky si užijete klidnou procházku lesem, lanové centrum nebo krčmu U Rudolfovy kratochvíle. A pokud by se vám nechtělo dům, můžete přespat v hotelu přímo na zámku.

zámek Zbiroh
Zdroj: zbiroh.com

Průvodci na zámku Zbiroh vás provedou zámeckou historií od dob jeho vzniku na sklonku 12. století až do jeho novodobých dějin. Doporučuji také procházku rozlehlými lesy, kterou ideálně zakončit ve stylové krčmě s opravdu výbornými tradičními pokrmy, dobrou obsluhou a s krásnou vyhlídkou na přírodní scenérii.

Jak se k zámku dostanete:

Adresa uvedená výše vás zavede přímo na parkoviště zámku.

 

#7 Svatošské skály

O Svatošských skalách:

Svatošské skály jsou národní přírodní památkou, která se nachází se v údolí řeky Ohře mezi Karlovými Vary a Loktem. Mohutné skaly vytváří opravdu pozoruhodné útvary např. zkamenělý svatební průvod, Štolu Benátčanů (umělá jeskyně) a hradiště Starý Loket.

Zdroj: blog.zivykraj.cz

Kolem skal vede také naučná stezka, která je 10 km dlouhá a nachází se na ní několik zastávek s informacemi z oborů geologie, archeologie, historie a botaniky. Oblíbenou ,,atrakcí“ je houpací most přes Ohři.

 

#8 Chateau Třebešice 

Chateau Třebešice je okouzlující renesanční zámeček, který jako by se zjevil z pohádky! Nachází se jen pár kilometrů od Kutné Hory v obci Třebešice.

Venkovský zámeček se svou vlastní domácí farmou a nádherným komplexem venkovských stavení z různých historických období leží uprostřed rozlehlých pozemků bohatých na vodní prvky a rostliny.

Zdroj: czechdesign.cz

Majitelé zámku jsou Italové, Alberto Di Stefabi je architekt a Eugenio Percossi stavební developer a vizuální umělec. Jejich snem bylo najít rozsáhlé místo na venkově, kde by zahájili náročný projekt soudobého umění. Zámku navrátili život – nejenže v něm oni sami bydlí, ale provozují v něm menší hotel, jehož interiér zdobí netradiční umělecká díla.

Tak už víte, na jaké místo se vydáte? 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Užijte si podzimní přírodu, je opravdu překrásná!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

2 Comments

  1. […] – není ani horko, ani zima a příroda je v tomto období nejkrásnější. Přečtěte si, do jakých míst se vyplatí zajet na výlet do podzimní přírody. […]

  2. Okouzlující fotky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *