Marketing Sociální sítě

Jak vylepšit profil na Instagramu? 8 praktických doporučení nejen pro vaše bio

Instagramový profil je vaše vizitka v online světe, respektive ve světe sociálních sítích. Je to místo, kde můžete (novým) followers říct, kdo jste, čemu se věnujete a proč by vás měli sledovat.

Jak na bio (biografii) na Instagramu? Existuje něco jako ideální profilová fotografie? Jak zlepšit nalezitelnost vašeho profilu? A podle čeho vybírat své jméno na Instagramu?

V článku se společně podíváme na kloub jednotlivým prvkům instagramového profilu a jejich funkcím. Čekají vás praktické tipy, jak využít jejich potenciál na maximum a vylepšit svůj profil na Instagramu jako celek. Nechybí ani inspirace od úspěšných značek a tvůrců.

Z jakých komponentů se vlastně skládá váš Instagram profil?

  1. Instagram @username (uživatelské jméno)
  2. Instagram name (vaše jméno)
  3. Profilová fotografie
  4. Kategorie (uvedeno pouze pokud máte účet vedený v režimu business nebo účet tvůrce)
  5. Biografie
  6. Kontaktní údaje (call-to-action)
  7. Instagram Highlights
  8. Instagram Feed

Veškeré tyto části utváří komplexní pohled na váš profil. Neutváří však pohled pouze na profil, ale na vaši osobnost. Na to, jací asi jste, co je pro vás důležité, jakým činnostem se věnujete…

Ano, můžete si nyní říct, že je to trochu povrchní – soudit pouze na základě jednoho profilu, nebo na základě fotek. Tomu se v dnešním světě neubráníte. Každý z nás si vytváří obrázek o druhých – v offline i online světě. Skvělé je, že skrze sociální sítě můžeme poměrně snadno tento obrázek ovlivnit.

Důležité je zůstat sám sebou (ano, klišé). Prezentovat vaše jedinečné já, vaši přirozenost, vaše benefity. Každý z nás se samozřejmě snaží ukazovat v tom nejlepším světle, na tom konec konců není nic špatného. Všichni mají své mouchy, ale proč na ně zbytečně upozorňovat, že ano?

Nahlédněte nyní se mnou pod pokličku ,,ideálního instagramového profilu“, který využívá naplno potenciálu všech jeho prvků.

8 doporučení pro vás instagramový profil

#1 Správné Instagram @username (uživatelské jméno) je klíčové pro dobrou nalezitelnost

Instagram username je vaše uživatelské jméno na Instagramu, které se zobrazuje za znakem @. Například můj má podobu @diankaella. Vaše uživatelské jméno slouží jako vaše nejdůležitější klíčové slovo, dle kterého chcete, aby vás lidé primárně hledali, respektive, prostřednictvím kterého by vás měli nalézt.

Představte si, pod jakým jménem by vás mohli lidé na Instagramu hledat a přizpůsobte tomu své @username. Vyhněte se přílišné generalizaci, například firmy by měly zachovávat jména svých značek, protože je s vysokou pravděpodobností budou takto uživatelé na Instagramu hledat. Vás, jakožto běžné uživatele, budou pravděpodobně lidé hledat podle vašeho reálného jména nebo vaší přezdívky.

Co si odnést?

Zamyslete se, pod jakým jménem by vás mohli lidé na Instagramu primárně hledat a přizpůsobte pojmenování svému @username. V mém případě by to kromě @diankaella mohlo být dále: @diana_zadakova , @dianazadakova , @dianaella.

#2 Nepodceňujte své Instagram name (své jméno)

Instagramové jméno a uživatelské jméno není to samé, přestože při vyhledávání na Instagramu plní obdobnou funkci. Například mé instagramové jméno je „Diana Zadáková • Diana Ella“. Pokud by někdo chtěl najít můj účet na Instagramu, pravděpodobně by zadal název mého blogu či mé celé jméno. Díky tomuto pojmenování se mu nabídne právě můj profil.

A jeden bonus navíc – pokud vaše jméno, či vaši firmu uživatel zadá do Googlu, pravděpodobně se mu velice vysoko mezi výsledky vyhledávání zobrazí i odkaz na váš profil na Instagramu – pří správně zvoleném instagramovém jménu. Právě vaše Instagram name se do výsledků vyhledávání propisuje.

Co si odnést?

Přemýšlejte, pod jakými jmény / frázemi / obory by mohli lidé na Instagramu váš profil hledat – uvažujte o Instagramu jako o dalším možném vyhledávači jako je například Google nebo Seznam. Doporučuji využívat oddělující znaky a uvést do svého jména více klíčových slov.

#3 Profilová fotografie vám dává tvář

Profilová fotografie dává vašemu profilu tvář a propisuje se ke každému příspěvku i ke každé interakci. Pokud někomu udělíte své ,,srdíčko“ nebo komentář, tak se uživateli v notifikacích zobrazí vaše profilová fotografie. Pokud zaujme, pak pravděpodobně navštíví váš profil. No a pokud aplikujete vše z tohoto článku, vsadím se, že máte nového followera. 😀 🙂

Otázkou je – jak vypadá taková ideální profilovka? V tomhle případě neexistuje žádné pravidlo – každý, ať zvolí dle svého uvážení, své osobnosti, značky zase dle svého loga či realizované strategie. Osobně bych vsadila na kvalitní portrét, ale je to opravdu věc názoru.

#4 Kategorie vás zařadí do pomyslné škatulky / segmentu

Kategorií disponují na Instagramu pouze účty firemní, případně účty tvůrce. Zobrazuje se na Instagramu formou světle šedého popisku a to hned pod vaším Instagram name. V mém případě se jedná o nápis Digital Creator.

Pokud máte svůj profil vedený jako osobní, můžete rovnou přeskočit na další bod – volba kategorie se vás netýká. Účet tvůrce nebo business účet doporučuji všem subjektům, kteří svou prezentaci na Instagramu berou vážněji a chtějí vyhodnocovat sdílený obsah. Pro firmy samozřejmě must-have, u jedinců záleží na situaci.

Jak upravit kategorii na svém profilu?

Zvolte tlačítko ,,Upravit“ pod svou biografií a v sekci Profilové informace zvolte ,,Kategorie“. Vyberte příslušnou z nabídky a uložte.

Myslete na to, že díky této kategorii získáte pomyslnou ,,nálepku“ a budete zařazeni do škatulky, respektive segmentu. Právě proto jsem třeba já nezvolila kategorii ,,Blogger“. Blog je pouze součást všeho, co dělám – médium, kde můžu sdílet své know-how, osvědčené tipy, inspirovat.

#5 Biografie – představte se světu

Vaše biografie (,,bio“) v profilu je vaší vizitkou. Představte si, co byste napsali na svou tištěnou verzi vizitky, kterou byste předávali někomu, kdo vás vůbec nezná. Co by na ní bylo uvedeno?

Pokud jste Leoš Mareš, tak pravděpodobně nepotřebujete svoji osobnost sáhodlouze představovat. Budu předpokládat, že nejste Leoš a že nemáte na kontě statisíce followers. Pak bych doporučila držet se následujících 6 best practises pro dobrou biografii.

Tip 1: Představte svůj obor / profesi / zaměření

Jasně uveďte, kdo jste, co děláte, co nabízíte a proč sledovat právě vás. Sdělení musí být jasné a srozumitelné – zapojte klíčová slova, která vás vystihují a nebojte se neformálnosti.

Předejte zmatkům, zda nalezený profil je skutečně ten váš (pokud by někdo přímo hledal váš profil). Zároveň dáte najevo, jaký obsah od vás mohou lidé očekávat. Nenechejte lidi zbytečně tápat.

Pokud svou službu či profesi uvedete přímo do svého jména (viz bod 2 Instagram name), velmi vám to pomůže ve vyhledávání na Instagramu.

 

Tip 2: Buďte dostatečně originální a zkuste se odlišit

Biografie by měla jednak stručně a jasně popsat vaší osobnost, ale také zajmout. Může biografii ozvláštnit jiným stylem písma (jak měnit písmo najdete v článku 11 šikovných aplikací pro úpravu Instagram Stories), citátem, nebo zkrátka jasnou větou, která vystihuje to, kým jste a čemu se věnujete.

 

Tip 3: Zapomeňte na omáčku

Doporučuji využívat slovní spojení (výstižná klíčová slova) namísto sáhodlouhých vět. Vyzdvihněte jen to, co je skutečně důležité.

 

Tip 4: Používejte emojis

Do biografie se vejde max. 150 znaků. Nebojte se využívat relevantní smajlíky, které mnohdy nahradí až několik slov. Samozřejmě i zde platí všeho s mírou, ale rozhodně se nebojte. Instagram je především o vizuálním obsahu. Díky relevantním smajlíkům získá váš profil na barevnosti a bude lépe zapamatovatelný.

 

Tip 5: Vymyslete unikátní hashtag a komunikujte ho na svém profilu (v biografii)

Jeden hashtag a vaše působení na Instagramu může nabrat neskutečně rychlých obrátek. Uživatelé rádi používají hashtagy a obzvlášť ty jedinečné, díky kterým se stávají součástí vybrané komunity.

Vy prostřednictvím # můžete komunikovat vaší kampaň, praktické tipy, či jakoukoliv jinou myšlenku, kterou chcete sdílet. Pokud na hashtag kliknete, tak všechny příspěvky označené tímto hashtagem budou hezky sdružené do jednoho ,,boxu“.

Andrejka a její #dobrotyodA

 

Tip 6: Využívejte link na web na svém profilu a nezapomínejte na CALL TO ACTION

Pokud nemáte na svém kontě více než 10 tisíc sledujících, není vám umožněno vkládat url odkazy do Stories. V tomto případě je biografie (profil) jediné místo na Instagramu, kam můžete vkládat URL adresu. Nezapomeňte s ní tedy pracovat.

Přidávejte přímé linky na články, videa, e-booky, nové kolekce, slevové akce či registrace. Můžete využít také službu Linktree, která vám umožní do jednoho odkazu umístit více url adres.

Pracujte s biografií operativně. Nezapomínejte přidávat aktuální CALL TO ACTION (např. 6 nejhezčích výhledů v ČR) a pod ním link na váš nový článek. Lidé se nechtějí složitě proklikávat. Řekněte jim, co chcete, aby udělali.

#6 Vyplňte potřebné kontaktní údaje

Jestliže využívate Business Manager a máte svůj profil na Instagramu svázaný s FB stránkou, pak se kontaktní údaje propíší automaticky do vašeho instagramového profilu. Obecně – neváhejte vyplnit minimálně e-mailovou adresu, aby vás mohli lidé přímo kontaktovat. Případně můžete uvést e-mail přímo do svého popisku (biografie).

#7 Instagram Highlights – zvýrazněte na vašem profilu to důležité

Instagram Stories po 24 hodinách od zveřejnění zmizí. Příběhy, které chcete uchovat na svém profilu po delší dobu, se proto vyplatí ,,zvýraznit“ a uložit na svůj profil do tzv. Stories Highlights.

Zvýraznění (Highlights) je funkce, díky které si na profilu můžete vytvořit kolekce fotek a videí z Příběhů (Stories). Do každého Zvýraznění můžete přidávat kdykoliv další fotky a videa, můžete je odebírat a zároveň si vybrat úvodní fotku, která se propíše do vašeho profilu.

Vaše vytvořené Instagram Highlights jsou vidět na vašem profilu v podobě vodorovného pruhu nad vašimi klasickými příspěvky (tzn. nad vašim feedem). Tam si je mohou vaši followers prohlížet stejně, jako když si spouštějí klasické Příběhy.

Jak přistoupit k tvorbě Instagram Highlights?

Doporučuji vytvořit si tematické celky, do kterých poté své důležité momenty (Stories) zařadíte. Na mém profilu mám např. následující Highlights: Články, Recepty, Práce, Cvičení, Tipy na podniky. Tímto způsobem každý uživatel, který navštíví můj profil, rychle zjistí, čemu se věnuji a jaký typ obsahu ode mě může očekávat. Firmám doporučuji např. ,,behind the scenes“, produktové kategorie, představení týmu. Restaurace a kavárny mohou využít koncept Highlights pro prezentaci jídelního menu.

Níže jsem pro vás sepsala jednoduchý návod, jak svá Stories uchovávat. respektive, jak vytvářet Instagram Highlights alias Zvýraznění.

Jak vytvářet Instagram Highlights?

Varianta 1

  1. Zvolit + u ,,Zvýraznit“
  2. Vyberete příběhy, které chcete vložit do této kolekce Highlights
  3. V posledním kroku pojmenujete Zvýraznění a upravíte náhledovou fotku (lze přidat vlastní z galerie)

Varianta 2

  1. Otevřete svou vlastní sdílenou Story
  2. Kliknete na symbol srdíčka s nápisem Zvýraznit vpravo dole
  3. Uložíte do již vytvořeného Highlights, či vytvoříte zcela nový

 

Jak vytvářet vlastní náhledové fotky pro Instagram Highlights?

Jak jsem psala dříve, každý uživatel může upravit náhledovou fotku svého Zvýraznění. Pokud vám záleží na vzhledu vašeho profilu, rozhodně doporučuji vytvořit si jednotný vizuál a pouze ho upravovat dle konkrétní tematické kategorie Highlights. Na tvorbu grafiky doporučuji využít aplikace typu Canva nebo StoryArt.

Já se například držím ,,mých“ barev, tedy růžovo-šedé kombinace. Naše agentura zase brandové oranžové barvy.

#8 Instagram Feed – důležitá je konzistence. Nejen v editaci fotek, ale hlavně v obsahu!

Mluvit o plánování feedu mi přijde upřímně povrchní. Vytrácí se tak kouzlo aktuálnosti a spontánnosti sdílených příspěvků, ale dnes už to tak ve většině případů chodí. Jen velmi málo online tvůrců si dopředu svou tvorbu / příspěvky neplánuje.

Lidé hodnotí váš profil jako celek. Skvělá fotka se nerovná skvělý feed a ten bohužel, pokud jde o získávání nových sledujících, rozhoduje.

Přestože se ke každé fotce může hodit jiný filtr, z dlouhodobého hlediska se to nevyplácí. Doporučuje se využívat jeden filtr a poté případně dolaďovat intenzitu světel, sytosti, kontrastů apod. Doporučuji vytvořit si vlastní preset. Jedná se o vlastní filtr či přednastavení, které v sobě zahrnuje sadu dílčích kroků (úprava jasu, sytosti, barevnosti atd.). Toto přednastavení si uložíte a pouhým kliknutím (aplikací presetu) úpravy aplikujete na všechny vaše snímky.

Tip: Přečtěte si, jak vytvářet vlastní presety v aplikaci Lightroom CC.

Nicméně konzistentnost by se neměla týkat pouze barevného ladění, ale především obsahu. Na první pohled by mělo být z vašeho feedu jasné, jaká témata sdílíte, čemu se věnujete, jaký obsah od vás mohou lidé očekávat.

Tato konzistentnost by se pak samozřejmě měla projevit v dalších prvcích Instagram profilu – ve jméně, biografii, highlights atd.

Další praktické tipy pro sociální sítě najdete v mé rubrice Sociální sítě.

No a na konci článku o Instagramu by byl hřích nenapsat – nezapomeňte se se mnou spojit na Instagramu! 🙂 Jak už víte, najdete mě na něm jako @diankaella.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Mějte se krásně!

Vaše

Diana Ella blog logo

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *