Lifestyle Život

Jak zútulnit bydlení v 5 krocích + šikovné tipy od architektky

V průběhu karantény se ,,vycházky“ smrskly do stěn našeho bydlení, nastal proto ideální čas na jeho zútulnění. Na přestavbu jsem se vrhla i já a díky krásným plakátům ze skandinávského e-shopu Poster Store si splnila jeden (malý) sen.

Článek jsem pojala jako návod, jak přestavět i zútulnit domov s nevšedními tipy přímo od architekty. Dozvíte se, jak přestavbu řídit od A do Z, jak kombinovat barvy i materiály a ukážu vám mou vysněnou stěnu s motivačními plakáty.

Pokud máte podobný sen, využijte v Poster Store slevový kód ,,dianaella35″ a získáte slevu 35 % na všechny plakáty. Jen buďte rychlí, platnost je omezena po dobu 10.4. – 10.5. 2021.

A nyní už vás zvu na room tour. 🙂

Jak zútulnit bydlení

Upřímně, na rozdíl od ségry (vystudované architekty univerzity ČVUT), mě designerský gen trochu minul. Samozřejmě také dokážu vkusně vybavit místnost, ale když si na pomoc přizvete architekta, je to ohromný rozdíl.

Je to jako když upečete výborný koláč, ale nikdy nebude chutnat jako ten z Kus Koláče. Jako když asistentka e-shopu tvoří ,,hezké příspěvky na Instagram“, ale nebudou tak účinné jako od social media speciality. Zkrátka, vyplatí se nechat si poradit od odborníka.

Funguje to nějak takhle… 😉

vtip o podnikání

Pokud také zabydlujete interiér, plánujete přestavbu nebo se o design pouze zajímáte, připravila jsem pro vás návod, jak přestavět bydlení step-by-step. Jako bonus mi pro vás ségra architektka dala několik šikovných hacků, jak zútulnit interiér.

P.S. Růžové písmo značí proklikatelný odkaz.

HOW TO: Přestavba a zútulnění interiéru

#1 Stanovte si rozpočet

Nejprve si vydefinujte, jak má být přestavba rozsáhlá a přizpůsobte rozpočet. Pokud budete ,,pouze“ zútulňovat (tj. obrazy, deky, svíčky, polštáře…), dejte si stranou jednotky tisíc korun. Rozsáhlejší přestavba (např. zabudovaná skříň, nová sedačka, světla…) už se pohybuje v řádu desítek až stovek tisíc – záleží na prémiovosti. Osobně jsem zastáncem dobré kvality, ale za rozumnou cenu.

#2 Vytvořte si vision board

Ať už budete spolupracovat s architektem/designerem, nebo pojede sólo, vytvořte si vlastní ,,vision board“. Tedy jakousi tabuli s vizí, jak chcete koncept interiéru uchopit.

Designéři nejraději využívají Pinterest, kde vytvářejí tematické nástěnky (např. ,,Ložnice“), do které ukládají jednotlivé piny (např. obrázky ložnic, které je zaujaly). I mě to pomohlo vyjasnit si směr, jak chci interiér uchopit a také se inspirovat zajímavými prvky.

#3 Připravte projekt a vyberte dodavatele

V projektové části je třeba zjistit přesné rozměry, aby architekt (nebo vy) mohl připravit řešení na míru (v případě přestavby).

My jsme rušili v bytě jeden dětský pokoj a předělávali ho na pracovnu se šatnou. Současně jsme redesignovali druhý dětský pokoj na mou ložnici.

projekt pokoje
projekt pokoje od architekta

Ségra vytvořila projekt (návrh rozložení interiéru, barvy, zabudované skříně). Pokud plánujete pouze koupi doplňků, tak si troufnu říct, že projekt nepotřebujete. Ale je dobré si místnost alespoň namalovat, pokud nemáte představivost.

V případě projektu pracujete s konkrétnímu kusy nábytku a rozměry, proto je součástí také výběr dodavatelů.

Přikládám své ozkoušené tipy na dodavatele, které bych doporučila těm nejdůležitějším lidem v mém životě. 🙂

  • ségra Anetka, architekta, které moc moc děkuju, že si našla čas a vše pro mě vymyslela, narýsovala a pomohla s výběrem barev a dekorací!
  • Studio CAGdodavatel šatny na míru, projekt připravila ségra a na základě něj vyrobili krásnou zabudovanou skříň.
  • Barvy Duluxmalovala jsem jimi pracovnu na světle šedomodrou a ložnici na pudrově růžovou. Jsou trochu dražší, ale kvalitní a prodávají i malé testery.
  • Bonamidesignový e-shop, miluju jejich produkty, od hrníčku až po křesla. My jsme kupovali v Bonami koberec a nějaké doplňky.
  • Poster Storeskandinávský e-shop s plakáty, ve kterém najdete moderní a cenově dostupné plakáty a rámečky. Vytvořila jsem si vlastní obrázkovou zeď nad postel, o které jsem snila od malička.
Zdroj: Posterstore.cz

Pokud by vás zajímalo, jak vypadá projekt i s výběrem konkrétních kusů nábytků a dekorací, přikládám snímek z návrhu mé ségry, který dělala pro ,,chill zonu“ v naší agentuře.

#4 Realizace a zútulňování + šikovné tipy od architekty

Na základě projektu objednáte nábytek a doplňky. Jakmile objednávka dorazí, zbývá vše ,,jen“ zakomponovat do interiéru.

Slovo jen jsem dala schválně do uvozovek. Když zútulňovala interiér ségra, vypadalo to milionkrát lépe, než když jsem se o to pokoušela já. Aneb jsme zpátky u vtipu ,,utáhnutého šroubku“ od automechanika…

Poprosila jsem ségru, aby mi pro vás dala pár designérských hacků, jak zútulnit interiér:

  1. Vypadá dobře, když jsou u sebe 3 věci a ideálně v různé výšce sestupně.
  2. Když se něco deklaruje nebo dává např. do poliček, je dobré, když jsou podobné prvky (rámečky, košíky atd.) umístěné do trojúhelníku. Když byste je spojili vzdušnou čarou, utvořily by trojúhelník.
  3. Co se týká barev, vždy je lepší držet barevnost stěn, podlahy a nábytku v neutrálních barvách a k tomu přidat jednu/dvě doplňkové výraznější barvy, které se uplatní v dekoracích. Jedna barva může být použita ve více odstínech (světlejší, tmavší).
  4. Polštáře vypadají dobře, když je uprostřed zmáčknete, když jsou např. klasicky opřené na sedačce.
  5. U doplňků naaranžovaných u sebe doporučuje kombinovat různé struktury povrchu (např. hladká váza, vedle toho broušená nebo keramická).

#5 Zakomponujte své sny

Interiér by měl odrážet vaší osobnost. Měli byste se v něm cítit příjemně – zkrátka ,,jako doma“. 🙂

Jste vášniví cestovatelé? Zakomponujte vkusné mapy, fotky z dovolených, plakáty cizích měst… Volte barvy, které vás symbolizují, máte k nim blízko, nezevšední se vám.

Interiér by měl z části také ukazovat vaše sny a vnitřní hodnoty.

Mně jeden sen splnil e-shop Poster Store, který nabízí tisíce designových plakátů s rámečky. Plakáty tiskou přímo ve Švédsku. Od mala jsem si přála vytvořit stylovou plakátovou wall nad postel a teď se z ní těším každý den!

Dřevo použité pro jejich plakáty pochází z lesů, které splňují nejvyšší ekologické a sociální standardy. Tak zajistí šetrnost k životnímu prostředí.

Návrh obrázkové zdi z plakátů

Nedám dopustit na pudrově růžovou, miluju motivační citáty a jedno z mých nejoblíbenějších míst je Paříž. Nakonec jsem proto zvolila:

stěna s plakáty

Jsem nadšená! Pár obrázků a celý pokoj vypadá úplně jinak – zabydleně, útulně. Při výběru jsem se dívala na jejich motivační plakáty a nejprodávanější plakáty, což mi výběr usnadnilo.

Znovu proto zopakuji – pokud máte podobný sen, využijte v Poster Store slevový kód ,,dianaella35″ a získáte slevu 35 % na všechny plakáty. Dlouho neotálejte, platnost je omezena po dobu 10.4. – 10.5. 2021.


Zaměřili jste se v průběhu lockdownu na vybavování domova i vy? Jaké prvky podle vás zútulní interiér? Za mě to jsou nejen polštářky, svíčky nebo deky, ale také vůně domácích sušenek! 🙂

Dejte mi vědět v komentářích nebo na mém Instagramu @diankaella.

Mějte se krásně!

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *