Marketing Sociální sítě

Instagram má nový algoritmus. Co na něj platí?

Padají dosahy, liky, komentáře… Honem, něco si přejte! Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že zrovna tohle to nebude. Instagram změnil svůj algoritmus a v důsledku toho vidí vaše příspěvky zhruba 10 % vašeho publika. Jak nový algoritmus funguje, jaké typy příspěvků upřednostňuje a je vůbec možné ho přechytračit?

Engagement, engagement a zase ten engagement!

Dříve se příspěvky zobrazené ve feedu řadily primárně chronologicky, zatímco nyní se hraje na engagement. To znamená, že čím více srdíček, komentářů, shlédnutí a dalších interakcí příspěvek má, tím je vyšší šance, že se zobrazí většímu množství uživatelů.

Laicky řečeno – pokud má příspěvek vysoký engagement, Instagram si pomyslí: ,,Ha! To bude kvalitní post.“ A bude se ho snažit ,,podstrčit“ k co největším počtu uživatelů. 😊

 

Jakou roli hrají Instagram Stories?

Engagement se netýká pouze příspěvků ve feedu, ale i samotných příběhů. Stories pro svou aktuálnost a možnost být neustále napojen se svými fanoušky, zažívají neuvěřitelný boom. Nový algoritmus bere v potaz i veškerý engagement s nimi spojený. Zajímá ho, kolik uživatelů na příběh reagovalo přímou zprávou, nebo vykonalo jiný typ akce (viz dále).

P.S. Věděli jste, že Instagram denně využívá více než 300 milionů uživatelů? To je téměř 2x více než Snapchat.

 

Nový algoritmus vás nutí být neustále napojen

Vysoký engagement je zaručeně cesta, jak pro vaše příspěvky uzmout kus instagramového místečka. Ale ani to nemusí stačit. Rozhoduje i vaše vlastní aktivita. Pokud nebudete v dostatečné rychlosti odpovídat na komentáře u příspěvků od vašich sledujících, zakládáte si na problém. Z komentářů u příspěvků se nyní stává malých ,,chat“ a pakliže nebudete aktivní, dosah vašeho příspěvku dramaticky klesne. (Odhaduje se, že je nutné odpovědět do 60 minut.)

 

Jak nastavit upozornění na nové komentáře?

Pokud nevíte, co odpovědět, hoďte do komentáře alespoň nějaký emoticon. 🙂 Obecně se ale doporučuje využívat 4 a více slov.

 

Komentáře od botů dělají příspěvku dobrotu?

Určitě jste si všimli, že máte pod postem spoustu milých komentářů ve stylu: ,,Great pic!“ ,,Great shot.“ ,,Really great profile!“ Omlouvám se, jestli někoho právě ochudím o iluze, ale autoři těchto komentářů neviděli váš příspěvek ani z vesmírné vzdálenosti. Využívají speciální programy, které tyto komentáře ,,píší“ za ně. Instagram však proti nim bojuje – v 1. levelu některé programy zakázal, 2. level nastupuje teď. Instagram nyní pozná komentáře od botů a nepovažuje je za součást engagementu.

Přečtěte si, co je to shadowban a jak mu předejít.

 

Co má společného nový algoritmus Instagramu a film Fast & Furios?

Určitě na to přijdete sami, když se vás teď zeptám na jednoduchou otázku. Myslíte, že je rozdíl mezi tím, když příspěvek získá100 srdíček do 30 minut nebo 100 srdíček do týdne? Samo sebou, že ano. 😊 Instagram nezajímá engagament sám o sobě, ale zajímá ho především ve vztahu k času.

Pokud příspěvek nasbírá za krátkou dobu hodně srdíček a komentářů, Instagram jej bude upřednostňovat před těmi ,,pomalejšími“.

 

Jak zjistíte, kdy jsou vaši followeři nejaktivnější?

 

Dokáže váš příspěvek zaujmout diváka na dostatečně dlouhou dobu?

Instagram  mimo engagementu sleduje, kolik času uživatel stráví díváním se na daný příspěvek. Jak získat pozornost ,,diváka“ na co nejdelší dobu?

 

Pište titulky pro lidi, nikoliv pro algoritmy

Já sama píšu dlouhé titulky hrozně často, ale rozhodně to nedělám pro algoritmus, ale pro vás – vlastně mě to ani nenapadlo. Jen mi občas dělá problém moje myšlenky osekávat – a proč to dělat, že jo.

Za mě ale rozhodně platí 1 pravidlo: Do ničeho se nenutit! Nepřirozený a nucený titulek si stejně nikdo nepřečte. Lidé to poznají, to mi věřte.

“Moje body” jede na solár ☀️ takže je tu víc než spoko.😀 Jinak k týhle fotce se váže celkem dobrá story.😀Rozhodně na ní totiž neřeším žádný krizový situace (😀) ani nekontroluju online dění.😀 Jak bych asi začala… No, představte si toho nejhoršího fotografa na světě. Takovýho, který tvrdí, že na fotce je celý vaše tělo, ale ve skutečnosti vám na ní chybí (v lepším případě) část nohou, v horším hlavy. Tak si teď takovýho fotografa vynásobte tak 100 a dostanete mojí mámu.😀❤️ Což je současně jedinej člověk na Phuketu, s kterým tu děláme fotky.😂 A ano, na týhle fotce jsem celá. Právě proto, že mačkám přes mobil samospoušť.😂😀 Ale i tak, rodinných fotek bez nohou, hlav a rukou už mám z téhle dovolené tolik, že se těším až jimi budu někdy v budoucnu listovat.😀😀💙 #sundayfunday . . . #phuket#discoverphuket#thailand#traveling#travelgirl#czechgirl#czgirl#praguegirl#dnescestujem#cestovani#thajsko#bloggersre#czechblog#czechblogger#blogerkyczsk#blogerka#blogerkycz#travelblog#dnesnosim#longhair#longlegs#brunettegirl#brunette#amazingview#beachgiel#view#happygirl#zoot#travelawesome

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

Jak si vedou videa?  

Pokud jste četli předchozí část pozorně, pak vám to musí být jasné. U videa nějakou dobu trvá než ho lidé shlédnou a tak je zřejmé, že se u něj ,,zaseknou“ na delší dobu. Takže za mě: Točte, točte, točte! Baví nás to! 😊

 

Vy ještě nevyužíváte carousel?

Díky tzv. Instagram Carousel můžeme v rámci jednoho příspěvku nahrát do feedu až 10 fotek nebo videí. Pro nás je to další skvělá příležitost, jak si udržet diváka u svého příspěvků delší dobu.

 

#TagsForLikes vám zajistí všechno – jen ne publikum a lajky!

Hashtagům typu #followforfollow a #tagsforlikes už dávno odzvonilo. Nová funkce Instagramu, díky které můžete sledovat příspěvky zveřejněné pod konkrétními hashtagy, tomu napomohla. Kdo by asi sledoval #follow4follow, že? Používejte hashtagy racionálně a přemýšlejte, zda je upřímná šance, že pod ním váš příspěvek někdo najde.

 

Sbíráte followery nebo budujete vztahy? Instagram to pozná!

Pokud vám jde jen o holá čísla, pak to moc daleko nedotáhnete. Instagram je SOCIÁLNÍ SÍŤ, která slouží pro budování vztahů a komunikaci – ne pro sdílení fotek, kterými se chcete chlubit. Pokud budou vaši followeři na váš obsah reagovat pravidelně, pak je vysoká šance, že se jim vaše příspěvky zobrazí hned na ,,vrcholku“ feedu. A to samé platí i pro stories.

 

Jdete s novodobými trendy? Budete odměněni!

Instagram nás neustále zásobí novými vychytávkami a funkcemi – počínaje caroselem, přes ,,Swip Up“ funkci až po nové fonty ve stories. Využívejte nové funkce a hrajte si. Nejenže budete bavit vaše publikum, ale i Instagram vás odmění a ,,předhodí“ váš post k většímu množství lidí.

 

Jaký je váš názor na nový algoritmus? Myslíte, že je víc ,,pro nás“ nebo ,,proti nám“? 😊 Využijete nějaký tip?

Dejte mi vědět do komentářů a pokud budete mít nějaké otázky, napište mi DM na mém Instagramu @diankaella.

[instashow cache_media_time=“3100″ popup_easing=“linear“]

Doufám, že vám tipy přišly vhod a pomohou vám!

Mějte se krásně!

Vaše

Články, které by vás mohly zajímat:

11 šikovných aplikací pro úpravu Instagram Stories

17 tipů, jak využívat Instagram efektivněji

 Aplikace, které vyladí váš instagramový profil k dokonalosti

Zdroje:
https://www.thepigeonletters.com/single-post/2018/01/14/New-Instagram-Algorithm-Changes-in-January-2018
https://sproutsocial.com/insights/instagram-algorithm/
https://later.com/blog/how-instagram-algorithm-works/
https://medium.com/the-mission/how-the-instagram-algorithm-works-and-what-you-can-do-about-it-cca28d0b2b0b
https://heleneinbetween.com/2018/01/beat-instagram-algorithm-get-engagement-ever.html

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

21 Comments

  1. Ale co se týče toho Dosahu, tak ho upřímně někdy absolutně nechápu… lidi, kteří se o profil staraji (ano,já :D) tak prostě dosah nemám a o komenty bojuju. A pak vidím profil s malým počtem followeru, uplně nudnou obyčejnou fotkou a mají tam 70 komentářu?! Ja to nechápu… pushuje instagram snad některé profily více? ale na zakladě čeho?že by tam byl až takový rozdíl? Opravdu vidívám české profily kde mají i 150 komentářu ale post uplně o ničem.A nejsou to jen komentáře od botu, normálně česky psané od reálných lidí

  2. super, více takových!

  3. Nejsem si úplně jistá, jestli bych byla schopna odpověď na stovky komentářů u fotek během hodiny 😄

    1. dianaella says:

      Ahoj,

      pokud jich máš stovky, tak asi problém s engamenem / algoritmem nemáš. 😀 🙂 Good job! 😉

  4. Skvělý článek jen tak dál 🙂 hodně inspirace 🙂

  5. Super kvalitní článek, díky za něj!

    1. Já děkuju! 🙂

  6. Skvěle zpracované informace i pro člověka, který v tom ,,neleží’’, a pro nováčky, díky🙂

  7. Pekne napísaný článok. 🙂

    1. dianaella says:

      Děkuju, Igore, moc! 🙂

  8. Fajn tipy, ačkoli někdy mám pocit, že to lidé „moc prožívají“. Věřím, že pokud je příspěvek kvalitní, nějaké lajky, diváky i followers si najde a snažit se je neustále honit, mi přijde už trochu jak nemoc, mám pár kamarádů, kteří mi na insta přijdou už pomalu závislí.
    A nechci být šťoural, ale zhlédnout se píše se „z“ 🙂

    1. dianaella says:

      Deniso, děkuju moc za názor. :)) A určitě souhlasim – život se neměří na lajky, ale na pěkný okamžiky, které – co si budeme povídat, zažíváme hlavně offline.:)

  9. Moc pěkný článek. Prima tipy. Díky za ně 🙂

    1. dianaella says:

      Děkuju moc, Míšo! 🙂

  10. Tohle je fakt supr článek. Ne jenom, že téma se mi náramě hodí, je ale i skvěle a přehledně zpracovanej!! Občas mám totiž problém donutit se články číst celé, když jsou v dlouhých odtstavcích, bez nadpisů apod., ale tohle rozložení je dokonalý! Hlavně ty „plakáty“ s tips, který vždycky shrnuli předchozí odstavec jsou skvělej nápad. 🙂

    1. dianaella says:

      Jeee, Valentýno, moc děkuji! To se krásně čte. Jsem hrozně ráda, když mé články někomu pomohou a jsou skutečně užitečné! Díky a měj se krásně!

      Diana

  11. Díky … pročítám a „ukládám“

    1. dianaella says:

      Díky, super!

  12. Super článek!

    1. dianaella says:

      Díky! 🙂 Doufám, že přišel vhod. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *