Cestování Lifestyle

Světové Česko: 40 míst na výlet v ČR, kde si budete připadat jako v zahraničí

Hledáte nové tipy, kam v Česku na výlet? Za nejkrásnějšími a nejzajímavějšími místy planety nemusíte cestovat za hranice. Světové divy a nejoblíbenější turistické cíle se vejdou do hranic naší vlasti. Celý svět máme u nosu! Tak na nic nečekejte a vyrazte objevovat kouzla České republiky.

Světové Česko: 40 míst kam na výlet v ČR, kde si budete připadat jako v zahraničí

Známá kampaň německé železnice, která srovnávala místní místa se světovými, mě inspirovala o vytvoření podobného obsahu i pro nás v České republice. A protože jsem to chtěla vzít pěkně komplexně a nespokojila se s pár profláknutými místy, stihl mě předběhnout kratší článek happymag.cz se 7 tipy. I ty samozřejmě v článku najdete spolu s dalšími třiceti třemi.

Francouzské Provence, americký Grand Canyon, africké safari, hory z Avataru i francouzské Versailles… Nejen tyto světové unikáty najdete také v naší krásné české zemi.

Světové česko - místa na výlet v ČR, kde si budete připadat jako v zahraničí

Na konci článku najdete také interaktivní mapu, kde jsou všechna místa přehledně zanesená, abyste si případně mohli naplánovat celou výletní trasu po ČR.

Pokud vás článek zaujal a inspiroval, budu moc ráda, když ho pošlete dále, aby se i vaši blízcí dozvěděli o světových místech v Česku.

Moc děkuji grafičce Lucy za tvorbu krásných srovnávacích obrázků! Stáhnout si obrázky volně můžete zde.

1. Levandulová farma pod Řípem versus Provence

Provence versus Levandulová farma pod Řípem
Zdroje: www.asap-dovolena.cz/zeme/francie/provance/popis/; www.kudyznudy.cz

Krásné Provensálsko, charakteristické pro svá levandulová pole, najdete hned na několika místech v Česku. Od levandulové farmy pod Řípem, přes levandulovou zahradu Anette v Klapých až po levandulovou farmu Lavandia na jižní Moravě. Těšit se můžete nejen na voňavé plantáže známých fialových květin, ale také na levandulovou kosmetiku nebo speciální nápoje.

 

2. Menhiry Holašovice versus stonehenge v Anglii

Menhiry Holašovice
Zdroje: pps.denicek.eu/kuk/zazraky-civilizacie; zkusmo.cz/stonehenge/

Holašovický kruh neboli Holašovické Stonehenge či Holašovický kromlech je novodobé okrouhlé seskupení jednotlivých vztyčených kamenů, tzv. menhirů. Může mít tvar kruhu, oválu, elipsy, ale i neúplného kruhu nebo jen polokruhu. Tento na fotce je vybudovaný u vsi Holašovice v jižních Čechách. Další se nachází například v parku Resortu Svatá Kateřina. Ve světové verzi je stonehenge je největším britským monumentem a nejznámějším pozůstatkem doby bronzové.

 

3. Vinice Šobes u Hnanic na Moravě versus rýžová pole a terasy v Mu Cang Chai

Zdroje: Promedia.cz; www.wineofczechrepublic.cz

Vinice Šobes je jedna z nejstarších a nejlepších evropských vinic ležících ve Znojemsku. Kolem vinice obtéká řeka Dyje. Na první pohled připomíná jedno z nejzajímavějších míst ve Vietnamu, rýžová pole a terasy v Mu Cang Chai. Raději rýži nebo víno? 😉

 

4. Vyhlídka Máj ve Středočeském kraji versus Grand Canyon v USA

Vyhlídka Máj versus Grand Canyon
Zdroje: Instagram @themodernleper; Instagram @na112_CZ

vyhlídky Máj se vám naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu. Řeka v místě vyhlídky protéká hlubokým skalnatým kaňonem a stáčí se do tvaru podkovy. Vyhlídka se nachází na vysoké skále, přímo nad bývalými Svatojánskými proudy. Také vám připomíná Grand Canyon na řece Colorado v severozápadní části Arizony?

Máte rádi vyhlídky? Nahlédněte do seznamu nejoblíbenějších rooftop restaurací a barů s výhledem na Prahu.

 

5. Vodní nádrž Les království versus Hooverova přehrada v USA

Betonová klenbová Hooverova přehrada na řece Colorado v USA versus Les Království na Labi nad Dvorem Králové nad Labem. Česká přehrada je jednou z nejkrásnějších v celé České republice, i proto byla v roce 1964 prohlášena národní technickou památkou. Světová verze byla pojmenována po prezidentu Hooverovi a byla postavena ve 30. letech 20. století – ve své době největší přehrada a nejvýkonnější vodní elektrárna na světě.

 

5. Lužní lesy aneb Moravská Amazonie

Kousek Amazonie v naší české zemi. Lužní les (neboli luh) je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody a záplavovým cyklem. Tisíce turistů každoročně obdivují lužní pralesy u soutoku Dyje s Moravou, kterému se s nadsázkou říká Moravská Amazonie.

 

6. Rokokový zámek Nové Hrady u Ústí nad Orlicí versus francouzský palác Versailles

Zámek Nové Hrady versus Versailles
Zdroj: meet-thelocals.com/activities/paris/palace-versailles-family-kids-tour/; radio.cz

Zámek Nové Hrady je dominantou stejnojmenné obce v Pardubickém kraji. Tato pozoruhodná rokoková stavba s rozsáhlým přírodním areálem si právem vysloužila přezdívku „České Versailles“ nebo „Malý Schönbrunn“. Zpustošelý zámek roku 1997 koupili manželé Kučerovi a kompletně zrekonstruovali. V areálu zámku nyní najdete rozsáhlou zahradu, kavárnu, restauraci, farmu, labyrint a další zajímavosti. Nahlédněte na web www.nove-hrady.cz.

 

7. Soutěsky ve Hřensku versus soutěsky Oneonta v americkém Oregonu

Zdroj: iexplore.com/destinations/oregon/oneonta-gorge-hike-oregon; cestovatele.info

Soutěsky v Hřensku v Českém Švýcarsku nápadně připomínají známé soutěsky Oneonta v americkém Oregonu, nemyslíte? Vydejte se na romantickou plavbu na lodičkách řeky Kamenice…

 

8. Hrad Kašperk v Plzeňském kraji versus zřícenina Dunluce v Irsku

Zdroj: martinkanok.cz/2014/05/30/irsko/; hotelkasperk.cz/aktivita-1

Hrad Kašperk se nachází v malebném koutu Šumavy u Kašperských Hor. Jedná se o nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m n. m.), který se nápadně podobá zřícenině velkého středověkého hradu Dunluce na severním pobřeží Irska. Zapomeňte pro jednou na svět a vydejte se poznat krásy a tajemství Kašperku a jeho okolí.

 

9. Propast Macocha v Jihomoravském kraji versus jeskyně Son Doong (Vietnam)

Zdroje: tourviet.cz/clanky/zobrazit/jeskyne-son-doong/19/ ; invia.cz/blog/moravsky-kras-nabizi-nejen-uchvatne-jeskyne-a-propast-macochu/

Propast Macocha je více než 138,5 metrů hluboká a je největší propastí svého druhu v České republice a i ve střední Evropě. Vznikla zřícením stropu velké jeskyně. Také vám připomíná vietnamské jeskyně Hang Son Doong, tedy „Jeskyně horské řeky“?

 

10. Pančavský vodopád v Královéhradeckém kraji versus Krimmelské vodopády v Rakousku

Zdroje: zivotnacestach.cz; extrastory.cz

Pančavský vodopád kaskádového typu patří k nejznámějším vodopádům v Krkonoších. Díky vyhlídkám do Labského údolí je spolu s Labským vodopádem oblíbenou turistickou atrakcí. Možná vám připomíná evropský unikát, Krimmelské vodopády ležící v Národním parku Vysoké Taury v Rakousku, který patří k nejkrásnějším vodopádům v Evropě.

 

11. Písečný přesyp u Vlkova versus africká sahara

Zdroje: extrastory.cz; kudyznudy.cz

Píseční plochy najdeme i v České republice. Jeden písečný přesyp u Vlkova se nachází v okrese Tábor v Jihočeském kraji. Tato unikátní přírodní rezervace je domovem vzácné flory i fauny. Je velice dobře zachovaná a stabilizovaná, přesto se na volných místech udržuje jemně žlutý pohyblivý písek, na němž při větru vznikají jemné duny.

 

12. Větrný mlýn Jalubí versus donquijotský mlýn ve Španělsku

Větrný mlýn Jalubí

Větrný mlýn Jalubí na Moravě nápadně připomíná známé mlýny z oblasti La Mancha ve Španělsku, nemyslíte? Výstavba větrného mlýna zajistila místnímu okolí jedinečnou turistickou zajímavost a dominantu obce Jalubí.

 

13. Vrch Boreč v Českém středohoří u Lovosic (česká sopka) versus vulkánový vrch Batok v Indonésii

Zdroje: stoplusjednicka.cz; usti-nad-labem.cz

Unikát české přírody, „česká sopka„, která v zimě kouří a hřeje. Vrch Boreč se tyčí v Českém středohoří u Lovosic a patří k populárním esoterickým místům v Čechách. Svou přírodní povahou i vzhledem připomíná vulkánový vrch Batok v Indonésii.

 

14. Minaret v Lednicko-valtickém areálu versus Islámský svět

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Minaret_(Lednicko-valtický_areál)

Lednický minaret je vysoká romantická rozhledna v areálu zámeckého parku Lednice. Je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jedná se o nejstarší dochovanou rozhlednu a zároveň o jediný minaret v České republice. Současně se jedná o nejvyšší stavbu tohoto typu mimo islámské země.

 

15. Rendez-vous aneb Dianin chrám (Lednicko-valtický areál) versus Vítězný oblouk v Paříži

Zdroj: pariz.poznej.com/pamatky/vitezny-oblouk/; ceskatelevize.cz

Ještě chvíli zůstaneme ve Valticích, nebo spíš v Paříži? Rendez-vous (zvaný též Dianin chrám), který pro známého vojevůdce napoleonských dob Jana I. Josefa z Liechtensteina postavil Josef Kornhäusel, se nápadně podobná Vítěznému oblouku v Paříži. Co myslíte?

 

16. Kolonáda na Rajstně (Lednicko-valtický areál) versus rakouský Gloriett

Zdroj: www.1-cestovni.cz; uzasnamorava.cz

Při návštěvě Lednického minaretu a Dianina chrámu nezapomeňte také na Kolonádu na Rajstně. Monumentální památník se tyčí na vyvýšenině nedaleko Valtic. Z terasy se vám naskytne krásná vyhlídka na celý Lednicko-valtický areál. Podobnou funkci plní i vídeňský Gloriett u Schönbrunnu, ze kterého se naskýtá nádherný výhled na Vídeň.

Plánujete návštěvu Vídně? Stáhněte si mapku města + nejlepší tipy na místa ve Vídni, které by vám neměly uniknout

 

17. Kyjovská pahorkatina, Velké Bílovice versus italské Toskánsko

Zdroje: megapixel.cz/foto/355753; danielrericha.cz/nejnovejsi/pienza-toskansko-italie-860.html

Krásná moravská krajina podobná italskému Toskánsku se nachází na jihu Moravy v okolí měst Kyjov. Geomorfologický celek zvaný Kyjovská pahorkatina se dělí na čtyři geomorfologické podcelky: Mutěnickou pahorkatinu, Věteřovskou vrchovinu, Vážanskou vrchovinu a Kudlovickou pahorkatinu. Tato moravská oblast klimatologicky patří k teplé oblasti a proto se zde daří vinohradnictví a sadařství teplomilných druhů, jako jsou meruňky a broskvoně.

 

18. Safari Zoo ve Dvoře Králové versus africké safari

Zdroje: novinky.cz; info.cz

V Safari Parku Dvůr Králové vás čekají ty pravé africké zážitky – opravdové safari mezi volně se pohybujícími stády zvířat a jediné Lví safari ve střední Evropě. Pěší procházka vás poté zavede mezi největší skupinu žiraf chovaných mimo Afriku nebo k nosorožcům Tak na nic nečekejte a naplánujte si návštěvu.

 

19. Pravčická brána v Českém Švýcarsku versus Landscape Arch (USA)

Zdroje: pxhere.com/cs/photo/653891; region-ceskesvycarsko.cz

Ikona Českého Švýcarska, která přitahuje milovníky romantických přírodních zákoutí – Pravčická brána. Největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka a zřejmě nejkrásnější přírodní útvar v zemi. Věděli jste, že je svými rozměry zároveň největším přírodním skalním mostem v Evropě?

 

20. Skalní byty na Kokořínsku versus Petra v Jordánsku

Zdroje: svetnadosah.cz; turistika.cz

Skalní byty byly většinou cíleně vytvořené ve vybraném skalním bloku. Skála se srovnala a pak se do ní postupně vyhloubily různé prostory. V Česku se jedno takové skalní obydlí vyskytuje na Kokořínsku. Podobné skalní město a archeologické naleziště Petra naleznete v Jordánsku. To je dokonce zařazeno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

 

21. Zámek Slezské Rudoltice aneb slezské Versailles

Zdroje: cs.wikipedia.org/wiki/Slezské_Rudoltice_(zámek); cestujemesvetem.cz

I Slezsko má své Versailles. Zatímco východní Čechy se pyšní rokokovým zámkem Nové Hrady, v Moravskoslezském kraji najdete menší renesanční zámek Slezské Rudoltice. Součástí je rozsáhlý park francouzského a anglického typu. Stylizované ornamenty výsadeb připomínají nejslavnější časy 18. století, kdy zámek byl současníky přirovnáván k mnohem známějším Versailles. Na zámku pravidelně konají různé vernisáže převážně místních umělců, ale také jiné kulturní a společenské akce.

 

22. Železniční viadukt ve vesnici Novina versus Glenfinnan ve Skotsku

Zdroje: eu.wikipedia.org/wiki/Fitxategi:A_ScoOsh_Adventure- _The_Jacobite_over_Glenfinnan_Viaduct.jpg; Justride.cz

Třicet metrů vysoký viadukt v údolí Glenfinnan patří k nejzajímavějším skotským mostům. Proslavil se zejména díky filmům o Harry Potterovi. Mladý kouzelník po tomhle krásném mostě jezdil do Bradavic. Jeden takový viadukt máme i my v Česku, konkrétně v Kryštofově údolí v Libereckém kraji.

 

23. Prachovské skály v Jičíně versus čínské sklaní město Zhangjiajie

Národní park Zhangjiajie v Číně si vysloužil přezdívku Avatarské hory, neboť se jím mimo jiné částečně inspiroval James Cameron pro svůj velkofilm Avatar. Prachovské skály u Jičína až nápadně připomínají toto čínské skalní město. Co říkáte?

 

24. Lom Rabí v Plzeňském kraji versus národní park Tongariro na Novém Zélandu

Zdroje: Bigstockphoto.com; gramho.com/media/2290676874110939098

Poblíž Rabí je velmi oblíbeným místem zatopený vápencový lom. Pokud se rádi koupete, ale nepatříte zrovna mezi milovníky aquaparků a bazénů, vyrazte na Šumavu. Koupání je zde prý přímo parádní, voda krásně čistá a navíc nádherné výhledy. Možná vám to připomene vzdálený národní park Tongariro, který se nachází až na Novém Zélandu. 🙂

 

25. Zámek Hradec nad Moravicí v okrese Opava versus Kasteel de Haar

Zdroje: discoverbenelux.com/de-haar-castle-explore-luxurious-castle-life-near-utrecht/; festivaly.eu/pl/moravske-hradycz-2019-hradec-nad-moravici

Atraktivní státní zámek Hradec nad Moravicí je vyhledávanou kulturní památkou Opavska. Součástí areálu je také novogotický Červený zámek a Bílá věž. Celý areál je zakomponován do přírodně-krajinářského parku, který je svou rozlohou největší v Moravskoslezském kraji. Svým impozantním vzhledem připomíná Kasteel de Haar v Nizozemsku. 

 

26. Čertovy hlavy v Plzeňském kraj versus Velikonoční ostrov

Zdroje: alvarez.cz/zajezd-849-velikonocni-ostrov; kudyznudy.cz

Čertovy hlavy jsou okolo 9 metrů vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků. Jedná se o dílo sochaře Václava Levého, které vytesal v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Když trochu přimhouříme oči (nebo si lokneme vína) můžeme vidět určitou podobu s Velikonočním ostrovem.

 

27. Lom Homolák versus rakouská jezera

Zdroje: turistika.cz; web.500px.com/photo/262577065/Homolak-by-Anastasia-/

Jeden tip pro milovníky rakouských jezer – Lom Homolák ve Středočeském kraji. Osobně jsem lom nenavštívila, ale na internetu se převážně píše, že není veřejnosti přístupný a cesta není úplně bezpečná. Možná bude jednoduší vypravit se na Velkou Ameriku. 🙂

Přečtete si můj článek o roadtripu po rakouských jezerech a městech (Zell am See, Hallstatt, Salzburg).

 

28. Svatošské skály v Kalovarském kraji versus Capilano Suspension bridge v Kanadě

Zdroje: westcoastsightseeing.com; krasnecesko.cz/foto/f23577-5-Svatosske-skaly.html

Pouhých deset kilometrů od centra kanadského Vancouveru najdete úžasnou a vyhledávanou adrenalinovou atrakci, která se jmenuje Capilano Suspension Bridge. Visutý most je upevněný pouze na svém začátku a konci. Když po něm procházejí turisté, pořádně se houpe.

Bezpečnější alternativu najdete v krásné přírodě Karlovarského kraje, konkrétně mezi překrásnými Svatošskými skalami. Skvěle si skály prohlédnete cestou z Lokte do Karlových Varů.

 

29. Panská skála v Libereckém kraji versus Reynisfjara na Islandu

Zdroje: pixers.cz; kudyznudy.cz

Právě na Panských skalách se filmovaly legendární scény z pohádky Pyšná princezna, možná si je vybavíte i vy. Skály vypadají jako píšťaly varhan, proto se jim lidově říká Varhany. Obdobný úkaz naleznete také na černé pláži Reynisfjara na Islandu.

 

30. Suché skály v Libereckém kraji versus Dolomity v Itálii

Zdroje: travelhacker.blog; liberecky-kraj.cz

Dříve se Suché skály jmenovaly Kantorovy varhany, dnes jsou též nazývány českými Dolomity. Kamenná kulisa je výsledkem posouvání zemských ker. Suché skály jsou oblíbeným jsou oblíbeným horolezeckým terénem.

 

31. Černé jezero v Plzeňském kraji versus Gosh, Arménie

Zdroje: Instagram @naturearmenia; zelezna-ruda.cz

Největší české přírodní jezero ledovcového původu, Černé jezero, poskytuje jeden z nejhezčích zážitků při toulkách šumavskou přírodou. Zbarvení způsobuje 9 metrů vysoká vrstva kalu a lesní porost propouštějící na jezerní hladinu jenom minimum slunečního světla. Pod vesničkou Gosh v Arménii leží stejnojmenné jezero, které takto z výšky připomíná i šumavské Černé.

 

32. Zámek Lednice versus Gloucesterská katedrála v Anglii

Zdroje: megapixel.cz/foto/436086; zamek-vatice.cz

Zpátky do Lednicko-valtického areálu. Jeho perla (Zámek Lednice) svým vzhledem připomíná Gloucesterskou katedrálu Anglikánské církve, oficiálně katedrálu sv. Petra a Nejsvětější a nedělitelné Trojice. Mohou za to především elegantní věžičky a hlavní chrámová loď.

 

33. Punkevní jeskyně v Moravském krasu versus Carlsbadské jeskyně v Novém Mexiku

Zdroj: uneseni.cz; turistik.cz

Punkevní jeskyně jsou nejvyhledávanější jeskyně Moravského krasu. Leží dva kilometry od Skalního Mlýna a jsou přístupné vchodem ve stěně krasového kaňonu Pustý žleb. Případnou návštěvu spojte s dalším světovým unikátem – propasti Macocha.

 

31. Petřínská rozhledna versus Eiffelova věž v Paříži

Zdroje: novinky.cz; fandemi-daily.blog.cz/1410/i-m-back-from-prague

Petřínská rozhledna tu rozhodně nesmí chybět. Mladší sestrou Eiffelovy věže je dnes neodmyslitelnou dominantou Prahy podobně jako Eiffelovka v Paříži. Zejména v jarním období, kdy je příroda v rozpuku, je návštěva Petřínských sadů a rozhledny skvělou volbou.

Je libo venkovní posezení v Praze? Nahlédněte do seznamu mých oblíbených zahrádek, street food zón a teras.

 

32. Kostel svaté Ludmily na Náměstí Míru versus katedrála Notre Dame v Paříži

Zdroje: bigstockphoto.com

Ještě na chvíli zůstaneme v Praze. Dominantou Náměstí Míru je bezpochyby Kostel svaté Ludmily, který jako kdyby z oka vypadl pařížské katedrále Notre-Dame. Zdá se, že Praha je taková menší Paříž. 🙂

 

33. Kanál Čertovka aneb pražské Benátky

Zdroj: Bigstock.com; disway.org/cs/place/1165-certovka

Pražská Čertovka odděluje Kampu od ostatní částí Malé Strany, jedná se o uměle vytvořený vodní náhon. Původně začínal až u dnešního mostu Legií. Náhon ale procházel kolem mlýnských budov, a tak došlo k oddělení části pevniny. Vznikl tak romantický říční ostrůvek zvaný Kampa neboli pražské Benátky.

 

34. Katedrála svatého Víta a katedrála svatého Petra v Kolíně nad Rýnem

Zdroj: travelmag.cz; katalog.apha.cz

Poslední kousek ze série světové Prahy. Také vám Katedrála svatého Víta připomíná Katedrálu svatého Petra v Kolíně nad Rýnem?

Stáhněte si volně srovnávací obrázky světového Česka zde.

 

Bonusy

35. Růžovský vrch aneb Děčínská Fudžijama

Růžovský vrch, lidově Růžák, si pyšní přezdívkou Děčínská Fudžijama. Vrch doominuje krajině Českého Švýcarska. Podobnost se vzdáleným asijským vulkánem dokládá nejen majestátní vzhled, ale také společný sopečný původ.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kudy z nudy (@kudyznudy_cz),

 

 

36. Věž gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem versus šikmá věž v Pise

Ústecký gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie se může chlubit nejšikmější věží ve střední Evropě! Věž je od osy vychýlena o 200,9 centimetru a je tak zároveň čtvrtou nejšikmější věží na světě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ústecký humor (@ustecky_humor),

 

 

37. Přírodní park Česká Kanada

Českou Kanadou je nazývána příhraniční oblast mezi městy Slavonice, Nová Bystřice a Kunžak. Krajina je plná neobvyklých skalních útvarů. Přírodní scenérie tvořená rozlehlými lesy, rybníky a žulovými balvany je vyhledávané území turisty i cykloturisty.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kudy z nudy (@kudyznudy_cz),

 

38. Národní přírodní rezervace Soos aneb český Yellowstone

Přírodní rezervace Soos se nachází severně od Františkových Lázní. Jedná se o unikátní pozůstatky slaného jezera, které se během staletí přeměnilo v rašeliniště a minerální slaniště. Ano i u nás se nachází aktivní půda!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Muzeum Františkovy Lázně (@muzeumfl),

 

39. Tvrz Dobrošov u Náchoda versus Maginotova linie ve Francii

Na řadě míst Orlických hor stojí dělostřelecké sruby a bunkry, které byly vybudované v rámci československého opevnění severní hranice. Mezi Náchodem a Českou Čermnou se nalézají sruby tvrze Dobrošov. Ta nabízí k prohlídce několik hlavních srubů, muniční sklad, kasárny či dokonce ošetřovnu. Maginotova linie je pevnostní systém vybudovaný Francií v letech 1929–1940.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Terka Benešová (@terka.benesova),

 

40. Vinice Žernoseky v údolí řeky Labe (Porta Bohemica) versus Portugalsko

Proč vyrážet za vínem do zahraničí, když můžete navštívit stejně krásné vinice i u nás? Zdejší oblasti se ne nadarmo říká Porta Bohemica, nebo-li brána do Čech. Vyrazte do Litoměřicka, kde se můžete po vinicích procházet úplně sami. Obce Velké Žernoseky u Litoměřic nabízí úžasné výhledy na vinice, údolí řeky Labe i vyhaslé sopky Českého Středohoří.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Offroadsafari.cz 🏞🌄🚐 (@offroadsafari.cz),


Interaktivní mapa

 

Pokud vás článek zaujal a inspiroval, budu moc ráda, když ho pošlete dále, aby se i vaši blízcí dozvěděli o světových místech v Česku.

Máte další tipy na světového Česka? Budu ráda, když mi napíšete do komentářů nebo dáte vědět na mém Instagramu @diankaella

Chytla vás cestovatelské nálada? Tady je 42 tipů, kam na výlet v okolí Prahy.

Užijte si objevování kouzelných míst a budu ráda za vaše tipy!

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Petr Kulhánek says:

    Krásné stránky zcela degradované přiblblými reklamami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *