Cestování Lifestyle

Kam v Praze na procházku do přírody? Tipy na 14 míst, kam se jít projít

Hledá novou inspiraci, kam v Praze na procházku, ideálně do přírody? Rádi se procházíte přírodou, ale ve svém okolí už znáte každý kámen? Nemusíte jezdit daleko. Připravila jsem pro vás seznam mých oblíbených míst v Praze, kam vyrazit na procházku.

Mívám dvě ,,procházková“ období. Na jaře ráda pozoruji, když příroda krásně kvete. Během podzimních dnů miluji, jak stromy hrají všemi barvami.

Je skvělé, že si ve víru města Prahy můžeme užít kus přírody a procházku zakončit v nějaké kavárně, restauraci nebo cukrárně. Součástí procházkových tipů proto najdete i gastrotipy, kde načerpat energie v podobě kafíčka nebo něčeho dobrého k jídlu. 🙂

Nazujte si body, čeká vás inspirace, kam na procházku v Praze! 🙂

Tipy, kam v Praze na procházku do přírody

#1 Stromovka

Park Stromovka najdete vedle Výstaviště Holešovice. Je protkaný cestami, které se dají využít k procházce, projížďce na bruslích i na kole. Užijete si nádherné výhledy na rybníky a záhony barevných květin.

Kam v Praze na procházku do přírody

#2 Grébovka

Grébovka, neboli Havlíčkovy sady, je rozsáhlý park na rozhraní Vinohrad a Vršovic. V oblasti dnešního parku se původně nacházely vinice. Hezká procházka, kterou si můžete zpříjemnit skleničkou dobrého vína viničním altánku.

#3 Kunratický les

Kunratický les uchovává kontakt s přírodou uprostřed panelových sídlišť. Lesem prochází několik značených turistických tras i cyklotras. Můžete se těšit na dětská hřiště, altány, velké množství laviček, piknikové místo s veřejným ohništěm i naučnou stezku s lesnickou tématikou.  

#4 Přírodní park Šárka

Vydejte se na severozápad Prahy. Při návštěvě Šárky budete mít chvílemi pocit, že už nejste ve velkoměstě. Osu parku tvoří Šárecký potok tekoucí od Divoké Šárky až po Podbabské skály, kde se vlévá do Vltavy.

#5 Obora Hvězda

Obora Hvězda, která ve svém středu ukrývá krásný letohrádek, se rozprostírá na Praze 6. Ve stínu stromů si užijete procházku, běh i jízdu na kole.  

  • Gastrotipy v okolí: Restaurace U Matěje, Bistro Ořechovka
  • #6 Přírodní park Hostivař

    Lesopark Hostivař se pyšní rozlohou okolo 194 hektarů. Nachází se zde velké množství laviček, altánů i dětská hřiště. Pro milovníky ohně je tu volně přístupné ohniště a pikniková místa. K osvěžení během letních dní doporučuji využít Hostivařskou přehradu, kde se nachází písečné pláže.

    #7 Průhonický park

    Jen pár kilometrů od Prahy se nachází Průhonický zámek a k němu přilehlý, doslova pohádkový, Průhonický zámecký park. Jedná se o jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě (má okolo 250 hektarů), který je plný cizokrajných dřevin, potoků, rybníků a luční ploch.

    Park je ideální místo na (romantickou) procházku, kam se vyplatí vydat v jakémkoliv ročním období. V květnu si užijete pohled na rozkvetlé rododendrony, na podzim zase dechberoucí zbarvenou přírodu.

    #8 Petřínské sady

    Vrch Petřín patří mezi nejrozsáhlejší městské zelené plochy a jeho svahy jsou oázou klidu v centru Prahy. Kouzelný je zejména Růžový sad neboli rozárium na náhorní petřínské plošině.

    #9 Prokopské a Dalejské údolí

    Oáza přírody Prokopského a Dalejského údolí mezi rostoucími sídlišti sahá od Butovic a Řeporyj až po Zlíchov. Barrandovské skály, jeskyně a bývalé lomy jsou přírodními dominantami rozlehlého parku.

    #10 Přírodní park Košíře-Motol

    Přírodní park Košíře-Motol leží na území Prahy 5. Dominantou tohoto přírodního parku je tabulová hora Vidoule. Pokud máte rádi velké lesoparky s altánky, jezírky, stezkami, určitě se vám v Košířích bude líbit.

    #11 Letenské sady

    Letná nabízí krásný výhled na Vltavu, celou Prahu zde máte jako na dlani. Cyklisté mohou využít cyklostezku vedoucí parkem, děti dětská hřiště. Park dobře poslouží k relaxaci, procházkám i sportovním aktivitám.

    #12 Modřanská rokle

    Oblíbené výletní místo Pražanů, které láka na procházku naučnou stezkou. Nenáročná trasa vás provede údolím Libušského potoka. Je obousměrná, zahájit ji můžete na východním i západním konci rokle. Vede převážně po kvalitní asfaltce, je vhodná tedy i pro jízdu s kočárky.

    • Gastrotip v okolí: italská restaurace Sasy.re

    #13 Přírodní park Botič – Milíčov

    Park Botič–Milíčov leží jihovýchodním okraji Prahy a je jedním z nejstarších přírodních parků ve městě. Vydejte se do údolí přírodně meandrujícího Botiče a Pitkovického potoka.

    #14 Přírodní park Klánovice-Čihadla

    Vyhledávané místo pro běh, kolo i procházku. Součástí přírodního parku je Klánovický les, který je tradičním vycházkovým místem s okružní naučnou stezkou, dětským hřištěm a řadou odpočívadel.

    Kam nejraději na procházky chodíte v Praze vy? Budu ráda za vaše tipy v komentářích!

    Nezapomeňte se podívat na další inspiraci, kam vyrazit na výlet v okolí Prahy Pokud se zajímáte o gastroturistiku, doporučuji článek Nejlepší tipy na (café) výlety v okolí Prahy.

    Mějte se krásně.

    Vaše

    Diana Zadáková

    Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *