Lifestyle Recepty

Linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy | Recept na klasickou i zdravější variantu

S příchodem září z našich kuchyní mizí lesní plody. Jsou nahrazeny podzimní úrodou, kterou si často sklidíme ze zahrádky. Zkrátka a dobře – špíze se plní ořechy, jablky, hruškami i dýněmi. 🙂 Jsem toho názoru, že je vždycky nejlepší vařit ze sezónních surovin. Jsou čerstvé a máme na ně přirozeně větší chuť.

Kdy jindy tedy připravit neodolatelný koláč s jablky, než právě na podzim? Tento chuťově boží recept na linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablíčky a oříšky, si zamilujete. Fakt! Můj táta, největší chocoholik, kterého znám, si dopřál hned dva velké kusy za sebou.

A víte, co je na tomto receptu ještě tak super? (Kromě toho, že je chuťově opravdu výborný.). 😀 Koláč se dá připravit přesně na míru vám, nebo příležitosti, pro kterou ho pečete.

  • Na místo velkého lineckého koláče, který se dá podávat nakrájený na trojúhelníčky, můžete upéct cca 14 ks menších tartaletek.
  • Můžete se rozhodnout, zda upečete klasickou, či zdravější variantu. Recept přidám na obě verze!

Tak a dost řečí. Zavažte zástěry, nažhavte troubu – jde se na to! 🙂

Recept na linecký koláč s tvarohovo-ricottovým krémem, pečenými jablky a ořechy

Ingredience v závorce odkazují na zdravější variantu. 🙂 Recept si můžete stáhnout do svého telefonu v sekci ke stažení, anebo přímo zde.

Ingredience

Základní linecké těsto na korpus (na 1 velký koláč anebo 14 ks tartaletek):

  • 300 g hladké mouky (hladká špaldová mouka)
  • 2 ks žloutků
  • 170 g másla (to prostě do lineckého těsta patří)
  • 70 g cukru (třtinového cukru)
  • nastrouhaná citrónová kůra

 

Na tvarohovo-ricottový krém:

  • 500 g polotučného tvarohu (nízkotučného)
  • 250 g ricotty
  • 1 vajíčko
  • datlový sirup (množství dle chuti – ochutnejte krém, než do něj fouknete vajíčko :D)
  • skořice dle chuti

 

Na jablečno-ořechovou vrstvu:

  • 5 větších jablek
  • 50 g vlašských ořechů (množství libovolné)
  • skořice a muškátový květ dle chuti

Postup

      1. Veškeré suroviny na korpus zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min do ledničky.
      2. Oloupeme si jablka, pokrájíme je na malé kousíčky, vložíme do hrnce, zasypeme skořicí a muškátovým květem, zalijeme trochou vody a cca 5-10 minut povaříme.
      3. Pečící formu, případně formičky na tartaletky, vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky, aby se těsto nepřilepilo. Tím si zajistíme, že koláč zůstane při krájení kompletní (tedy že korpus nezůstane ve formě a na talířku nebudeme mít jen pečený tvarohový krém) :D. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C.
      4. Zatímco se těsto chladí, připravíme si krém. Smíchejte 2 tvarohy (500 g), 1 ricottu (250 g) a dochuťte datlovým sirupem a skořicí. Ochutnejte a přidávejte, dokud nebudete s chutí spokojeni. Pak přimíchejte vajíčko. Vzniklý krém odložte do lednice.
      5. Po 30-60 min vyndáme těsto z ledničky. Těsto můžete vyválet a dát do formiček. Podle mě zbytečná práce – já těsto do formy jednoduše ,,namačkám“.
      6. Poté, co je těsto již natlačené ve formě, navrstvým na něj tvarohovo-ricottový krém a povařenou jablečnou směs. Nakonec posypu vlašskými ořechy a zasypu skořicí.
      7. Koláč vložím do předehřáté trouby na 180°C a peču cca 20-25 minut.
      8. Po upečení nechte koláč venku vychladnou a nakonec vložte na pár hodin do ledničky. Čím více hodin / dnů bude v lednice, o to víc bude korpus měkčí.

Tvarohovo-ricottový koláč

Pokud jste, stejně jako já, milovník tartaletek, doporučuju také mrknout na můj ozkoušený recept na tartaletky s pudinkovým krémem a ovocem. 🙂 Úspěch zajištěný!

Budu také moc ráda, pokud se podělíte o vaše výtvory! Označte mě na vašich fotkách na Instagramu nebo ve stories. Najdete mě pod jménem @Diankaella. Anebo mi je klíďo pošlete do DM. Všechny do jednoho nasdílím!

Nezapomeňte, že přímo zde si můžete stáhnout recept do telefonu. Je ve velikosti Instagram Stories, takže ho můžete rovnou nasdílet. 🙂

Ať se vám koláč, případně koláčky povedu a budu se těšit na vaše výtvory!

P. S.  Kde podle vás prodávají nejlepší tartaletky? Dejte mi vědět v komentářích. Předem moc děkuju!  🙂

Mějte se krásně!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

 

[wdi_feed id=“1″]

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Vypadá skvěle a určitě i chutná 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *