Marketing Motivace Sociální sítě Život

Jeden tip pro spokojenost: Neměřte svůj úspěch přes čísla (na sociálních sítích)

Štěstí je jen poloviční, když ho nemáme s kým sdílet. A tak to štěstí (mimo jiné) sdílíme na sociálních sítích skrze fotky a videa, kde se ještě mnohokrát znásobí, pokud za ně obdržíme srdíčko, like nebo komentář. Jenže takové štěstí nevydrží dlouho.

Zejména pokud to ,,sdílené štěstí“ pramení z přetvářky nebo retušování. V takovém případě se dostáváme do cyklu (ne)spokojenosti a neustálého srovnávání se. Do kruhu, ze kterého je těžké se vymanit.

Ať si každý myslí, co chce, sociální sítě měří náš úspěch přes čísla.

  • Počet lidí, kteří nás na Instagramu sledují.
  • Počet uživatelů, kteří odebírají naše videa na YouTube.
  • Počet účtů, které retweetly náš status.
  • Počet srdíček, které obdržela naše fotka na Instagramu.
  • Počet uživatelů, kteří si uložili pin z naší nástěnky.

Každý like, follow, komentář, tweet, video views a reshare znamená malou kapku radosti (dopamimu). Kapičku štěstí, která pohání ten cyklus (ne)spokojenosti a naneštěstí vydrží jen krátce.

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud to štěstí pramení?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Pocit štěstí zapříčiňují 4 základní látky

Jsou jimi serotonin, oxytocin, endorfiny, dopamin.

#1 Serotonin nám koluje v žilách při pocitu hrdosti.

Vyplavuje se kdykoli nás druzí pochválí, uznávají nás nebo nám dávají najevo, že jsme důležití. Tento hormon zároveň přenáší nervové vzruchy. Je spojený nejen se sebevědomím (pocitem uznání – viz výše), ale i se spánkovým cyklem, sexualitou a pozitivním náhledem na život. Pokud máte depku, může za to především seronin. Naordinujte si cardio, pobyt na slunci a konzumaci mléčných výrobků, čokolád, banánů, ovesných vloček, vajíček, ryb, oříšků a semínek!

 

#2 Oxytocin, nazývaný také jako hormon lásky, se vylučuje při tělesném kontaktu.

Právě oxytocin je důvodem, proč si hledáme partnera, potřebujeme přátele a proč se rádi líbáme, dotýkáme, objímáme. Žádná jiná aktivita než fyzický kontakt oxytocin neuvolní.

 

#3 Endorfiny se uvolňují, aby zamaskovaly fyzickou bolest.

V určitých situacích nám zachraňují život (např. poraněný pračlověk utíkat před predátorem, postřelený člověk uteče před vrahem…). Uvolňují se také při sportu (nejvíc při anaerobních cvičeních).

 

#4 Dopamin se vylučuje, když dosahujeme cílů, vyhráváme soutěže apod. – je odměnou za každý malý úspěch.

Na základě dopaminu zažíváme euforické pocity, které chceme zažívat zas a znova. Vylučuje se i při nezdravých způsobech chování jako užívání některých drog, alkoholu či hraní na automatech. Kapky dopaminu jsou velice příjemné a zároveň snadno získatelné. Jeho zdrojem v dnešní době je stále častěji internet, především sociální média.

Stejně jako každý panák alkoholu nebo šlok nikotinu představuje i každý like, tweet nebo komentář malou kapku dopaminu. Aby se dopaminová závislost nerozvinula, je třeba správná míra oxytocinu (fyzického kontaktu). Toho se ale v naší kultuře zoufale nedostává, a my se tak stále zřetelněji stáváme společností „dopaminových závisláků“ sahajících po další a další lahvi v naději, že nám bude líp.

Jak poznáte, že jste lapeni v sítích?

Jednoduše sami cítíte, že jste až příliš zahleděni do modrého světla, nezdravě se srovnáváte s ostatními (na sítích) a svou nespokojenost řešíte alkoholem, čokoládou nebo vyretušovanou fotkou s hashtagem #happycouple.

Další ,,symptomy“:

  1. Při jakékoliv příležitosti máte nutkání ,,zkontrolovat“, jaké fotky přibyly na Instagramu a kolik lidí vám na messengeru napsalo.
  2. Bolest očí. Každodenní, únavná, protože jsou neustále zahleděné do modrého světla.
  3. Bolest hlavy. Častá a ,,tupá“, což samozřejmě souvisí s bodem výše.
  4. Nespavost. Zejména protože večer koukáte do obrazovky telefonu.
  5. Mozek, který nedokážete vypnout. Protože dlouho pracujete, učíte se nebo opět zíráte do toho modrého světla. A v tom ,,nejlepším“ případě je to kombinace obojího.
  6. Ráno se budíte unaveni. Budíček v 8:30 pro vás přestavuje podobné trauma jako budíček v 6 ráno.
  7. Večer ožíváte a cítíte se plní energie. Protože cítíte adrenalin a váš mozek nedokáže vypnout (viz bod 4).
  8. Prostě a jednoduše jste víc ON než OFF. A nebo více, než byste museli.

Pozor na hierarchickou nespokojenost

Na konferenci Social Restart hovořil Petr Ludwig mimo jiné o nesoustředěnosti a nespokojenosti, která pramení z využívání sociálních sítí. Zaujal mě hodně slide o tzv. hiearchické nespokojenosti.

Základem je myšlenka, že se svou působností na sociálních sítích nemáme v podstatě šanci být plně spokojení. Když jedna naše fotka získá 500 liků, už nás nebude zajímat 300 liků u jiné fotky. Jakmile získáme 10 tisíc followers, budeme chtít 20, pak 30, 40 tisíc. A když dosáhneme pomyslného vrcholu? Budeme se bát, že nás někdo sesadí.

hierarchická nespokojenost

Jak se s ní vyrovnat?

Uvědomit si, co nás dělá skutečně spokojeným a co náš žene kupředu. Většinou jsou to 2 drivy – smysl a uznání. Uznání je v podstatě jedna z dávek dopaminu, které se vstřebá do těla a my budeme chtít další. Měli bychom proto tíhnout ke smyslu a nalézt své vlastní PROČ. (Tip: Hezký článek na toto téma sepsala Veronika Tazlerová.)

 

Poslední tip závěrem

Neměřte svůj úspěch ani své štěstí přes čísla. Nedefinuje vás počet followers ani počet subscribers. Více srdíček u fotek z vás dlouhodobě neudělají šťastnějšího člověka.

Až vám bude příště úzko, vezměte kamarádku, přítele, sourozence nebo mamku, obejměte se (aneb nechte vyplavit oxytocin) a běžte se raději společně někam projít… A případně si popovídejte o tom, jaké to vaše PROČ.

Vaše

Diana Ella blog logo

 

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/jak-funguji-hormony-stesti.A171027_112820_zdravi_brv
https://www.idnes.cz/technet/internet/instagram-zmeny-f8.A190503_111404_sw_internet_pka
https://blog.tomashajzler.com/clanek/ctyri-chemikalie-stesti

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *