Cestování Lifestyle

42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy! Oblíbené zámky, hrady, vyhlídky a další turistické cíle

Rádi objevujete nová místa v Česku? Tak to jste tady správně! Pro tentokrát zůstaneme nohama v České republice a podíváme se na to, kam na výlet v okolí Prahy. Tipy ocení především ti, kteří se rádi vydávají vstříc krátkodobým dobrodružstvím či hledají inspiraci pro víkendové či jednodenní výlety.

V článku najdete celkem 42 výletních tipů seřazených abecedně. Místa jsou pro lepší přehlednost rozdělena na dvě sekce.

  • První se zaměřuje výhradně na zámky a hrady v okolí Prahy.
  • Druhá na vyhlídky, naučné stezky a jiné přírodní krásy v okolí Prahy.

Každý si tak (snad) najde to své! 🙂

Všechna místa jsou dobře dostupná. Cesta autem z Prahy by vám měla zabrat max. 1 hodinu. Výjimku tvoří pár míst, ke kterým pojedete o něco déle (zhruba 90 minut), ale i to je dle mého názoru snesitelné a zvládnutelné za jeden jediný den.

42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy
Zdroj: www.czechdesign.cz

42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy

Tento seznam se vyplatí uložit do záložek. Když nebudete vědět, kam se příště vydat, stačí otevřít a ukázat prstem! 🙂 Všechna místa jsou opravdu krásná, fotogenická a zaručuji vám, že vás dobijí novou energií.

Na konci článku najdete mapku, do které jsou přehledně místa zanesena, abyste se mohli podívat, jak daleko se nachází (od Prahy, od sebe).

 

Zámky a hrady v okolí Prahy

#1 Berchtold (zámek & hotel)

První zmínky o Zámku Berchtold, který se nachází u Velkých Popovic (cca 30 min od Prahy po D1), pochází ze 14. století. Za druhé světové války byl zcela zdevastován, naštěstí byl později prodán soukromému majiteli, který jej zrekonstruoval, rozšířil park a nechal přistavět sportovní centrum. Vznikl tak nový komplex Hotel zámek Berchtold.

V přízemí hotelu se nachází také expozice na téma „Historie Kunic a okolí“. Za zmínku rozhodně stojí stálá výstava v zámeckém parku – Dětském ráji s miniaturami hradů a zámků, historických hospodářských strojů, kde potkáte i skřítky, strašidla a jiné pohádkové postavy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veronika Mudrová (@mudrovka.88),

 

#2 Bezděz (hrad)

Hrad Přemysla Otakara II., kterému se rovněž přezdívá Král hradů. Prohlídka s průvodcem trvá asi jednu hodinu. V rámci ní se dostanete také na Velkou věž, odkud je nádherný panoramatický výhled do kraje. Hrad si je možné prohlédnout i individuálně.

Bezděz patří k nejzajímavějším hradům v Česku, který jako jeden z mála neprošel přestavbou na romantické letní sídlo a byl dochován v původní podobě. Přestože z Prahy už je vzdálený o něco více (cca hodinu jízdy / 85 km), tak rozhodně stojí za návštěvu!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jakub Janeček (@jakub._janecek),

 

#3 Clara Futura (zámecký hotel)

Vítejte na zámku 21. století! Renesanční zámecký objekt, který nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí, se nachází v centru Dolních Břežan u Prahy. Zámek má překrásnou kapli a je obklopený relaxačními zahradami. Krásné místo v dosahu MHD, ale bez zatěžujícího ruchu centra Prahy. Pokud zvolíte pohodlí automobilu, doveze vás tam zhruba za 20 min.

V zámku Clara Futura se můžete ubytovat, oslavit významnou událost, a nebo jen zajít na oběd či večeři. Já už stihla oběd i kafe. A věřte mi, nebudete litovat! Krásné prostředí, skvělý servis a výborná gastronomie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Clara Futura (@chateau_clara_futura),

 

#4 Dětenice (zámek)

Barokní zámek Dětenice, který se nachází cca 75 km od Prahy (hodinu jízdy), je ideálním místem pro jednodenní i víkendový výlet. Po prohlídce zámku doporučuji projít zámecký park a navštívit Středověkou krčmu, kde se přenesete z 21. století do středověku. Usadíte se na dřevěné lavice ke kamenným stolům, dopřejete si maso pečené na otevřeném ohni a další jídla, které jen tak někde neochutnáte. Zámek nabízí také ubytování.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zámecký resort Dětenice (@zamekdetenice),

 

#5 Dobříš (zámek)

Pohádkový zámek, ve kterém žil například hrabě z pohádky „Princezna ze mlejna“ režiséra Zdeňka Trošky, leží něco přes čtyřicet kilometrů jižně od Prahy. Cesta z Prahy potrvá něco kolem půl až tři čtvrtě hodiny. Zámek Dobříš je jednou z nejkrásnějších ukázek čistého francouzského rokoka u nás. Kromě samotných interiérů stavby z 18. století si vaši pozornost rozhodně zaslouží navazující francouzská zahrada a park.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pavla Demjanovičová (@pavlademjanovicova),

 

#6 Hazmburk (hrad)

Zřícenina gotického hradu Hazmburk vytváří nezaměnitelnou kulisu dolního Poohří. Jeho silueta se dvěma věžemi, horní hranolovitou a dolní kulatou, je vidět ze všech světových stran na desítky kilometrů daleko. I na Hazmburk cesta trvá okolo 1 hodinky, odměnou vám bude prohlídkový okruh, jehož součástí je samozřejmě výstup na Bílou vyhlídkovou věž.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jaroslav Bžoch (@jaroslav_bzoch),

 

#7 Chateau Mcely (zámecký hotel)

Inéz Cusumano jednoho dne náhodou objevila zchátralý zámek, který si na první pohled zamilovala. Sehnala finance a nechala jej opravit na luxusní hotel s wellness a špičkovou gastronomií. Pokud seženete finance vy, pak si rozhodně užijete víkendový pobyt se skvělou večeří, snídaní a masáží. Případně můžete dorazit na odpolední masáž a kávu.

V Chateau Mcely o vás bude královsky postaráno. Budete královsky hodovat, na růžích spát a vychutnat si blažené hýčkání v elegantním venkovském sídle. Bude to ale samozřejmě také něco (víc) stát…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ChateauMcely (@chateaumcely),

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#8 Chateau Třebešice (zámecký hotel)

Chateau Třebešice je okouzlující renesanční zámeček, který jako by se zjevil z pohádky. Nachází se jen pár kilometrů od Kutné Hory v obci Třebešice. Venkovský zámeček se svou vlastní domácí farmou a nádherným komplexem venkovských stavení z různých historických období leží uprostřed rozlehlých pozemků bohatých na vodní prvky a rostliny.

Majitelé zámku jsou Italové, Alberto Di Stefabi je architekt a Eugenio Percossi stavební developer a vizuální umělec. Jejich snem bylo najít rozsáhlé místo na venkově, kde by zahájili náročný projekt soudobého umění. Zámku navrátili život – nejenže v něm oni sami bydlí, ale provozují v něm menší hotel, jehož interiér zdobí netradiční umělecká díla.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#9 Jemniště (zámek)

Barokní zámek Jemniště se nalézá 8 km východně od Benešova. Objekt je v soukromých rukou rodiny Šternberků a je zpřístupněn veřejnosti. Zámecká expozice sestává z 9 sálů, pokojů a kaple sv. Josefa. K zámku patří rozsáhlý park, který rozhodně stojí za návštěvu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kora Photo Accounnt (@kora_027),

 

#10 Kačina (zámek)

Na Zámku Kačina u Kutné Hory jsou uloženy sbírkové předměty vztahující se k dějinám a současnosti venkova, zemědělství a potravinářského průmyslu. Prohlídkové okruhy nabízejí jak pohledy do dějin pěstování zemědělských plodin a chovu hospodářských zvířat, tak prohlídku sídla rodu Chotků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačina – zámek a muzeum (@zamek_kacina),

 

#11 Karlštejn (hrad)

Nedobytné reprezentační sídlo císaře Karla IV., kam údajně neměly přístup ženy. Proč? Aby prý panovníka nic nerozptilovalo ve státnických či teologických úvahách!

Hrad, který by každý z nás měl několikrát za život navštívit, sloužil také jako sejf pro korunovační klenoty, svaté ostatky a státní písemnosti. Výlet na Karlštejn byste měli spojit rovnou s lomem Velká Amerika (viz tip #38).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kate Rud (@katerud),

 

#12 Kokořín (hrad)

Hrad Kokořín, který byl postaven ve 14. století, leží uprostřed chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Věděli jste, že byl údajným doupětem Petrovských loupežníků? Od hradu se můžete vydat dál podél říčky Pšovky ke skalním útvarům zvaným Čertovy hlavy, do temné studené rokle Apatyka či k Průsečné skále.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nick Forrow (@nick_forrow),

 

#13 Konopiště (zámek)

Víte, z jakého zámeckého okna mávala Pyšná princezna na zahradníka? Ano, právě ze zámku Konopiště! Zámek svou současnou podobu dostal na přelomu 19. a 20. století, kdy zámek vlastnil František Ferdinand d’Este, následník rakouského trůnu.

V rámci prohlídkových okruhů uvidíte reprezentační a hostinské pokoje, sbírku zbraní a loveckých trofejí i soukromé pokoje Františka Ferdinanda. Místo, které rozhodně stojí za to vidět! Cesta autem trvá něco kolem 40 minut.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Владимир Залевский (@vladimir_zalevskii),

 

#14 Křivoklát (hrad)

Hrad Křivoklát patří k nejvýznamnějším a nejstarším královským hradům v Česku. Své jméno pravděpodobně získal podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů, tzv. klátů. Vydejte se na hrad na jednu z prohlídkových tras. Volit můžete mezi dvěma – s průvodcem a volně přístupnou trasou do prostoru parkánu, hradebních ochozů a Velké věže s expozicí lovectví.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rastislav Repel (@rastislavrepel),

 

#15 Kutná Hora (město)

Kutná Hora, významná městská památková rezervace, která je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Díky těžbě stříbra šlo ve středověku o jedno z nejvýznamnějších českých královských měst. Dominantou města je rozhodně Chrám svaté Barbory. Pokud by vám náhodou vyhládlo, doporučuji místní restauraci V Ruthardce a cestou zpět zastavit v úchvatném zrenovovaném zámku Chateau Třebešice (viz tip #8).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#16 Liblice (zámek & hotel)

Zámek Liblice se nachází v kouzelném mikroregionu Mělnicka – Kokořínska. Nedílnou součástí areálu je zámecká zahrada, obora a Slatinná louka u Liblic (přírodní rezervace s naučnou stezkou). V průběhu celého roku můžete navštívit různé akce pro veřejnost – Masopust, Velikonoce, Dětský den a další.

Po rozsáhlé rekonstrukci se zámek proměnil v moderní konferenční a kulturně vzdělávací centrum, stylový zámecký hotel s restauracemi a relaxačním wellness centrem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zámek Liblice (@zameckyhotelliblice),

 

#17 Loučeň (zámek)

Zámek Loučeň je barokní zámek, který se nachází v městysu Loučeň v okrese Nymburk (zhruba 70 km od Prahy). Zámek Loučeň nabízí mnoho typů prohlídek (klasickou, večerní a noční, dětskou, čokoprohlídku…). Součástí přilehlého parku je také labyrint a bludiště.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ALBUDAIWI (@albudaiwi),

 

#18 Mělník (zámek)

Mělník je hrad přestavěný na zámek na vinohradu nad soutokem Vltavy a Labe s výhledem na Říp. Vydejte se na jednu z dominant města Mělníka a vychutnejte si sklenku zámeckých vín při pohledu na soutok obou největších řek české země.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Airfactory (@airfactory_czechia),

 

#19 Mníšek pod Brdy (zámek)

Mníšek pod Brdy leží asi 12 km jižně od okraje Prahy. Klasicistní zámek Mníšek pod Brdy se třemi nárožními věžemi leží v centru města a je obklopen parkem s rozlehlým rybníkem. Prohlídkové trasy vás provedou reprezentačními místnostmi se zámeckou kaplí nebo soukromými pokoji.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zámek Mníšek pod Brdy ❤️🙋 (@zamekmnisekpodbrdy),

 

#20 Okoř (hrad)

Zřícenina hradu Okoř je oblíbeným cílem (pražských) výletníků i cyklistů. Ale nenechte se zmást – i na Okoři vás provedou jeho historií v rámci prohlídkové trasy. V letních měsících se z prostranství před hradem stává dějiště festivalů a koncertů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#21 Osečany (zchátralý zámek, právě v rekonstrukci)

Zámek Osečany byl přestavěn ze starší tvrze v druhé polovině 16. století. Majitelé se často střídali, a tak má zámek bohatou historii. Dnes však vypadá opuštěně a zchátrale. Naštěstí se ho ujali noví majitelé, konkrétně Matěj Stropnický (syn herce Stropnického) s přítelem, kteří jej právě rekonstruují na vlastní pěst.

Každou neděli probíhají prohlídky, v nichž vás jeden z majitelů provede celým komplexem a jeho historií. Skvělý zážitek, moc doporučuji! Jejich cestu můžete sledovat mimo jiné na webu www.zamekbude.cz, kde také naleznete další informace.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#22 Radíč (zámek & hotel)

Barokní zámek Radíč, kde můžete nahlédnout nejen do jeho interiérů, ale také přespat v jedné z komnat a ráno si užít snídani do postele. Nechte se unést kouzelnou atmosférou nově zrenovovaného zámku, který se nachází necelou hodinku jízdy od Prahy!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miroslav Bluďovský (@miroslavbludovsky),

 

#23 Ratměřice (zámecký hotel)

Hledáte místo, kde byste unikli shonu a ruchu velkoměsta? Pak se vyjdete do zámeckého hotelu Ratměřice, který nabízí nejen romantický pobyt, ale i sportovní vyžití a wellness. Zámek je zároveň obklopen krásným parkem, jemuž dominují dva sekvojovce obrovské, které jsou s výškou přes 42 metrů nejvyšší v Česku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zámek Ratměřice (@zamek_ratmerice),

 

#24 Štiřín (zámecký hotel)

Zámek Štiřín se nachází v malebném prostředí anglického parku s golfovým hřištěm. Aktuálně slouží zámek jako luxusní ubytovací zařízení se širokou škálou sportovních aktivit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Terez (@kocici_terez),

 

#25 Veltrusy (zámek)

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, nabízí také několik prohlídkových tras s průvodcem. Zámek zároveň stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami. Park je otevřen celoročně od úsvitu do soumraku!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Státní zámek Veltrusy (@zamek_veltrusy),

 

#26 Zbiroh (zámecký hotel)

Chateau hotel Zbiroh nabízí nezapomenutelné chvíle plné romantiky a historie! V rámci prohlídkové trasy zavítáte do historie zámku, na oběd můžete zajít do středověké krčmy U Rudolfovy kratochvíle s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních specialit.

Pokud se rozhodnete zůstat přes noc, pak ulehnete do komnat zámeckého hotelu. Za zmínku stojí překrásný výhled na lesy i rozsáhlý anglický park.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#27 Žleby (zámek)

Romantický zámek Žleby znáte z mnoha českých pohádek a filmů (Tři bratři, Kouzla Králů, Nekrásnější hádanka…). Není samozřejmě náhodou, že padl do okna mnoha režisérům. Je opravdu okouzlující!

Prohlídkové okruhy vás zavedou do soukromých komnat i velkých sálů. Pokud vystoupíte na Velkou věž, užijete si pohled do širokého okolí, ke kterému patří rozsáhlý zámecký park anglického typu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Adélka Vykoupilová (@avykoupilova),

 

Vyhlídky v okolí Prahy, naučné stezky a další přírodní krásy

#28 Alšova vyhlídka

Skalnatý vrchol se nachází nad Únětickým potokem v Tichém údolí. Místo poskytuje výhled na Kozí hřbety a navštěvoval ho také malíř Mikoláš Aleš. Podle něj nese vyhlídka své pojmenování.

K vyhlídce se nejsnáze dostanete autobusem č. 147 z Dejvické (Praha 6) do zastávky Výhledy. Dále lze pokračovat asi 2 km po žluté turistické značce k rybníku, za kterým naleznete u informační tabule úzký vstup do stráně.

Výlet doporučuji spojit s návštěvou Penzionu U Lasíků, který nabízí skvělou českou kuchyni (domácí koláče, buchty, polévky a mnoho dalšího).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jakub Nerad (@jakub_nerad),

 

#29 Drábské světničky (skalní pevnost)

Bývalá skalní pevnost Drábské světničky se vypínala na okraji skalního masivu u čedičového vrchu Mužský (cca 4 km od Mnichova Hradiště). Aktuálně patří mezi nejvyhledávanější místa Českého ráje, neboť nabízí úchvatné výhledy do nádherné krajiny (Chráněné krajinné oblasti Český ráj) – na širokou část severních Čech od hradu Bezděz, přes lesnatou oblast Klokočky a Ralska k hřebenu Jizerských hor a Krkonoš. Místo je volně přístupné.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sharlota (@sharlotaofficial),

 

#30 Hora Říp

Hora Říp je památným místem, k níž se váže národní legenda o příchodu našich předků do české země. Každý správný Čech musí minimálně jednou v životě zdolat tento symbol národní historie! Po jeho zdolání si užijete nejen rozhled na přírodní scenérii, ale i románskou rotundu sv. Jiřího a sv. Vojtěcha stojící na jeho vrcholu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dagmar Martha Jánská (@janskadada),

 

#31 Prokopské údolí

Pro tentokrát zůstaneme v Praze. Prokopské údolí patří k nejkrásnějším místům, které můžete v hlavní městě České republiky navštívit. Součástí Prokopského údolí je naučná stezka, která patří mezi vyhledávané lokality díky přírodním úkazům a zajímavostem. Užijete si pohled na jezírka, lomy, skály… Skvělé místo k (aktivnímu) odpočinku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sharlota (@sharlotaofficial),

 

#32 Průhonický park

Jen pár kilometrů od Prahy se nachází Průhonický zámek a k němu přilehlý, doslova pohádkový Průhonický zámecký park. (V parku se natáčelo mnoho pohádek). Jedná se o jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě (má okolo 250 hektarů), který je plný cizokrajných dřevin, potoků, rybníků a luční ploch.

Park je ideální místo na (romantickou) procházku, kam se vyplatí vydat v jakémkoliv ročním období. V květnu si užijete pohled na rozkvetlé rododendrony, na podzim zase dechberoucí zbarvenou přírodu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#33 Rozhledna Špulka

Dřevěná rozhledna Špulka stojí na vrchu Březák nedaleko Lbosína na Benešovsku. Součástí areálu rozhledny je i kruhová naučná stezka s 21 panely plnými historických i současných vlastivědných, přírodovědných a dalších informací o regionu, která je dílem žáků pěti regionálních mateřských a základních škol.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jan Novotny (@shpekyo),

 

#34 Solenická podkova (vyhlídka)

Romantický výhled na Vltavu stočenou do tvaru podkovy se vám naskytne z vyhlídky v Solenicích.  Mezi přehradami Kamýk a Orlík vytváří Vltava úžasný meandr, kterému se přezdívá Solenická podkova.

Ten nejlepší pohled na podkovu se vám naskytne ze skaliska Na Vraném nedaleko vrchu Na Altánku, který se nachází v lese mezi obcemi Zduchovice a Solenice. Na vyhlídce si užijete pohled na řeku z přibližně 150 m nad vodou.

Pokud pojedete autem, zaparkujte v obci Zduchovice, kde narazíte na značku/ceduli ,,Vyhlídka”. Vydáte se do mírného kopce cestou mezi domy, která se změní v polní cestu směre k lesu. Pokračujete po zelené k vyhlídce Na Altánku lesní cestou. Po zhruba 10 minutové chůzi natrefíte v lese na stromě na značku „k Altánku“. Vydáte se po značce mírně strmou cestou dolů, kde je potřeba si dávat pozor. Po pár minutách dojdete ke skalní vyhlídce.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#35 Smetanova vyhlídka

Ze Smetanovy vyhlídky u Třebsína budete mít údolí Vltavy jako na dlani. Vyhlídka byla vybudována roku 1974 nad hladinou Vltavy k 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Podle místních legend se traduje, že Bedřich Smetana na vyhlídku rád chodíval a nechal se zde inspirovat k druhé části své symfonické básně Má vlast (Vltava).

Vyhlídka je celoročně pohodlně přístupná. Pokud zvolíte cestu MHD, ze Smíchovského nádraží tam jede autobus č. 438. Výstupní stanicí je zastávka Krňany.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený 🇨🇿 Martin (@hrckey),

 

#36 Stezka korunami stromů Lipno

Stezka korunami stromů Lipno je první stezka svého druhu v České republice, která je krásně začleněna do krajiny v okolí Lipenského jezera. Zakončuje ji 40 metrová devítihranná vyhlídková věž s unikátní vzhledem. Velkou výhodou je také bezbariérový přístup.

 

#37 Svatý Jan pod skalou

Obec Svatý Jan pod Skalou se nachází necelých 20 km jihozápadně od Prahy u města Berouna. Tato obec je považována za jedno z nejkrásnějších míst středních Čech. Impozantní skalní útes Skála představuje nejmohutnější skalní výchoz v Českém krasu. Na jeho vrchol vede pohodlný chodník lemovaný tabulemi naučné stezky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Libuše Králová (@adina_and_me),

 

#38 Velká Amerika

Český Grand Canyon nebo také lom Velká Amerika se nachází kousek od Hradu Karlštejn. Zhruba 800 m dlouhý, 200 m široký, až 100 m hluboký zatopený lom nabízí dvě navzájem propojená jezírka s průzračnou vodou. Bezpečně lom prohlédnete z vyhlídky přímo u parkoviště, nebo z pěšin vedoucích kolem Velké Ameriky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jarka Rolikova (@jarkarolikova),

 

#39 Vyhlídka Hvíždinec

Nedaleko vrcholu Hvíždinec u Dobřichovic se nachází krásná vyhlídka, z které se vám naskytne krásný pohled na okolní krajinu. Vyhlídka se nalézá na skále z drabovských křemenců ve výšce 476 m.n.m. Cesta z centra Prahy vám zabere necelých 45 minut.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ondřej Novák (@novas752),

 

#40 Vyhlídka u Kříže

Vyhlídka u Kříže je jedním z možných turistických cílů naučné stezky v Mníšku pod Brdy. Doporučuji spojit s návštěvou místního zámku (viz bod #19). Pro více detailů o této stezce doporučuji přečíst tento článek.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jarda Véle (@yery94cz),

 

#41 Vyhlídka Máj

vyhlídky Máj (kousek od Slap) se vám naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu. Řeka v místě vyhlídky protéká hlubokým skalnatým kaňonem a stáčí se do tvaru podkovy. Opravdu fascinující pohled na přírodní scenérii!

Vyhlídka se nachází na vysoké skále, přímo nad bývalými Svatojánskými proudy. Kdysi se tak označoval úsek řeky Vltavy mezi obcemi Štěchovice a Slapy, kde řeka protékala hlubokým skalnatým údolím a tvořila peřeje.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#42 Vyhlídka Panská skála

Malá vyhlídka na Panské skále se nachází v Týnci nad Sázavou, kousek pod vrchem Grybla. Na vyhlídku vede turisticky značená odbočka z trasy spojující Prosečnici s Kamenicí a poskytuje skromný výhled jihovýchodním směrem do údolí Palečnického potoka a na vrch Hrdlo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nadia Reiterova-Rybenska (@nadareiterovarybenska),

Pokud vás zajímají další skvělá místa vhodná k výletům v okolí Prahy, určitě mě sledujte na mém Instagramu (@diankaella), kam pravidelně přidávám fotky ze svých výletů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Víte o někom, komu by se mohl seznam hodit? Budu ráda, když mu ho pošlete!

Další cestovatelské tipy najdete v mé rubrice Cestování.

Mějte se krásně!

Vaše

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

3 Comments

  1. Ahoj. Dle mého hodně míst není v okolí Prahy. Jinak děkuji typ.

  2. Tak to je super seznam. Na pár místech jsem byla a na některé se chystám, ale více dobrodružně bez auta, takže vlakem, autobusem a podobně. To je podle mě ten správný výlet 🙂

    1. Prima, tak snad tě seznam inspiroval! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *