Lifestyle Recepty Tipy na podniky

Food mapa: České tradiční speciality

Lokše, frgály, trubičky, hnětýnky – to je teprve začátek toho, co české regiony nabízí. Schválně – jaké české tradiční pochoutky znáte a které jste ochutnali? Zvu vás na krátký gastrovýlet po lokálních specialitách!

mapa české regionální speciality

Na konci článku najdete mapu ke stažení v plném formátu.

#1 Moravské lokše

Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) vypadají na pohled jako palačinky. Moravané tradičně připravují sladké lokše, které se potřou povidly, svinou jako palačinky a posypou mákem a cukrem.

#2 Valašské frgály

Je někdo, kdo by je neznal a nemiloval? Kulatý koláč z kynutého těsta, mezi nejpopulárnější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový frgál. Vydejte se pro ně do Valašska!

#3 Štramberské uši

Sladké perníkové placičky srolované do kornoutu, kdysi nazývané tatarské uši, dnes spíše Štramberské uši – podle města, kde je dnes koupíte na každém rohu.

#4 Miletínské modlitbičky

Zdobená perníková cukrovinka pojmenovaná podle města Miletín. Původně se jedná o modlitební knížky kapesního formátu.

#5 Hořické trubičky

Cukrovinka pojmenovaná podle města Hořice v Podkrkonoší. Tradičně se skládají ze dvou vrstev a ručně se sypou cukrem, skořicí a oříšky.

#6 Lázeňské oplatky

Vyráběné spečením v oplatkových kleštích. Do zemí Koruny české se dostaly v 18. století skrze německé obyvatelstvo. V našich zemích se rozšířily nejprve v příhraničí. Nejznámější jsou Karlovarské a Mariánskolázeňské oplatky a Karlovarské trojhránky.

#7 Pardubický perník

Pardubický perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy. Jeho původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře.

#8 Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky jsou moravským zrajícím sýrem, který se vyrábí z odtučněného mléka. Výroba se tradičně soustředila do regionu Haná.

#9 Lomnické suchary

Tradiční cukrářský výrobek pojmenovaný podle místa původu, Lomnice nad Popelkou. Těsto plné oříšků, mandlí, koření a navrchu obalený vrstvou cukru.

#10 Chodské koláče

Regionální specialita ze západu Čech – ploché koláče plněné tvarohem, mákem a povidly. Regionálně se liší merhováním čili zdobením. Někde se různé náplně vrství do proužků, jinde se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty.

#11 Hukvaldské mrkvánky

Hukvaldské Mrkvánky jsou jemné pečivo z těsta, do kterého je přidaná mrkev a bohatá povidlová či hrušková náplň. Ideální cukrovinka zejména ke kávě nebo čaji.

#12 Utopenci

Oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu: špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu.
Věděli jste, že původem pochází z Berounska?

#13 Špekáček

Napřed se objevila v uzenářských obchodech uzenka, která je podobná vuřtu. Byly ale za odlišnou cenu kvůli skladbě surovin, která je u vuřtů méně náročná. Vuřtům se říká také buřty. Češi však chtěli mít něco speciálního, a tak vymysleli špekáček. Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze v roce 1891, z udírny ho odřezával řeznický učeň Emanuel Maceška, který se později stal nejuznávanějším českým uzenářem.

#14 Šumavský chléb

Tradiční šumavský bochník je vyrobený z žitného kvasu a pšeničné mouky. Jeho variantou je také podmáslový chléb.

#15 Hnětýnky

Hnětýnky jsou tradičním pokrmem, který se na Šumavě a v jejím okolí připravuje během posvícení (proto se jim také někde říká „posvínecké placky“). Těsto připomíná vánoční cukroví, liší se ale velikost a způsob zdobení.

#16 Vysočina

Výroba stejnojmenného salámu byla zahájena už v roce 1967 v závodě v Hodicích. Vysočina vznikla, protože Češi chtěli vyrábět salám, který bude chuťově podobný původnímu Uheráku, ale bude tepelně opracovaný. Nakonec se ustálila receptura obsahující předsolené zadní hovězí, libové vepřové, výrobní vepřové, vepřové sádlo a pepř.

#17 Jihočeská niva

Lahodný sýr typu rokfór s modrozelenou plísní uvnitř hmoty původem z Českého Krumlova. Nivu jako zavedený název používají všichni stávající výrobci v Česku.

#18 Znojemské okurky

Okurky zalité sladkokyselým nálevem – lákem a posléze zavařené. 

#19 Moravská klobása

Druh klobásy pocházející z Moravy.

#20 Třeboňský kapr

Tradiční ,,produkt“ z jihočeského rybníkářství.

#21 Pražská šunka

Pražská šunka, v zahraničí známá jako Prague Ham nebo Prager Schinken. Slaná pochoutka, z hlediska výroby lehce uzená a pak vařená vepřová kýta.

#22 Opočenská zmrzlina

Tradiční točená česká zmrzlina z Opočna. Vyrábí nejrůznější druhy to jak smetanové, tak vodové či sorbety.

#23 Krkonošské kyselo

Polévka z chlebového kvásku, rozšířená zejména v Podkrkonoší a Podorlicku.

#24 Blaťácké zlato

Měkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem, to je Blaťácké zlato. Je pružný, chuť je příjemná sýrově mléčná.

#25 Přibyslavský hermelín

Originální český sýr s ušlechtilou bílou plísní.

#26 Přibyslavský pribiňáček

Tradiční dezert pro děti z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od roku 1954 u Přibyslavi. 

#27 Plzeňské pivo a #28 Plzeňské vošouchy

Vošouch je lidový název pro bramborák z Plzeňska. V Jižních Čechách se takto připraveným bramborákům říká Cmunda, v Podkrkonoší pak například Sejkory.

#29 Moravské víno

Stáhni si mapu v plném rozlišení.

Napadá vás tradiční regionální pochoutka, která mi na seznamu chybí? Dejte mi vědět do komentářů nebo na mém Instagramu @diankaella.

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *