Kariéra Lifestyle Marketing Motivace Sociální sítě Studium

10+2 knih, které by si měl přečíst (nejen) každý social media marketér

Obracet se k statickému papírovému zdroji informací se vyplatí. Inspirujte se seznamem knih, které by si měl přečíst nejen každý (social media) marketér. Věřím, že obsahují know-how, které i deset let po vydání nepozbyde své platnosti. Naboostujte své znalosti o několik levelů výš!

V článku najdete tipy nejen na knihy na téma sociálních sítí či online marketingu, ale také na zajímavé tituly z oblasti businessu a osobního rozvoje. 📚

#1 Jak na sítě

Seznam musím začít ,,social biblí“ z dílny Michelle Losekoot a Elišce Vyhnánkové! V knížce Jak na sítě nenajdete technické návody a manuály, jak založit profil na Facebooku nebo jak spravovat placenou reklamu. Takové postupy se i často mění. Kniha vás naučí něco mnohem důležitějšího – naučí vás o sociálních sítích skutečně (strategicky) přemýšlet.

Přečtěte si 17 skvělých myšlenek z knížky Jak na sítě.

#2 Myšlení rychlé a pomalé

V převratné knize Myšlení rychlé a pomalé rozebírá autor fungování naší mysli – čtivě a srozumitelně. Kahneman shrnuje desítky let svých výzkumů a navždy mění způsob, jakým přemýšlíme o přemýšlení, rozhodování, životě, práci i světě. Naučte se odhalovat chyby a zkratky vaší mysli! Zkrátka nezbytná kniha pro všechny, kteří chtějí porozumět sobě, lidem i světu.

#3 Digitální minimalismus

Digitální minimalisté jsou všude kolem nás. Jsou to klidní, spokojení lidé, kteří se umějí ponořit do rozhovoru, aniž by museli potají kontrolovat telefon. Nezažívají „strach, že jim něco uteče“.

Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Kniha Digitální minimalismus vám v tom pomůže.

#4 Začněte s PROČ

Možná jste se někdy i vy zamýšleli nad tím, jaké je vaše PROČ. Ať už při krátkém zvažování nad smysluplností vaší práce nebo při hlubokém dumání o smyslu vašeho bytí.

Možná trochu hledáte sami sebe, nebo chcete vybudovat úspěšnou firmu.

Třeba hledáte způsob, jak získávat loajální zaměstnance i zákazníky nebo jak prodávat vaše produkty. Možná hledáte cestu, jak se stát uznávaným lídrem.

Kniha Začněte s PROČ od Simona Sinka je určená všem, kteří chtějí inspirovat i těm, kteří chtějí najít někoho, kdo je bude inspirovat.

Sepsala jsem pro vás 23 nejinspirativnějších myšlenek z knihy Začněte s PROČ.

#5 Nikdy nedělej kompromis

Bývalý vyjednavač u FBI, Chris Voss, vás v knize Nikdy nedělej kompromis seznámí s nejnovějšími vyjednávacími postupy, s nimiž při zachování fair-play dosáhnete při jednání maxima. Knížka je psaní opravdu poutavě, zhltla jsem ji během několika dnů přerušovaného čteni!

#6 Algoritmy pro život

Čemu se mám v práci věnovat nejdřív? Zaparkuji na prvním volném místě, nebo pojedu dál do centra? Mám si zajít pro kávu do kavárny, nebo raději zůstat doma?

Poznáváte svou nerozhodnost? Nejste sami. Kniha Algoritmy pro život vám napoví, jak využít počítačové algoritmy při každodenním rozhodování.

Možná to zní překvapivě, ale v běžném životě neustále řešíme obdobu nejtěžších problémů, jimiž se zabývají informatici. Od počítačů neočekáváme váhání, neefektivitu, ani lítost nad špatným rozhodnutím – využijte sílu počítačových postupů pro optimalizaci našich každodenních rozhodnutí!

#7 Hluboká práce

Dokážeme se ještě v dnešní době onlajnové hluboce soustředit? Jsme schopni odolat ,,online“ rozptýlení, které na nás, díky možnosti být neustále připojen, číhá na každém rohu? Dokážeme ještě pracovat hluboce, dostat se do stavu flow a produkovat skutečné hodnoty?

Kniha Hluboká práce popisuje situaci dnešní neustálé online dostupnosti a jejích důsledků – tzn.  zahlcení ,,mělkou prací“ (vyřizování pošty, e-mailů, rychlých úkolů atp.). Knížka zároveň přináší metody, jak přenastavit svoji mysl a zvyky tak, aby vedly k rozvoji schopnosti hluboce pracovat.

Buďte pánem svého času, své práce, soustředění a svých myšlenek!

Tipy na 10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří hluboké soustředění. Aneb postřehy z knihy Hluboká práce!

#8 Jak drahé je zdarma

Při rozhodování nás ovlivňuje spousta skrytých, iracionálních faktorů – rozbouřenené emoce, společenské zvyklosti, předsudky a samozřejmě rafinované marketingové triky. Kniha Jak drahé je zdarma vám na konkrétních příkladech podložených výzkumy, předvede, jak se rozhodovat lépe a už nikdy nesednout marketingu na vějičku.

#9 Atomové návyky úspěšných lidí

Jak si budovat dobré návyky a zbavovat se těch špatných? Inspirujte se od nejúspěšnějších v knize Atomové návyky. James Clear vydestiloval to nejlepší z biologie, psychologie a neurověd, aby nás naučil pomocí drobných každodenních kroků objevíte své nové já a plnil si sny i cíle. Kvalita našeho života odvíjí od kvality našich návyků, proto stojí za ty lepší bojovat!

#10 Chystáte se udělat strašnou chybu!

I ti nejchytřejší a nejzkušenější z nás chybují, občas dokonce často a předvídatelně. Jsme v pasti svých nevědomých kognitivních procesů – např. myšlení, vnímání, paměti či usuzování.

V knize Chystáte se udělat strašnou chybu! vám francouzský psycholog a konzultant Olivier Sibony pomocí zábavných příkladů dokáže, že tato zkreslení se týkají i těch nejlepších z nejlepších.

A pár bonusových novinek (nejen) z nakladatelství Melvil

#11 De(bil)níček

Životní příběh Veroniky Lechnerové, české Bridget Jones, o vztazích, soužití muže a ženy s pořádnou dávkou humoru a trefných přirovnání.

Oddychový román De(bilníček jsem přečetla jedním dechem během jednoho večera. Ze srdce doporučuju všem ženám a slečnám. Takhle dlouho jsem si u knihy neodpočinula a nepobavila zároveň!

#12 Bulbem záchranáře

To máte: krvácení, úraz hlavy, pád z výšky, mrtvice, epilepsie, tonutí, dopravní nehoda, zlomenina dlouhé kosti, otrava, popálenina… Pořád se něco děje! A právě vy můžete být náhle u toho. I vy můžete zachránit život!

Třeba i vašeho blízkého. Kromě toho, že není nic většího, na co být hrdý, tak s knihou Bulbem záchranáře bude chtít zachraňovat život každý! A zvládnete to i vy. 😉

Tento článek vyšel ve spolupráci s Melvil Publishing, kde pravidelně vychází několik nových titulů nabitých inspirativním know-how. Jsem pyšná, že mohu být součástí téhle úžasné komunity!

Jaká je vaše oblíbená marketingová knížka? Děkuji předem za vaše tipy. Budu ráda, když mi je napíšete do komentáře pod článkem nebo na můj Instagram @diankaella.

Pokud vám to nestačilo, přidávám další tipy na knižní zdroje:

Vaše

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

1 Comment

  1. Dobrý den Diano, já bych z hlediska marketingu doporučil Quantum Marketing od Raja Rajamannara. Tato kniha se zabývá budoucností marketingu a změnami, které se dají očekávat s příchody nových technologií .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *