Lifestyle Marketing Sociální sítě Studium

22 blogů o sociálních sítích, které stojí za to číst

Stále častěji mi chodí otázky, na jaký blog o sociálních sítích chodím čerpat informace z oblasti sociálních sítí pro vlog Novinky z onlajnu, kde hledám relevantní zdroje pro social trendy nebo kde zkrátka čtu články, abych rozšiřovala své obzory v oboru.

Rozhodla jsem se proto připravit speciální článek se seznamem mých oblíbených blogů o sociálních sítích, které stojí za to číst. Tak připravit, pozor, jdou se vytvářet záložky! 🙂

P.S. Nadpisy jsou proklikatelné. 🙂

 

ZAHRANIČNÍ

 

1. Social Media Examiner

Blog Social Media Examiner je asi největší blog o sociálních sítích a zdroj informací pro oblast sociálních médií. Blog pomáhá milionům podniků na světě zjistit, jak nejlépe využívat sociální sítě pro budování vztahů se zákazníky, pro zvyšování povědomí o značce i zvyšování tržeb.

Blog přináší komplexní články, odborné rozhovory, originální výzkumy a další informace, které se vám budou hodit pro rozšířeních znalostí v oblasti marketingu na sociálních sítích.

2. Buffer Social

Buffer je platforma pro Social Media Management. Nástroj sice nevyužívám, za to jsem pravidelný čtenář jejich blogu o sociálních sítích. Blog Bufferu je plný skvělých rad a užitečných tipů, které pomohou každému uspět na sociálních médiích.

#3 Hootsuit

Stejně jako Buffer, i Hootsuite poskytuje platformu, který pomáhá všem správcům FB stránek plánovat/organizovat jejich příspěvky, analyzovat je, srovnávat s konkurencí apod.

Blog Hootsuit rovněž poskytuje užitečné tipy pro sociální média, osvědčené postupy i výzkumy. Články přijdou vhod jak social mazákům, tak i úplným nováčkům.

#4 Blog Tailwind

Tailwind blog se zaměřuje primárně na ,,obrázkové“ sociální sítě, tedy Instagram a Pinterest. Zabývá se otázkami typu: jak získat více sledujících, kdy sdílet příspěvky, jaký typ obsahu tvořit pro konkrétní platformy nebo jak je dobýt.

Pro kohokoliv, kdo pravidelně využívá vizuální platformy sociálních médií, je to rozhodně užitečný zdroj informací.

#5 Sprout Social

Sprout Social je další nástroj pro správu sociálních médií, který vede vlastní blog Sprout Social o Social Media Marketingu. Tento blog o sociálních sítích rovněž poskytuje bohaté rady a aktuality, články na téma budování značky a popisuje osvědčené postupy, jak v marketingu na sociálních médiích uspět.

#6 Socialnomics 

Blog Socialnomics vznikl z knihy napsané Erikem Qualmanem (Socialnomics: How Social Media transforms the way we live and do business). Cílem blogu je poskytnout statistiky, případové studie a další materiály týkající se moderních technologií. Blog je tvořený z několika rubrik (digital, mobile, social media, business,…).

#7 Social Media Today (❤️)

Social Media Today je jedním z mých nejoblíbenějších zdrojů! Věnuje se obsahovému marketingu, influncer marketingu a všem typům sociálních sítí (Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Instagramu atd.) Nejvíce mě baví jejich infografiky a strategicky zaměřené články. Je ale zároveň skvělým zdrojem novinek z oboru.

Jelikož autoři článků pochází z různých koutů zemí a businessů, tak blog přináší skutečně mnoho odborných informací a perspektiv. Pokud si chcete vybrat jen jeden zdroj, Social Media Today je skvělá volba.

#8 Social Media Explorer

Další prima blog o sociálních sítích a zdroj pro čerpání informací z oboru, který přináší praktické tipy a ozkoušené postupy. Je vhodný spíše jako doplněk ke zbylým webům.

#9 SocialMedia.biz

Komplexní blog SocialMedia.biz rozděluje obsah do několika témat: The News, Business, How-To a Marketing. Nejvíce se mi na blogu líbí to, že články jsou postavené na základě výzev nebo situací, kterým můžete čelit v průběhu své kariéry nebo při svém podnikání (např. jak využít sociální sítě jako start-up nebo pro customer care). Články jsou ve většině případech koncipovány stručně a výstižně.

#10 Convince & Convert

Blog Convince & Convert (jak je asi z názvu patrné) poskytuje informace o osvědčených postupech, jak  využívat Social Media pro zlepšení dosahu a navýšení konverzí nových zákazníků. Jejich články mě fakt baví. Publikovaná témata jsou neskutečně ,,clickbaitová“ a těžko bych hledala jediný článek, který by mě nezajímal otevřít. Palec nahoru, takhle se to dělá…

#11 Peg Fitzpatrick

Peg Fitzpatrick je spoluautorka knihy ,,The Art of Social Media“. Je také poměrně populární Social Media Speaker a současně školitelka v oblasti social. Na svém blogu pokrývá všechny hlavní platformy sociálních médií. Články jsou obsahově hodnotné a graficky krásně zpracované. Radost pohledět!

#12 Socially Sorted

Blog Sociallysorted.com, jehož autorkou je Donna Moritz, se zaměřuje na Visual Storytelling a Content Strategy pro oblast sociální sítí. Články jsou za a) nabité praktickými tipy, za b) neskutečně clickbaitové a za c) graficky hezky zpracované. Opět dobrá práce

#13 Later

Later je první platforma, která vznikla za účelem plánovaní a ,,schedulování“ příspěvků na Instagramu. Blog Later se tedy věnuje primárně této sociální síti s focusem na vizuálnost a přesahem do dalších příbuzných sfér marketingu (primárně influencer marketingu). Je plný tipů, které využijí influenceři, instagrameři, běžní uživatelé Instagramu i firmy.

#14 Instagram – Press

Kde jinde čerpat aktuální a relevantní informace a novinky z Instagramu, než na jeho oficiálním info centru? 🙂 Zajímavou záložkou je tzv. ,,Our story“, která je stručným průvodcem historického vývoje této vizuální platformy.

#15 Facebook Newsroom

Oficiální stránka Facebooku, kde narazíte na ty nejaktuálnější informace a novinky. Podobně jako Instagram Press, i tady očekávejte důvěryhodné informace, tentokrát ze světa modrého giganta.

#16 Lyfe Marketing

Blog společnosti Lyfe Marketing se věnuje více oblastem online marketingu. Social Media mají však svou vlastní kategorii, která se plní obsahem několikrát týdně.

Nejvíce oceňuji jejich praktičnost, protože často obsahují konkrétní ukázky popsané teorie. Pokud na tento blog zabrousíte, garantuji vám, že se ani po půlhodině nedokážete odtrhnout. Každý titulek si totiž zaslouží minimálně váš proklik. 😀

ČESKÉ

#17 Newsfeed

Online magazín Newsfeed se zaměřuje na Facebook z pohledu firemních uživatelů, zejména marketérů. Není to tedy typický zástupce blogu o sociálních sítích, Za vznikem stojí Facebook Marketing Partner Business Factory a ROI Hunter. Magazín má podporu od samotného Facebooku, se kterým intenzivně spolupracuje. Dostávají tak ucelené informace z oficiálních zdrojů mnohdy dříve, než jsou dostupné veřejně.

Pravidelně přináší ověřené novinky z oboru, inspirativní případové studie i rady a návody, jak lépe využívat Facebook k podnikání.

#18 Blog eVisions (❤️)

Byla bych asi proti sobě, kdybych blog eVisions neuvedla. 🙂 Naše agentura vede blog o online marketingu i pracovní motivaci. Pravidelně publikujeme články a infografiky (1-2 týdně) o socialu, SEO, PPC, obsahovém marketingu, copywritingu a dalších sfér online marketingu.

Vyfiltrované články o sociálních sítích najdete zde. Pravidelně také natáčíme vlog Novinky z onlajnu, kde každý měsíc shrnuji ty nejzásadnější novinky ze sociálních sítích.

#19 Pavlina_Speaks

Pavlínu Louženskou asi není třeba představovat. Pavlína (mimo jiné zakladatelka FB skupiny #HolkyzMarketingu a bývalá marketingová ředitelka společnosti Zoot) je autorka blogu pavlinaspeaks.com.

Blog sice není tak úplně o sociálních sítích v tradičním slova smyslu, jako spíš o všem, co jimi prolétlo. O módě, ambicích, úspěších i pádech. Sdílí myšlenky, které rozhodně stojí za to číst.

#20 Diana Ella (❤️)

I můj blog se z velké části věnuje právě marketingu. Pravidelně sdílím marketingové tipy a triky, které ocení každý (ne)markeťák v rubrice MarketingJelikož pracuji jako Social Media Manager, tak u mě najdete především tipy zaměřené na sociální sítě, ale sem tam zapluji i mimo ně. 🙂

Dále se věnuji (pracovní) motivaci, kavárenským tipům (miluju kafe, dobrý koláče, a své ozkoušené tipy ráda předávám dál) a také cestování.

#21 Blog Social Sharks

Žraloci plují social vodami už pěkných pár let a vážně jim to jde. Jejich blog je plný případových studií, které mě baví. Nejenže jsou skutečně kreativní, ale zároveň zajímavé z pohledu businessové efektivnosti.

Doporučuji přečíst jejich poslední case study o pohádce mezi Nutem a Ellou (pro klienta Nutella).

#22 Jak na socky

Zajímavý projekt z dílny Kláry Mouchové. Po celý rok sdílí celkem 365 rad, tipů a triků, jak na socky. Zkrátka jeden tip každý den. Číst je můžete na webu Jak na socky i na její FB stránce.

Doufám, že jsem tímto seznamem rozšířila vaše obzory a zaplnila záložky vašeho prohlížeče! 🙂

Nezařadila jsem do seznamu nějaký blog o sociálních sítích, který by tam měl být? Dejte mi vědět do komentáře, ať to mohu případně napravit. 🙂

Mějte se krásně!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

Články, které by vás mohly zajímat:

 

[wdi_feed id=“1″]

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

3 Comments

  1. Super tipy, já si život bez sociálních sítí už nedokážu moc představit, ale moc z těchto webů teda neznám, každopádně teda super doporučení. Já osobně znám ale i pár příběhů, kdy se lidé stali na sociálních sítích závislí a zničili si tím svůj vztah.

  2. Super tipy, hlavně ten na Žraločí blog ;D
    (bych byla zase já sama proti sobě, kdybych ti tenhle výběr nepochválila 😀 :D)

    1. Díky! 🙂 Žraločí casky jsou supr. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *