Lifestyle Tipy na podniky

Zažijte pravou Itálii v Praze: Nejlepší italská bistra, obchůdky a zákoutí

Čerstvá pasta, rozmarýnová focaccia, krémová burrata, pizza napoletana. Sklenička vychlazeného prosecca a na závěr poctivé tiramisu. Ano, takhle chutná Itálie! Nemusíte se vydávat za hranice, pravou Itálii zažijete i v Praze. Tohle jsou nejlepší italské restaurace, italská bistra, obchůdky a zákoutí!

Nejlepší italské restaurace, bistra a obchůdky v Praze

V Praze je nespočet kvalitních italských restaurací i bister, která na tomto seznamu nenajdete. Skvělou italskou kuchyni bezpochyby nabízí například Pizza Nuova, Pasta Fresca, La Piccola Perla, síť Bottega.

V mém výčtu najdete (pro některé) méně známa místa, která nabízí dokonalý ,,domácký“ přístup, špičkové italské jídlo, suroviny dovezené přímo z Itálie (nebo po domácky vyrobené Italem). Většina podniků je pod vedením Itala.

Jdeme na to!

Italská bistra a italské restaurace v Praze

#1 Tigelleria Mille Lire – dokonalý tapas bar nedaleko Jiřáku

Majitelka Tigellerie vyrůstala poblíž italské Modeny, kde se zamilovala do tzv. Tigelle, křupavých chlebových placek z kynutého těsta. Ochutnejte je jako první v Praze! Na jejich nářezovém pultu vám připraví pravou degustaci dobrot z regionu Emilia Romagna, ke kterým budete chlebové placky přikusovat.

Parmazán, parmská šunka, mortadela, crema di Gorgonzola, Olive Taggiasche, salátek Rukola, Pomodoro Datterino (mini rajčátka) a Sýr Stracciatella. Co a jak kombinovat? Nebojte, do všeho vás zasvětí přímo majitelka nebo její posily. Mamma Mia, dokonalý gurmánský zážitek, který budete chtít co nejdříve zopakovat!

#2 Crostone Bistro e Vino – italský ,,streefood“ ve své jednoduchosti, kráse a vysoké kvalitě

Chuť, vášeň a atmosféra italských ulic v srdci náměstí Jiřího z Poděbrad. Skvělé jídlo vždy připravované z lokálních surovin od italských i domácích producentů, pečlivě vybraná vína a přátelský přístup. Bistro Crostone si zamilujete od první návštěvy.

Specialitou podniku jsou tzv. „Crostone“ – italský opékaný chléb, který nabízí v nespočetně kombinacích. Osobně jsem si zamilovala kombinaci prosciutto di parma, ricotta, grilovaný artyčok, fíkové balsamico a sicilská caponata, burrata bufala, pesto, balsamico, bazalka, pinie. Doporučuji crostone nasherovat jako předkrm a pak ochutnat jejich domácí pastu. Pappardelle pomodoro s artčokem, burratou a piniemi – wow, to byla naprostá pecka!

Pokud se do bistra vydáte třeba s kamarády na skleničku, rádi vám připraví prkýnko dle vašich chutí. Jinak samotný opečený obložený chléb crostone vás skvěle zasytí a poslouží jako večeře bez nutnosti dalšího většího chodu.

#3 San Carlo – ta nejlepší pravá pizza napoletana

Tu nejlepší pravou neapolskou pizzu a další pokrmy neapolské kuchyně ochutnáte v Praze v podniku San Carlo. Základem jsou čerstvé ingredience a příprava v kamenné peci. Jakmile ochutnáte pizzu ze San Carla, už nebudete chtít jinou!

Osobně doporučuju pobočku v Dittrichově ulici na Praze 2. Tato italská restaurace má krásný vnitroblok.

#4 Alforno Focacceria – italská restaurace aneb malá Itálie na Petrském náměstí

V prostředí Petrského náměstí si budete připadat jako v uličkách italského Říma. V restauraci Alforno dostanete vše od pizzy přes lasagne a další těstoviny nebo saláty. Specialitou této italské restaurace je tzv. METROVKA, nebo-li metrová pizza.

#5 Manu Prága – čistá chuť Itálie by Emanuele Ridi

Jen stěží byste hledali slavnějšího ,,Itala v kuchyni“ než Emanuela Ridiho. Jeho nádherná italská restaurace Manu Prága v Revoluční ulici je skvělá volba pro slavnostní rodinných oběd, romantickou večeři i večer s přáteli. Na závěr si rozhodně objednejte tiramisu, lepší jsem v Praze (a možná i v Itálii) nejedla!

#6 Dejvická34 – italská restaurace s ocenění BIB GOURMAND od Michelina

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař. Tomáš přes dvacet let spolupracoval s velkými italskými šéfkuchaři.

Do podniku jsme zašli na základě ocenění BIB GOURMAND od Michelina, nebo-li ,,skvělá kvalita za rozumnou cenu“. Byli jsme neskutečně pozitivně překvapeni příjemným prostředím a výtečným jídlem. Ocenění si rozhodně zaslouží. Tato pražská italská restaurace by měla být na vašem gastro wish-listu!

Italské obchody a obchůdky v Praze

#7 Mozzarellart – český čerstvý sýr, tradiční italská receptura

Autentičtější italskou sýrárnu u nás nenajdete! Ráj tradiční italské mozzarelly najdete v pražských Nuslích a na Andělu. MozzarellArt je jediná česká sýrárna, která vyrábí mozzarellu (a příbuzné měkké sýry) ručně a podle tradičních italských receptur. Kromě mozzarelly v obchůdku seženete třeba krémovější burratu, jemnou stracciatellu nebo ricottu.

Mimo čerstvých sýrů můžete koupit také italské salámy a jiné pochutiny. Doporučuji salám s lanýžem, to je pecka!

#8 La Focacceria – italská pekárna a nejlepší focaccia v Praze

Nejlepší foccaciu v Praze koupíte zaručeně ve vršovické Focaccerii. Denně pečou několik druhů. Nebudete vědět, jakou si vybrat! Tradiční s rozmarýnem? Nebo snad s olivami? Nebo raději s houbami či pečenými rajčaty? Kromě foccaci můžete koupit i jiné čerstvé italské pečivo a sladkosti.

#9 Crème de la Crème – zmrzlinový salon s tím nejlepším z nejlepšího

Majitelé Crème de la Crème zkrátka milují zmrzlinu. Tato jejich vášeň je přivedla až do italských končin, kde se několik let učili od nejlepších místních mistrů vyrábět tu nejlahodnější řemeslnou zmrzlinu. Teď ji můžete ochutnat i vy na několika místech v Praze. Zaručeně uchvátí vaše smysly!

Jaké podniky znáte a kam se vydáte jako první? Doporučíte mi další místa, která by neměla chybět na tomto seznamu?

P.S. Na mém Instagramu najdete více gastrotipů! 🙂 Další také na mém blogu v sekci tipy na podniky.

Buon Appetito!

Diana

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *