Marketing Sociální sítě

18 skutečně užitečných Instagram funkcí, které ocení běžný uživatel, influencer i firma

Pokud bych měla vypsat seznam veškerých funkcí a vychytávek, které Instagram nabízí, zřejmě bych u toho zestárla. Je jich totiž požehnaně a každým týdnem (spíš i dnem) vznikají nové. Z některých mi je trochu smutno, protože nás akorát okrádají o čas, ale o tom třeba někdy příště.

V tomto článku najdete přehled skutečně užitečných funkcí, které mi denně zefektivňují nebo minimálně zpříjemňují práci s Instagramem včetně návodů, jak je využívat či zaktivovat na svém profilu.

Funkce ocení především běžný uživatel či online tvůrce, na své si ale přijdou i správci firemní profilů.

18 skutečně užitečných Instagram funkcí

#1 Blokace profilu na Instagramu aneb jak zablokovat a odblokovat uživatele?

Nikdy na sociálních sítích neopomínejte svoji bezpečnost. Pokud cítíte, že je nějaký uživatel přehnaně ,,přátelský“ až obtěžující, není třeba hrát si na hrdinu. Raději tohoto uživatele zablokujte.

Ve chvíli, kdy ho zablokujete, už neuvidí váš profil, vaše příspěvky ani příběhy na Instagramu. Za mě rozhodně užitečná funkce, kterou minimálně jednou za měsíc využiji.

Jak zablokovat a odblokovat uživatele na Instagramu?

Navštivte profil daného uživatele, stiskněte vpravo nahoře a zvolte ,,Zablokovat„.

Přehled blokovaných účtů budete mít ve svém profilu. Po najetí na (symbol vpravo nahoře ve vašem profilu), zvolte možnost Nastavení (ozubené kolečko dole) >> Soukromí >> Blokované účty. Zde pak stačí najet na profil dané zablokovaného uživatele, kde ho můžete opět jedním kliknutím odblokovat.

Jak zablokovat uživatele na Instagramu

 

#2 Ukládání příspěvků do sbírky aneb jak ukládat příspěvky a vytvářet sbírky z uložených příspěvků na Instagramu?

Instagram je skvělý zdroj inspirace, což podporuje funkce tzv. ,,Sbírky„. Příspěvky na timeline (např. tipy na recepty, oblečení, cestování, produkty…) si můžete ukládat do svých soukromých sbírek a později se k nim vrátit.

Zajímavé posty si lze ukládat do specifických kategorií. Můžete se přitom sami rozhodnout, zda si zajímavý příspěvek uložíte již do vytvořené sbírky nebo vytvoříte novou.

Jak tvořit sbírky?

Tematické kolekce (sbírky) snadno vytvoříte na svém profilu. Stačí stisknout ikonku  vpravo nahoře, zvolit symbol  Uloženo. Zde můžete pohodlně vidět uložené příspěvky i tvořit nové sbírky (symbol + vpravo nahoře).

Jak tvořit sbírky (kolekce) na Instagramu

 

Jak ukládat příspěvky do tematických sbírek?

Až vás příště ve feedu zaujme něčí příspěvek, stačí, když přidržíte prst na symbolu pro ukládání fotek  na zhruba 2 sekundy a vyberete příslušnou sbírku. Uložené příspěvky budete mít díky této vychytávce přehledně uspořádané.

Jak ukládat Instagram příspěvky do sbírky?

 

#3 Inspirujte a sdílejte! Aneb jak sdílet příspěvky z feedu do své Instagram Story?

Počet uživatelů Instagramu stále roste a sdíleného obsahu je stále více. Prostoru na této platformě je ale stále stejně, a proto se naše Instagram příspěvky sdílené do feedu zobrazují stále menšímu počtu uživatelů.

Skvělou praktikou, jak upozornit na své nové příspěvky, je sdílet je do své stories. Jednak tím dáte světu najevo, že máte nový post na timeline, ale co je ještě lepší – příspěvek ve stories je proklikatelný. Pokud tedy navedete své sledující (např. šipkou nebo vhodným gifem), aby na sdílený post ve stories klikli, automaticky je Instagram po kliknutí přesměruje na daný Instagram post.

Takto samozřejmě můžete sdílet příspěvky všech uživatelů Instagramu. Můžete sdílet něčí článek / myšlenky napsané u fotky, tipy na nové kavárny, recepty, citáty, zajímavé destinace. Zkrátka jakýkoliv příspěvek se vám zamane.

Jak sdílet Instagram příspěvek do své Stories?

Přejděte na vás či cizí příspěvek ve feedu, stiskněte symbol vlaštovky a zvolte ,,Přidat do příběhu příspěvek„. Instagram vás přesměruje do vašich Instagram Stories. Pokud klepnete na daný post, můžete zvolit ze dvou layoutů, jak lze příspěvek ve stories zobrazit (varianta 1 je post bez popisku a varianta 2 s textovým úryvkem).

Jak sdílet příspěvek do Instagram Stories

 

#3 Konec spamování! Aneb ztište příspěvky nebo příběhy (Stories) přehnaně aktivního uživatele

Je některý z vašich (Instagram) přátel až přehnaně aktivní, ale na druhou stranu s nim nechcete přetrhat vazby? Pak se vyplatí jeho příspěvky či příběhy tzv.,,ztišit“. Pokud je ztišíte, na své timeline ani v nabízených cizích stories se vám od té doby nebudou zobrazovat. Pokud sami profil daného uživatele navštívíte, pak je samozřejmě všechny uvidíte.

Jak ztišit příspěvky nebo příběhy cizího uživatele Instagramu?

Varianta 1: Až vám znovu vyskočí na timeline příspěvek od daného uživatele, stiskněte symbol u jeho postu a zvolte Ztišit. Pak už záleží na vás, zda ztišíte pouze příspěvky, nebo obojí.

Jak ztišit příspěvky od uživatele na Instagramu

Varianta 2: Pokud chcete ztišit výhradě něčí stories, najeďte na běžnou Instagram timeline (newsfeed) a podržte dlouze prst na příběhu daného uživatele (respektive na jeho kulaté profilovce). Nabídne se vám po chvíli možnost příběhy ztišit, či navštívit jeho profil.

Varianta 3.: Najeďte na profil uživatele, stiskněte tlačítko ,,Sleduji“ a zvolte ,,Ztišit„. Zde můžete zapnout ztišení u vybraného kanálu. Tímto způsobem můžete po čase příspěvky od uživatele opět ,,zviditelnit“.

Přehled ztišených účtů budete mít ve svém profilu. Po najetí na  (symbol vpravo nahoře ve vašem profilu), zvolte možnost Nastavení (ozubené kolečko dole) >> Soukromí >> Ztišené účty.

 

#4 Vyzrajte nad algoritmem. S funkcí ,,upozornění“ vám vybrané posty už nikdy neuniknou

Tady máme pravý opak funkce uvedené pod číslem 3. Pokud nechcete prošvihnout příspěvky od vaší rodiny, přátel, konkurenta či oblíbeného influencera, vyplatí se zapnou upozornění a přijde vám od Instagramu notifikace. Úroveň si opět můžete nastavit vy sami.

Jak zapnout upozornění u příspěvků / příběhů sdílených konkrétním uživatelem Instagramu?

  • Varianta 1: Až vám znovu ,,vyskočí“ v Instagram newsfeedu příspěvek od daného uživatele, stiskněte symbol u postu a zvolte Zapnout upozornění na příspěvky.
  • Varianta 2: Najeďte na profil uživatele, stiskněte tlačítko ,,Sleduji“ a zvolte ,,Upozornění„. Zde můžete zapnout upozornění u vybraných kanálů (příspěvky, příběhy, živá vysílání). Tímto způsobem můžete po čase upozornění opět vypnout.

Jak zapnout upozornění u příspěvků na Instagramu

 

#5 Buďte v bezpečí a nastavte míru svého soukromí

Soukromí se vyplatí si střežit. Je jen na vás, jakou míru své otevřenosti zvolíte. Nezapomeňte proto, že váš profil můžete mít ve 2 různých modech: soukromý a veřejný.

  • Soukromý účet: Všichni uživatelé mohou tento profil nalézt, vidět jeho profilovou fotku a biografii, ale žádný příspěvek. Pokud chcete ,,soukromého“ uživatele sledovat, musíte mu poslat žádost o sledování. Uživateli následně přijde notifikace a je výhradně na něm, zda ji schválí. Vyplatí se pro ty, kteří si skutečně střeží své soukromí a chtějí své příspěvky sdílet jen s vybranými uživateli.
  • Veřejný účet: Všichni uživatelé vidí nejen profilovku a biografii, ale také veškeré sdílené příspěvky. Vyplatí se pro firmy a většinu online tvůrců / osobností, kteří chtějí, aby jejich obsah by snadno nalezitelný a dostupný.

Jak nastavit soukromý / veřejný účet?

Navštivte váš profil, stiskněte  (symbol vpravo nahoře ve vašem profilu), zvolte možnost Nastavení (ozubené kolečko dole) >> Soukromí >> Účet a soukromí. Zde můžete nastavit svůj účet do soukromého režimu.

 

#6 Link v bio! Odkazujte na vaší tvorbu v biografii, ze které se uživatelé snadno prokliknou

Hláška ,,link v bio“ nebo ,,odkaz v profilu“ je dnes běžnou součástí Instagram slovníku. Toto slovní spojení využívají především online tvůrci ve svých příspěvcích, ve kterých upozorňují sledující na své nové video, článek apod.

Link v bio = v mé biografii (na mém profilu) je vložený url odkaz, který vás přímo odkáže na konkrétní online dílo.

Pokud vložíme url adresu do popisku příspěvku, není proklikatelná ani zkopírovatelná. Pro všechny (tvůrce, firmy i jejich sledujících) je daleko výhodnější vložit url adresu do biografie (do sekce webu), která je proklikatelná a sledující se dostanou přímo na daný obsah, který pro ně tvůrce připravil.

Jak vložit proklikatelný odkaz do biografie?

Navštivte váš profil, zvolte Upravit a do sekce Web vložte požadovanou url adresu.

 

#7 Kdy sdílet příspěvky na Instagramu? Nakoukněte do přehledů profilu

Pokud vás zajímá, jací lidé vás sledují (pohlaví, lokality), v jakém čase se vyplatí sdílet příspěvky (kdy jsou vaši sledující nejaktivnější) nebo kolik lidí si například zobrazilo váš profil, přepněte si svůj profil do režimu business profile / firemní účet či účet tvůrce a získáte statistiky neboli přehledy profilu.

Přehledy vašeho profilu najdete na Instagramu na svém profilu po stisknutí ikonky  a následně ikonky grafu ,,Přehledy„.

Jak přepnout na firemní účet, případně účet tvůrce?

Stačí přejít na svůj profil, stisknout v pravém horním rohu ikonku  a v sekci Nastavení (ozubené kolečko dole) na Účet. Níže naleznete volbu ,,Přepnout na firemní účet“.

Jak přepnout na firemní účet

 

#8 Kolik uživatelů vidělo váš post, kolik z nich si ho uložilo, případně navštívilo váš profil? Nahlédněte do přehledu příspěvku!

Jak jsem uváděla výše, analytická data (v Instagramu je najdete pod názvem přehledy) získáte pouze, pokud budete mít svůj profil v režimu business profile / firemní účet nebo v režimu účtu tvůrce.

Každý samostatný instagramový post nabízí vlastní přehledy, kde získáte data vztahující se k danému příspěvku (např. jaký měl dosah, kolik lidí skrze něj navštívilo váš profil, kolik lidí se posléze prokliklo na váš web atd.).

 

#9 Buďte nalezitelní a pátrejte po reálných fotkách. Pomůže vám označování lokalit a profilů

Označování lokalit a profilů je jedna z mých oblíbených praktik. Pokud budete označovat lokality a cizí profily (např. profily komunit, restaurací atp.), bude váš příspěvek lépe nalezitelný pro cizí uživatele. Tímto způsobem současně můžete uživatele přímo odkázat na další profily či místa, kde se mohou inspirovat.

Prakticky: Když jedu na výlet, tak si téměř vždy najdu lokalitu na Instagramu a dívám se, jací uživatelé ji navštívili, jaké fotky pořídili apod. To platí i pro různé restaurace a kavárny. Současně jsou tyto fotky daleko více realistické, než jaké by sdílel například daný hotel, podnik apod. Tímto způsobem mohou lidé nalézt i váš profil (když hledají přes lokalitu, označené profily). Pokud je vaše fotka zaujme, mohou se prokliknout snadno a rychle na váš profil a vy tak získat nové followers. 🙂

Přečtěte si, jak získat organicky více sledujících na Instagramu.

 

#10 Utajte své plány! Stačí skrýt stories před konkrétními uživateli

Nechcete, aby vaše žárlivá přítelkyně viděla, jak si užíváte na výletu s kamarády? Chcete utajit před rodiči své víkendové plány? Není nic jednoduššího, než před nimi vaše příběhy, neboli stories, skrýt.

Otevřete funkci Instagram Stories a v nastavení (ozubené kolečko vlevo nahoře) můžete skrýt své příběhy před konkrétními uživateli.

Jak skrýt stories před konkrétními uživateli

Znáte těchto 11 šikovných aplikací pro úpravu Instagram Stories?

 

#11 Představte svou osobnost, zájmy či obor působnosti prostřednictvím Instagram Highlights

Každé Instastories po 24 hodinách zmizí. Nechcete o ně přijít? Uchovejte si je do tzv. Instagram Highlights. Nejlepší je vytvořit si tematické celky, do kterých poté své důležité momenty zařadíte. Na snímku níže máte rychlý návod, jak svá stories uchovávat.

Prostřednictvím Instagram Highlights můžete také snadno a rychle sdělit, čemu se věnujete, jaké jsou vaše záliby apod. Na mém profilu mám např. následující Highlights: Články, Recepty, Práce, Cvičení, Tipy na podniky. Tímto způsobem každý uživatel, který navštíví můj profil, rychle zjistí, jaký typ obsahu ode mě může očekávat.

 

 

#12 Buď nezastižitelní a deaktivujte si stav své aktivity ve zprávách

Věděli jste, že se u vašeho profilu v sekci přímých zpráv na Instagramu ukazuje, zda jste aktivní, či před jakou dobou jste aktivní byli? Lidé, které sledujete nebo se kterými vedete přímé konverzace, můžou tak vidět vaši aktivitu. Ale nebojte, viditelnost stavu své aktivity můžete kdykoli změnit!

Navštivte váš profil, po najetí na (symbol vpravo nahoře ve vašem profilu), zvolte možnost Nastavení (ozubené kolečko dole) >> Soukromí >> Stav aktivity.

Jak skrýt stav své aktivity

 

#13 Jak pozastavit, přeskočit, anebo se přesunout na příběh dalšího uživatele

Užitečné tipy (skryté funkcionality), jak si prohlížet Instagram Stories:

  1. Při prohlížení Instagram stories konkrétního uživatele je nahoře zobrazen určitý počet vodorovných čar. Počet ukazuje, kolik Instagram stories uživatel nahrál.
  2. Pokud vás nudí konkrétní příběh, kliknutím do pravé části příběhu se dostanete na další.
  3. Pokud vás nudí stories uživatele jako celek, tak tahem nahoru opustíte Instastories uživatele.
  4. Pokud se chcete vrátit k předchozí, klikněte do levé části příběhu.
  5. Zaujalo vás stories a chcete si ho prohlédnout na delší dobu? Potřebujete více času, abyste stihli přečíst delší text? Pak přiložte na displej prst, tím ,,pausnete” 15 sekundový limit, který na zhlédnutí 1 příběhu standardně máte.

Znáte těchto 18 skvělých funkcí a tipů pro Instagram Stories?

 

#14 Mějte kontrolu nad fotkami, na kterých vás někdo označí

Máte za sebou divoký večírek a nejste zrovna pyšní na fotky, na kterých jste označeni? Mám pro vás hned 2 způsoby, jak si nezkazit svou ,,online reputaci“.

1) Skryjte danou fotografii ze svého profilu, nebo rovnou označení odeberte. Tento způsob je jednorázový, ale účinný.

Jak na to? Přejděte na příspěvek, ve kterém jste označeni (fotky, na kterých jste označeni naleznete ve svém profilu – viz foto). Přejděte na konkrétní fotku, dále symbol , poté Možnosti fotek a nakonec Skrýt na mém profilu či Odebrat mě z příspěvku. V prvním případě fotka nebude viditelná v sekci označených fotek, ale váš profil bude nadále označený. V druhém případě označení zcela odeberete.

 

Jak skrýt označení na fotce na Instagramu

2) Nastavte způsob schvalování fotografií, na kterých vás někdo označí. Tímto získáte větší kontrolu.

Navštivte váš profil, po najetí na (symbol vpravo nahoře ve vašem profilu), zvolte možnost Nastavení (ozubené kolečko dole) >> Soukromí >> Označení.

 

#15 Předejděte kráděži Instagram účtu a nastavte si dvoufázové ověření

Určitě jste už slyšeli o krádežích instagramových účtů. Instagram přinesl bezpečnostní opatření, které by mělo krádeže zastavit či minimálně omezit – jedná se o tzv. dvoufázové ověření. Aplikace vám vygeneruje jednorázový kód, který zašle výhradně na vaše telefonní číslo formou SMS, kdykoliv se budete chtít ke svému účtu přihlásit.

Klepněte na ikonu  v pravém horním rohu ve svém profilu a zvolte Nastavení. >> Zabezpečení >> Dvoufázové ověření.

Jak zapnout dvoufázové ověření na Instagramu

 

#16 Archivace příspěvků

Pokud některý z vámi sdílených příspěvků na vašem profilu už nechcete mít, neladí vám tam, ale na druhou stranu ho nechcete smazat a přijít o něj úplně, můžete ho archivovat. Ostatní uživatele ho neuvidí a vy o něj nepřijdete.

Stačí kliknout na symbol u příspěvku a vybrat možnost „Archivovat”. Takové příspěvky najdete ve vašem profilu po kliknutí na pod ikonkou hodin (Archiv) na svém profilu.

 

#17 Elegantní správa více účtů v jednom! Aneb jak přidat další Instagram účet?

Tato funkce se vám bude hodit, pokud kromě svého účtu zároveň spravujete i instagramový účet firmy, či máte vícero vlastních. Když si druhý účet přidáte a přihlásíte se k němu, můžete mezi nimi snadno přepínat.

Jak na prvotní přidání nového Instagram účtu?

Klepněte na ikonu  v pravém horním rohu ve svém profilu a zvolte Nastavení. Téměř na konci najdete možnost Přidat účet. Tuto možnost máte i v samotném přepínání mezi profily, které spravujete.

 

#18 Lze nalézt na svém profilu příspěvky, který jste dali své srdíčko?

Líbila se vám nějaká fotografie, ale zapomněli jste ji uložit? Nevadí. Instagram uchovává v historii všechny fotky, kterým jste dali své srdíčko.

Stačí přejít na svůj profil, stisknout v pravém horním rohu ikonku  a v sekci Nastavení (ozubené kolečko dole) na Účet. Níže naleznete volbu Příspěvky, které se vám líbí.

Jakou funkci využíváte na Instagramu nejčastěji vy? 🙂 Dejte mi vědět do komentářů!

Další inspiraci z online světa, především z Instagramu, najdete v mé rubrice Sociální sítě.

Mějte se krásně!

Vaše

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

10 Comments

  1. jak zjistit že mě někdo stolkuje přes Instagram?

  2. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je možné, že kamarádka vidí na instagramu u všech sledující seřazené od nejnovějšího a já to mám úplně random. Je to někde v nastavení nebo jak je to možné. Díky za odpověď

    1. Dobrý den, Ernesto,
      ano, je to možné. Pokud byl příběh zobrazen méně než padesáti lidmi je pořadí chronologické (reverzně, tedy od nejstarších zhlédnutí). Při překročení padesáti zhlédnutí se pořadí mění podle interního algoritmu Instagramu. Lidé na prvních pozicích mívají nejblíže k Vašemu účtu (a vy nejblíže k jejich). Jsou to lidé, kteří často (a třeba jako první) vidí vaše příběhy, pouští si je opakovaně, pravidelně sledují Váš profil, reagují na vaše posty, píší Vám zprávy. A vy naopak často sledujete jejich aktivitu. 🙂

  3. Přestaly se mi zobrazovat návrhy účtů, pokud jsem na nových příspěvcích sledovaných účtů. Podle nápovědy by v nastavení mělo stačit zaškrtnout návrhy podobných účtů, leč taková nabídka se mi v nastavení nezobrazuje. Je ta možnost schovaná pod něčím jiným? Návrhy účtů se mi přestaly zobrazovat po několikerém chaotickém kliknutí na displej, když mi děti vyrazily telefon z ruky.

  4. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Měla jsem 1 sbírku uložených příspěvků. Postupně uložené bobtnaly, tak jsem se rozhodla vytvořit druhou sbírku a některé uložené příspěvky přesunout do sbírky druhé. To mi jde, ale příspěvky mám v obou sbírkách. Bohužel jsem nepřišla na to, jak je z první sbírky odebrat tak, aby nebyly odebrány i z druhé sbírky. Vždy mi to hlásí, že příspěvek bude odebrán ze všech složek.
    Děkuji moc za radu

    1. dianaella says:

      Dobrý den, Ireno,
      přejděte na uložený příspěvek a déle přidržte prst na symbolu/funkci ukládání. Zobrazí se vám, v jakých sbírkách je uložen a můžete ho pohodlně odebrat z té, kam nepatří. 🙂

      Diana

  5. Marek Kempný says:

    Dobrý den,
    rád bych se Vás zeptal, jestli existuje možnost sdílet jeden účet více lidmi? Jedná se o to, že mám svůj osobní účet, pak jsem si vytvořil jeden zájmový účet, který je propojeny s mým osobním. Teď jsem se domluvil s kamarádem, že bychom ten zájmový účet spravovali společně, ale problém je v tom, že se bojím, že by měl přístup i k mému osobnímu účtu. Dalo by se to nějak obejít?

    Díky moc 🙂

    1. dianaella says:

      Dobrý den, Marku,
      každý profil má své individuální přihlašovací údaje (uživatel. jméno/e-mail a heslo). Sdílejte tedy přístup. údaje pouze k danému společnému účtu.

      Diana

    2. Dobrý den, je možné vyhledat seznam žádostí o sledování, která jsem zaslala já?

      1. dianaella says:

        Dobrý den, Kristýno, bohužel ne. 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *