Lifestyle Motivace Život

Podzimní bucket list | 21 nápadů pro osobní rozvoj i zábavu

Podzim je v plném proudu a mnozí z nás by nejraději zalezli pod peřinu a vylezli až v dubnu. Ano, i já mam takové dny. Říjen a listopad ani z daleka nepatří mezi mé oblíbené měsíce, ale…

Na to, aby člověk prožil (pod)zimní dny pod peřinou, je život moc krátký.

Namísto depkaření spojeného se snižující se teplotou a brzkou tmou si raději sepište seznam věcí, které byste chtěli prožít / podniknout a vytěžte maximum z toho, co tohle roční období nabízí.

Inspirovat se můžete třeba mým podzimním bucket listem. 🙂 Na konci článku si ho můžete stáhnout.

Na podzimu nejvíce miluju hřejivé paprsky, které v kombinaci s nádherně zbarvenou přírodou utváří okouzlující atmosféru. Tedy, dokud ještě jakž takž hřejí… Rána jsou už sice chladná, ale to je mi naopak příjemné. Studený vzduch člověku okysličí mozek a lépe pak funguje.

Jako milovník kávy si také daleko lépe vychutnávám její horkost i hořkost. Letní ledové varianty jsou sice fajn, ale rozpouštějící se led kávě ubírá na chuti.

Tohle nejsou ani zdaleka jediné věci, které mě na podzimu baví. Přináším seznam nápadů na aktivity, které stojí za to podniknout. Pro přehlednost jsem je rozdělila do 3 sekcí:

  1. Osobní rozvoj
  2. Pořádek (doma i v životě)
  3. Zábava

P.S. Věřím, že si každý najde to své a v hlavě vyloví kupu dalších nápadů na míru sám sobě.

P.S.S. Růžové písmo znamená proklikatelný odkaz (žádný z nich není ve formě spolupráce s firmou).

Fotila: Lucie Krejzlova (@lucie.kre)

Podzimní bucket list aneb 21 nápadů pro osobní rozvoj i zábavu

Sekce #1 Osobní rozvoj

  1. Přečíst alespoň jednu self-development knihu. Podzimní atmosféra je podle mě ideální nejen na čajíčkování s knížkou, ale také na sebevzdělávání. Mezi mé oblíbené rozvojové knížky řadím třeba: Hluboká práce, Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le nebo Jak si správně přát 3.0. Teď bych si chtěla přečíst knihu Myšlení, rychlé a pomalé.
  2. Zastavit se a v klidu se zamyslet nad svým životem. Jaký máte pocit z toho, co děláte? Opravdu vás činnosti naplňují? Není čas na změnu priorit? A jaké to vůbec jsou?
  3. Vyrazit minimálně na jednu (vzdělávací) offline akci a nechat se inspirovat zajímavými lidmi. Více se bavit naživo a rozšiřovat síť konexí. Budou se v životě hodit!
  4. Rozvíjet se více v činnostech, která mě naplňují. Každý by si měl v tomto bodě najít to své – sport, vaření, kreslení, atd. Já bych se chtěla teď více soustředit na psaní, vizuální tvorbu a kavárenství.
  5. Více chválit lidi kolem mě i samu sebe. Ocenění je strašně mocný nástroj, který může být neskutečným pohonem pro druhé i nás samotné. Často ale pochvalami nevědomky šetříme, což je opravdu škoda.
  6. Natočit epizodu podcastu. Aktuálně mě neskutečně baví, jakým způsobem dokáží člověka inspirovat. Hrozně bych chtěla vyzkoušet, co jeho tvorba obnáší a sdílet s vámi zajímavé informace trochu jinou cestou. Neplánuji se sice pouštět do něčeho vlastního, ale třeba se mi někde podaří být jako host.

Nahlédněte do seznamu mých nejoblíbenějších motivačních podcastů.

Sekce #2 Pořádek (doma i v životě)

  1. Udělat generální úklid šatní skříně. Je čas dát prostor novým kouskům a rozloučit se s těmi, které už dlouhá léta nenosíte. Údajně bychom se měli zbavit věcí, které jsme nenosili rok a více. Takže nečekejte až do džínů zhubnete – až se stane, koupíte si stejně nové a lepší. Raději oblečení darujte, například do MOMENT charity shops.
  2. Pořídit si teplou a chundelatou deku pro dlouhé a studené zimní večery.
  3. Pravidelně volat prarodičům a vyrazit k nim na návštěvu. Přestože jsme ve společném kontaktu, chtěla bych ho ještě více zintenzivnit. Mít hodnou a zdravou rodinu je největší dar! V tomhle směru strašně fandím projektu #kafesbabi.
  4. Udělat si pořádek na svém stole v práci (i v pokoji) a udržovat si ho. 
  5. Uklidit si ve složkách ve svém PC. Tolik různých složek a stažených souborů jsem v počítači neměla ani nepamatuju. Je třeba to všechno promazat a vytvořit si ucelený systém!
  6. Připravit si seznam originálních tipů na vánoční dárky po své blízké. A ideálně je začít aktivně shánět s předstihem.

Cítíte se přetížení? Tady je 7 důvodů proč a jak to dokážete změnit.

Sekce #3 Zábava

  1. Užít si nádherně zbarvenou přírodu a chodit na dlouhé procházky. Nevíte na rychlo kam? Tipy na nejkrásnější lokality najdete v mém starším článku 8 míst, kam vyrazit na výlet do podzimní přírody.
  2. Jít na farmářské trhy, kde si můžete buď nakoupit čerstvou zeleninu, pečivo, sýry, květiny anebo zkrátka jen vychutnat kávu při současném obhlížení stánků. Skvělý přehled farmářských trhů v Praze najdete například zde.
  3. Vařit ze sezonních surovin a vyzkoušet více dezertů / pokrmů s dýní. A nebát se trochu experimentovat! 🙂 Nyní mám na svém ,,to-do“ tuto dýňovou bábovku. Skvělé tipy na recepty do krabičky s dýní napsala na svůj blog Andrejka Mokrejšová.
  4. Pravidelně chodit na body-mind fitness lekce (yoga / pilates). Zjistila jsem, že během nich dokážu skutečně vypnout a dokážu se napojit na své tělo. Mnohem lépe a více než u tanečních nebo cardio hodin.
  5. Jet na wellness víkend a nechat se rozmazlovat. Podzim je pro wellness víkend jako stvořený, protože je ještě relativně teplo na procházky, ale díky brzkému stmívání zároveň útulno. Inspiraci pro kouzelná místa najdete na webu Amazing places. Lacinější varianta? Udělejte si wellness den s kamarádkou nebo mamkou doma nebo na chatě.
  6. Upéct jablečný koláč s oříšky. Jsem zastáncem vaření ze sezónních surovin, protože jsou pro tělo v daném období přirozené. Tip na jeden z mých nejoblíbenějších receptů nemůže chybět: linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy.
  7. Jít na Prague Coffee Festival, kam jsme se chtěla podívat téměř každý rok, ale nakonec to vždycky z různých důvodů nedopadlo.
  8. Vyrazit do vinného sklípku na Moravu. Znovu – chtěla jsem jet každoročně, ale kvůli škole nebyl vůbec čas. Po 18 letech, kdy už nejsem ,,školou povinná“, to doufám konečně vyjde.
  9. Udělat podzimní photoshoot. Jak jsem psala hned v úvodu, miluju zbarvení přírody do teplých tónů. Kvůli nabitému školnímu režimu jsem ho každoročně trochu promrhala.

Vlastní podzimní bucket list ke stažení

Seznam je poměrně vyvážený, protože rozvojové a ,,úklidové“ aktivity dohromady dávají skoro stejný počet jako aktivity v sekci zábavy. Při tvorbě svého to-do listu na vyváženost nezapomínejte. Není toho zrovna málo, so let´s do this!

Stáhněte si šablonu pro vlastní bucket list:

Své plnění budu sdílet na mém Instagramu, kde mě najdete pod přezdívkou @diankaella. Tak se zapojte ke mě a podělte se s ostatními na svém Instagramu i vy. A neváhejte mi kdykoliv napsat i zaslat šablonu někomu dalšímu! 🙂

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Prožijete se mnou podzim naplno?

Vaše

Diana Ella blog logo

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *