Lifestyle Motivace Život

O psychice, jídle i pohybu: 8 principů mého (zdravého) životního stylu

Zdravý životní styl – pravděpodobně vám jako první naskočí slova typu cvičení, diety, stravování.. I já to tak kdysi měla. Bože, jak jsem se spletla.

Životní styl opravdu není jen o stravování a pohybu. Životní styl představuje náš komplexní pohled na život. Zahrnuje pohyb, životosprávu, spánek, psychiku, nastavení mysli… Zkrátka celkový přístup k životu.

Všechno, co zásadně ovlivňuje to, jak se cítíme, jak prožíváme, kým jsme.

Zamysleli jste se někdy v klidu nad tím, jaký je je váš přístup k životu? Nemyslím to, zda jste přemýšleli, jestli je skutečně lepší snídat, pít více vody nebo odepřít si večer tabulku čokolády.

Možná přišel ten pravý čas, abyste si položili pár významnějších otázek…

  • Skutečně nasloucháte svému tělu a svým pocitům?
  • Když se ohlédnete za sebou, jste spokojeni s tím, co po sobě necháváte?
  • Jakým způsobem čerpáte energii?
  • A do jakých činností ji vkládáte?
  • Nevěnuje některé oblasti svého života až příliš?
  • Neuniká vám mezi prsty něco, co už nebudete moci vrátit zpět?

Zdánlivě jednoduché otázky, jejichž zodpovězení vám ale mnohé prozradí. Většina z nás na ně nenalezne odpověď lusknutím prstu, ale proč o tom píšu…

Myslím, že jsem ten typ člověka, který se bude celý život trošku hledat. Ráda se neustále posouvám dopředu, zkouším nové činnosti, hledám příležitosti, snažím se zlepšovat i udělat lepší svět pro nás všechny. Nedávno jsem si ale uvědomila důležitou věc. To nastavení ,,neustále se posouvat“ mě nevědomě ochuzovalo o to, něco prožívat.

Přes svou zahleděnost do budoucna jsem se zapomněla podívat na to, co mám a dělám teď.

A to už nechci.

Pochopila jsem, že ani sport a ani zdravá strava nikdy plně nevynahradí další zásadní oblasti vašeho života, ve kterých ,,nejste v pohodě“. Oblasti, které utváří váš celkový životní styl (respektive váš postoj k životu). Protože…

  • To, že si zacvičíte ještě neznamená, že dobře spíte.
  • Ovesná kaše k snídani z vás neudělá zdravějšího a šťastnějšího člověka.
  • Pokud podřídíte jedné oblasti svého životě úplně vše, máte nakročeno k tomu, aby se váš život rozpadl jak domeček z karet.
  • Jídlo není ten jediný možný zdroj energie (byť klíčový).

Náš životní styl je mnohem komplexnější záležitost než se na první pohled zdá. Pro inspiraci proto přidávám mé osvědčené principy (zdravého) životního stylu, ke kterým vedla celkem dlouhá a nelehká cesta.

Nejedná se o žádná pravidla, ani dogmata, kterými se musíte řídit. Nejsem odborník na výživu ani na život, nýbrž na sociální sítě (haha, samochvála smrdí:)). Řídím se intuicí, srdcem, ale i rozumem.

8 principů mého (zdravého) životního stylu

#1 Nikdy žádnou dietu, vždycky životní styl

Začneme klasicky – stravováním. Jídlo je pořád klíčový zdroj energie, byť ne jediný (o tom dále). Jenže diety jsou od toho, aby se porušovaly. To si myslím já. Krabičkové diety, vynechání pečiva, konzumace spalovačů a další ,,hitparády“ 21. století. Je nad slunce jasné, že takový přístup není dlouhodobě udržitelný.

Jak přistoupit ke stravě? Já:

  • snídám radši ovesnou kaši s ovocem než pribiňáček
  • svačím raději tvaroh než sušenky
  • zobu oříšky namísto brambůrků
  • obědvám pečený kuře raději než smažený řízek
  • zvolím zeleninový rizoto namísto svíčkový

A neberu tenhle přístup jako dietu, ale jako stravu, která mi chutná a po které se cítím plná energie.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#2 Pravidelnost je půl úspěchu (platí nejen ve stravě)

Snažím se mít pravidelný přísun energie během celého dne. Jakmile vynechám dopolední nebo odpolední svačinu, tak se při obědě nebo při večeři přejím. Snažím se proto jíst 5x denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře) a po menších porcích.

Pravidelnost je pro mě klíčová i v pohybu. Vím, že když si zacvičím nebo vystoupím o zastávku dřív, pozitivně to ovlivní nejen mé fyzické, ale i psychické já. Důležité je nalézt si ten pravý pohyb pro vás. Nemusíte podlehnout trendu a cvičit yogu, pokud vás nebaví. O mé cestě k pravidelnému sportu jsem se rozepsala v článku Mých 10 rituálů a praktik plnohodnotného dne. Malé krůčky často přinesou velké výsledky.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#3 Naslouchejte svému tělu a dejte mu to, co právě teď potřebuje

Mám dny, kdy z nějaké důvodu prostě nemám moc hlad. I přes to se snažím dodržovat svou zásadu č. 2 (pravidelnost), ale zase se zbytečně nenutím. Souvisí to dost s tím, zda nemám nějaký stres nebo jakou v ten den vydávám pohybovou aktivitu (při sezení v práci za PC člověku úplně nevyhládne). Snídani, oběd a večeři mám ale vždy. Maximálně vynechám dopolední nebo odpolední svačinu.

No a pak jsou zas dny, kdy zkrátka nevím, co bych ,,sežrala“. Nasnídám se a za hodinu mám zas hlad. Ovocná dopolední svačinka je mi málo, večer potřebuju nutně něco sladkého. Snažím se vnímat své tělo a beru to jako impuls, že v tom období z nějakého důvodu prostě vyžaduje více energie.

Naslouchání se týká samozřejmě i dalších oblastí života.

  • Pokud si naplánuji, že půjdu zítra ráno cvičit cardio, ale po probuzení cítím, že by tělu víc prospěla klidnější yoga, tak zvolím radši jí.
  • Když cítím velkou únavu, tak klidně odpoledne prolenoším u televize. Je ale třeba poznat, kdy jde o naší lenost a kdy o skutečnou únavu. To samozřejmě není jedno a totéž… 🙂
  • Když cítím, že už mi přerůstá díky mé práce online svět nad hlavu, vyrazím na procházku nebo se vrhnu do pečení.
  • Pokud mám pocit, že jsem kreativně ,,vyhořelá“, zapomenu na psaní, focení i na kreativní aspekt mé práce. Vrhnu se do rutinních činností, do čtení, nebo vyrazím někam na výlet. Inspirace odešla, ale vím, že se zase vrátí.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#4 Stravujte se intuitivně

Není nezdravá potravina, vždy jen nezdravé množství. Jak jsem psala výše, intuitivně asi víte, zda vašemu tělu prospěje k obědu spíš zeleninové rizoto nebo smažený sýr. Na druhou stranu není nutné si 24/7 odepírat vše ,,nezdravé“, protože stejně jako není zdravé jíst celý den fast food, tak není zdravé být živený jen zeleninou.

Dejte tedy na vaší intuici – ať už se jedná o volbu konkrétního pokrmu nebo o tom, jak se zrovna cítíte ve svém těle.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#5 Mějte vlastní rituály

O naše tělo i naší duši bychom měli pečovat a právě rituály jsou skvělým způsobem, jak tomuto ,,závazku“ dostát. Stejně jako si čistíme zuby nebo se pravidelně sprchujeme, vyplatí se zavést si do života další pravidelné aktivity.

Může to být:

  • chvilkové rozjímání v posteli ještě před tím, než z ní ráno vylezete,
  • ledová sprcha,
  • ranní protahování,
  • snídaně bez zahleděnosti do telefonu,
  • chvilička pauzy u odpolední kávy,
  • zaklapnutí počítače před 8. večer.

Možností je spousta, vytvořte si rutinu na míru vašim potřebám.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#6 Nalezněte rovnováhu

Nejen ve stravě a pohybu, ale především ve svém životě. Jednostranná zátěž bolí – tíží vaše fyzické i psychické já. Nikdy neobětujte jedné sféře vašeho života celý svůj čas a veškerou svou energii. Pokud byste o ní přišli, přijdete o všechno.

  • Pokud jste právě našli lásku svého života, tak hlavně nezapomeňte na své přátelé a rodinu.
  • Je pro vás práce všechno? To by neměla být…
  • Netravte veškerý svůj čas online. Běžte se jen tak projít. Bez sluchátek…
  • Hodně dáváte? Naučte se také brát…

Nikdy neobětujte jedné sféře vašeho života celý svůj čas a veškerou svou energii. Pokud byste o ní přišli, přijdete o všechno.

#7 Zaměřte se na to, v čem jste dobří

Mnozí z nás (včetně mě) často přemýšlí, co všechno by mohli dělat, jaké činnosti jim jdou, v čem jsou naopak slabí, co by mohli zlepšit… Jenže ono je vlastně dost důležité neplýtvat zbytečně energií. Jsou oblasti života, ve kterých budete průměrní, třeba i podprůměrní. To ale vůbec nevadí. Mnohem důležitější je si říct, v čem skutečně vynikáte a na to se zaměřit.

Tuto myšlenku jsem rozvedla už dříve v článku Je úplně normální být úplně normální. Pokud jste nečetli, doporučuju! Podle mě jeden z nejhodnotnějších motivačních článku na mém blogu (pravila skromně). 🙂

#8 To skutečně štěstí se skrývá uvnitř, objevit ho ale musíte vy

Co je tak krásné na tom ,,být šťastný“? Především to, že být šťastný znamená pro každého úplně něco jiného. Pro někoho je štěstím rodina, pro druhého zdraví, pro třetího úspěšná kariéra, pro čtvrtého sláva.

Co dělá šťastným vás? Tím myslím to skutečné vnitřní štěstí, které vás nevědomě nutí se usmívat. Nemyslím tu chvilkovou radost z nových bot nebo kousku dortu…

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),


Doufám, že máte po tomto článku zase o čem přemýšlet. 🙂

Případně doporučuji nově vznikající web silnezdravi.cz, kde přibývají články nejenom o zdravém životním style a stravování, ale třeba i o sportování a cestování.

Za fotky z krásné Prahy moc děkuju @veronika_hjk!

Vaše

Diana Ella blog logo

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Článek mi mluví úplně z duše. Já se hodně zajímám o paleo životní styl. Tváří se sice jako naprostá novinka mezi způsoby stravování a přemýšlení o vlastním těle, přitom je to ale generacemi prověřený způsob souznění lidského těla s přírodou. Základem je jednoduše přijímat jen přirozené potraviny, jaké měli k dispozici naši dávní předci a mít tak nutričně hodnotnou stravu. Baví mě takto přemýšlet, baví mě takto se o sebe starat. Přirozené a zároveň rozmanité. Nejvíc zajímavé mi přijde, jak hodně neobvyklé bylo dřív živit se obilovinami. Přitom v dnešní době jsou všude a způsobují nejvíce alergií.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *