Cestování Lifestyle

Výlet po Moravě (2.díl): Penzion Pastuška, Svatý kopeček, princeznové šaty a víno

Je tady slíbené pokračování mého výletu po Moravě! V prvním díle jsem vám povyprávěla o kouzelném místě na svatbu, o zámku z pohádky a připojila pár vtipných historek. Kam ,,pojedeme“ teď? Nejprve do útulného penzionu Pastuška, kde dávají lišky dobrou noc a vyspíte se v pokojíčku jako od babičky. Dále na magické místo Svatý kopeček, posilníme se svíčkovou od Tlustých a rozloučíme na zámku, kde se projdeme v dobových kostýmech. Připraveni na náš společný ,,výlet“? Doufám, že jo! Vyrážíme.:)

Penziona Pastuška – pokojíček jako od babičky, ale kde jsou buchty?

Penzion Pastuška jsem našla na webu amazingplaces.cz. Pokud rádi objevujete kouzelná místa, najdete tam mraky inspirace.

Penzionek se nachází  v jihomoravské vesničce Brod nad Dyjí ve vinařské oblasti Pálava. Penzion nabízí ubytování v tradičním stylu, tedy pokojíčky jako u babičky na statku. A blízko toho našeho se přes noc ozývaly skřípavé zvuky zvenčí, takže vás čeká i trocha tajemna.:D

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Odpočinout si můžete na houpací síti v jejich stylové zahrádce a k tomu si dát výbornou limonádu. Já měla bezinkovou a byla opravdu top! Jediné, co mi ke štěstí trochu chybělo, byla vůně domácí buchet nebo jiných klasických koláčů. Nabízeli pannu cottu a čokoládový dort jako od Hájka, ale možná jsme měli smůlu a nějací hladovci nás předběhli.

Venkovní večeře pod stříškou byla výtečná, stejně jako místní víno a také uzeninovo-sýrové prkénko. A to nejsem na uzeniny!

Snídaně se podávala na stole, který byl prostřený tradičním kostkovaným ubrusem v naprosto boží místnosti s pecí.

Nával, co? Ale né, že by tam bylo prázdno, ba naopak. My jsme jen prostě strašně aktivní (spíš hladová) rodina, co jde na snídani hned, jak je to možný.:D Mamka se vyžívá v momentkách.:D Ale říkám si, na co sem asi tak myslela?!:D

Magické místo Svatý kopeček u Mikulova

Mikulov – město jako malované s tyčícím se zámkem, Kozím hrádkem na kopci a útulnými uličkami. My jsme ale bohužel neměli tolik času, abychom prošli všechno. Náš cíl (ok…můj, ale byla jsem vedoucí výpravy:D) byl jasný – SVATÝ KOPEČEK! Toto místo mě z fotek očarovalo a byla jsem zvědavá, zda fotky neklamou.

Svatý kopeček (363 m n. m.) je jeden z kopců na Pálavě. Byl vyhlášen botanickou a přírodní rezervací pro velké množství chráněných rostlin. Jeho dominantou je poutní kaple sv. Šebestiána, zvonice a Boží hrob.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Na vrchol vás dovede křížová cesta, u které se trochu zapotíte (my měli krásných 30°C, takže trochu víc:D), ale nic hrozného. Nejlepší ze všeho byla ale stejně mamka, která si vzala na výšlap super obuv v podobě páskových bot na klínku. Prostě klasika, ale to byste ji museli znát.:D

A že fotky klamou? Ano, často. Ale tentokrát neklamaly. Z vrcholku kopečka se vám poskytne výhled na celý Mikulov – na zámek, domky, uličky, hrádek a z druhé strany pak na rozsáhle vinice. NÁDHERA. Pokud jste ještě na Svatém kopečku nebyli, dejte si ho do svého travel to do-listu.

Zámek Lednice a svíčková U Tlustých, po který si fakt tlustý připadáte

Lednicko-valtický areál je bezpochyby krásný. Není o čem spekulovat a tím ani psát. Navštívit ho je povinnost každého z nás.

Jako správným výletníkům vám jistě po návštěvě zámku vyhládne, a pokud zakotvíte jinde než U Tlustých, budete litovat. Ne, že byste se jinde nenajedli, ale spíš byste byli ochuzeni o pořádné dobroty.

V restauraci najdete spoustu českých specialit i pár odlehčených pokrmů. Ale jsme na výletě, že jo. Takže se musí trochu prasit.:D Svíčková byla nutností, která absolutně nezklamala.

P.S. Doporučuju udělat rezervaci, byl tam nával. Hold Pohlreich je Pohlreich. 😀 (Restaurace byla v pořadu Ano, šéfe!)

Degustace vín a malá rada: Nedávejte si dvě během jednoho odpoledne

Degustace probíhala ve vinařství Mutěnice. Malá vesnička s cca 200 sklípky (:D), komickým dopravím značením a strašně přátelskýma lidma.

Absolvovali jsme hned 2 degustace za jedno odpoledne (a radím vám po dobrym, že 1 bohatě stačí:D). Já nejsem ten pravý degustátor, protože alkohol moc nepiju, ale ten rozdíl v kvalitě a chuti jsem pocítila. Vinařství je vážně alchymie… Musíte to víno doslova milovat, protože vyžaduje péči 24/7.

Pokud si chcete udělat příjemný víkend s kamarády nebo super teambuilding, tak program naprosto ideální.:)

Zámek Milotice, dobové kostýmy aneb jak jsem se stala atrakcí pro zájezd cyklistů

Hezký zámeček s boží zámeckou kavárnou, který určitě má, co nabídnout. Za mě má ale jednu bezkonkurenční výhodu. Nabízí půjčení dobových kostýmů, ve který se můžete projít po parku a nádvoří!

Dobře… Program spíš pro holky, ale potkali jsme i pár odvážných ,,princů a králů“.:D Našeho tátu jsme ale pro jistotu ,,zaparkovali“ na kafi.

Takže slečny, dámy, manželky, maminky, milenky i babičky, šup do Milotic! Čekají vás pohádkové šaty z různých historických období!

Popravdě jsem čekala, že si budu moct šaty vybrat sama. Dopadlo to ale úplně jinak. Přišla jsem, hned se na mě všichni slítli, že mají prostě ,,perfektní šaty“ pro mě. Narvali mě do nich, něco mi připnuli na hlavu a já vypochodovala ven s vějířem v jedné a s paraplíčkem v druhé ruce. Trochu komický.:D Ale prostě zážitek. A zřejmě nejenom pro mě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Tak si s mamkou kráčíme jako dámy po parku, když v tom dorazil zájezd německých cyklistů. Hned se na nás vrhli se slovy ,,PHOTO! PHOTO!“ 😀 Takže jsme z toho zážitek evidentně neměly jen my dvě.:D V lepším případě zdobíme alba německých cyklistů, v tom horším jejich sociální sítě. Ale co, sranda musí být, že jo.:D

Uznávám, že pokud jste z Prahy nebo ze středních a západních Čech, tak je výlet po jižní Moravě trochu z ruky. Doporučuju si udělat seznam míst, které chcete navštívit a vyhradit si na ně několik dnů.:) Budete mí více času si prostředí vychutnat. A o to přeci jde, ne?:)

Doufám, že vás, jak první díl, tak i tento inspiroval a nějaký ten výlet po Moravě podniknete!

Dejte mi vědět!

Vaše

Podpis Diana Ella

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Jižní Moravu miluji a především Mikulov, Znojmo a okolí. Ale v Lednici se člověk nají i lépe než U Tlustých. Za mě dost velké zklamání a nevidím moc důvodů pro nějakou další návštěvu v budoucnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *