Marketing

Forejt & McDonald´s: Marketingový bizár nebo geniální kampaň?

Oznámení spolupráce McDonald´s a Přemka Forejta zvýšilo lidem (z marketingu) tep. Každý ví, že coca-cola a vypečené hranolky představují ideální kombo. Proč ale dát do jednoho menu špičkového šéfkuchaře s fastfoodovým řetězcem? Je tohle spojení bizarně směšné, nebo spíš geniální? Nahlédněme pod pokličku.

Před pár dny si spojenci přihřáli polívčičku zveřejněním hudebního klipu s názvem Mc’n’Roll. ,,Je to fresh, mám to rád.“ zpívá Přemek a opěvuje tak kvalitu McSurovin. Videoklip si po 3 dnech od zveřejnění vysloužil přes 360 tisíc zhlédnutí a na tisíc emocemi nabitých komentářů.

Hejty ani konkurence nikdy nespí

,,Nečekal sem, že Přemek dokáže klesnout až tak hluboko.“ ,,Myslel jsem, že v téhle zemi mě už nic nedokáže překvapit, ale tohle je děs k zblití.“ píšou lidé pod videem.

Objevují se i pochvalné komentáře: ,,Nejlepší písnička, kterou jsem kdy slyšela, zpívám si ji 24/7.“ ,,TO JE SKVĚLÝ! Lidi zjevně nechápou recesi, ale je to chytlavý, supr udělanej klip a hlavně sranda. :)“

A konkurence nikdy nespí. Tuzemský řetězec rychlého občerstvení Bageterie Boulevard zveřejnil na Instagramu a na TikToku video, v němž internetový tvůrce Martin Mikyska alias Mikýř v alter egu Martina Morejta paroduje zmiňovaný videoklip Mc’n’Roll.

Může tvořit Přemek a McDonald´s smysluplné McMenu?

Přemek Forejt se stal oficiálním „kontrolorem kvality“ McDonald´s. Jaká jsou důležitá kritéria při výběru ambasadora značky? Budete možná překvapeni – určitý match mezi Přemkem a ,,Mekáčem“ najdeme.

  1. Zásah – Forejt je mediálně sledovaná osobnost. Pouze na Instagramu sleduje Přemka přes 340 tisíc lidí. Svou popularitu získal především díky pořadu MasterChef, ve kterém několik let působí jako porotce. Zásah tedy zaručen.
  2. Zaujetí – Zásah nutně nemusí znamenat oblíbenost. Forejt je ve společnosti vnímán jako sympatický, mladý a talentovaný šéfkuchař se špičkovou restaurací Entrée. V pořadu MasterChef se projevuje jako sympaťák, který si rád udělá legraci i sám ze sebe. Kampaň s Přemkem zaujme.
  3. Relevance – Fastfoodový řetězec a šéfkuchař špičkové zážitkové restaurace netvoří ideální match? Sám Forejt ale popsal svou roli v Mc Donalds jako kontrolora kvality surovin. Přemek jde proti proudu. Není to typický tradiční kuchař, navíc je tak trochu showman. Je to jeho cesta a způsob ,,propagace“. Radka Kašpárka si v hamburgerových kalhotách představit nedokážu, ale Přemka? Vlastně proč ne.
  4. Cílová skupina – Typický strávník Mc Donald´s asi nebude stejný jako návštěvník restaurace Entrée. Nicméně to bychom mohli říct i o pořadu MasterChef a spolupráci s bageterií Boulevard. I nejlepší amatérský kuchař může připravit skvělou bagetu, i businessman si s chutí koupí vypečené hranolky v McDonald´s.

Tohle spojení může fungovat

  1. Ambasador by měl mít především pozitivní zkušenosti se značkou. Nemusí jí nutně milovat. Měl by především předávat osobní zkušenosti a objektivní názory. A to má být smyslem tohoto partnerství.
  2. Ambasador nemusí být běžný a typický uživatel. Placený ambasador je oficiálním reprezentantem značky. Je proto jeho povinností, aby v diskusi transparentně představil vztah ke značce a svou roli. 
  3. Ambasador by měl mít především vztah k danému oboru (elektronika, počítače, auta, potraviny a jídlo atd.). Je důležité, aby značku poznal a měl na ni pozitivní názor. Vztah ke značce je utvořený racionálněji, podobně jako u ostatních zaměstnanců firmy.

Jaký je váš názor na tohle spojení? Dejte mi vědět do komentářů nebo na mém Instagramu @diankaella.

Buďte fresh a mějme se rádi. 🙂

Diana Zadáková

Zdroj: Aktualne.cz, Mediar.cz, Mediaguru.cz, Instagram.com, Youtube.com

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *