Lifestyle Tipy na podniky

Venkovní posezení v Praze: 12 božích zahrádek, street food zón a teras

Léto je v plném proudu, sluníčko svítí, noc je dlouhá, tak nač se schovávat uvnitř? Sepsala jsem pro vás 12 míst v Praze, která se perfektně hodí pro venkovní posezení. V seznamu najdete nejen oblíbené restaurace a kavárny se zahrádkou, ale také zajímavé street food zóny, terasy či relaxační areály.

Pokud víte o někom, komu by se článek hodil, budu ráda, když mu ho pošlete. Teď už to nebudu protahovat, tady je seznam mých letních (gastro) lásek!

venkovní posezení Praha
Zdroj: Instagram @cocovanacocovanka

12 míst pro venkovní posezení v Praze

#1 Manifesto Market – fascinující street food a kulturní zóna na Florenci a Smíchově

  • Typ: Street food s posezením
  • Lokalita: Na Florenci, od července 2019 Smíchovská náplavka
  • Webwww.manifesto.city

Zapomenutý kout v centru Prahy, ve stínu magistrály, se proměnil v moderní street food. ,,Místo pro kulturu, pro zábavu. Místo, kam se bude chodit za vyhlášeným jídlem i na sklenku. Místo, kde se přenesete do budoucnosti, kde se budou lidé potkávat a trávit spolu čas.“ Takhle popisují fascinující Manifesto Market na Florenci jeho tvůrci na svém webu.

Manifesto je kulturní a gastronomický market, který v Česku nemá obdoby. Je perfektním místem pro vzájemné setkávání nad skvělým jídlem, pitím a hudbou. Vybrat si můžete pokrmy a nápoje z více než 20 restaurací, 3 barů a 27 kontejnerů. Prohlédněte si, co všechno můžete ochutnat. A to nejlepší – v druhé polovině července 2019 otevřela obdoba na Smíchově na náměstí 14. října, vedle Národního domu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Food’n Culture Market (@manifesto.market),

#2 COCO VAN – boho království na Střeleckém ostrově

  • Typ: Pojízdná kavárna s posezením
  • Lokalita: Střelecký ostrov, Praha 1
  • FB: Cocovan & Cocovanka

Cocovan On The Road je úchvatný karavan, který kudy jezdí, tudy rozdává radost! 🙂 Během léta COCO VAN ,,kempí“ na Střeleckém ostrově, stálou pobočku alias kavárnu Cocovanku můžete navštívit po celý rok (Malá Strana).

Kočovná kavárnička v boho stylu nabízí skvělou kávu, wafle, dobroty od Sugar MaMa, osvěžující limonády i alkoholické drinky. Vše si vychutnáte ve stylovém posezení uprostřed řeky Vltavy u karavanu ozdobeného mandalami, krajkovými lapači a dalšími dekoracemi ve stylu Bali. Celé místo jako kdyby vypadlo z Pinterestu. 🙂 Doporučuji přečíst krásný rozhovor o projektu COCO VAN.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený COCOVAN_&_COCOVANKA (@cocovanacocovanka),

#3 Restaurace Podolka – letní terasa pro vegetariány i masožravce u břehu Vltavy

Má milovaná restaurace s terasou, kde se pokocháte krásným, ničím nerušeným výhledem na plynoucí řeku Vltavu a Císařkou louku. Pro léto (jako) stvořené.

Zastánci zdravého životního stylu ocení originální koncept kuchyně, která je z poloviny založena na vegetariánských pokrmech. V Podolce si ale přijde na své nejen vegetarián, ale také celiak i milovník masa. Doporučuji ochutnat jejich skvělý burger (osobně miluju ten s avokádem) nebo steak z červené řepy. Z dezertů nikdy neodolám jejich griliášovém dortíku s malinami (na fotce).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Podolka (@restaurace_podolka),

#4 Art and Food ZOOna – gastronomie, kultura a umění u bran zoologické zahrady

Art&Food ZOOna je jedinečný koncept výstavních a prodejních ploch, který se nachází ve dvoře bývalého Trojského pivovaru v těsné blízkosti Trojského zámku a Zoologické zahrady (vstup naproti spodnímu parkovišti ZOO).

Industriální místo o rozloze cca 2500 m2 nabízí kvalitní gastronomii, kulturu, zábavu a umění. Street food ,,festivaly“ se zde pořádají každý víkend. Ochutnat můžete kuchyni z celého světa, vybraná vína z Itálie, míchané koktejly, domácí limonády, čaje i pivní speciály. Kávu vám připraví několika násobný finalista baristických soutěží Petr Hübl.

Určitě doporučuji navštívit FB stránku Art and Food ZOOna, kde najdete přehled událostí, které se v prostoru konají.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Art and Food ZOOna (@artfood_zoona),

#5 Na břehu Rhôny – první vinný bar se zahrádkou, kde si sami zaznamenáte vypité deci

  • Typ: Vinárna s venkovním posezením
  • Lokalita: Výtoň (doporučuji), ale mají mnoho poboček
  • Web: www.nabrehurhony.cz

První vinný bar, kam se budete rádi vracet, kdykoliv dostanete chuť posedět s přáteli nad sklenkou dobrého vína. Na břehu Rhôny naleznete kompletní nabídku vín v lahvích a bag-in-box. A co mě baví ze všeho nejvíc – sami si stáčíte víno do skleničky a zaznamenáváte si ,,čárky“ (vypité deci).

Prostředí je útulné i uvnitř, nicméně přes léto doporučuji jejich zahrádku. Můžete na ní pozorovat dění, vychutnávat víno, užívat teplé večery, povídat si… K vínu doporučuji jejich různé drobnosti k zakousnutí (slané i sladké). A pokud zrovna nebudete mít na vínko chuť, vyberete si některý z jejich dalších alko, nealko i kávových nápojů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Travel & Food Lover🌎| MyList💃🏼 (@waysofenjoy),

#6 Střecha Lucerny – zpátky do historie s okouzlujícím výhledem na Prahu

Každou sobotu, neděli a pondělí od 15 hodin až do setmění se Střecha Lucerny promění ve střešní zahrádku. Kochat se na panorama Prahy budete moct až do konce října a u toho připíjet kávu či jiný (ne)alkoholický drink.

Na střeše probíhá výstava „Jak Lucerna pozdvihla velkoměstský ráz Prahy“ o rodině Havlových, o budování Lucerny a její bohaté historii. Kromě toho je střecha se zahradou složena z pěti částí: jedlá, hmyzí, ptačí, léčivá a party. Cílem je ukázat, že stačí jedno malé gesto k tomu, abychom vytvořili lepší podmínky pro život ve městě pro hmyz, ptáky i pro sami sebe.

Na Střechu se dostanete vchodem z pasáže Lucerna naproti vstupu do Velkého sálu. Následně paternosterem, nebo po schodech do 5.patra.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Střecha Lucerny (@strecha_lucerny),

#7 Letná Beer Garden – pivní zahrádka s ikonickým pohledem na Prahu

  • Typ: Pivní zahrádka s výhledem na Prahu
  • Lokalita: Letná, Praha 7

Klasika, která neomrzí. Pití piva pod stinným hájem kaštanů s ikonickým pohledem na Prahu by měl minimálně jednou za léto zažít každý z nás. Pivní zahrádka na Letné je ideálním místem pro posezení ve větší i menší partě přátel, ke kterému není třeba dodávat nic víc. Snad jen, že z nabídky nápojů si případně vyberou i ti, kteří tradičnímu českému nápoji nepřišli na chuť. 🙂

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mark Baker (@markbakerprague),

#8 Cukrárna Alchymista – nejkrásnější vnitroblok z pražských kaváren

  • Typ: Cukrárna a kavárna se zahrádkou ve vnitrobloku
  • Lokalita: Jana Zajíce 7, Letná
  • Web: www.alchymista.cz

Záhadné místo oplývající tajemnem. Místo, kde se budete možná trochu bát, ale zároveň se cítit jako v pohádce. Takové najdete v krásné zahrádce ve vnitrobloku cukrárny Alchymista. Dle mého názoru nejhezčí zahrádka, kterou kavárny a cukrárny v Praze nabízí.

Není na co čekat. Projděte se krásnou Stromovku nebo Letenskými sady a následně to ,,zaparkujte“ na dortík v cukrárně Alchymista, kde si užijete ničím nerušený klid.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Cukrárna Alchymista (@cukrarna_alchymista),

#9 SUN.DAY TERRACE – ideální pro (romantické) letní večery

  • Typ: Bar / bistro s vnitroblokem
  • Lokalita: Lublanská 59, Praha 2 (I.P. Pavlova)
  • Web: www.sundayterrace.cz

Vnitřní prostředí BER.LIN baru na I.P. Pavlova není nic zvláštního, ale venku? Oáza! Krásný vnitroblok s trefným pojmenováním SUN.DAY TERRACE nabízí stylové posezení, kde si užijete úchvatnou večerní atmosféru u drinku pod řetězy se žárovkami.

Vnitroblok můžete samozřejmě navštívit během celého dne. Kromě brunch menu nabízí také polední meníčka za přijatelnou cenu. Podle mě je ale ze všeho nejhezčí právě při večerních hodinách, kdy se celá terasa rozzáří světélky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SUN.DAY terrace (@sunday.terrace),

#10 Žluté lázně – relax, sport a zábava u břehu Vltavy

  • Typ: Sportovní a relaxační areál
  • Lokalita: Podolské nábřeží 3/1184, Praha 4
  • Web: www.zlutelazne.cz

Žluté lázně, sportovní a relaxační areál u břehu Vltavy, na seznamu nemohou chybět. Žluté lázně nabízejí letní kino, sportovní aktivity, bary, restaurace, relaxační zóny a mnoho dalšího. Vyplatí se sledovat program na webu, kde pravidelně informují o všech blížících se akcích.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Žluté lázně 💛 (@zlute_lazne_praha),

#11 Miminoo Garden Restaurant – rozlehlá venkovní zahrada pod Žižkovskou věží

Restaurace Miminoo se nachází přímo pod Žižkovskou věží a poskytuje výhled na umělecká miminka „v pohybu“. V zelené oáze o vás bude královsky postaráno. Vybrané produkty z italského regionu Val di fiemme, mediteránský gril, lahůdky k pivu – prvotřídní gastronomie. 

Mě ale ze všeho nejvíce baví posezení na trávníku, v houpačce nebo u dřevěného stolu v rozlehlé venkovní zahradě s oleandry a s výhledem na věž.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Miminoo Garden Restaurant (@miminoo_restaurant),

#12 Zelená zahrada – vinohradská oáza klidu a pohody

  • Typ: Čínská restaurace se zahradou (venkovní i zimní)
  • Lokalita: Šmilovského 12, Praha 2
  • Webwww.zelena-zahrada.eu

Mojí milovanou Zelenou Zahradu, která kombinuje středomořskou kuchyni s originální čínskou, můžete navštívit v jakékoliv roční období. Osobně doporučuji zejména letní měsíce, kdy je otevřena venkovní zahrada. Z jejího exteriéru na vás dýchne atmosféra pohody a klidu.

Zatímco v létě si budete díky květinám a jezírku připadat jako na exotické dovolené, v zimních měsících si užijete atmosféru romantického krbu v zimní zahradě.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Zelená Zahrada (@zelenazahrada),

Pokud víte o někom, komu by se tenhle seznam hodil, pošlete mu ho. Uděláte radost nejen jemu, ale i mně! 

Znáte těchto 21 nejlepších asijských restaurací, bister a kaváren v Praze?

Kam nejraději chodíte v Praze přes léto posedět vy? Budu ráda za nové tipy! 

A ještě než z mého blogu zmizíte, doporučuji nahlédnout do seznamu nejoblíbenějších pražských kaváren. Do těch se vyplatí vracet zas a znova! 🙂

Vaše

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

2 Comments

  1. Ad „#11 Miminoo Garden Restaurant“. Ta adresa „Podolské nábřeží 3/1184, Praha 4“ je asi špatně, když to má být pod Žižkovskou věží, ne?

    A škoda, že u některých podniků se mi místo obrázku zobrazuje jen logo Instagramu a upozornění, že „odkaz už asi není funkční“…

    1. Děkuji moc, opravila jsem adresu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *