Marketing Sociální sítě

18 (skrytých) funkcí a tipů pro Instagram Stories. Posuňte svá Instastories o level výš!

Instagram Stories jsou hit! A čísla to dokazují. Denně je používá více než 500 milionů aktivních uživatelů. Samotnou aplikaci Instagram otevírá více než 1 miliarda aktivních uživatelů měsíčně. A počet stále roste…

Práce s Instagram Stories je opravdu easy, sdílené příběhy jsou navíc dostupné cizím účtům pouze 24 hodin, čímž ,,krásně“ apelují na FOMO efekt („Fear of missing out“ – strach ze zmeškání). Tímto nás Instagram nepřímo donutil otevírat tuto platformu stále častěji.

Přestože používání Instastories je opravdu hodně intuitivní, mnoho funkcí je trochu ,,skrytých“. V tomto článku vám odhalím 18 funkcí / tipů pro Instagram Stories, o kterých jste doposud (možná) ani netušili. 🙂

Stručně o Instagram Stories

Co jsou to Instagram Stories (Instastories)?

V roce 2016 přišel Instagram s funkcionalitou, kterou trošku (víc) okopčil od Snapchatu. Uživatel Instagramu nyní může vyvářet vlastní příběhy (fotky, videa….) a následně je uveřejnit pro všechny své sledující či jen určitý okruh uživatelů (tzv.,,Blízcí přátelé“) na omezenou dobu.

Na rozdíl od běžných postů ve feedu, Instagramové příběhy jsou dostupné pouze 24 hodin od jejich sdílení, poté dojde k jejich smazání. V marketingu se tomuto typu obsahu, který vydrží jen krátkodobě, říká tzv. ,,ephemeral content“.

Vytvářet vlastní příběhy můžete rovnou v newsfeedu pomocí ikony foťáku vlevo nahoře. Jakmile příběh nahrajete, vaše profilová fotka se kolem dokola orámuje kolečkem v barvách Instagramu. Tak to samozřejmě funguje i u ostatních účtů.

Pokud někdo jiný přidá novou Instastory, jeho profilovka se podobně ,,rozzáří“. Jakmile jeho příběh zhlédnete, barevný rámeček zmizí nebo jakoby zešedne.

 

Jak využívat Instagram Stories?

No limit! Obecně můžete sdílet všechno, co vás napadne. Hodí se, jak k zachycení spontánních chvil, tak i k promyšlenějším postům (např. odkazování na vlastní tvorbu, ohlédnutí do historie, propagace produktů, pořádání livestreamů apod.)

Instastories navíc můžete obohatit o různé prvky gamifikace (technika, kdy se využívají herní principy v mimoherním kontextu), tzn., že můžete přidávat tůzné gify, emoji sliders, ankety, odpočítávání času apod. Tím udržíte pozornost vašich sledujících dlouhodoběji a zvýšíte jejich míru engagementu, tedy míru zapojování se – např. že vám odpoví na anketu nebo navštíví váš profil / web na základě zveřejněného příběhu.

 

Jaký typ obsahu můžeme do svého instagramového příběhu aktuálně zveřejnit?

  • Běžnou fotografii (pořízenou přímo skrze fotoaparát Instastories nebo sdílenou z galerie)
  • Video (opět lze nahrát zcela nové či sdílet z galerie)
  • Livestream – živé vysílání
  • Boomerang – rychlá minividea, která jsou na pomezí bežných videů a gifů
  • Textový obsah
  • Superzoom – video s detailním přiblížením na nějaký objekt
  • Zaostření – fotoaparát Instastories najde tvář, kterou zaostří
  • Video s přehráváním pozpátku
  • Video, které můžete nahrát bez držení

 

Jak si prohlížet Instastories?

  1. Při prohlížení něčích Instagram stories můžete vidět nahoře určitý počet vodorovných čar. Jejich počet ukazuje, kolik Instagram stories uživatel nahrál.
  2. Pokud vás nudí konkrétní příběh, ťupněte do pravé části příběhu – tím se dostanete na další.
  3. Pokud vás nudí stories uživatele jako celek, tak tahem nahoru opustíte Instastories uživatele.
  4. Pokud se chcete vrátit k předchozí, ťupnete do levé části příběhu.
  5. Zaujalo vás stories a chcete si ho prohlédnout na delší dobu? Nebo potřebujete více času, abyste stihli přečíst delší text? Pak přiložte na displej prst, tím ,,pausnete“ 15 sekundový limit, který na zhlédnutí 1 příběhu standardně máte.

Tohle byl jen velice krátký úvod do Instagram Stories. Zřejmě nic, co byste neznali, ale opakování je matka moudrosti. 🙂 Teď máte pěkný základ k tomu, abyste své příběhy posunuly o několik levelů výš!

 

18 (skrytých) funkcí a tipů pro Instagram Stories. Posuňte je o několik levelů výš!

 

#1 Vytvořte si vlastní boomerang z ,,live photo“!

Věděli jste, že pokud vyfotíte fotku v režimu ,,live photo“, Instagram Stories z ní dokáží vytvořit Boomerang? Musíte tuto funkci ale aktivovat!

Nejprve vyberte z galerie live fotku a nahrajte ji do Stories. Poté přidržte na pár sekund prst na displeji – tím funkci zaktivujete. Za chvíli se objeví nápis ,,BOOMERANG“ a je hotovo!

 

#2 Jak sdílet svůj vlastní Instagram příspěvek do své Instastories?

Jak jistě víte, algoritmus Instagramu je neúprosný. Naše Instagram příspěvky sdílené do feedu se zobrazují stále menšímu počtu uživatelů. Naopak stories mívají daleko lepší zásah.

Skvělou praktikou, jak upozornit na své nové příspěvky, je sdílet je do své stories. Jednak tím dáte světu najevo, že máte nový post na timeline, ale co je ještě lepší – příspěvek ve stories je proklikatelný.

Pokud tedy navedete své sledující (např. šipkou nebo vhodným gifem), aby na sdílený post ve stories klikli, automaticky je Instagram po kliknutí přesměruje na daný Instagram post.

 

#3 Zbrusu nový font, který běžně Instastories nenabízí!

Instastories sice nabízí několik fontů, vy se ale můžete blýsknout úplně jinými. Nejprve je třeba si stáhnout speciální aplikaci, např. Better font-s, která nabízí nepřeberné množství fontů. Pokud chcete i vy oslnit hravými písmenky, určitě ji vyzkoušejte. Lze ji využít nejen do Instastories, ale samozřejmě také k popisků u fotek sdílených do feedu.

Aplikaci můžete využívat dvojím způsobem. Buď integrovat klávesnici s fonty přímo do klávesnice svého telefonu nebo využít editor přímo v aplikaci a pak text zkopírovat.

 

#4 Jak se dozvíte, kolik lidí sdílelo váš Instagram post do své Instastories?

Tzv. Stories reshares je relativně nová metrika, kterou Instagram nabízí (dále např. počet uložení příspěvků, reach, imprese atd.). Označuje počet uživatelů, kteří sdíleli váš post do své stories. Dostupná je samozřejmě pouze pro profily, které mají svůj účet v režim business account. A kde metriku hledat?

Stisknete u svého Instagram postu tlačítko ,,Zobrazit přehledy“. Číslo u šipky vám ukazuje počet Stories reshares, tedy počet sdílení vašeho příspěvků do stories uživatelů. Započítávají se samozřejmě i vaše vlastní sdílení.

 

#5 Jak Instagram určuje pořadí uživatelů, kteří zhlédli vaše Instastories?

Po sdílení stories máme po celých 24 hodin možnost sledovat, kteří uživatelé ji viděli. A že nás to většinou sakra zajímá… 😀 Pořadí lidí, kteří ji zhlédli, ale není náhodné.

Do určitého počtu zhlédnutí (údajně do 50 views) je pořadí generováno chronologicky. Poté opět přichází na scénu speciální algoritmus

Jak je možné, že někteří jedinci obsazují pravidelně horní příčky? A proč se pořadí mění, poté co své ,,viewers“ několikrát za den zkontrolujete? Nejen tyto otázky zodpověděla produktová manažerka Instagram Home Julian Gutman ve videu od portálu The Verge.

Na prvních příčkách v seznamu diváků se většinou nenacházejí jen stalkeři. Instagram bere v úvahu oboustranné interakce, a zejména právě ty, které učiníte vy sami.

Uživatelé, jejichž profily často navštěvujete, posíláte zprávy, či jejichž fotky pravidelně lajkujete / komentujete, se zpravidla objevují nejvýše. A důležité zároveň je, jak moc v interakci je daný jedinec s vámi. Instagram umístí na první příčky ty, o kterých si myslí, že jste s nimi v blízkém vztahu.

Pořadí jedinců se ale mění během dne. Pokud zkontrolujete své viewers několikrát za den, Instagram vám bude chtít ukázat nové tváře, které vaše Instastories zhlédly.

Na podobném principu funguje také algoritmus v Instagram feedu – servíruje vám obsah, který vám unikl od doby, kdy jste aplikaci navštívili. A upřednostní opět ten, který vás pravděpodobně bude nejvíce zajímat a o který byste zřejmě nechtěli či neměli přijít. (Usuzuje tak opět dle vašeho vztahu s daným uživatelem i dle výše engagementu daného postu.)

Tip: Přečtěte si, na jakém principu funguje Instagram algoritmus.

 

#6 Zarovnejte text doleva, doprava, či na střed!

Pro pravidelné uživatele Instagramu zřejmě žádný velký hack, ale věřím, že někteří jedinci tuto funkcionalitu doposud neobjevili. Vámi napsaný text ve stories můžete zarovnat vlevo, vpravo, či na střed dle libosti. Na snímku opět vidíte, jak na to.

 

#7 Celé spektrum barev, nikoliv jedna paleta!

Na první pohled nabízí Instagram Stories jen omezenou paletu barev. Zdání klame! Pokud přidržíte prst na libovolné barvě, nabídne se vám celé spektrum barev, o kterém jste (možná) ani netušili.

 

#8 Customizujte své barvy dle svých potřeb!

U barev ještě chvíli zůstaneme. Pokud chcete písmo či linky/čáry barevně sladit s konkrétním elementem vaší fotky ve stories, využijte funkci tzv. kapátka. Na snímku opět vidíte, jak s funkcí pracovat.

Nejprve stisknete ikonku pera/tužky vpravo nahoře, následně se vám objeví paleta barev. Úplně vlevo dole je ikonka tzv. kapátka. Tu stiskněte a pak už jen prstem najeďte na barvu, kterou chcete využít.

 

#9 Jednobarevné pozadí snadno a rychle přímo v apce Instagramu!

Otevřete stories, vyfoťte fotku, či ji vložte ze své galerie. Následně stiskněte vpravo nahoře ikonku tužky (pera), vyberte libovolnou barvu a na pár sekund podržte prst na displeji. Tímto způsobem ,,vybarvíte“ pozadí vaší Instastories.

Pokud zvolíte štětec č. 2 (tedy ten druhý zleva v nabídce po rozkliknutí ikonky tužky – viz modrá šipka), bude barevné pozadí lehce průhledné.

 

#10 Jak skrýt hashtagy v Instastories?

Jednou z praktik, jak získávat více followers na Instagramu, je samozřejmě správné (a hojné) využívání hashtagů. Pokud je budete využívat ve stories, zvýšíte jejich dosah (tedy uvidíte je více uživatelů, zejména vašich ,,nefollowerů“). Pokud na to půjdete kulišácky, nikdo ani nepozná, že jste vůbec nějaký hashtag do stories vložili.

Stačí skrýt hashtag za snímek či za libovolný element, který jste ve stories dodali (např. za gif, anketu, nápis…). Element, kterého se dotknete naposledy, bude zpravidla ten, který zůstane na vrchu a skryje ty ostatní, které budou pod ním.

 

#11 Obohaťte své Instagram Stories animovaným textem!

V aplikaci HypeType je k dispozici mnoho různých animací, písem, barev… Je to vůbec jedna z nejpopulárnějších aplikací pro vytváření textů do fotek a videí pro instagramové příběhy. Z fotky se ve výsledku stane kraťounké video obohacené o ,,jezdící” písmo.

 

#12 Jak dodáte své Instastory zastaralý vzhled?

Využijte speciální aplikaci Huji, která dodá fotografii zastaralý vzhled – jako by byla pořízená starým foťákem. Aplikace přidá fotce různé odrazy světla, šmouhy a dokonce i ,,staré” datum.

Aplikace Huji

Aplikace funguje následovně: po jejím spuštění vyfotíte snímek, který se automaticky ,,předesignuje” do staré fotky. Filtry se generují náhodně, takže nikdy nevíte, jak přesně fotka dopadne.

Stáhněte si Huji do svého telefonu:

 

#13 Jak vytvářet animovaná minividea z fotek snadno a rychle?

Stačí stáhnout aplikaci Mojo, která nabízí řadu předpřipravených layoutů. Sama vám tak z vašich fotek vytvoří skvělá animovaná stories. Základní verze je navíc úplně free! Za spešl šablony už si samozřejmě musíte trochu připlatit.

 

#14 Jak skrýt svá Instastories před konkrétními uživateli?

Nechcete, aby vaše žárlivá přítelkyně viděla, jak si užíváte na výletu s kamarády? Není nic jednoduššího, než před ní vaše příběhy, neboli stories, skrýt. Otevřete funkci Instagram Stories a v nastavení (ozubené kolečko vlevo nahoře) můžete skrýt své příběhy před konkrétními uživateli.

 

#15 Uchovejte své nejdůležitější příběhy na neomezeně dlouhou dobu!

Jak víte, běžné Instastories po 24 hodinách zmizí (a po nich nezbydou už ani vzpomínky). 😀 Ty nejdůležitější se proto vyplatí uchovat do tzv. Stories Highlights. Nejlepší je vytvořit si tematické celky, do kterých poté své důležité momenty zařadíte. Na snímku níže máte rychlý návod, jak svá stories uchovávat.

Na mém profilu mám např. následující Highlights: Články, Recepty, Práce, Cvičení, Tipy na podniky. Tímto způsobem každý uživatel, který navštíví můj profil, rychle zjistí, jaký typ obsahu ode mě může očekávat.

 

#16 Užívejte si přítomný okamžik a sdílejte svá stories zpětně… Jak ale odstranit staré datum?

Představte si, že jdete do kavárny. Kafíčko na stole, obležený chlebíky a miska jogurtu k tomu. Jenže namísto, abyste si snídani vychutnali, tak ji nejprve urputně fotíte, pak vybíráte tu nej fotku, kterou před sdílením chcete ještě vylepšit různými apkami. Jenže mezi tím je kafe studené jak psí čumák a snídani vám možná do té doby snědl netrpělivý společník, který se dožaduje vaší pozornosti.

Podle mě je důležité žít přítomným okamžikem. Vycvakněte na památku pár fotek, ukliďte telefon a užijte si společnost. Až budete mít čas a chuť (klidně i den poté), hoďte do stories pořízenou fotku (klasické nahrání z galerie).

Instagram k ní však automaticky přiřadí nápis, respektive datum, kdy byla pořízena. Co s tím, pokud ho tam nechcete? Pokud prstem najedete na datum, objeví se vám dole ikonka koše. ,,Dovezte“ datum až k němu a vulalaaa! Fotka bez popisku je na světě. (Nebo spíš na Instáči.) 🙂

 

#17 Zaujala váš cizí Instastory? Nasdílejte ji do přímé zprávy dalšímu uživateli!

Při prohlížení cizí Instastory stačí stisknout vlaštovku vpravo dole a vybrat uživatele, kterému ji chcete poslat do přímé zprávy. How simple!

 

#18 Jak zapnout upozornění na Instastories konkrétního uživatele?

Nechcete si nechat uniknout žádné storiečko vaší nejlepší kamarádky, ségry, přítele či vašeho oblíbeného influencera? Není nic snazšího, než si na ně zapnout upozornění. Stačí navštívit profil daného jedince, stisknout a zvolit ,,Zapnout upozornění ohledně příběhu“.

 

To je z Instagram Stories ,,hidden tips and tricks“ po tentokrát všechno. 🙂 Doufám, že jsem vám odhalila alespoň nějaké funkce, o kterých jste doposud ani netušili.

Pokud máte nějaké další otázky týkající se Instagramu, sociálních sítích, nebo si třeba chcete jen popovídat o kafi a dobrém jídle (mé oblíbené téma:D), spojte se se mnou na mém Instagramu @diankaella.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

P. S. Těchto 11 šikovných aplikací na úpravu Instagram Stories znáte?

Mějte se krásně!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. Skvělé tipy a přehledný, pěkně zpracovaný článek. Něco takového jsem potřebovala, děkuji! Vidím, že na Vašem blogu můžu načerpat spoustu inspirace. 🙂

  2. Velmi pěkný článek 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *