Lifestyle Tipy na podniky Život

12 tipů na dárky pro milovníky kávy i kavárenské povaleče

Vánoční období je tu, což znamená také usilovné shánění dárečků. Máte ve své blízkosti milovníka kávy nebo rovnou kavárenského povaleče? Chcete se tentokrát blýsknout s něčím originálním?

Sepsala jsem pro vás 12 tipů na dárky, které coffeeholic zaručeně ocení. Některé jsou více praktické, jiné spíše pro radost. Věřím ale, že si zaručeně najdete to pravé kávové pro obdarovaného. 🙂

 

#1 Manbox pro kafaře / Damboxeo pro kafařku (málo práce, hodně muziky)

Parta mladých lidí řekla “ne“ ohraným dárkům pro muže a tak vznikl nápad na Manboxeo – dřevěné dárkové bedny, jejichž obsah si musí obdarovaný vypáčit páčidlem. A protože se boxy pro muže chytly, přišly na řadu Damboxeo – dárkové truhly s pilkou a zámečkem pro ženy.  

Boxy jsou plné produktů, které neseženete na “každém rohu“, ba naopak. Obsahují produkty od tuzemských výrobců a jsou tvořeny tak, aby byly kvalitní a kreativní. Pokud mrknete do jejich e-shopu, zjistíte, že jsou laděné do tematických celků (např. pro gurmána, pivaře, fitkaře atd.)

V nabídce mají také dárkovou bednu pro kafaře, která zaručeně potěší všechny chlapy, kteří kávu jednoduše milují. V bědně naleznou výběrovou kávu i kávové pochutinky (kávovou čokoládu, marmeládu s kolumbijskou kávou, kávová zrnka v čokoládě). E-shop nabízí také truhlu pro kafařku.

Wolalaaa – stačí několik kliků myší a originální dárek je na cestě až k vám domů, anebo rovnou k jeho majiteli!

Manboxeo pro kafaře
Zdroj: Manboxeo.cz

 

#2 Skvělá coffee-book s tipy, které 100% ocení

Vsadím se, že pokud zajdete do Luxoru, nebo mrknete na Martinus, najdete spoustu různých coffee knížek. Je ale poměrně těžké vybrat tu pravou. Přeci jen to, že někdo miluje kafe, ještě neznamená, že chce odhalit tajemství jejího pěstování… Za sebe ale mohu určit doporučit tyto 4 knihy:

Tip 1: Prague Coffee Guide

Designový průvodce po nejlepších pražských kavárnách od blogerky Veroniky Tazlerové, autorky blogu stylishcoffee.cz. Koupit ho můžete v podstatě v každém knihkupectví nebo v těchto kavárnách: Cukrárna Myšák, Dos Mundos, SmetanaQ Café & Bistro, La Bohème Café, MOMOICHI bistro. Vleze se do každé kabelky i sebemenší knihovny!

prague coffee guide veronika tazlerova
Zdroj: Stylishcoffee.cz

 

Tip 2: Velká kniha o kávě

Kniha vás zavede přímo na kávové plantáže, do pražíren či k zajímavým osobnostem z oboru. Seznámí vás s řadou nových metod přípravy kávy a receptur, s domácími i profesionálními mlýnky a kávovary a další vybavením. Najdete v ní také praktické rady, jak založit a úspěšně provozovat vlastní podnik. Autorkou je Petra Davies Veselá, mistryně ČR v přípravě kávy.

Zdroj: facebook.com/prazirnadosmundos

 

Tip 3: Gastromapa

Gastromapu od Lukáše Hejlíka nutně potřebuje každý, kdo rád cestuje po Čechách, Moravě a Slezsku. Ani bych neřekla, že ji potřebujete na cesty, tahle knížka vám ty cesty naplánuje. 🙂 V Gastromapě najdete ty nejlepší podniky (restaurace, kavárny, bary atd.) v celé ČR!

Všechny podniky jsou rozděleny do 31 kapitol. Jedna vás zavede na vydatnou snídani, další na rychlý oběd, výběrovou kávu, na jídlo z foodtrucku. Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Za zmínku rozhodně stojí samotná aplikace Gastromapa, která mě vždy zavedla do podniku, do které se budu s radostí vracet zas a znova.

Gastromapa kniha - Lukáš Hejlík
Zdroj: facebook.com/PivovarKamenice

 

Tip 4: Lexikon kávy

Malý lexikon kávy vám jednoduchou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Zjistíte, jak rozeznat Arabicu od Robusty, jaké kávové nápoje si můžete v kavárnách objednat, dozvíte se něco o kavárenském prostředí a na konec dostanete i pár kulinářských tipů.

Lexikon kávy
Zdroj: .albatrosmedia.cz

 

 

#3 Kávové předplatné, se kterým káva nikdy nedojde

Jedna z nejoblíbenějších pražíren Doubleshot nabízí tzv. kávové předplatné. Každý měsíc doručí 350gramové balení čerstvé kávy až domů nebo třeba do práce. Na výběr máte z předplatného na 4, 6 a 12 měsíců. Princip je jednoduchý – vždy první středu v měsíci upraží a odešlou kávu, která buď patří do aktuální nabídky nebo ji zakoupili pouze pro kávové předplatitele. S kávovým předplatným nedojde kafe ani tomu největšímu coffeeholicovi! 🙂

 

 

#4 Kávový set na cesty pro ty, které přejde radost z výletu po prvním doušku kávy

Je milovník kávy zároveň vášnivý cestovatel, jehož radost z přírody vyprchá po prvním doušku rozpustné kávy? Nebo ho opustí nadšení z luxusního hotelu po ochutnání cappuccina z elektrického kávovaru?

Obdarujte coffeeholica dárkovým kávovým setem Tramp, který je určený všem, kteří si chtějí své cesty, ať už jsou jakékoliv, zpestřit výjimečnou kávou. Set obsahuje balení kávy, Aeropress, ruční mlýnek a horká voda. Nic víc k přípravě špičkové výběrové kávy kdekoliv a kdykoliv nepotřebuje.

kávový set tramp
Zdroj: doubleshot.cz

 

#5 Kávový kurz, který zasvětí do tajemství přípravy kávy

Zmiňovaná pražírna Doubleshot nabízí také kávové kurzy pro všechny, kdo chtějí rozšířit své znalosti o kávě, ať už jsou úplní začátečníci, nadšení domácí baristé nebo zkušení profesionálové. Kurzy pro domácí uživatele nabízí také skvělá pražírna Nordbeans, v nabídce mají například základní kurz latte art.

 

 

#6 Darujte poukaz(y) do nejoblíbenějších kaváren

Většina coffeeholiců má svá oblíbená coffeespots, do kterých se pravidelně vrací. Mnohdy to bývají kavárny poblíž práce nebo školy. Sepište si seznam oblíbených kaváren obdarovaného, navštivte je a zjistěte, zda nabízí poukazy na konzumaci. Obdarovanému ušetříte pár stovek měsíčně a ukážete, že víte, jaké jsou jeho oblíbené lokály.

Rozhodněte také nezkazíte nic tím, když balíček poukazů rozšíříte o kavárnu, kterou doposud nenavštívil. Inspirovat se můžete třeba mým seznamem nejoblíbenějších pražských kaváren.

 

#7 Namixujte balíček výběrové kávy na míru

Tento dárek jsem připravila loni k Vánocům svému taťkovi a ocení ho určitě všichni coffeeholics, kteří mají doma kávovar pro mletí zrnkové kávy. Vypravila jsem se do oblíbených pražíren / kaváren a koupila zhruba 4-5 balíčků výběrové kávy. Tuším, že jsem byla například v EMA Coffee, Coffee Roomu a Kofárně. Základem je znát preference obdarovaného – jestli má radši například kávu kyselejší, jemnější, oříškovější atp.

Táta, který pije kávu doma hodně pravidelně (např. 2 kafe doma denně), si tak mohl užít výběrové kávy z různých pražíren a propít se k té nejoblíbenější. Život je moc krátký na to, abychom nezkoušeli nové věci! 🙂

Balíček můžete pak originálně zabalit – já jsem balíčky vložila do velkého plátěného pytle na kávu. 🙂

#8 Darujte kávu v úplně jiném pojetí

Ti praví kávoví fanatici by kávu nejraději šňupali. 🙂 To asi není úplně ideální varianta, nicméně proč nepřipravit skvělý coffee balíček plný produktů z kávy, nebo s její příchutí? Spontánně mě napadají třeba tyto dobroty:

Zdroj: Mixit.cz
Zdroj: LeGracie.cz
Zdroj: Aktin.cz

Když vyrazíte do běžných obchodů, rozhodně narazíte na spousty dobrot s příchutí kávy (bonbony, čokolády, sušenky atd.)

 

#9 Upečte domácí coffee sušenky

Mnoho lidí dárky tvoří, a proto přidávám i tento tip na dárek – domácí coffee sušenky. Kromě níže uvedených surovin se na balení bude hodit: skleněná dóza (do které sušenky uložíte), stuha (hnědé kávové barvy, případně přírodní obrázek), papírová cedulka (pro nápis Domácí coffee sušenky pro tebe).

Tyto domácí sušenky připomínají chutí vánoční cukroví (zejména linecké), jsou ale méně sladší a samozřejmě chutnají po kávě. 🙂 A tady už je recept (inspirovaný blogem Coffeespot.cz).

Suroviny:

  • 275 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1/2 kávová lžička soli
  • vanilkový cukr
  • 20 g jemně mleté kávy

Postup:

V míse prosejte hladkou mouku, přidejte cukry, mletou kávu a sůl. Do směsi přidejte pokrájené máslo a rukou ho s moukou rozmělňujeme do té doby, než se těsto spojí. Vypracujte těsto ve váleček a dejte přes noc odležet do chladu.

Druhý den tvořte kuličky v průměru 3-4 cm a tvarujte vidličkou. Nahřejte troubu na 180°C. Kuličky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem s rezervou mezi plátky, protože těsto pečením trochu nabude. Pečte cca 10 minut dle trouby a nechejte vychladnout na plechu.

Až budou sušenky vychladlé, vložte je do skleněné dózy, kterou ozdobte stužkou, cedulkou a případně dalšími vánočními dekoracemi (sušený plátek pomeranče, větvička, skořice…).

Zdroj: Coffeespot.cz

 

 

#10 Plátěná taška s motivem kávy (praktické, potěší a navíc eco-friendly)

Každá žena potvrdí, že tašek není nikdy dost, zvlášť těch stylových! Takový dárek navíc vždycky potěší a navíc plátěnou tašku může používat univerzálně, čili darujete zároveň i něco praktického.

Nalézt nějakou stylovou není úplně snadné, proto přidávám pár konkrétních tipů, kde ji můžete pořídit:

plátěná taška s motivem kávy
Zdroj: Chaukiss

 

#11 ,,Permanentka“ na kávu

U tohoto dárku jsou samozřejmě určitá omezení, protože jen málo kaváren takovou permanentku nabízí (myšleno věrnostní kartičku, kterou můžete nabít na určitou sumu peněz). Větší řetězce už ale ano, budete muset tedy trochu pátrat.

  • Z ,,menších /domácích“ řetězců mě napadá Home Kitchen (stačí zajít na pobočku).
  • Z větších pak samozřejmě Starbucks, Costa Coffee nebo Cross Cafe.
dárková kartička starbucks
Zdroj: starbuckscoffee.cz

 

 

#12 Stylový hrneček nebo přenosným šálek, kterých není nikdy dost

Podle mě originální hrneček nebo přenosný šálek udělá vždycky radost. Když vyberete nějaký stylový pro pravého ,,coffeeholica“, uděláte radost hned dvojnásobnou. Pro inspiraci přidávám opět tipy. 🙂

KeepCup

KeepCup jsou ekologické hrnky, které vídám stále častěji. Mají ikonický design a široký výběr různých barev. Sázka na jistotu. 🙂 Pokud hledáte originální firemní dárek, tak jsou schopni opatřit hrníček vaším firemním logem. Osobně se mi nejvíce líbí čirá edice.

keepcup
Zdroj: keepcup.cz

 

Designová termoska Frank Green

Frank Green vyrábí hrníčky a lahve z recyklovatelných materiálů. Jsou stylové, funkční a udržitelné vůči životnímu prostředí. A hlavně, tyhle hrníčky rozhodně do žádné tašky nevytečou. 🙂 V prodeji jsou třeba na Zootu nebo v e-shopu Lázeňská káva. Krásné hrníčky najdete taky třeba na Bella Rose.

termosky frank green
Zdroj: zoot.cz

 

Design Letters

Kolekce porcelánu Design Letters se stylovou typografií Arneho Jacobsena okouzlí každého milovníka jednoduchého a čistého designu. Poznávacím znamením téhle mladé dánské značky je minimalismus, variabilita a – P Í S M E N A. Ke koupi je opět např. na Zootu.

design letters hrnky
Zdroj: Zoot.cz

Shrnutí 12 tipů:

  • Manboxeo pro kafaře / Damboxeo pro kafařku
  • Parádní coffee knížka
  • Kávové předplatné
  • Kávový set na cesty
  • Kávová kurz
  • Poukaz(y) do nejoblíbenějších kaváren
  • Mix balíčků výběrových káv
  • Káva v jiném pojetí (coffee produkty)
  • Domácí coffee sušenky
  • Plátěná taška s motivem kávy
  • Permanentka na kávu
  • Stylový hrneček / přenosná šálek

Jaký tip se vám líbí se všech nejvíc? Máte s nimi také osobní zkušenosti?

A co nějaké další tipy na dárky pro milovníky kávy? Určitě mi dejte vědět do komentářů, nebo mi napište na mém Instagramu,. Inspirace není nikdy dost a ráda je do seznamu doplním. 🙂

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Málo předvánoční shodu a více času pro užívání si (před)vánočního období přeje

Diana Ella blog logo

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *