Lifestyle Studium Tipy na podniky

Je libo coffee office? 10 pražských kaváren, ve kterých se dobře pracuje a studuje

Někteří dávají pro práci a studium přednost tichému domácímu prostředí, jiní poslouchají muziku na plné pecky, třetí rádi zajdou s notebookem i knížkami do kavárny. Osobně jsem na pomezí první a třetí skupiny. Potřebuji spíše klid, ale zároveň trávím hodně času ,,na cestách“.

Postupem času jsem si na práci a studium v kavárnách přivykla. Zjistila jsem, že pokud zajdu do té správné, jsem efektivní a zároveň příjemně naladěná, zejména když si dopřeji šálek dobré kávy.

Vím, že spousta lidí v mém okolí to má podobně. Kavárenský ,,ruch“ vytváří jakousi kulisu, která přispívá k vyšší produktivitě. Jste jedním z nich? Pak určitě oceníte seznam 10 pražských kaváren, do kterých ráda chodím pracovat a studovat.

Zdroj: FB stránka kavárny Oliver’s Coffee Cup

Jaká byla kritéria pro shortlist kaváren?

1. Spolehlivá Wi-Fi

Kritérium číslo jedna je rychlá a spolehlivá Wi-Fina, protože bez ní se pravděpodobně moc daleko s úkoly nepohnete. Pokud tedy potřebujete pracovat online – vyřizovat e-maily, pracovat na sdílených dokumentech, brouzdat na webu, atp. Kavárny na seznamu jí disponují a málokdy jsem měla s připojením problém.

 

2. Dobrá káva a kvalitní jídlo

Nevím jak vy, ale já si moc ráda u práce nebo učení vychutnávám dobrý kafe. Příjemně mě povzbudí a naladí. Kavárny na seznamu jsou mnohdy zároveň jedny z mých nejoblíbenějších kaváren, o kterých jsem psala v jednom z předchozích kavárenských článků. Nabízí kvalitní a výběrovou kávu, která vás zahřeje na duši.

Pokud se chystáte strávit v kavárně i několik hodin, určitě vám vyhládne. Pro mě osobně je důležité, abych měla na výběr z kvalitního jídla, které mi dodá energii, příjemně mě zasytí a zároveň nepřesytí. 🙂 Chci mít také možnost si sama zvolit, zda zhřeším a podlehnu nějakému zákusku, anebo si dopřeji zdravou svačinu jako je jogurt s granolou nebo hummus.

 

3. Správná (kavárensko-pracovní) atmosféra

Ačkoliv kvalitní káva, rychlá Wi-Fina i zdravá svačina jsou kritéria extrémně důležitá, tak bez správné atmosféry pro studium a práci, to nepůjde. Ve většině kaváren najdete klid a pohodu, ale zároveň tu správnou ,,pracovní“ mood. Není to totiž synonymum. Mám ráda, když je kolem mě tichý kavárenský šum / děj, který mě neruší, ale zároveň tvoří příjemnou kulisu.

Tip: A tyhle nejútulnější pražské kavárny znáte? 🙂

 

4. Obsluha, která tuší, že pokud mluví, ruší 🙂

Když si objednám kávu, zasednu s notebookem a knížkami, tak opravdu každých 15 minut nepotřebuji další kafe, vodu, nebo neumírám hlady. Když budu něco chtít, ozvu se. Jinak potřebuji zůstat koncentrována a nikým rušena. Obsluha v kavárnách ze seznamu tuší, že pokud mluví, ruší. A tak to naštěstí moc často nedělá. 🙂

Kritéria jsou jasná. Pojďme tedy mrknout, jaké kavárny se do ,,shortlistu“ dostaly! 😉

#1 Kofárna

Kofárna je poměrně nová kavárna situvána poblíž Smíchovské náplavky. Název vznikl od slova kovárna, protože si praží kávu v místě bývalé kovárny.

Nejvíce oceňuji perfektně fungující Wi-Fi, zdravou nabídku pokrmů (hummusy, polévky,…) a také poměrně velký a klidný zadní prostor. A když vám učení nebo práce začne lézt na mozek, můžete vyrazit na procházku na Petřín, ke kterému je to jen pár minut chůze.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kofárna café (@kofarna),

#2 Cafedu

Asi nejznámější studentská kavárna a zároveň nonstop studovna, která se nachází v atraktivní lokalitě u stanice metra C Muzeum. Více než kavárnou bych prostor nazvala opravdovou pracovnou.

Přes školní rok a o zkouškovém bývá narváno, takže určitě doporučuji udělat rezervaci. Zejména na týmové projekty je to skutečně perfektní prostředí a téměř všichni tam chodí s cílem pracovat nebo se učit. Takže na vás přenesou tu správnou pracovní náladu.

Oceňuji, že tomu ,,nonstop režimu“ přizpůsobili i stravu. Můžete to ve studovně ,,zakempit“ klidně na celou noc i den a nebudete mít problém vybrat si lehčí oběd, jogurt s müsli ke svačině nebo třeba čokoládově brownie pro doplnění energii. 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 📓 CAFEDU 📓 (@cafedu_prague),

#3 Café Místo

Moderní kavárna Místo zařízená v norském stylu naprosto splňuje všechna kritéria ,,pracovní a studijní“ kavárny. Dřevěný a jednoduše zařízený interiér vás možná na první pohled nezahřeje na duši, na druhou stranu, právě proto se vám v něm bude skvěle pracovat! 🙂 Příjemná obsluha a široký výběr kvalitního jídla samozřejmě included.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Místo (@mistoprovas),

#4 SmetanaQ Café & Bistro

SmetanaQ je designová kavárna, která se nachází na Smetanově nábřeží a jen pár kroků od Národního divadla. Z oken kavárny si užijete ikonické panorama Prahy. Kavárna je krásně prostorná s velkým počtem dřevěných stolů s praktickými židlemi, kde se pohodlně usadíte s notebookem i knížkami.

Ke svačině si můžete dopřát například skvělý banana bread, jogurt s müsli, anebo jejich slaný quiche.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený SmetanaQ Café & Bistro (@smetanaq_cafe),

#5 La Bohème Café

V kavárně La Bohème Café si užijete dechberoucí květinové prostředí a posadíte se v útulném křesílku. Kávu vám naservírují ve známém hrníčku, jehož design je se značkou kávy La Bohème úzce spojený.

V kavárně je moc příjemná atmosféra a pracovní ,,mood“ podporuje knihovna, která se táhne přes celou jednu stěnu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený La Bohème Cafe Coffee Roastery (@labohemecafe.eu),

#6 Kavárna dobrodruha

Kavárna dobrodruha se nachází pár desítek metrů od VŠE (na Praze 3), kam chodím do školy. Pokud mám tedy delší pauzu mezi přednáškami, jsem tam pečená vařená. 🙂

Kavárnu založil čerstvý absolvent VŠE, bloger a cestovatel Filip Mayer. Na mém blogu s ním nejdete dokonce rozhovor o tom, jak založit vlastní kavárnu a co vše kavárenský business obnáší. Jedná se o první cestovatelskou kavárnu v Praze, která sdružuje lidi s vášní pro cestování a kde se pravidelně pořádají workshopy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kavárna dobrodruha (@kavarnadobrodruha),

#7 Kavárna co hledá jméno

Kavárně co hledá jméno naleznete industriální design, rychlou Wi-Fi, skvělé kafe a široký výběr zdravějších (i hříšnějších) zákusků. Pracovní posezení si můžete udělat v útulném křesle, anebo obsadit spolu s dalšími pracanty dlouhý dřevěný stůl. Notebooku to na něm moc sluší. 😀 🙂

Pokaždé, když do kavárny zavítám, je poměr pracantů a ,,kavárenských povalečů“ zhruba 3:2. A už jste ochutnali jejich vajíčka benedikt? Prý jsou ta nejlepší v Praze!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kavárna co hledá jméno (@kavarnacohledajmeno),

#8 Home Kitchen Holešovice

Stylové a jednoduše zařízené bistro Home Kitchen najdete hned ve 4 lokalitách – Holešovice, Nové Město, Staré Město, Smíchov. Jelikož pracuji jen pár desítek metrů od toho holešovického, zmiňuje a doporučuji právě to.

V kavárně najdete klid a domácí atmosféru, na které si koncept bistra zakládá. Já jsem vzhledem k lokalitě jejich pravidelný coffee zákazník (a peněženka tak trochu pláče:D). A i kolegové ji mají moc rádi.

V kavárně panuje takovýten správný tichý kavárenský ,,ruch“, který dodává příjemnou kulisu pro práci, ale zároveň nevytrhne z koncentrace. Velkým benefitem je poměrně velký prostor a dřevěné stoly, které jsou pro práci opravdu praktické.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Home Kitchen (@homekitchenbistro),

#9 Coffee corner bakery

V prostorné a útulné kavárně Coffee corner bakery vás coffee office bude vážně bavit! Můžete si vybrat, zda zasednete do křesla ala ,,ušák”, anebo dáte přednost praktičtější dřevěné židli, kde se s knihami a notebookem usadíte přeci jen snadněji.

Pokud do kavárny vyrazíte hned na ranní office, určitě přijďte nenasnídaní, protože (jak název napovídá), tahle kavárna-pekárnička nabízí parádní sladké pečivo. Gurmáni jistě ocení jejich snídaňové menu nabité ,,bestsellery“ jako jsou lívanečky, nebo vajíčka na různé způsoby. Pochutnáte si ale po celý den – běžně nabízí polední meníčka v modernějším a zdravém pojetí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený coffee corner bakery (@coffee_corner_bakery),

#10 Oliver’s Coffee Cup

Kavárnu Oliver’s Coffee Cup naleznete hned v 1. patře Domu módy v horní části Václavského náměstí. Osobně jsem z ní nadšená! Mám pocit, že klidnější a příjemná kavárna na Václaváku jinak chybí. Kavárna rovněž disponuje vlastní Wi-Finou, pohodlnými křesílky, klidnou atmoškou a jako bonus krásným výhledem na celý Václavák.

Jo a na zdi mají obří coffee mapu! Tak na ní nezapomeňte mrknout. 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Oliver’s Coffee Cup (@oliverscoffeecup),

Také rádi objevujete nové podniky? Pak se vám určitě zalíbí v mé rubrice Tipy na podniky!

Jaký máte názor na coffee office? 🙂 Vyhledáváte ho, přijde vám absurdní, anebo jste někde mezi tím?

V jaké kavárně se vám případně dobře pracuje? Budu určitě ráda za další tipy!

Pokud jste, stejně jako já, milovníci dobré kávy a útulných podniků, doporučuji mrknout na článek 10 nejútulnějších pražských kaváren. Je to jeden z nejčtenějších článků tohoto blogu.

Mějte se hezky, ať vám jde škola i práce pěkně od ruky!

Vaše

Podpis Diana Ella

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

8 Comments

  1. Pro kofeeholika a vizualne vybiraveho tvora, je zas co objevovat. Kvalitnich prostoru neni nikdy dost.
    Jupiii! 😀

    1. Jeee, to je supeeer! 🙂

  2. Vyzerá to všetko hrozne hrozne idylicky, až mám chuť najbližšie zbaliť švestky a ísť pracovať do nejakej z našich kaviarní. Aj keď kým by som našiel také ako máš na fotkách ty, by som asi nejakú chvíľku hľadal. 🙂 Pekné zhrnutie 🙂

  3. Tak tenhle článek mi seslalo samo nebe. <3 Jako studentka navazujícího studia, která by na jaře měla státnicovat, jsem nedávno začala zoufale hledat místa kam se uklidit, když potřebuji psát diplomku nebo se učit a doma nejsem schopná se k tomu dokopat. Článek jsem poslala kamarádce a už máme v hledáčku dvě místa, kam se určitě půjdeme podívat a pracovat na těch inženýrských titulech. Děkujeme 🙂

    1. Ahoj Ajuš, tak to je paráááda! Příští semestr mě psaní diplomky čeká bohužel taky. Držím palce, ať vše dopadne na výbornou! 🙂

  4. Článek je opravdu inspirující. Do teď jsem většinu práce potřebovala řešit v terénu a pak když už jsem byla v nějaké lokalitě, ráda jsem ji poznala a zasedla s kávou ještě k notebooku. Ovšem časem jsem zjistila, že ne každá kavárna má benefity, které zmiňuješ pro možnost dobře odvést práci. Obzvlášť, když jsi ještě introvertnějšího založení a je ti nepříjemné pracovat v místech, kde ti vidí všichni do počítače, neustále přes tebe chodí a ptají se, co si ještě dáš, i když konzumuješ dost… Prostě nejraději mám v současnosti Vnitroblock, Kofárnu také a pak pár zapadlých kavárniček, jež nikdy nikomu nedoporučím, aby mi tam nechodil. Tvé tipy ovšem vyzkouším!! Už mám své favority 😉 Děkuji, že jsi!

    1. Ahoj Lucie, strašně moc děkuju za krásný komentář! <3 Jsem moc ráda, že tě výběr inspiroval! Dej mi vědět, zda ti kavárny na seznamu vyhovovaly podobně jako mně. 🙂 A ať ti jde práce pěkně od ruky! 🙂
      P.S. Vnitroblock je také boží! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *