Cestování Lifestyle Tipy na podniky

Kam zajít v Olomouci? Nejlepší kavárny, bistra, restaurace a památky (gastrovýlet)

Dříve jsme cestovali do cizích měst hlavně za památkami (s chlebem a řízkem v batohu), dnes je návštěva místních restaurací a kaváren mnohdy hlavním bodem programu, na který se těšíme ze všeho nejvíce.

Se ségrou jsme vyrazily na (gastro)výlet do Olomouce. Měly jsme samozřejmě v plánu obhlédnout památky (a město samotné), ale bylo nám předem jasné, že nejzábavnější část bude tvořit průzkum olomouckých kaváren, bister a restaurací.

Pokud máte chuť vyrazit na kratší výlet (třeba i víkendový), Olomouc je ideální místo. Pokud váš žaludek zvládne spořádat všechny dobroty z doporučených podniků, vystačíte si i s jediným dnem. 🙂 Město samo o sobě není velké a ty nejdůležitější pamětihodnosti a parky projdete za 2-3 hodiny.

Nebudu vás už napínat. 🙂

Vyrazte se mnou v rychlosti na obhlídku tohoto krásného moravského města. Tady je výčet toho nejlepšího, co nabízí a co byste neměli minout!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

Tipy na podniky

Podniky jsme vybíraly dle doporučení Lukáše Hejlíka, respektive dle jeho aplikace Gastromapa. Pokud jste si ji ještě nestáhli, tak to honem napravte! Aplikace vám doporučí kavárny, bistra a restaurace v dané lokalitě (má zmapované celé Česko).

Samozřejmostí je stručný popis podniku, provozní doba (a to se opravdu hodilo, protože v neděli se ve většině obchodech a podnicích nepracuje), odkaz na web i FB stránku.

  • Gastromapa pro iTunes ke stažení zde.
  • Gastromapa pro Android ke stažení zde.

Na základě Gastromapy jsme se ségrou vybraly podniky, které nás nejvíce zaujaly (prostředí, menu) a do těch jsme se vydaly. Nešláply jsme vedle ani jednou. A tady jsou! 🙂

#1 KONVIKT bistro & bar

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený KONVIKT Olomouc (@konvikt_olomouc),

Bistro bar KONVIKT se nachází v samém jádru barokního jezuitského konviktu z 16. století (v centru města). Pokud zvolíte posezení uvnitř, dýchne na vás kombinace unikátní historické atmosféry a moderní gastronomie.

Protože nám počasí přálo, zvolily jsme se ségrou venkovní zahrádku. Oběd mezi historickými budovami, kde vás namísto nevzhledných slunečníků chrání od sluníčka zelené stromy, byl balzám na duši i tělo.

Podnik z pohledu gastronomie vsází na sezónní kuchyni, ze které si vyberou vegetariáni, vegani i masožravci. V podniku si můžete přes den dopřát zdravé snídaně a obědy. S nocí drinky, lokální pivo, víno i kulturní program. Jejich nabídka se zpravidla mění den co den a obsahuje pár pokrmů na výběr. Kvalita a čerstvost vítězí nad kvantitou. A tak to podle mého názoru má být.

Co jsme ochutnaly?

V KONVITKU jsme byly na obědě, konkrétně jsme měly letní saláty a za nás jednička s hvězdičkou.

  • Letní salát z červeného melounu, okurek, sýru feta, černých oliv a máty
  • Salát s medovo-hořčičným dresingem, který kromě mixu salátů a rajčátek obsahoval také tabouleh, falafel a červený rybíz

#2 Long Story Short Hostel & Café

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Long Story Short Hostel & Café (@longstoryshorthostel),

Long Story Short – láska na první pohled, která jen tak nepoleví. Jelikož jsme čekaly na ubytování, hledaly jsme příjemné místo na limonádu. Lepší posezení, než Hostel & Café Long Story Short, jsme snad nemohly vybrat.

Moderní hostel, jehož součástí je kavárna / restaurace s nádhernou venkovní terasou obrostlou levandulemi, musíte v Olomouci navštívit, ať se děje, co se děje… Ta terasa je opravdu jako z Pinteresu. Luční kvítí, dřevěné posezení v kombinací s bílými stolečky, grilovací pult, zelené stromy, zavěšená světýlka. Osobité místo ve dne i v noci.

Milovníci kávy jistě ocení, že podívají kávu z brněnské pražírny Rusty Nails Coffee Roasters. V nabídce měli letní speciality jako iced blueberry latte nebo ledové cappuccino z mandlového mléka a ibišku. Kromě kávy, výborných domácích limonád či drinků, které zaženou vaši žízeň, nezůstane ochuzený ani váš žaludek. V nabídce jsou skvělé burgery, saláty i moderní dezerty. Vše udělají před vašimi zraky ve venkovním grilu (až na ty dezerty samozřejmě:)).

Co jsme ochutnaly?

Nejprve jsme se stavěly na malinovou limonádu, ale bylo nám jasné, že na takovou kouzelnou terasu se musíme vrátit. Jelikož se v sobotu večera pořádala na terase svatba, vrátily jsme se druhý den na oběd.

  • Malinovou a angreštovou limonádu
  • Salát s pečenými bramborami, chřestem a sýrem fecorino
  • Iced blueberry latte

#3 Kafe jak lusk

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený KAFE JAK LUSK (@kafejaklusk),

Kafe jak lusk bych ze všeho nejradši teleportovala do Vršovic. Tato kavárna by tam padla jak ulitá! Moderní, strohé pojetí interiéru a káva, která sama o sobě představuje gastrozážitek (a to nemluvím o brownie, které jsme ochutnaly), by hravě konkurovala i profláknutému Coffeeroomu.

Pro všechny coffeelovers, které jen tak nějaký to kafčo neuspokojí, je Kafe jak lusk místo, které jim mohu s čistým svědomím doporučit. Palec nahoru si zaslouží nejen samotná káva, ale i originální název podniku a naprosto prvotřídní obsluha. Slečna se za tu jednu hodinu ptala snad 5x krát, jak jsme spokojené a zda nám káva chutnala.

Co jsme ochutnaly?

  • Iced cappuccino
  • Čokoládové brownie s malinami a kešu

#4 CÔDÔ Olomouc

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Plachetková (@klaraplachetkova),

CÔDÔ Vietnamese deli & Sushi bar je jediná asijská fusion restaurace v Olomouci. Nabízíme pokrmy ze všech koutů Asie – od základní vietnamské kuchyně ke korejské, thajské či japonské. Přísahám, že tahle restaurace by šoupla do kapsy i ty nejlepší asijské podniky v Praze. Skvělý výběr, příznivé ceny a maximálně ochotný personál!

Co jsme ochutnaly?

V CÔDÔ jsme byly na večeři, konkrétně jsme ochutnaly:

  • Jarní rýžové závitky s kuřecím masem
  • Set různých druhů sushi
  • Hovězí kousky v sojové omáčce se zeleninou a rýží

#5 Sophie´s Cafe

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sophie’s Café Olomouc (@sophiescafeolomouc),

Sophie’s Café, které se nachází v přízemí malebného hotelu Sophie’s, patří mezi nejvyhlášenější kavárny v Olomouci. Usadit se můžete v útulném interiéru, nebo ve kvítím obrostlém vnitrobloku. V něm najdete i houpací síť a houpačky namísto běžných židlí. Úplná oáza klidu a pohody.

Kromě kávy z česká pražírny La Bohéme si můžete do Sophie’s Café skočit na vydatný brunch (vyhlášené jsou vafle), lehčí oběd, odpolední dortík či menší večeři s drinkem.

Co jsme ochutnaly?

Jelikož jsme byly ubytovány právě v hotelu Sophie’s, měly jsme v místní kavárně v ceně snídani ve formě bufetu. Bohatý výběr vajíček, sýrů, šunek, zeleniny, ovoce i různých semínek a vloček. Samozřejmostí byl košík s pečivem, čerstvý jogurt a jejich výborná káva.

#6 Entree Restaurant

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Entreerestaurant (@entreerestaurantolomouc),

Restauraci Entree asi není třeba zdlouhavě představovat. Unikátní koncept inspirovaný přírodou, který vás zavede do světa divadla, rostlin a nerostů. Neotřelý interiér, profesionální servis a nezapomenutelná gastronomie. To vše nabízí restaurace vedená šéfkuchařem Přemkem Forejtou.

Co jsme ochutnaly?

Restauraci jsme se ségrou už nenavštívily, o důvod víc se do Olomouce znovu vrátit. 🙂

Tipy na památky

Olomouc je opravdu krásné moravské město, které se vyplatí prozkoumat nejen za sklem restaurace. 🙂 Osobně doporučuji navštívit 5 níže uvedených míst. Všechny se nachází v samém centru Olomouce a hravě je projdete během 1 dne.

Pokud raději výletujete ,,na klídek a pohodu“, bookněte si na noc nějaký útulný hotel (jeden tip najdete na konci) a rozdělte si toulky městem do dvou dnů.

 

#1 Horní náměstí – Sloup Nejsvětější Trojice a radnice

Jedno z největších olomouckých náměstí, na kterém se mimo jiné nachází olomoucká radnice a Sloup Nejsvětější Trojice. Rozhodně doporučuji vyšlápnout si schody nahoru na orloj, naskytne se vám krásný výhled na město. Jen pozor – aktuálně radnici opravují, a proto není možné ji navštívit. Další info o náměstí najdete případně zde.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kam v Olomouci🍽🥂Czech Rep.🇨🇿 (@kamvolomouci),

#2 Dolní náměstí

Patří mezi nejstarší olomoucká náměstí. Je protáhlé a lemované řadou kaváren a restaurací (ty ale nedoporučuji). Detailní informace najdete zde.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ernesto (@ernestocfont),

#3 Botanická zahrada

Botanická zahrada je v podstatě součástí olomouckých parků, těsně navazuje (lemuje) Bezručovy sady. Není to úplně botanická zahrada v pravém slova smyslu, jedná se spíš o upravenou venkovní zahradu plnou různobarevných květin. Případné další info najdete na tomto webu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Doležalová (@klaradolezalova),

#4 Bezručovy sady

Park Bezručovy sady vznikl na přelomu 19. a 20. století (1898). Je poměrně velký a krásně udržovaný. Ideální na procházku po obědě. Rozhodně stojí za to spojit s návštěvou botanické zahrady (viz výše).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lukrécia Sarah Hašková (@lucreziasarah),

#5 Katedrála svatého Václava

Katedrála svatého Václava, zvaná také dóm sv. Václava, se nachází v Olomouci na Václavském náměstí, zhruba 10 minut chůze od Horního náměstí směrem k vlakovému nádraží. Je volně přístupná, pokud by vás zajímaly detaily, naleznete je na oficiálním webu katedrály.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený olomouc.cz (@olomouc.cz),

Tip na ubytování

Miss Sophie’s Hotel

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miss Sophies Hotels (@misssophieshotels),

Pokud si chcete toulky městem rozdělit do dvou dnů, mám pro vás také tip na jeden útulný hotýlek, ve kterém jsme bydlely se ségrou. Byly jsme opravdu moc spokojené. Okouzlující pokoj s nádhernou postelí s nebesy a koupelnou, která byla pomalu větší než můj domácí pokoj, se musí zalíbit snad každému. Ráno se podávala výborná snídaně ve formě švédských stolů v Sophie´s Café (jeden z gastrotipů ve výše uvedeném seznamu).

Která česká města patří podle vás mezi nejhezčí? A jak vnímáte trend gastrovýletů vy? Také už se mnohdy těšíte víc, kam si zajdete na oběd nebo kafe, než jaké památky uvidíte? 😀

Budu ráda za váš názory!

Nezapomeňte, že další cestotipy najdete v mé rubrice Cestování a gastrotipy zase v rubrice Tipy na podniky.

Mějte se krásně!

Vaše

 

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. Myslím, že by se mi líbilo všude, pokud bych tam byl s tebou… 😉

  2. Hledala jsem kavárnu na schůzku v Olomouci.Po přečtení jsem dostala chuť si do Olomouce zajet na výlet.Marie

    1. dianaella says:

      Marie, určitě zajeďte, budete nadšená! 🙂

  3. Celkem souhlas. Minimálně s Entree a Long Story určitě. A pokud rádi pijete jako já, tak doporučuji Black Stuff nebo Riegrovku. Nedaleko Olomouce, pak určitě stojí za návštěvu pivovar Chomout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *