Kariéra Marketing Motivace Sociální sítě

Co obnáší práce Social Media Managera? | Očekávání vs. realita

Sociální sítě jsou pro většinu z nás denní chléb. Ve volné chvíli jen tak znuděně scrollujeme feedem Instagramu, zkoumáme vyleštěné životy jiných a u toho tiše závidíme. Občas tam loupneme tu nejpovedenější fotku z výletu, jindy vypustíme do světa hlubší myšlenku a vyčkáváme, kolik ostatních ,,ptáčků zpěváčků“ ji retweetne dál.

Jaké to je, když se z této rutiny stane vaše práce? Je práce Social Media Managera tak hrozně zábavná, kreativní a ,,cool“, jak se na první pohled zdá? A co vlastně celé dny na tom Facebooku, Instagramu, Twitteru a dalších sítích ,,sockař“ dělá?

Pokud mě sledujete nebo čtete nějaký ten pátek, nemohly vám uniknout střípky z mé práce, které sdílím. Většinou informuji o nových dílech edukačního vlogu Novinky onlajnu, ve kterém předávám novinky z oblasti sociálních sítí. Možná na vás někdy vykoukly funny storiečka z kanceláře, jindy zase dobroty, které pro kolegy napeču, nebo fotky ze snídaní a jiných teambuildingů.

Na první pohled se může zdát, že moje práce, respektive práce ,,sockaře“, znamená: natáčet zábavná videa, chodit na snídaně a fotit selfiečka z natáčení Novinek. To je ale jen odraz ze sociálních sítí a názorná ukázka toho, že na nich je jen minimum toho, co skutečně prožíváme.

Na sociálních sítích je 10 sekundový střípek našich životů, které jsme se rozhodli s okolím sdílet.

 

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

To, že je v práci ,,funny“ atmosféra ještě neznamená, že se nemaká. Protože se maká. Neustále. Nedokázala bych ukázat na jediného člověka v kanceláři, který by nebyl vytížený na 110 %.

Když jsem v práci, je u mě naprosto běžné, že celý den neodepisuju na zprávy, nenatáčím storiečka, zkrátka nereaguju. Prostě na to není čas. A když už je (obědová pauza, coffee pauza), tak se vám nechce vracet zpět do online světa. Chcete mít chvíli klid… A jen tak být.

Ač svoji práci miluji, tak tuhle nevýhodu ji nelze upřít. Práce je vám totiž všude v patách. Můžete během pár vteřin zkontrolovat, zda někdo nenapsal zprávu na FB stránku, kterou spravujete (ne že můžete, ale měli byste). Můžete kdykoliv zkontrolovat, kolik interakcí post má, nebo zda vám nedorazil od klientky e-mail ,,SOS – nefunguje nám promo kód, stáhněte placené kampaně“.

Jasně, možnost být neustále napojen je i výhodou – tuhle práci můžete dělat odkudkoliv. Je ale o to náročnější dokázat skutečně vypnout. Jste totiž neustále napojeni na social svět. A když ještě vedete blog a spravujete ,,vlastní“ kanál, je toho onlinu už skutečně nad hlavu.

Takže věřte, že článek Jak poznat, že vám (a)sociální sítě přerůstají přes hlavu tu nevisí jen tak. Je výsledkem mých myšlenkových pochodů, protože nad rovnováhou offline a online života přemýšlím neustále.

A pořád ještě hledám ten správný balance.

Dost omáček okolo… Pojďme k jádru věci.

Co tedy celé dny dělá takový Social Media Manager? Od strategie až po operativu…

 

…je strategický partner.

Na svém profilu klidně plácejte jedno páté přes deváté. Je úplně jedno, zda vaše fotky získaly 10 srdíček, anebo spustily lavinu komentářů. V 99 % případů váš ,,social“ život stejně nikoho nezajímá.

Pokud ale spravujete profily známých značek, je to závazek. Za vámi musí stát nějaké výsledky a ideálně samozřejmě dobré. A těch nedocílíte lusknutím prstu. Musíte připravit strategii na míru cílové skupině, abyste na konci měsíce reportovali výsledky, se kterými bude klient spokojený a které povedou k plnění vašich KPI.

 

…je plánovač.

Jedeš na výlet s kámošem, vyfotíš cool fotku, přetáhneš ji filrem, večer nasdílíš. Tak takhle přesně to s klienty nefunguje.

Mnohdy se vytváří publikační plány na celé měsíce dopředu, takže už teď víte, co se bude na jakých profilech sdílet za X dnů/týdnů. Klient má jednak nějaké sezonní produkty, které chce tlačit, příspěvky chce schvalovat předem, překládat do dalších jazykových mutací, někdy vyměnit kreativy.

Pohybujete se v okýnkách kalendářů a plánujete v horizontu několika týdnů.

 

….je analytik.

Kdybyste měsíčně za propagaci na Facebooku utrácely desítky tisíc, asi by vás sakra zajímalo, zda všechny nevyletěly oknem, že?

Musíte neustále analyzovat své aktivity i aktivity konkurence. Stačí jedna kampaň a v tu ránu můžete být úplně out. Někdy i jeden extrémně úspěšný post může znamenat jeden z nejlepších reportů zaslaných klientovi. Musíte testovat, vyhodnocovat a učit se z chyb a úspěchů. Neustále…

 

…je leader a motivátor. 

Pokud vedete celé oddělení sociálních sítích, máte taky na starost jeho celkový rozvoj. To znamená, že mimo klientů vás čeká nespočet interních úkolů.

Může to být vylepšování podoby reportů, rozšiřování know-how, nastavování interních KPI, profesní rozvoj podřízených, tvoření nových nabídek, kontrola stavu projektů, vlastní PR aktivity, přijímání nových členů… Tyhle úkoly nespočítáte na prstech jedné ruky.

 

…je account. 

Pokud jste account celého projektu, máte na starosti jeho celkově hladký průběh a jste hlavní komunikační osobou vůči klientovi. Klient musí mít přehled o vašich aktivitách a být si jistý, že právě jen netočíte ty funny storiečka, nebo nechodíte za jeho peníze na snídaně.

Musí vidět, že na jeho profilu skutečně celý měsíc makáte, že přicházíte s nápady a snažíte se dosahovat těch nejlepších výsledků. A že samozřejmě nic není problém udělat co nejrychleji, nejzajímavěji a hlavně tedy, aby byly ty lajky.

 

…je permanentně napojený k síti.

Není den, kdy by nezapnul sociální média. Jeho povinností je pravidelně kontrolovat interakce u příspěvků, odpovídat na komentáře, reagovat na zprávy. Pokud možno, jak nejrychleji to vůbec jde.

Funguje efekt sněhové kole – pokud i vy za značku odpovídáte rychle a často, podpoříte vznik dalších interakcí. Tedy metriky, která ve valných případech zajímá klienty úplně nejvíc.

 

…je krizový manager.

Kde jinde být za machra a prudiče, než na sociálních sítích, že? Ale nebojte, žádný problém. A samozřejmě děkujeme moc za podnět ke zlepšení našemu fanouškovi, který se ještě pořád nenaučil používat interpunkce.

 

…je psycholog.

S fanoušky musíte být schopni řešit nejrůznější scénáře, smysluplně reagovat na jejich příběhy, správně zodpovědět dotazy, poznat jejich motivy, abyste jim naservírovali přesně takový obsah, který chtějí/potřebují.

 

...je kreativec.

Každý příspěvek je vlastně takovou mini kampaní, která by měla v konečném důsledku propojit veškeré aktivity značky na sociálních sítích. A to dá fušku, jako fakt velkou. Protože v tom dalším milionu aktivit, které máte na starosti, zjistíte, že na samotnou kreativu skoro nezbývá čas.

Nemůžete vytvářet jeden post hodinu, když máte na celý projekt časovou dotaci např. 15 hodin. Co strategické uvažování, odpovídání na komentáře, analýzy, plánování, reporting…

Nakonec to dopadá tak, že na Instagram házíte to 10s storiečko a u toho žvýkáte večeři. Vždyť k večeru bývají lidé nejaktivnější! Což také znamená, že zatímco ostatní házejí tašku z práce do rohu, vás ta největší smršť ,,úkolů“ teprve čeká.

 

…je copywriter. 

Post sdílený bez popisku je jako oběd servírovaný bez příboru. Pěkně se na něj dívá, ale jinak je tak nějak… nepoživatelný.

Musíte mít nastudovaný správný tone of voice značky a samozřejmě psát bez gramatických chyb. Na svém profilu můžete být klidně za blba, ale v práci komunikujete na účet klienta. A taková komunikace musí být profesionální a bezchybná.

Kromě gramatických chyb se musíte zamýšlet nad kreativitou popisků. Jsou dny, kdy už fakt nevíte, co pořád psát a snažíte se napasovat kreativitu všude a za každou cenu. A nakonec kroutíte hlavou, že ta šílená splácanina se fakt chytla! Na druhou stranu, kdo by sledoval suchý profily značek, ne?

Mně osobně hodně pomáhá, že sedím ve ,,včelím úle“ copywriterského oddělení. Takže když přijde kreativní nouze, mám se na koho obrátit.

No a teď přemýšlím, jestli mám odstavec zakončit smajlíkem, aby v té záplavě textu bylo něco vizuálního. 😀

 

…je fotograf, grafik a editor.

Když jsme u té operativy a kreativy, tak u ní ještě na chvíli zůstaneme. Sockař je naprostý šampion všech možných úprav. Denně řeší velikosti příspěvků, jejich kvalitu i barevné ladění. Nechápe, proč se jednou oranžová barva tak ujala a podruhé zas vůbec. Řeší, jestli fotka není až moc ,,cool“ pro cílovou skupinu, anebo je dost blbuvzdorná, aby byla pochopena. Ale zase ne tak moc, vždyť vaši fanoušci přeci nejsou blbí!

 

…je PPCčkař.

To, že na své zdi vidíte především příspěvky přátel a jen minimálně FB stránek, samozřejmě není náhoda. Příčinou je nový algoritmus FB, který tak nepřímo nutí business profily platit za propagaci. Pokud se chcete dostat na profesionální úroveň v oblasti sociálních sítích, musíte se, chtě nechtě, nechat alespoň trochu zasvětit do tajů FB Ads a samozřejmě Google Analytics.

 

…je přítel na telefonu. 

Jako Social Media Manager musíte být vždy v pohotovosti. Kdyby měl e-shop nějaké problémy a zdržely se objednávky, první negativní recenze budou většinou na sociálních sítích. Musíte být neustále na přijmu vůči fanouškům i vůči klientovi. Musíte být připraveni spustit / zastavit kampaně, když je potřeba.

 

A takhle pořád dokola…

Až si uvědomíte, že kreativita je jen myšlenka toho všeho, protože jádro vaší práce spočívá v plánování, analýze, testování a reportingu. Takže to, že ten smajlík na konec věty dáte, je důsledek nějaké dlouhodobější strategie.

Nakonec z vaší práce ale všichni vidí jen těch pár příspěvků na timeline… A stačí jedna chyba a vaše dlouhodobá práce jde ke dnu jak Titanic.

 

 

Co jste si mysleli, že jako Social Media Manager celé dny dělám:

1. Chodím na dobrý snídaně a piju kafíčka z Home Kitchenu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

2. Peču koláče pro kolegy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

 

3. Natáčím prdlý storiečka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

 

4. Píšu edukační články / natáčím edukační vlogy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

5. Fotím selfiečka s kolegy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

 

6. Rozmazluju naše mazlíčky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Online Marketing | Prague | CZ (@evisions_advertising),

 

No, Jardo, ámen!

 

A jak jste si práci v agentuře / práci sockaře představovali vy? 🙂 Možná jsem vám otevřela oči.

 

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

 

Pokud se zajímáte o sociální sítě, mohly by se vám hodit tyto články:

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. […] Zacvičit si, abych se cítila dobře a měla energii. Studovat tak, abych si odnesla to důležité (do praxe), ne proto, abych se stresovala. Mnohem důležitější je pro mě trávit čas se svými blízkými a dělat svou práci naplno a s radostí. […]

  2. Ahoj, super článek, opravdu trefné shrnutí. Také pracuji v téhle oblasti a někdy je těžké i nejbližším kamarádkám vysvětlit, co všechno ta práce obnáší, a že to opravdu není tak snadné, jak to na sociálních sítích vypadá. A vysvětlovat to třeba rodičům natož prarodičům, to už je úplně nad mé síly. 😀

  3. Díky za zajímavý článek. Musí to být velmi pěkná, ale náročná práce…jak ses k ní dostala?

    1. Ahoj Terezo,

      moc děkuji za hezkou zpětnou vazbu. 🙂 Práce je to zábavná, ale i složitější a náročnější, než se na první pohled může zdát. 🙂

      O tom, jak jsem se dostala k této práci, jsem sepsala již dříve článek. Začínala jsem jako stážistka:) https://www.dianaella.com/2017/07/16/kdo-se-boji-nesmi-na-staz-aneb-jake-je-byt-stazistkou-v-evisions/

      Měj se hezky,

      Diana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *