Cestování Lifestyle

Zažij Budapešť: Co navštívit, vidět a ochutnat?

Plánujete výlet do Budapeště? Co v Budapešti navštívit? Jaká místa vidět? Moderní gastronomie, termální lázně, historické památky i nákupní třídy! Na prodloužený víkend v Budapešti budu ještě dlouho vzpomínat. Nahlédněte do mého průvodce s tipy na památky, restaurace i nevšední zážitky v Budapešti. Hlavní město Maďarska uspokojí i ty nejnáročnější cestovatele!

Videa z výletu najdete v Instagram Highlights na mém Instagramu @diankaella. Připravte se, jdeme se podívat na to, co v Budapešti navštívit!


Pár tipů, než vyrazíte do Budapeště

Výlet do Budapeště autem, vlakem nebo letadlem? Stačí si vybrat!

Nespornou výhodou Budapeště je její blízkost a dobrá dostupnost. Doporučuji nechat auto v garáži a vyrazit na dobrodružnou cestu vlakem. Cesta přímou linkou trvá necelých 7 hodin a uteče jako voda. Ve vlaku si můžete číst, pracovat a v jídelním voze také poobědvat.

Kolik dní strávit v Budapešti?

My jsme (i s cestou) strávili v Budapešti 4 dny, přesněji však jeden večer, dva celé dny a v poledne jsme vlakem vyjížděli zase zpět. Neuškodilo by mít jeden den navíc, abychom navštívili ještě vzdálenější oblast města (ZOO, stadion, hrad Vajdahunyad). Nicméně highlighty zvládnete projít během prodlouženého víkendu. 🙂

Kde se v Budapešti ubytovat?

Budapešť leží na obou březích řeky Dunaj. Samotný název města vznikl spojením dvou měst (Buda, Pešť). Název Buda se používá podle pevnosti, resp. hradu (Budínský hrad). Je to označení pro část města, které leží na kopcovité břehu řeky. Oproti tomu rovinatá část břehu je tzv. Pešť (Pest).

Doporučuji se ubytovat u jednoho z mostů, které spojuje oba břehy města (např. my jsme bydleli hned u Řetězového mostu v krásném hotelu Clark.)


Památky v Budapešti, které stojí za to vidět aneb co v Budapešti navštívit

Nejprve se vydáme do Hradního vrchu, kde najdete monumentální památky i romantická zákoutí.

#1 Budínský hrad

Budínský hrad (neboli Královský palác) je starobylé sídlo uherských králů. Jak název napovídá, tento unikátní komplex středověkých budov, barokních i modernějších staveb leží na kopcovité části města zvané Buda.

Z hradu se vám naskytne nádherný výhled na ,,Pešť“. Pokochejte se, projděte si nádvoří hradu a vydejte se směrem k Matyášovu chrámu, který se nachází nedaleko hradu.

#2 Matyášův chrám

To, čím je pro Čechy katedrála sv. Víta a pro Francouze Notre Dame, tím je pro Maďary Matyášův chrám v Budapešti. Tento nádherný gotický kostel je nepřehlédnutelnou stavbou na pravém břehu Dunaje (na Hradním vrchu). Tuto katedrálu se vyplatí vidět i zevnitř díky nádherným barevným vitrážím.

#3 Rybářská bašta

Rybářská bašta (Halászbástya) se táhne od Matášova chrámu směrem na východ. Na první pohled jsem se do téhle stavby zamilovala!

Podobá se bílé středověké hradbě, ale má čistě dekorativní charakter. Zdobí ji sedm věžiček, které symbolizují sedm uherských kmenů, které do své nové vlasti přišli. Baštu postavali na počátku 20. století na místě, kde se dříve konal rybí trh. Ano, odtud název ,,Rybářská bašta“! 🙂

Schody z Rybářské bašty vás postupně dovedou ke břehu Dunaje. Odtud se přes jeden z mostů můžete vydat na opačnou stranu města – do ,,Peště“.

Další tipy, co v Budapešti navštívit – nezapomeňte na Budapešťské mosty

#4 Řetězový most

Řetězový most přes Dunaj je jedním z největších symbolů města. Největší zásluhy na jeho vybudování má maďarský státník a mecenáš István Széchenyi, podle něhož je most také v maďarštině pojmenován – Széchenyi Lánchíd. Most střeží z obou stran dvojice lvů.

#5 Most svobody

Most svobody je ocelový most ve stylu Eiffelovy věže v Paříži. Leží nedaleko mostu Řetězového. Dříve nesl jméno císaře Františka Josefa I., který se také osobně účastnil jeho slavnostního otevření na konci 19. století.

#6 Alžbětin most

Leží mezi Řetězovým mostem a Mostem svobody. Je pojmenován po Alžbětě Bavorské (zvané Sissi), manželce císaře Františka Josefa I. 


Vrátíme se zpět k historickým budovám. Tentokrát však zůstaneme na pravém břehu Dunaje.

#7 Budova parlamentu Országház

Impozantní stavba, která vás okouzlí na první pohled. Není se čemu divit, na její stavbu v letech 1885 – 1904 se použilo přes 40 kilogramů zlata! Nejkrásnější pohled na parlament je večer, když je nádherně nasvícený, ideálně z protilehlého břehu.

#8 Bazilika svatého Štěpána

Jedna z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších sakrálních památek a zároveň třetí nejvyšší budova v Maďarsku. Je zasvěcena králi Štěpánovi, který je považován za zakladatele maďarského státu.

#9 Hrad Vajdahunyad 

Hrad najdete ve známém městském parku Városliget. Původně byl postaven ze dřeva jen jako kulisa pro oslavy maďarského milénia v roce 1896. O pár let později byl z důvodu čím dál tím větší popularity vystavěn z cihel a kamení. 


Už víte, co v Budapešti navštívit. Tohle v Budapešti zase musíte zažít!

#1 Termální lázně

Dopřát si můžete i pořádný relax, ve městě se nachází hned několik lázeňských komplexů. Koupání bude vskutku královské, protože většina lázeňských bazénů je obklopena zdobenými sloupy a mramorovými podlahami. Nejnavštěvovanější termální lázně v Budapešti: Gellért, Széchenyi, Dandár, Király, Rudas, Lukacs.

#2 Jízda na kole po nábřeží (s MOL Bubi)

Menší nevýhodou města je vzdálenost jednotlivých památek. Pokud se vám nebude chtít šlapat pěšky nebo jezdit tramvají, pučte si kolo. Téměr na každém rohu je možnost sáhnout po MOL Bubi, tedy po kole od oficiální bike-sharingové značky v Budapešti.

#3 Markétin ostrov

My máme Střelecký ostrov, Maďaři zase Markétin. Pro dnešní obyvatele je rájem odpočinku a sportu v centru města uprostřed Dunaje. Je přes dva a půl kilometru dlouhý a zhruba půl kilometru široký. Díky své rozloze nabízí celou řadu možností, jak uniknout od shonu všedního dne.

#4 Budapešťské kolo (Budapešt eye)

Ruské kolo se v současné době nachází na náměstí Elisabeth (Erzsébet). Dočetla jsem se, že je nejvyšší v kontinentální Evropě – dosahuje výšky asi 65 metrů. Abych byla upřímná, bála jsem se, že se na něm budu bát! 😀 Ale nabízí jeden z nejlepších výhledů na celé město!

#5 Ulice Váci

Ulice Váci patří k Budapešti stejně neodmyslitelně jako třeba Václavské náměstí k Praze nebo Oxford Street k Londýnu. V jedné z nejstarších a nejslavnějších maďarských ulic se mísí dva protipóly – rušný komerční život velkoměsta s tím poklidným, kavárenským.

Ať už vyrazíte na nákupy, na pohodový oběd, nebo nasát atmosféru pešťského Starého Města, tady jste na správné adrese!

#6 Andrássyho třída

I Budapešť má svou ,,Pařížskou“! Pro Budapešť je jí Andrássyho třída. Najdete v ní butiky těch nejvyhlášenějších módních, šperkařských a hodinářských značek světa.


Co a kde v Budapešti ochutnat?

V Budapešti najdete spoustu kaváren, barů a diskoték. Většina podniků je vybudovaná v prostorách ruin, tedy starých a omšelých budov. Majitelé tyto prostory zvelebili a vdechli jim život, originalitu. Pokud hledáte stylové restaurace a bary s pokreslenými stěnami i zajímavými uměleckými instalacemi, budete nadšeni!

Maďarské speciality a tipy na restaurace, kavárny i bary v Budapešti

V hlavním městě Maďarska rozhodně musíte ochutnat místní speciality. I láska k cestování totiž prochází žaludkem! Nenechte si ujít tradiční guláš, langoše, lečo, kuře na paprice, klobásy či szegedín. Jako dezert zvolte dobošové řezy, trdelník, šomloji galušku, maďarský strudel či krémes.

#1 Street Food Karavan Budapest

Boží streetfood, kde si dáte luxusní langoše i pikantní guláš. Připomíná mi naše Manifesto.

#2 Szimpla Kert

Velká restaurace/hospoda se starými nesourodými předměty, dosloužilým trabantem, hudbou, jídlem, trhem a zahradou. Budete valit oči!

#3 DrumCafe Langosh & Gulash Bar

Typická restaurace, kde mají tu nejlepší gulášovku a naprosto boží kuře na paprice. Buďte však připraveni, že si stůl vyčekáte ve frontě na ulici.

#4 Dobrumb

Jednoduchá restaurace s nabídkou jídel z celého světa, ale zejména z evropské a blízkovýchodní kuchyně.

#5 Kiosk Budapešť

Za mě největší highlight v Budapešti! Udělejte si rezervaci na večeři alespoň den předem, mívají plno. Užijete si promyšlené menu s vybranými jídly z celého světa včetně tradičních maďarských. Interiér je v industriálním konceptu a je naprosto boží!

#6 Mazel Tov

Cool restaurace/bar/kavárna a zároveň místo pro pořádání kulturních akcí. Tenhle spot si zamilujete od pohledu.

#7 Cirkusz Café

Pokud budete mít pobyt bez hotelové snídaně, vydejte se do Cirkusz Café na luxusní brunch.

#8 Smúz Café Budapest

Nečekejte žádnou velkou gastronomii, tenhle podnik nabízí jinou hitparádu. Multicolor nebo blue latte a krásnou květinovou výzdobu v interiéru. Pokud zvolíte sezení venku, užijete výhled na budovu parlamentu!

#9 Rooftop 360 Bar

Užijte si 360 stupňový výhled na Budapešť. Tohle místo musíte v Budapešti navštívit. Přes jaro a léto z rooftop venkovního posezení, během podzimu a zimy z útulného iglú. My jsme tam vyrazili na západ slunce. Wow! Tohle musíte zažít!

Více najdete v mapce, kam jsem pro vás podniky uložila.


Byli jste v Budapešti? A jak se vám líbila?

Za mě skvělé město, které uspokojí různé typy cestovatelů! Ať jedete za gastronomií, památkami nebo aktivním i pasivním odpočinkem.

Více inspirace pro výlety najdete v mé rubrice Cestování.

Videa z výletu najdete v Instagram Highlights na mém Instagramu @diankaella.

Vaše

Podpis Diana Ella

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *