Motivace Život

Mých 10 rituálů a praktik plnohodnotného dne. Jak nalézt ty své a uvést je do praxe?

Žádný další den nebude stejný, jako byl ten dnešní. Každý den máte šanci začít žít jinak a lépe, nalézt ztracenou rovnováhu, vydat se novým směrem, vytvořit si novou rutinu. Jak si užít každý den naplno?

Rozepsala jsem se o mých rituálech a praktikách plnohodnotného dne. Dozvíte se mimo jiné, jaká je má ranní rutina, v čem spočívá tvorba hodnoty, jaké jsou mé stravovací návyky, jak jsem si našla cestu k pravidelnému pohybu, nebo proč doopravdy piju kávu.

Čekají vás také extra tipy, které vám pomohou uvést rituály do praxe, případně nalézt ty vaše.

Mých 10 rituálů a praktik plnohodnotného dne. Jak nalézt ty své a uvést je do praxe?

#1 Pomalé a klidné ráno. V čem spočívá má ranní rutina?

Během studia gymnázia i VŠ pro mě bylo každé ráno spíše za trest. Brzké vstávání, snídaně v poklusu cestou na MHD… Zpětně mě vlastně dost mrzí, že jsem si vůbec neuvědomovala, jak důležitou roli hrají pro naše tělo i mysl první desítky minut našeho dne. A jak důležité je strávit je v klidu a pohodě.

Přestože jsem spíš ranní ptáče a probouzím se relativně brzy (okolo 7 ráno), jen málokdo dorazím do kanceláře před 9 hodinou. Důvod? Chci zkrátka správně a se vším všudy nastartovat svůj den. Nikoliv se zalepenýma očima marně hledat druhou stejnou ponožku, v cuku letu sežvíkat housku a mazat na bus.

Pokud odbouráte ranní stres a spěch a naopak si dopřejete dostatek času pro postupné probuzení těla i mysli, budete se cítit mnohem klidnější po celý den. Věřím, že se to konec konců dá zvládnout i při studiích. Jen je třeba na to pamatovat a vytvořit si vlastní ranní rituál.

Jak momentálně probíhá mé (ideální) ráno?

  • Probouzím se (sama) okolo sedmé hodiny.
  • Pár minut ležím v posteli, rozkoukávám se a přemýšlím, co mě čeká.
  • Následuje běžná ranní hygiena (doporučuji zakomponovat ranní sprchu, příjemně osvěží a nabudí).
  • Jelikož jsem přes den v práci, často také ráno sportuji – většinou různá videa FitFab Strong dle nálady a síly (po ránu mi dělá dobře Yoga, Pilates) nebo zajdu na ranní skupinovou lekci do blízkého fitness centra Balance Club Brumlovka.
  • Pokud cvičím, pak následuje sprcha po cvičení.
  • V klidu se obléknu a nalíčím.
  • Vydám se do kuchyně. Nejprve si sbalím svačinu do práce na dopoledne a odpoledne, případně připravený oběd.
  • Nejdůležitější část rána – snídaně. Více o snídani samostatném v bodě #3 Kvalitní a vyvážená strava. Nicméně vychutnám si jí vždy v klidu u stolu, nikoliv za letu!
  • Beru do ruky telefon – prohlédnu si kalendář, abych měla čerstvě v hlavě veškeré schůzky a povinnosti. Zkontroluju zprávy na Seznamu, aby mi neunikly důležité informace, svůj soukromý e-mail a také nové fotky, zprávy a informace na sociálních sítích.
  • Vyrážím do práce. I se cvičením (cca 30 minut) mi celá ranní rutina zabere okolo hodiny a čtvrt. Bez něj necelou hodinku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),


Takové je ideální ráno… Jsou samozřejmě dny, kdy cvičení nestíhám, nebo nechávám tělo odpočívat. Pokud ráno sportuji, pak buď na lačno anebo si dám třeba kus banánu. Někdy se probudím později a musím si tak další činnosti trochu přeorganizovat.

Je důležité najít si, co vyhovuje vám. Možná jste spíše sova, takže jakýkoliv pohyb po ránu vám nedělá dobře. Někdo hned po probuzení vypije sklenici vody s citronem. Já si dopřeji vždy hrnec čaje ke snídani. Někdo nemůže ráno pozřít sousto, takže snídani nechává až na dopolední hodiny…

Tipy pro vás:

  • Neřiďte se ranní rutinou ostatních, ale poslouchejte sami sebe. Každý jsme unikátní a v tom je to kouzlo.
  • Doplňte tekutiny, tělo je po noci vyprahlé. Je na vás, zda zvolíte vodu s citronem nebo čaj. Osobně mám nejradši teplý neslazený čaj.
  • Novinky na internetu kontroluje ideálně tak 30 minut po probuzení. Nejprve zjistěte, jak se máte vy a v klidu probuďte mozek, než ho začnete zahlcovat informacemi.
  • Snídejte. Přestože každý je jiný, stále je to nejdůležitější jídlo dne. Přečtete si mé tipy na zdravé snídaně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#2 Pravidelný a různorodý pohyb. Jaká byla má cesta ke sportu?

Od přírody jsem spíš líný typ, který raději volil relax ve formě gauče a seriálu než hodiny ve fitku. Poslední rok se mi podařilo zakomponovat sport do mého života na pravidelné bázi a nemůžu uvěřit, jak moc pozitivně to poznamenalo nejen moje tělo, ale hlavně mojí hlavu (mysl).

Najít si cestu k pohybu tak, abych ho dělala s radostí, mi trvalo celkem dlouho. Mám pocit, že až poslední týdny (pár měsíců) se mi to skutečně podařilo. Netrávím každý den hodiny v posilovně, nedělám bezmyšlenkovitě série sklapovaček doma a neberu pohyb jako nutné zlo. Stal se přirozenou součástí mého dne, díky němuž se cítím silnější a nabitější.

Má cesta k pravidelnosti

Začala jsem zhruba před rokem cvičit doma dle videí FitFab Strong. Vyhovovalo mi, že kvůli nabitému programu (studium + práce), si mohu cvičení přizpůsobit. Neměla jsem čas ani chuť násilně zakomponovat skupinové lekce ve fitness centrech do mého časového harmonogramu. Doma jsem postupně budovala fyzičku a kondičku. Díky různorodostí videí jsem si dopřávala pohyb dle nálady a síly (střídavě cardio, tanec, pilates, yogu….).

Cvičení doma mě naučilo nejen to, že skupinová lekce se automaticky nerovná Zumba, anebo že svaly se vybudují jen posilováním na strojích. Ale především, že se vyplatí poslouchat se, dopřát si pauzu nebo klidnější lekci, když je potřeba. A také, že nedostatek času pro cvičení je jen chabou výmluvou. Třicet minut denně si zkrátka dokáže najít úplně každý.

Nyní se snažím dodržovat v pohybu pravidelnost a různorodost. A především poslouchat své tělo. Nervu se do sportu každý den, když cítím, že jsou svaly ještě unavené. Chodím více pěšky, namísto abych jezdila autobusem. Vyjdu raději schody, namísto abych jela eskalátorem. Cvičení doma kombinuju návštěvou blízkého fitness centra Brumlovka, které nabízí různé druhy skupinových lekcí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Jaké jsou mé aktuální pohybové návyky?

  • Sport (lekci) se snažím zakomponovat min. 3x týdně.
  • Střídám: Pilates, Yogu, Body Styling, Cardio, Zumbu.
  • Každý týden se snažím střídat: 1x bodymind lekci (Pilates, Yogu), 1x cardio lekci a 1x posilování anebo něco tanečního.
  • Řídím se aktuálním pocitem, potřebou, náladou, sílou.
  • Zakomponovávám pohyb do každého dne (chůze po schodech, chůze pěšky…).
  • Věnuji se pohybu, který mě baví.
  • A protože jsem typická holka, baví mě dbát na sportovní oblečení. Zkrátka připadáte si lépe a přijde mi, že se více snažíte a celkově vás to motivuje. 🙂

Každému opět vyhovuje něco jiného. Někdo rád běhá, chodí na spinning, jezdí na kole, zahraje si tenis… Mě míčové sporty nikdy moc nešly a ani moc nebavily. Dělám to, co mě baví a co cítím, že je pro mě přirozené. A jsou to právě bodymind lekce a také taneční.

Tipy pro vás:

  • V klidu zapřemýšlejte, jaký pohyb / sport vás vždy lákal zkusit nebo vás bavil. Tanec? Volejbal? Joga? Běh? Na tom nesejde. Najděte si to své!
  • Sport je o vytrvalosti a disciplíně. Jasně, že se vám občas nebude chtít. Motivace je to, co vás donutí začít. Díky disciplíně budete pokračovat.
  • Cítíte, že je vaše kondička slabá a máte pocit, že byste se na skupinové lekci ve fitku styděli? Jasně, mohu teď říct, že je to blbost a ať klidně vyrazíte. Ale chápu, že to může být pro někoho bariéra. Začněte doma, třeba právě programem FitFab Strong jako já!
  • Zakomponujte pohyb do vašeho dne na denní bázi (vycházejte schody, omezte MHD).
  • Pořiďte si něco pěkného na sebe. 🙂 Sportovní oblečení je nyní moje dívčí úchylka. A fakt vás to nakopne!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#3 Kvalitní a pravidelná strava. Aneb jak vypadá můj jídelníček?

Znáte nějakou ženu nebo slečnu, která nikdy v životě neřešila svou postavu? A co muže, který by neřešil pivní bříško, nebo hubené ruce? Pokud ano, napište mi. Podle mě na světě žádný takový člověk není! Buď si přijdeme moc tlustí, pak zase moc hubení, bez svalů, s malými prsy, zkrátka stále něco… Začíná to různými dietami, pokračuje jojo efektem a takhle pořád dokola.

Já beru jídlo jako a) potřebný pohon, abych měla sílu pro každodenní činnosti + sport a za b) jako radost. A snažím se nastavit rozumný balanc mezi tím.

Věřím, že kdyby někdo viděl můj jídelníček, zhrozil by se, kolik toho sním. Druhý by kroutil hlavou, že by měl hrozný hlad a třetí by marně přemýšlel, kde se bere ta disciplína. Každý je unikát, každý je zvyklý na něco jiného, každý má jiné spalování. Moje hlava je nastavená tak, že už roky podvědomě vždy volí zdravé jídlo / zdravé množství.

Nejím fast food, smažené věci, smetanové omáčky, tučná masa a sladké tyčinky. Ne proto, že bych se bála tloustnutí. Jen vím, že mi tohle jídlo vůbec nic nedá, budu se cítit unavená, případně mi bude těžko. Není to vůůůbec tak, že bych jedla pouze zeleninové saláty a žádné cukrovinky. Miluju sladký – bože a jak!

Zdravá strava neznamená jíst jen zeleninu a kuřecí na vodě. Zdravá strava je hlavně o zdravém množství. Snažím se jíst pravidelně a vyváženě. Volím vždy pokrmy, u kterých vím, že mi dělají dobře, že mi dodají živiny, ale zároveň si dopřeju i nějakou tu dobrotu. Namísto toho, abych ale sáhla po čokotyčince, si radši upeču vlastní koláč anebo zajdu do oblíbené pekárny.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Jak zhruba vypadá můj jídelníček?

  • Neobejdu se bez snídaně, ke které připíjím vždy neslazený ovocný čaj. Upřednostňuji sladké snídaně, mám pocit, že potřebuji po ránu doplnit cukry a trochu nakopnout. Navíc mě pak už nehoní mlsná během dne (nebo minimálně až do oběda). Někdy ale zvolím slanou variantu, zejména když mě čeká pohybově aktivní den, anebo vím, že budu mít pozdější oběd. Snídám obvykle okolo 8. hodiny.
  • Oblíbené snídaně – sladké:
    • Domácí koláč (mé oblíbené tipy sdílím v rubrice Recepty, peču většinou zdravé dobroty) doplněný o bílý jogurt / tvaroh s ovocem (kupuji většinou Activii, Olmu, Hollandii – vyhýbám se smetanový jogurtům, ale zároveň také těm light nebo zcela odtučněným). Volím většinou bez příchuti a krájím si do něj čerstvé ovoce.
    • Ovesnou kaši s banánem, či jiným ovocem (recept najdete v článku Recepty na zdravé snídaně)
    • Bílý jogurt s ovocem a musli (kupuji nejradši sypané musli z Marks & Spencer, nikdy nekupuji slepenou granolu ani žádné lupínky). Občas si udělám domácí musli (např. dle Karolíny Four).
    • Banánový trhanec (1 rozmačkaný banán + 2 vejce -> zamíchat, vložit pečící papír na pánev a upéct z jedné strany), dozdobím jogurtem (bílý nebo sojový od Alpro) a ovocem dle chuti.
  • Oblíbené snídaně – slané:
    • Žitný chléb s avokádem, kuřecí / krůtí šunkou, sýrem (kupuji vždy 30 % tuku), případně s vajíčkem
    • Míchaná vajíčka s žitným chlebem, kuřecí / krůtí šunkou, sýrem
    • Omeletka s celozrnnou bagetkou nebo žitným chlebem, kuřecí / krůtí šunkou, sýrem (omeletu mám ale opravdu málokdy)
  • Dopolední svačinu si dopřávám téměř vždy, zhruba 2,5-3 hodiny po snídani. Výjimku tvoří dny, kdy jdu na dřívější oběd, anebo zkrátka nemám hlad. Opět poslouchám své tělo, nervu do něj násilím jídlo, když není chuť, anebo si naopak dopřeji větší svačinu, když cítím větší hlad a do oběda je daleko.
  • Oblíbená dopolední svačina (cca 10:30 – 11:00) – jakýkoliv druh ovoce (jablko, pomeranč, meloun, broskev…) dle chuti a sezónnosti. Většinou si vystačím s 1 ks (např. 1 ks jablka, hrst hroznového vína, 1 ks broskve).
  • Obědvám okolo půl jedné, druhé nejdůležitější jídlo mého dne. Pokud jsem v práci, tak většinou chodím do restaurace / bistra na polední menu, kde si vždy vybírám to, na co mám zrovna chuť. Intuitivně ale vždy sahám po něčem zdravějším, zhruba 2x do týdně mám kromě hlavního chodu také polévku. Opět dle chuti nebo velikosti hladu. 🙂
  • Časté obědy a čím se při výběru řídím:
    • Těstoviny se zeleninou, kuřecím masem / rajčaty a mozzarellou / jakékoliv jiné, ale téměř nikdy si nedávám variantu se smetanovou nebo sýrovou omáčkou. Je to zbytečně těžké a hůř stravitelné, zvlášť když máte celé odpoledne sedět v kanceláři.
    • Rizoto (klasické sypké ,,české“ nebo krémovější italské).
    • Libové maso (kuřecí, krůtí, ryba) s brambory / kaší / rýží / salátem, případně v omáčce se zeleninou. Snad nikdy nevolím smaženou variantu, opět ze shodných důvodů. Radši vždy maso z grilu nebo trouby.
    • Miluju kuchyni italskou a asijskou!
    • Sahám vždy po tom, na co mám chuť, nerozhoduji se podle ,,dietnosti a kalorií“.
    • Vyhýbám se (sama, přirozeně) knedlíkům, smetanovým omáčkám, smaženým jídlům.
    • Oběd mám téměř vždy teplý. Jen zřídka kdy si dám pečivo a jen minimálně si dám pouze zeleninový salát (když už, tak spíše v letních měsících), protože bych měla hlad.
  • Odpolední svačinka přichází na řadu okolo půl páté. Opět ale záleží na pocitu hladu, na vydatnosti oběda i na celodenní aktivitě. Jelikož oběd mívám slaný, tak mám intuitivně chuť na něco sladšího.
  • Časté svačiny:
    • Tvaroh (např. Skyr, Ovofit) nebo jogurt. Opět se vyhýbám light verzím, ale i smetanovým variantám. Občas si do něj přikrájím nějaké ovoce, nebo přisypu oříšky či musli. Opět ale záleží den ode dne i na tom, co je zrovna po ruce.
    • Pokud je sobota a já jsem odpoledne na kávě s kamarádkou, tak fakt nevláčím tvaroh v batohu. Klidně si dopřeju mrkvovej dortík (btw ten nejlepší mají v Mama Coffee v Karlíně!)
    • Kus domácí koláče, který se přesto snažím doplnit nějakou bílkovinou (tvaroh, jogurt).
    • Pokud mám chuť na slané, nebo cítím větší hlad, volím žitné / celozrnné pečivo se šunkou a sýrem, případně nějakou pomazánkou typu lučina / hummus. Zkrátka dám tělu to, o co si říká.
  • Večeřím okolo 19. hodiny. Pro někoho pozdě, pro jiné brzo. Mně to takhle vyhovuje nejlépe. Někdy jím klidně až po půl osmé, protože zkrátka nemám dřív hlad, anebo se vrátím pozdě z práce nebo ze cvičení. Přizpůsobuji tomu pak porci – okolo sedmé večer je porce větší než po osmé.
  • Mé večeře a extra tipy:
    • Většinou studené – vždy si udělám zeleninový salát, kde střídám různé druhy zeleniny a sýrů (cottage, kozí, lučinu, mozzarellu, halloumi..). K němu si dám vždy kus žitného či tmavého pečiva (např. 2 krajíce žitného chleba, 1 ks bagetky) doplněného o libovou šunku, sýr, hummus, olivy, prosciutto. Zkrátka volím to, co je zrovna v lednici nebo na co mám chuť. Někdy si udělám vajíčko na tvrdo s avokádem, jindy tuňákovou pomazánku. Někdy si upeču v troubě grilovanou zeleninu (dýni, batáty, lilek, cuketu…), kterou vmíchám do salátu. Občas si udělám kuskuskový salát, těstovinový salát nebo salát s bulgurem.
    • Málokdy vařím teplé jídlo – teplé mám spíš od mamky, když se vrátím domů. 🙂 Teplá večere je pak hodně obdobná mému obědu, tedy například:
      • Zeleninové rizoto s kuřecím masem
      • Kuřecí stehno s bramborem a zeleninovým salátem
      • Polévka (bramboračka, rajská, dýňová, vývar…) s tmavým pečivem
      • Těstoviny s rajčátky, mozzarellou a bazalkou
      • Quesadilla se zeleninou, sýrem a kuřecím masem, doplněná o zeleninový salát
    • A když jdu někam do ulic, tak si zkrátka dám to, na co mám chuť a klidně i ten dezert. Výjimka není pravidla a jídlo je radost. 🙂
    • Mám v hlavě to (ne)psané pravidlo, že večeřet se má střídměji, dát tělu méně sacharidů a více zeleniny / bílkovin.

Stručně řečeno – jím intuitivně a pravidelně. Každý je jiný – tohle vyhovuje mně. Někdo by touto stravou přibýval, někdo hubl. Vyhýbám se jídlům, která mi nedělají dobře a nic nehrotím. Dám si dezert, když na něj mám chuť, ale zároveň si pochutnám i na zeleninovém salátů a grilovaném kuřeti. Jím to, co si uvařím, mamka uvaří a lednice dá. Nepiji slazené nápoje, ale čistou neperlivou vodu.

Pokud mě hodí mlsná, sáhnu po kvalitní hořké čokoládě nebo dobrém domácím koláči (a vlastně ani nesejde, jestli je 8 ráno nebo 8 večer). Tělo si řekne, co zrovna potřebuje. A tak mu to dám.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#4 Můj coffee-rituál. Jaký druh piju nejraději a proč?

Jestli jsem na něco opravdu pyšná, tak je to můj coffee-rituál. Naučila jsem se pít kávu pro radost, nikoliv za účelem ,,nakopnutí“. Pokud je tělo unavené, pak mu spíše nedopřáváte dostatek spánku, nebo ho přetěžujete. Kávou to dlouhodobě nespravíte.

Jasně, že i já mám dny, kdy si kafe dám, abych se ,,probudila“ nebo ,,protože jsem ospalá“. Takové dny má každý a kafe zkrátka v 9/10 případů zabere, ale i přes to si ho vždy chci vychutnat a vyčlenit si chvilku pro samu sebe.

Můj kávový rituál:

  • Každý doušek si vychutnávám a užívám.
  • Za kvalitní kávou šla bych světa kraj. Klidně si dojdu o 500 metrů navíc anebo dojedu o zastávku dál.
  • Není mi líto dát 70 Kč za kafe, když vím, jak příjemně mě naladí.
  • Nepiju ji ve spěchu a shonu.
  • Nejraději mám cappuccino s našlehanou pěnou.
  • Pokud mohu zvolit mléko, volím vždy polotučné.
  • Piji 1x kávu denně (většinou mezi 14. a 15. hodinou). Nepřekračuji 2 šálky denně a současně kávu nepiju po 16. hodině.

Tipy pro vás:

  • I vy se snažte vychutnat si každý doušek.
  • Nepijte kávu pouze za účelem nakopnutí.
  • Berte kvalitní kávu jako investici, ne jako ,,vyhozené peníze“.
  • Vydejte se za kvalitní kávou. Doporučují projít seznam nejlepších kaváren v Praze.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#5 Tvorba hodnoty aneb prožijte den, který nebude ,,ztracený“. V čem spočívá vaše přidaná hodnota?

Den není jen o tom, abychom posílili tělo. I mozek je třeba cvičit a je důležité jít spát s pocitem, že jste po sobě v uplynulém dnu něco zanechali. Nezáleží, zda ta hodnota vznikla ve vaší práci, v domácnosti, rodinném či partnerském životě. Důležité je, že vy uvnitř cítíte, že den, který jste prožili, nebyl, jak to říct… Trochu ,,lost“. 🙂

Baví mě cvičení, ráda chodím na kafe i na nákupy, ale vést takový život 24/7 by dlouhodobě fakt nedával smysl. Připadala bych si jako ,,ztracená“ existence, která světu nic nepřináší (pominu-li mé vydané finance na podporu ekonomické cyklu). Ať už vaše tvorba hodnoty spočívá v práci, ve výchově dětí nebo studiu, je důležité si ji uvědomit a nezanedbávat ji.

Co mě aktuálně naplňuje?

  • Den v mé práci, jakýkoliv. Vím, že nikdy nebude ztracený a že se vždy něčemu přiučím.
  • Tvorba vlastního obsahu – ať na blog, Instagram nebo YouTube.
  • Pečení – jelikož má práce spočívá v digitálních a nehmatatelných věcech, potřebuji si to kompenzovat něčím materiálním. 😀 Trochu vtipné, ale je to tak. Proto pravidelně peču různé (především zdravé) koláče a dorty.
  • Předávání vědomostí a znalostí – přednášela jsem například pro Digisemestr, PR klub nebo pro VŠE.
  • A samozřejmě čas strávený s blízkými. Naplánovat výlet, kde společně poznáme kousek světa a strávíme čas společně.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#6 Mějte vždy něco, na co se můžete těšit. Co by to mohlo být dnes?

Život zkrátka není pouze o zábavě. Je plný povinností, nepříjemných momentů i nešťastných životních zvratů. Přesto lze na každém dnu, anebo minimálně týdnu, nalézt něco, na co se můžete těšit a k čemu se můžete upnout.

Může to být návštěva kadeřníka, setkání s kamarádkou, naplánovaný výlet, lekce ve fitku, ranní káva nebo koláč z oblíbené pekárny. Důležité je v každém dnu nalézt něco, co ho udělá hezčím a na co se budete těšit.

Extra tipy:

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#7 Mějte také něco, co chcete překonat. Limity jsou jen ve … ?

Večer chci ulehat s pocitem, že jsem o něco lepší, než jsem byla včera. Nezáleží, zda se jedná o rovinu vztahovou, pracovní, fyzickou či duševní. Naučila jsem se, že limitem jsme dost často my sami a spoustu věcí máme ve vlastních rukou.

Je důležité hodit strach za hlavu nebo setřást předsudky a snažit se kousek po kousku být tím, kým chceme, případně jít si za tím, o čem dlouho sníme.

Extra tipy:

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#8 Zakomponujte vzdělávání se do svého dne ve své přirozené formě. Jakou zvolíte?

Vzdělávání se souvisí s bodem #5 Tvorba hodnoty. Podle mě – život nás učí a zkouší každým dnem. Netvrdím, že je nutné každý den hltat oborové blogy, číst pravidelně noviny nebo přečíst knihu týdně. Někdy zkrátka stačí mít oči dokořán a nasávat informace kolem nás.

Nezáleží, zda zvolíte formu podcastu při jízdě do MHD, večerní zprávy, deník Metro, novinky na LinkedInu nebo knihu před spaním. Zakomponujte vzdělávání do svého dne ve své přirozené formě.

Běžte na oborovou konferenci, sledujte zajímavé blogy, přečtěte si knížku. Nevymlouvejte se, ale zároveň se do ničeho násilím nenuťte. Vzdělávejte se v oblasti, která vám přijde zajímavá, nebo ve které se chcete realizovat. Všichni nemusíme být odborníky na zero waste, ekonomii nebo politiku. Zajímáte se o architekturu? Sledujte blogy a weby o interiérovém designu. Baví vás móda? Jděte na modní přehlídku, vyrazte do muzea, čtěte módní časopisy. Je to váš život a vy rozhodujete!

Extra tipy:

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#9 Rituál zpracování informací a prožitků. Co jste zažili a jak jste se cítili?

Zjistila jsem, že jsem v jeden čas (zejména během hektického období školy a práce) úplně zapomínala na samu sebe. Nevnímala, jak se uvnitř cítím, co jsem za ten den prožila a co bych chtěla zažít v blízké budoucnosti.

Nyní se snažím mnohem víc vstřebávat zážitky každého dne. Popřemýšlet nad tím, co mě potěšilo, kdy jsem se naopak cítila špatně, co jsem mohla udělat jinak a lépe… Zkrátka vstřebat události daného dne a vzít si ponaučení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#10 Kvalitní a dostatečný spánek. Víte doopravdy, proč spíme?

Last but not least! Pokud se tak ještě nestalo, doporučuji přečíst si knihu Proč spíme. Bez kvalitního spánku náš den nikdy nebude plnohodnotný. Budeme se hůř soustředit, mít chuť na sladké, cítit se unavení… Není třeba zacházet do detailů, vše důležité najdete v knize. Já se snažím ulehat pravidelně okolo půl 11 a dopřát si zhruba 7-8 hodin spánku denně.

Jaké jsou vaše každodenní rituály / návyky, které dělají váš den plnohodnotný? 

Dejte mi vědět do komentářů, nebo mi neváhejte napsat na mém Instagramu.

 

Pro další inspiraci doporučuji mrknou do mé rubriky Motivace.

Vaše

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. Páni! Já už blogy skoro nečtu, ale Váš začnu! Úplnou náhodou jsem při čtení něčeho mimo svět sociálních sítí narazila na článek, kde doporučovali zajímavé influencery. Mrkla jsem a zaujala jste mě tam Vy. Fajn náhoda, máte moc pěkný blog! Inspirativní, motivační. Přesně to, co bych chtěla číst. Moc zdraví Tereza

    1. dianaella says:

      Terezo, moc děkuji za Váš krásný komentář, který mi udělal opravdu ohromnou radost!

      Jsem moc ráda, že se Vám články líbí. Snad se ke mě budete pravidelně vracet. 🙂

      Krásný den,

      Diana

  2. To je super článek! Mám hrozně ráda tvůj styl psaní a celkově pojetí tvých článků…:)
    Já si vždy udělám ráno čas na kvalitní snídani a taky na krátkou jógu, která můj den nastartuje o něco lépe. Přes den sice sedím ve škole, ale snažím se využívat každou volnou hodinu k procházce a přestávky ke čtení. Alespoň mám pocit, že využívám čas efektivně. Občas ale taky zapomínám na odpočinek, který je stejně tak důležitý. 🙂

    Markét <3

    1. Ahoj Markét, moc děkuju za krásnou zpětnou vazbu, jsem ráda, že tě články baví.

      Udělat si čas pro sebe je strašně důležité. Čím je člověk starší, tím si to více uvědomuje.

      Diana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *