Cestování Lifestyle

Rakouská jezera a města (roadtrip Zell am See, Hallstatt, Salzburg): Co navštívit a ochutnat?

Mám za sebou svou první letní dovolenou na horách. A jsem z ní naprosto nadšená! Už dlouho jsem si přála projet rakouská jezera, zažít koupačku ve stínu Alp, vydat se na tůru do přírody a ochutnat rakouskou kuchyni.

Letos jsem se konečně dočkala a přináším vám proto shrnující report do rubriky Cestování. Pokud máte na Rakousko políčeno i vy, není nad čím váhat!

Během osmi dnů jsme s rodinou navštívili 4 úžasné lokality v Rakousku (Zell am See, Krimmelské vodopády, Hallstatt, Salzburg) a jednu v Německu (jezero Königssee). Musím říct, že takhle dlouho jsem si psychicky neodpočinula jako na této aktivní dovolené v přírodě.

Skoro celý den jsme chodili v přírodě nebo po památkách a já skutečně opustila všechny ty internety, na kterých především kvůli své práci trávím svůj čas prakticky nepřetržitě.

Každé místo, které jsme navštívili, mělo něco do sebe. Pokud i vy uvažujete o roadtripu po rakouských městech, neváhejte a vyrazte! V článku najdete inspiraci, jaká místa konkrétně navštívit, co zajímavého vás čeká, jaké pokrmy byste měli ochutnat a kde se případně najíst.

Nazujte pohodlný kecky, vyrážíme! 🙂

Roadtrip po rakouských jezerech a městech
(Zell am See, Hallstatt, Salzburg):

Co navštívit a ochutnat?

Dovolenou jsme cíleně koncipovali tak, abychom si na jednu stranu užili aktivitu, něco ,,vypotili“, viděli a prožili, ale zároveň se totálně nevyřídili. Chtěli jsme si zkrátka dopřát každý den alespoň hoďku nebo dvě relaxu s knížkou nebo hudbou a přes den ochutnat místní speciality.

 

#1 Zell am See

Z Prahy jsme vyjeli v sobotu v 8 ráno a okolo 3 odpoledne jsme dorazili do našeho hotelu v Zell am See. Zell Am See je známá turistická destinace v Rakousku, kde si užijete dovolenou v zimě i v létě. Zimní sezona láká lyžaře na kvalitní sjezdovky (oblíbená jsou střediska Kaprun nebo Saalbach), v letě zase cyklisty a milovníky přírody. Na své si přijde ale úplně každý bez rozdílu pohlaví i věku. 🙂

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

My jsme byli ubytovaní v Zell am See do úterního rána. Při příjezdu v sobotu odpoledne bylo nádherné počasí, takže jsme si užívali sluníčko na pláži a koupání v jezeře (pro otužilce, voda nemá více než 20 stupňů).

Jelikož jsme byli ubytovaní na druhé straně jezera (přímo na druhém konci než je centrum města Zell am See), vydali jsme se v neděli na pěší ,,tůru“ do centra. Během dne jsme obešli celé jezero kolem dokola, prošli celé centrum města a ochutnali skvělý koláč s jablky a ricottou v jedné kavárně (na fotce, na Google maps kavárnu bohužel nemohu dohledat).

Oběd jsme si dali v typické rakouské restauraci Erlhof, kde jsem měla kuřecí řízečky s okurkovo-bramborovým salátkem. Jelikož Rakušané podívají maso spíše v těžší smažené variantě, často ji doplňují o osvěžující a odlehčené bramborové saláty s kyselou zálivkou. Ty mi strašně chutnaly!

Celkem jsme během nědělního dopoledne ušli něco pod 15 kilometrů, takže jsme si rádi odpoledne opět užili opalování a koupání.

Co se týká ,,sladké“ gastronomie, Rakousko je známé pro svůj jablečný štrůdl, který podávají s vanilkovou omáčkou. Ten jsme ochutnali v našem hotelu Bellevue, jehož součástí byla shodou okolností gurmánská restaurace. Musím skutečně říct, že každá snídaně i večeře byla neskutečný zážitek a ráj pro všechny fajnšmekry. Obecně byla gastronomie v Zell am See na vysoké úrovni – ať už se to týkalo samotné nabídky pokrmů nebo servisu.

V pondělí jsme vyrazili na Krimmelské vodopády, kam je to autem ze Zell am See okolo 65 km (cca hoďka cesty). Výlet na vodopády byl pro mě asi ten nejlepší zážitek z dovolené. Více o vodopádech se dočtete v samostatném bodě. Odpoledne jsme si opět užívali (vyřízení z výšlapu) čas u jezera s knížkou.

Poslední večer v Zell am See jsme strávili v nedaleké vile s apartmány Eva Hof Lakeside Suites, jejichž součástí byla naprosto fantastická restaurace s venkovním posezením a výhledem na jezero. Počasí nám přálo, takže jsme si v podstatě každý večer užívali večeře na čerstvém vzduchu.

V úterý ráno jsme vyrazili směrem Hallstatt, ale po cestě jsme se stavěli u jezera Königsee, což je nejhlubší jezero v Německu (kousek od rakouských hranic).

#2 Krimmelské vodopády

Krimmelské vodopády patří díky svému průtoku a výšce 385 metrů k nejkrásnějším v Evropě. Auto jsme zaparkovali na jednom z přidružených parkovišť (jsou hned 4 na výběr, takže není třeba se obávat, že nebude místo). Přesto doporučuji vyrazit k vodopádům ve všední den a z rána. Okolo poledne už se začala stezka plnit lidmi i přesto, že bylo pondělí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

K samému vrcholku vodopádu vede, pokud vím, jedna stezka, jejíž součástí je 11 vyhlídek na vodopád a údolí. Dle své fyzické kondice tak zkrátka dojdete tam, kam dojdete. 🙂 Na samotný vrchol se svižnější chůzi dostanete během dvou hodin, je to ale samozřejmě neustále do kopce. Mezi 8. a 9. vyhlídkou je restaurace, kde se můžete občerstvit.

Stezka je vybetonovaná a s pohodlnými botaskami a pevnou vůlí ji minimálně do poloviny její délky (tj. k 5 vyhlídce) určitě vyšlápnete.

Krimmelské vodopády byl pro mě úžasný zážitek! Najednou si člověk uvědomí, kolik času tráví v ,,betonové“ džungly a jak je procházení se přírodou krásné a osvobozující.

#3 Königssee

Teď se na krátký čas podíváme k našim západním sousedům. Tyrkysově průzračné jezero Königssee, které je současně nejhlubším v Německu, naleznete v jihovýchodním Bavorsku blízko německo-rakouské hranice.

Na vrcholku jedné z hor se tyčí Orlí hnízdo – proslulá Hitlerova pevnost Kehlsteinhaus, kam se také můžete podívat. Nicméně návštěva tohoto místa mi připomněla naší dovolenou v Thajsku. Čím?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Jak jsem psala výše, jezerní voda byla tyrkysově modrá a průzračná. Na místním “ferry” (dřevěné loďce) můžete objet jezero kolem dokola. Počítejte ale s velkým zástupem turistů. My jsme zvolili pěší trasu a vydali se na vyhlídky.

Když přijdete od parkoviště k jezeru a dáte se doleva, dostanete se k pěší lesní cestě (všude jsou cedule). K první vyhlídce je to zhruba 15 minut pěšky. Ke druhé (té nejvyšší) už o něco déle, počítejte se zhruba 45 minutovou kopcovitou trasou. Posledních 15 min je terén opravdu obtížný, doporučuji proto pevnou obuv (lesní cesta, kamení, stráně, stromy přes cestu, bažiny…).

Königssee

Výlet doporučuji zakončit typickým rakouským pokrmem v restauraci Jenner-Kaser, odkud se vám naskytne krásný výhled na hory. Ochutnala jsem jejich vyhlášené špenátové knedlíky neboli Spinatknödel.


#4 Hallstatt

Obec Hallstatt leží bezprostředně u Halštatského jezera. Společně s pohořím Dachstein a Solnou komorou patří ke Světovému dědictví UNESCO. Kdybych měla obec shrnout, tak ji tvoří v podstatě jediná ulice plná restaurací, obchůdků, kaváren a tržišť.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Hallstatt mi hodně připomínal Český Krumlov. Městečko jak malované, kde se to hemží skupinkami Asiatů s foťákama, v 6 ráno vás probudí bimbání zvonů. Akorát městečku chybí zámek. 🙂

Obec je opravdu hodně turistická, ale právem. Díky dřevěným baráčkům, ikonickému kostelíku, tyrkysovému jezeru a kolem dokola vinoucích se hor, si budete připadat pohádkově. Během jednoho, maximálně dvou dnů zvládnete projít všechny místní ,,atrakce“.

Halštatské jezero - loďka

Co byste měli zažít / vidět?

  • Půjčit si loďku a projet se po Halštatském jezeru.
  • Vydat se lanovkou či pěšky na World Heritage View Point.
  • Známá je také vyhlídková plošina 5 Fingers.
  • Letní dny se vyplatí zakončit na pláži ,,Badeinsel Hallstatt„, koupání v jezeře však doporučuji opravdu jen největším otužilcům (voda má okolo 17 stupňů).
  • Nezapomeňte na Aussichtspunkt / Classic Village Viewpoint, (foto)vyhlídku přímo v obci, kde vznikají ty nejtypičtější turistické fotky z této lokality.

#5 Salzburg

Vítejte v Salzuburgu, ve městě Amadeuse Mozarta! Pokud chcete projít město skrz na skrz, navštívit nejdůležitější památky a ochutnat místní dobroty, rezervujte si dva dny. Pokud zvolíte sobotu, užijete si trhy na náplavce!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),


Dominantou celého města je pevnost Hohensalzburg, kam můžete jít pěšky, nebo se nechat pohodlně vyvézt lanovkou. Za návštěvu rozhodně stojí zahrady Mirabell a Obilná ulička. Město má speciální webové stránky pro turisty, které jsou také v češtině a najdete na nich přehledné informace o pamětihodnostech i gastronomii.

Café Tomaselli
Café Tomaselli – typický Sachr rozhodně nevynechejte!

Extra tipy ode mě:

  • Památky: Zámek Hellbrunn (cca 6km od centra města), Pevnost Hohensalzburg, zahrady a zámek Mirabell, Mozartův rodný dům, Obilná ulička
  • Kavárny: Café Bazar (skvělá klasika typu pražského Louver), Café Tomaselli (tam chodíval Mozart), Favorite Kamer (moderní)
  • Nezapomeňte ochutnat Mozartovy koule, především ty hand-made, které jsou balené do stříbrno-modrého obalu.
Café Bazar
Café Bazar – krásná typická kavárna, která mi připomíná pražský Louver

Všech pět destinací jsme zvládli objet během 8 dnů a přitom jsme stihli navštívit spoustu podniků a zároveň si odpočinou na lehátku. Všechna místa se tedy dají zvládnout projet i za méně dnů. Proč ale spěchat i na dovolené? 🙂

Další cestovatelské tipy najdete v mé rubrice Cestování.

Nemáte čas nebo finance vydat se za hranice naší země? Pak doporučuji nahlédnout do článku 42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy.

Mějte se krásně, novým dobrodružství a zážitkům zdar! 🙂

P.S. Soutěžím s Mall.cz.

Vaše

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *