Marketing Sociální sítě

14 instagramových tipů, jak uspět na Instagramu

Existuje osvědčený recept na úspěšný profil na Instagram? Možná vás trochu zklamu. Každý z nás, respektive každý náš profil, je jedinečný a potřebuje jiné ingredience. I přes nejednotnou recepturu existuje několik osvědčených přísad, které vám pomohou v instasvětě zazářit.

Má cenu sdílet promyšlené fotografie, nebo raději spontánní snímky? Vyplatí se trávit hodiny nad plánováním feedu? Jaké koncepce fotek na Instagramu rezonují? Lze získat srdíčka i bez kvalitního selfíčka? Dost bylo otázek, jdeme na ně odpovědět. Přečtěte si, s jakými příspěvky na Instagramu (ne)uspějete!

 

#1 Není všechno #hashtag, co se třpytí.

Hashtagů můžete napsat k příspěvku až 30. Ve skutečnosti to ale není nutné. Zásadní je využívat skutečně relevantní hashtagy pro danou fotografii. A upřímně, najít takových 30 je celkem oříšek.

Doporučuji využívat české hashtagy a primárně hastagy, které se vztahují k určité komunitě (např. #dnesjem). Pokud využíváte obecné typu: #food #love #friends, máte minimální šanci, že vaší fotku pod nimi někdo objeví, protože konkurence je příliš vysoká.

Shrnutí

  • Používejte relevantní / tematické hashtagy.
  • Orientujete-li se na český trh, využívejte české (nižší konkurence).
  • Používejte hashtagy užší komunity (vaší cílovky).
  • Vyvarujte se neprofesionálním a příliš obecným hashtagům (#tagforlikes #follow4follow #instalike).
  • Zapomeňte na tzv. ,,zabanované“ (neboli zakázané) hashtagy, které mohou váš profil učinit neviditelným pro ostatní uživatele (tzv. shadowban).
  • A především pamatujte, že nekvalitní a nezajímavou fotku nezachrání ani 50 relevantních hashtagů.

Tip 1: Projděte si seznam zakázaných hashtagů roku 2018.

Tip 2: Setkáváte se s termínem shadowban poprvé? Přečtěte si, o co se jedná a zda je váš účet ohrožen.

 

#2 Hashtagy v komentářích jako ,,nenápadný“ hon za lajky.

Mnoho lidí si nechce hyzdit příspěvek hashtagy, nebo jednoduše hraje hru ,,Nejde mi o lajky„. Ve finále jich ale napíší do komentáře bilion (čti 30, viz první bod).

Pokud ,,uklízíte“ hashtagy do komentáře za prvním účelem, pak se to dá pochopit. Druhý případ je, jak to tak mile říct… OUT.

 

#3 Oko za oko, zub za zub a follow ,,za feed“.

Super fotka se nerovná super feed a ten bohužel, pokud jde o získávání nových sledujících, rozhoduje. Přestože se ke každé fotce může hodit jiný filtr, z dlouhodobého hlediska se to nevyplácí. Doporučuje se využívat jeden filtr a poté případně dolaďovat intenzitu světel, sytosti, kontrastů apod.

Mluvit o plánování feedu mi přijde upřímně povrchní. Vytrácí se tak kouzlo aktuálnosti a spontánnosti  sdílených příspěvků… Je bohužel nutné si uvědomit, že dnes už to tak ve spojitosti s feedem zkrátka je. Pro sdílení aktualit slouží Instagram stories.

Tipy na aplikace, ve kterých můžete plánovat vzhled svého feedu:

  • Planoly (zdarma s limitem 30 fotek za měsíc)
  • Mosaico (cena $5.99) 
  • PostVu (zdarma, využívám já, je super)

Tip: Znáte těchto 7 TOP mobilních aplikací na úpravu fotek?

 

 

#4 Nemáte v kavárně ,,po ruce“ zrcadlovku? Foťte shora, líbí se nám to!

Pokud nesdílíte fotku z brunche, jako byste tam nebyli! Kavárenské jídlo zkrátka stále boduje.

Jestliže s sebou do kaváren běžně nenosíte nejnovější model zrcadlovky, ale fotíte ,,obyčejným“ mobilem, doporučuji pořizovat snímek shora. Pokud fotíte z úhlu, je skutečně lepší fotit kvalitním fotoaparátem.

 

#5 Celebrita sklidí tisíce lajků i k fotce smradlavých ponožek.

Bohužel je to tak. Snad některé z vás neochudím o iluze (:D), ale z 98 % nebude fotka vašich ponožek nikoho zajímat. Pokud by ale ten jistý ponožkový pár vyfotil Leoš Mareš, garantuji vám, že ještě ten den by měl ponožkový obchod sold outCo z toho plyne?

 

#6 Dívejte se na vaše příspěvky cizíma očima.

Pohlížejte na své příspěvky očima vašich (ne)followerů. Upřímně si řekněte, zda by vás fotka zaujala, zda byste ji dali své srdíčko, případně dali profilu ,,follow“.

Je třeba si uvědomit, že s vysokou pravděpodobností nikoho nezajímá, co snídáte. Ale zajímá je recept, foodstyling, tipy na kavárny… Zamýšlejte se, co danou fotografií chcete říct a zda přidává nějakou hodnotu.

 

 

#7 Obyčejný smrtelník si followery musí zasloužit.

Existuje nespočet způsobů, jak si zajistit publikum (pokud vám o to samozřejmě jde). Své o tom ví i Veronika Kopřivová. 😉

A teď vážně. Většina blogerů těží z ,,faktoru času„, tedy, že s blogováním začali už kdysi dávno, kdy v podstatě neměli konkurenci. Za tu dobu si vytvořili silnou fanouškovskou základnu, kterou mají dodnes. Většina z nich, dle mého názorů, bohužel extra velkou hodnotu nepřináší.

Zároveň je ale spousta influencerů, kteří skutečně inspirují, motivují, tvoří užitečné články a píší blogy pro radost. Doporučuji přečíst článek 10 nejútulnějších pražských kaváren podle mých oblíbených českých influencerů nebo článek od Andrejky (Fit & Fabulous) Proč už nepíšeme blogy pro radost?

 

#8 Jen růžová modrá to může být!

Pokud ladíte svůj feed do teplých tónů, je na čase změnit strategii. Příspěvky, ve kterých dominuje modrá barva, jsou o 24 % úspěšnější než fotky laděné do teplých tonů (červená, oranžová,…).

Řiďte se ale rozumem a svými pocity. Firma, která má žluté korporátní barvy, by asi neměla komunikovat výhradně v modré a stejně tak i vy, pokud mořskou barvičku nemáte v lásce. Není třeba si hrát na něco, co nejste.

yellow Instagram feed

 

#9 Právě letím na dovolenou a chci, aby to všichni věděli!

Fakt bych přísahala, že vás dnes nepustí do letadla, pokud si předtím neuděláte fotku před odletovou halou nebo s pasem v ruce. 😀 Těžko říct, jestli je sdílení této fotky víc cool než OUT. Já se přikláním k té druhé variantě. Jak to máte vy?:)

Další ,,kontroverzní fotka“ je pak samozřejmě ta letadlovo-okýnková. Tady zcela jistě uděluji prvenství Monice Marešové.

 

#10 Seflíčka přináší srdíčka.

Statistika nuda je, má však cenné údaje… Věděli jste, že fotky, na kterých je obličej, mají v průměru o 38 % více „srdíček“ než ty, na který je pouze produkt?

VS.

 

#11 ,,Follow me to“ photo jako přímá cesta k (un)follow.

Každý Instagramový (ne)znalec už jistě ví! Slavnou ,,Hand-holding couple photo“ neboli také ,,Follow me to“ photo má dnes na svém instakontě většina párů. Autorem koncepce fotky ,,Follow me to“ je fotograf Murad Osmann, který tuto sérii fotek nafotil se svou přítelkyní při cestování po světě. Výsledek? Více jak 4 miliony followerů.

Ať si myslí, kdo chce, co chce, tohle je za mě boží…

Jenže čeho je moc, toho je příliš. Přestože se vyplatí nechat fotkami inspirovat, této koncepce fotky už je Instagram ,,přesycen“. Ideální je přijít s vlastní ,,pózou“, kterou si budou lidí spokojovat právě s vaším profilem.

A pokud ji nemáte? Nevěšte hlavu… I já tak nějak tajně doufám, že jednoho dne najdu tu svou. 😀

Copak se fotí dál?

Lensball photo

Catch the sun photo

Touch it photo

Shoefie

Víte o nějaké další koncepci? Dejte mi vědět do komentářů, moc ráda se přiučím! 🙂

 

 

#12 Bez zrcadlovky to nepůjde. A nebo jo?

Když jsem byla před rokem na kurzu o propagaci na Instagramu, jako první na něm zazněla tato věta: ,,Kupte si foťák!“ A já vám nějak nevím

Instagram je stále mobilní aplikace, která původně vznikla za účelem sdílení fotek z našich telefonů. Postupně se rodily stále propracovanější profily a většina z nás chce mít také takový. Věřím, že kvalitní fotografie světem vládnou, ale na druhou stranu je mnoho profilů, které netěží výhradně z benefitu kvalitních fotek ze zrcadlovky.

Zásadní je nalézt to pravé pro vás samotné. Pokud sdílíte např. cestovatelské fotky, bez kvalitního foťáku se, troufám říct, neobejdete. Vysportovaná slečna v plavkách si vystačí s Nokií 3310. 🙂

 

#13  Instagram stories jako vlajková loď!

Jak jsem zmínila výše, feed je o více plánovaní, stories zase o spotánnosti. Využívejte jejich kouzlo aktuálnosti a možnost přímého napojení na vaše publikum. Přitom pamatujte na jediné – SDÍLEJTE, KDYŽ MÁTE, CO SDĚLIT.

 

#14 Držte se tématu a sdílejte, když máte, co sdělit (opakování je matka moudrosti)!

Vyplatí se přispívat pravidelně, ale pokud nemáte co sdělit, netlačte na pilu. Raději řekněte něco hodnotného 3x týdně než 3x za den nějaký bolsh… prostě nějakou blbost. 🙂

Pozor také, abyste příliš neutíkali od tématu. Lidé od vás již něco očekávají a servírovat jim na zlatém podnose něco, co nechtějí, může znamenat, že se s vámi brzy rozloučí.

 

Budu moc ráda, když mi do komentáře napíšete váš názor. Podělte se, jaké praktiky se osvědčily vám, nebo zda jste narazili na nějakou zajímavou koncepci fotky!

Mějte se krásně!

Vaše

Už jsme spolu napojeni na Instagramu? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

5 Comments

  1. Máš moc krásný blok a myslím že mi dává smysl ho dál sledovat 🙂

    1. Ahoj Marie, moc děkuju za zpětnou vazbu! Vážím si jí, snad ho tedy sledovat budeš i nadále! 🙂

      Měj se hezky,

      Diana

  2. Díky za článek.

  3. Zaujímavý článok. Myslím si, že v poslednej dobe ľudia až veľmi riešia instagram. Mám ho a snažím sa tam pravidelne prispievať ale nejako extrémne to neriešim. Sledujuci prichádzajú a aj odchádzajú ale nejako si z toho nerobím ťažkú hlavu 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *