Cestování Lifestyle Život

Co navštívit v Bavorsku? Kouzelná místa v Německu, která stojí za to vidět

Nedávno jsem si splnila dlouholetý sen – podívat se na zámek Neuschwanstein, který leží na jihozápadě Německa. Cesta na zámek by z Prahy trvala mnoho hodin, proto jsme se rozhodli výlet do Bavorska pojmout formou roadtripu.

Během tří dnů jsme navštívili několik barovských měst, která ukrývají kouzelné hrady, zámky, roztomilé uličky, krásné výhledy a parádní přírodu.

Roadtrip po Bavorsku nezní možná tak sexy, ale po vlastních zkušenost vám ho mohu opravdu doporučit. Německo je turisticky hodně podceňované.

Tipy na kouzelná místa v Německu, která musíte navštívit

#1 Pasov

Pasov se nachází zhruba 60 km jižně od hranice s ČR – na jihovýchodě Bavorska. Leží na soutoku tří řek (Dunaj, Inn a Ilz), vysloužil si proto přezdívku město tří řek.

Symbolem je hrad Veste Oberhaus, který byste na svém výletě rozhodně neměli vynechat. Výšlap na hrad vám zabere cca 20 min a výhled na celé město a soutoky řek stojí za to!

Doporučuj také navštívit Katedrálu sv. Štěpána, Starou Radnici (Altes Rathaus) a chrám sv. Pavla. Pasov plný historických uliček, krásných staveb i muzeí, ale je poměrně malý a projít ho zvládnete během jednoho dne.

My jsme do Pasova přijeli za soumraku, přespali ve stylové hotelu Boutique, který mohu doporučit. Dopoledne jsme zvládli vyhlídku, procházku po městě i štrůdl a vyrazili za dalším dobrodružstvím. 🙂

Shrnutí

  • Město tří řek, krásné procházky u nábřeží
  • Úžasný výhled z hradu Veste Oberhaus (pěšky cca 20min do kopce)
  • Navštivte Katedrálu sv. Štěpána, Starou Radnici (Altes Rathaus) a chrám sv. Pavla
  • Doporučuji zajít na skvělou kávu a Apfelstrudel do kavárny KaffeeInn

#2 Hrad Burghausen

Roztomilé městečko Burghausen se pyšní hradem, který je díky své délce 1000 metrů nejdelším hradním objektem v Evropě. Nádherný výhled na hrad se vám naskytne od řeky, která městečkem protéká.

My jsme se pokochali výhledem, osvěžili pivem a vyrazili k dalšímu cíli. Pokud budete mí více času, zajděte přímo na hrad. Určitě to bude stát za to.

#3 Chiemské jezero a zámek Herrenchiemsee

Chiemsee je největší jezero v Bavorsku, vzniklo před 15 – 20 000  lety a mělo hloubku 250 m. Uprostřed jezera se nachází několik ostrovů, největším a nejznámějším je Herrenchiemsee, na kterém se rozprostírá nádherný zámek.

Zámek Herrenchiemsee svou podobou připomíná francouzský Vertailles, byl vystavěn dle vzoru díla Ludvíka XIV. Na ostrov se zámkem vás pohodlně přepraví ,,charterová“ loď, která vyplouvá v pravidelných intervalech z přístavu. Nemusíte se stresovat, nepotřebujete rezervaci ani konkrétní časový plán. Každých cca 20 min vyplouvá loď z přístavu.

Chiemsee se rozprostírá nedaleko Alp. Pohled na tyrkysové jezero s horami je opravdu magický. Tohle místo si nenechte ujít!

#4 Zámek Neuschwanstein

Pohádkový zámek Neuschwanstein, kterým se inspiroval Walt Disney! Pro některé je zhmotněním romantických snů, pro jiné kýčů. Pro mě je to kouzelné místo, jaké si jen dokážete představit. Ubytovali jsme se na jednu noc přímo pod zámkem, což byl pro mě opravdu splněný sen.

Nebudu se rozepisovat o historii, protože tu najdete na spoustě jiných webech, zaměřím se raději na vyhlídky.

Přímo na zámek vás zaveze z parkoviště shuttle-bus, který jezdí v pravidelných intervalech nahoru i dolů. Cesta stojí než přes 1 euro / osoba. Doporučuji autobus využít, protože jinak by vás čekalo zhruba půlhodinové funění do kopce k zámku, případně třičtvrtě hodinové k mostu Marienbrücke, odkud je krásný výhled na zámek.

Ten nejkrásnější výhled však nenajdete na oficiálním seznamu vyhlídek. Musíte uhnout z turistické cesty strmě do lesa. Doporučuji přečíst článek HOW TO FIND THE BEST NEUSCHWANSTEIN CASTLE VIEWPOINTS, díky kterému jsme onu tajnou cestu k vyhlídce našla. Na seznamu v článku se jedná o 5. vyhlídku.

#5 Romantische Strasse

Po prohlídce zámku (navštívili jsme pouze exteriér), jsme se vydali směrem na sever. Od zámku Neuschwanstein vede tzv. ,,romantická cesta“, která propojuje kouzelná města/místa do cestovatelské trasy. Má okolo 400km, takže je to opravdu pěkný roadtrip. 🙂 Většinu městeček jsme jen projeli autem, jelikož byla maličká, ale pár zastávek jsme udělali.

Doporučuji krátkou zastávku ve městě Landsberg am Lech, stačí na 2-3 hoďky, případně jednodenní přespání. Je to pulzující a romantické městečko, kde najdete spousty útulných kaváren, bister, restaurací, obchůdků. My jsme si dali kafe a vyrazili dál.

#6 Harburg

Poslední noc našeho roadtripu jsme strávili v Harburgu, které nás všechny ohromně překvapil. Připadala jsem si do slova a do písmene jako v Českém Krumlově.

Na vrchu se tyčil hrad Harburg, ke kterému vede tzv. ,,pohádková cesta“. Výšlap nahoru vám uteče jako voda, protože po cestě vás čekají pohádkové bytosti a další zajímavosti. Budete také odměněni krásným výhledem na městečko.

#7 Rothenburg ob der Tauber

Poslední zastávka byla v Rothenburgu, který je známý pro své ze středověku zachovalé staré město. Je plné klikatých uliček a malých náměstích obklopenými hrázděnými domy. Na rozloučenou jsme si dali ,,schnitzle“ a vyrazili spokojeně domů.

Jak jsem psala v úvodu, road-trip po Bavorsku možná nezní úplně sexy, ale stálo to za to. Bohužel Německo je poměrně drahá země, tudíž budete muset rozbít prasátko, ale nebudete litovat!

Bavorsko je ideální na prodloužený víkend. Na delší dovolenou doporučuji spojit trasu s Rakouskem a podívat se na nejkrásnější jezera. V mém článku Rakouská jezera a města (roadtrip Zell am See, Hallstatt, Salzburg): Co navštívit a ochutnat? najdete tipy na nejkrásnější místa v Rakousku.

Kam se chystáte o prázdninách?

Mějte se krásně!

Vaše

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *