Lifestyle Motivace Život

Co nejdůležitějšího mě naučila jóga a jak s ní začít?

Ještě před dvěma lety jsem upřímně nechápala, co lidé na té józe mají. Na sociálních sítích na mě pravidelně vykukovaly hubené holčiny s omotanýma nohama kolem hlavy. Samozřejmě měly v očích výraz, že se jedná o nejpohodlnější pozici na světe.

Všechny ty fotky ve mě zanechaly dojem, že jóga je jakési pomalé ,,plahočení se“ na podložce primárně pro drobné holky s vytahanýma nohama a rukama.

Říkala jsem si – s mými 180 cm a ,,tuháčovými“ geny evidentně nic pro mě. Tehdy jsem si navíc myslela, že jediný pořádný cvičení je kardio, a pokud neodcházím z posilovny rudá jak rajče, tak jsem vlastně vůbec necvičila. Tak proč se zdržovat nějakým plahočením se na podložce, co?

Jojo holka, jak ty ses opět spletla.

Čím více fotek jsem viděla a čím více rozhovorů o ,,zázračné yoze“ četla, tím častěji jsem si říkala, že bych józe měla dát alespoň šanci. Naštěstí jsem dala a teď je to zhruba rok a půl, co pravidelně cvičím různé typy body-mind aktivit (hlavně yoga, pilates).

Přestože i po roce a půl cvičení jsem stále začátečník, tak si myslím, že jsem už pochopila, co to znamená, když se yoga stane vaší životní filozofií nebo vaším životním stylem….

Cvičení yogy i pilates ovlivnilo pozitivně můj život a to opravdu neskutečným způsobem. A to nejen po fyzické stránce, ale hlavně po té psychické. V článku se mimo jiné dozvíte:

  • Jak probíhala moje první ,,hodina“ yogy.
  • Co mě naučila yoga a co pozitivního mi dala.
  • Jak s yogou začít.

 

Co mě naučila jóga a jaké pozitivní aspekty mi vnesla do života?

#1 Propojení těla a duše aneb má hlava a tělo jsme jedno JÁ

Zní to dost divně, ale díky józe jsem si uvědomila, že JÁ (moje hlava) a JÁ (moje tělo) jsme jedna osoba. Neříkám, že bych žila myšlenkami oddělená od těla, ale spíše jsem si uvědomila, že když občas nadávám na velikost mojí nohy, nosu, nebo promačkávám “špek” při sezení, tak nadávám jen sama sobě.

Přitom bychom si měli svého těla vážit a pečovat o něj, protože je tu pro nás 24/7. A přiznejme si, ne vždy se k němu chováme nejlépe jak můžeme.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#2 Posouvání limitů a eliminace strachů aneb největší brzda je mnohdy hlava

Uvědomila jsem si, že často nás v životě brzdí naše hlava. Především myšlenky, které nám říkají, že na něco nemáme, nebo abychom se bály.

Přitom mnohdy je horší strach z případné bolesti a utrpení než utrpení samo. Limity jsou skutečně v naší hlavě.

Když přijdu na yogu, mám často hlavu plnou ne zrovna optimistických myšlenek. Yoga vám jí pročistí a během ásan (yogových pozic) postupně překonáváte limity vašeho těla. A vašeho tělo i vaše mysl je jedno a totéž (biz bod 1).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#3 Soustředění se na přítomnost a umění vypnout

Bohužel jsem ,,do budoucna“ zahleděný člověk. Hodně často přemýšlím nad tím, co bude a co musím ještě za ten den udělat, než abych si užívala toho, co je teď.

Snažím se s tím ale trochu bojovat a yoga mi v tom neskutečně pomáhá. Během ásan se soustředíte na dech (anebo, v mém případě, abyste nespadli). Opravdu jen u malého množství aktivit dokážu vypnout. A yoga je jednou z nich.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#4 Získání vnitřní síly (fyzické i psychické)

Díky józe se ozvou svaly, o kterých jste doposud ani nevěděli. Yoga buduje především hluboké vnitřní svalstvo a core. Přestože jsem se do té doby hýbala poměrně pravidelně a měla i dobrou fyzičku, chyběla mi taková ,,vnitřní síla“.

Teď mám daleko lepší stabilitu, větší sílu v rukou i v nohou a také pevnější břicho. Neříkám, že díky józe budete mít pekáč buchet, ale spíše budete celkově více zpevnění. Yoga vám svaly spíš ,,natáhne“ do dálky a celkově zpevní postavu. Budete také pružnější.

Při józe pracujete především s váhou vlastního těla, což je podle mého názoru přirozeně to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Jak začít s jógou?

Moje první ,,rande“ s jógou bylo celkem fiasko. Z toho ,,plahočení se“ na podložce jsem byla rozlámaná ještě dva dny po té. Po pátém opakování cviku ,,střecha“ se mi ruce klepaly jak ratlík a ten den, kdy jsem yogu cvičila, jsem si připadala, jako kdybych celý den nosila pytle s kamením. A to fakt nepřeháním. Byla jsem vyřízená.

Rada, která se vám nebude líbit, zní: Vydržte to.

První měsíce budou (trochu) bolet a je možné, že vás samotné cvičení extra nenadchne, ale nevzdávejte to. Yoga je dlouhodobou záležitostí, postupně se budete ,,dostávat“ do pozic a učit se pracovat se svým vlastní tělem a dechem.

Cvičím yogu a pilates něco přes rok a půl a jsem stále začátečník. Rozhodně nestrkám nohy za hlavu, neudělám provaz ani rozštěp. Já takové ambice vlastně ani nemám a nemám k tomu ani genetické predispozice. Cvičím jógu, protože mi pomáhá se zklidnit, pročistit myšlenky a zároveň posílí mé tělo. To mi úplně stačí.

A jak tedy začít? Určitě není jedno univerzálně platné pravidlo, které lze považovat za správné. Napíšu vám tedy postup, jak jsem s jógou začínala já a co vyhovovalo mně.

Tip 1: Začněte doma s online videem

Nevím, jak to máte vy, ale mě prostě trošku stresuje, když v něčem začínám, mám zkrátka strach z neznámého. Pro mě osobně tedy byla nejpříjemnější varianta začít s jógou v klidu doma. Společně se oťukáme, hodíme na sebe očko a když se z toho vyklube něco víc, tak vyrazím cvičit do terénu… 🙂

Doporučuji například yoga videa od FitFab Strong, Natálie Kotkové (The Nattiness) nebo Yoga With Adriene.

 

Tip 2: Vypěstujte si návyk

Jak jsem zmínila, jóga je dlouhodobou záležitostí a je do jisté míry životním stylem. Ten se z pravidla nezmění se dne na den. Buďte trpělivý, nastavte si rutinu a zkuste praktikovat yogu nebo jiné body-balance aktivity 2-3 krát do týdne. Já ji nejraději cvičím hned po ránu ještě než jdu do práce.

Střídejte například různé druhy videí po dobu jednoho měsíce. Postupně si vypěstujete návyk a začnete se do pozic ,,dostávat“.

Až po delší době zjistíte, zda je jóga pro vás, nebo ne. Rozhodně to nevzdávejte po prvních třech hodinách / lekcích. Je také hrozně důležité najít si svůj styl jógy. Je jich požehnaně a každému vyhovuje něco jiného. Někdo radši klidnější, jiný radši dynamičtější. Někdo je rád v pozicích dlouho, někdo preferuje rychlé střídání.

Řeknu vám ale jedno. Jen málokdy mám tak krásně pročištěnou hlavu, jako když jdu z lekce yogy. Nyní preferuju její ,,offline“ variantu a úplně nejčastěji chodím na lekce do Balance Clubu Brumlovka.

Cvičíte yogu? A jakou máte nejraději? Doporučíte případně nějaká online videa?

Bud ráda za jakékoliv tipy.

Mějte se krásně!

Diana Zadáková

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *