Marketing Motivace Život

Neustálá online dostupnost: 10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří hluboké soustředění

Dokážeme se ještě v dnešní době onlajnové hluboce soustředit? Jsme schopni odolat ,,online“ rozptýlení, které na nás, díky možnosti být neustále připojen, číhá na každém rohu? Dokážeme ještě pracovat hluboce, dostat se do stavu flow a produkovat skutečné hodnoty?

Mám pro vás 10 jednoduchých a ozkoušených praktik, které vám pomohou odolat ,,online pokušení“ a podpoří vaši schopnost hlubokého soustředění.

 

Týká se vás problém neustálé online dostupnosti?

Dejte si ruku na srdce a odpovězte si nyní na následující otázky:

  1. Pociťuji, že má schopnost oprostit se od (online) světa pomalu, ale jistě mizí?
  2. Mám stále méně času na náročné úkoly, které vyžadují plnou pozornost a hluboké soustředění?
  3. Trávím stále více času komunikací (psaním e-mailů, zpráv, projížděním sociálních sítích….) místo toho, abych skutečně pracoval(a) na své práci, učil(a) se, nebo vykonával(a) jiné činnosti vyžadující plné soustředění?
  4. Při prvním náznaku nudy a volné chvilky (čekání na oběd, jízda v MHD…) se připojuji ,,k sítí“?

Ať už jste odpověděli ANO na jednu, či více otázek, není třeba propadat panice (když to trochu přeženu). 🙂 Rozhodně v tom totiž nejedete sami…

Přístup k internetu je dnes prakticky všude. Představme si, že nemáme data (OK dobrý, nebo spíš blbý vtip) a  uvažujeme pouze Wi-Fi. I tak se dá říct, že se připojíme k internetu kdekoliv. Na hotelu, v restauracích, na letištích, v kavárnách, v obchodních centrech, dokonce i v MHD. Jsme dokonale dostupní. Jsme dostupní (bez tentokrát většího přehánění) 24/7.

 

Už neočekáváme odpověď ASAP, ale AFAP

Díky neustále online dostupnosti očekáváme, že na naši zprávu na What’s Upu dostaneme odpověď do 5 minut, že na otázku v Messengeru získáme reakci do 10 minut, že odpověď na e-mail přijde do hodiny a odezva na náš komentář dorazí zrovna tak rychle.

Neočekáváme odpověď ASAP (as soon as possible), ale AFAP (tedy as fast as possible). A máme tato očekávání nastavená i směrem k sobě.

Místo toho, abychom většinu času trávili hlubokými činnostmi a produkovali vysoké hodnoty, jsme zavaleni smrští e-mailů, zpráv a komentářů, které vyžadují AFAP vyřízení. Online dostupnost se stala naším narušitelem, nebo spíš pokušitelem, který nám brání v soustředění a v ponoření se do hluboké práce.

 

O vlastní zkušenosti s neustálou online dostupností a o knize Hluboká práce

K sepsání toho článku mě dovedly dva hlavní podněty.

#1 Vlastní zkušenost

Jak začít… Ekonomie není tak zábavná, jak se na první pohled zdá. No, ona asi není zábavná ani na ten první pohled – alespoň pro mě. Naneštěstí je tahle věda opravdu ,,věda“. Pokud jí chceme skutečně porozumět, vyžaduje to hluboké a plné soustředění.

Naneštěstí po druhé jsem právě z ekonomie skládala státní zkoušku. Abyste uspěli, musíte mít buď sakra šťastnou ruku při výběru otázky, anebo se musíte sakra dobře naučit hromadu grafů, vzorců, ekonomických teorií, modelů a principů.

Když jsem začala s přípravou na tyto státnice, nebyla jsem vůbec efektivní. Moje mysl byla všude možně, jen ne u ekonomie.

  1. Moje mysl pracovala (respektive přemýšlela nad úkoly, které mi stojí v práci u klientů a které by potřebovaly vyřídit).
  2. Moje mysl nadávala (neustále si stěžovala, jak moc jí ten text ve skriptech nebaví a co všechno by dělala raději – včetně luxování, vyklízení myčky, zalévání kytek a uklízení triček ve skříni).
  3. Moje mysl lelkovala (dožadovala se rozptýlení – potřebovala odepisovat na zprávy, měla chuť poslouchat písničky, upravovat fotky, vymýšlet témata článků…).

Ubíhaly sekundy, ubíhaly minuty… Z minut se stávaly půlhodiny, z půlhodin hodiny, z hodin celá odpoledne a z nich několik dní. A když naučených otázek nepřibývalo a termín státní zkoušky se blížil, začala jsem být ,,celkem“ nervozní. A pak jsem si řekla dost – takhle by to dál nešlo. Jinak by to taky mohlo skončit (ne)pěkným fiaskem.

Potřeba se hluboce ponořit do učení byla jedním impulsem, který mě donutil se zamyslet nad problémem neustálé online dostupnosti. Druhým impulsem byla rozečtená knížka Hluboká práce.

 

#2 Kniha Hluboká práce

Shodou okolností jsem ve stejnou dobu začala číst knihu Hluboká práce: Pravidla po soustředěný úspěch v roztěkaném světě (…když prokastinovat, tak aspoň produktivně). Tato kniha přesně popisuje situaci dnešní neustálé online dostupnosti a jejích důsledků – tedy zahlcení ,,mělkou prací“ (vyřizování pošty, e-mailů, rychlých úkolů atp.). Knížka zároveň přináší metody, jak přenastavit svoji mysl a zvyky tak, aby vedly k rozvoji schopnosti hluboce pracovat.

Pokud jste se stali i vy terčem neustálé online dostupnosti (pokud ne, tak klobouk dolů) a dočetli jste až sem, zřejmě vás zajímá, jak s tím bojovat.

Jak se stát pánem svého času, pánem své práce, svého soustředění a svých myšlenek? Věřím, že právě kniha Hluboká práce vám ve vaší cestě pomůže, ale je jen a jen na vás, zda budete uvedené metody praktikovat. 🙂

 

Jak jsem zvýšila svou produktivitu o stovky procent

Já se s vámi teď podělím o svých 10 praktik, které mi výrazně pomáhají hluboce přemýšlet a dostat se do stavu plného soustředění na konkrétní činnost.

Díky těmto praktikám se moje produktivita ohromně zvýšila. Jsem si proto jistá, že pomohou i vám.

Tyto praktiky můžete využít pro většinu činností. Nezáleží, zda vytváříte strategii pro firmu, učíte se na zkoušku, píšete článek, skládáte písničku nebo vymýšlíte nový recept.

Všechny tyto činnost vyžadují nerušené soustředění a využití vašeho kognitivního potenciálu na maximum. Vytváříte totiž nové hodnoty, které nejsou tak snadno replikovatelné. A to je skvělý! 🙂 Pojďme si je tedy představit!

 

10 praktik, které vám pomohou odolat online pokušení a dostanou vás do stavu hlubokého soustředění

Můžete je využívat všechny na ráz, nakombinovat je, anebo si vzít k srdci jen jednu jedinou. Čím více jich uvedete najednou do praxe, tím samozřejmě líp. Jak to tak bývá, synergie růže přináší. 🙂 Praktiky si můžete stáhnout v sekci ke stažení a nebo rovnou zde.

 

#1 Vypnutí upozornění u aplikací

Pokud se váš telefon bude každých pár minut rozsvěcet s horkou novinkou, že vám právě někdo lajkl fotku, odpověděl na zprávu nebo komentář, budete muset mít sakra pevnou vůli, abyste se alespoň očkem nemrkli, co se ,,v síti“ děje. A i kdybyste tu vůli měli, rozsvícený telefon v tu chvíli naruší vaší chvíli soustředění a to je přesně to, co nechcete.

Co s tím?

Doporučuji vypnout u aplikací zasílání notifikací. Ošálí to vaši mysl – bude si myslet, že po vás nikdo netouží, přestože opak může být pravdou. Vy zjistíte, jak moc jste žádaní, až se sami rozhodnete po téhle informaci pátrat. 🙂

Osobně si myslím, že pouhé vypnutí notifikací z Instagramu posunulo můj level soustředění do úplně jiných dimenzí. Každý má ale samozřejmě jiný ,,nejvytíženější“ komunikační kanál.

 

#2 Informování okolí o své nedostupnosti

Pokud skutečně chcete dosáhnout pocitu, že po vás nikdo netouží, není nic jednoduššího než informovat o této skutečnosti ostatní. Vy se zbavíte odpovědnosti, že na e-mail musíte odpovědět AFAP a ostatní od vás ,,fastovou“ reakci ani nebudou očekávat.

Co s tím?

Když jsem se učila na státnice, nejbližší okolí to samozřejmě vědělo. Věděla jsem proto, že když se přihlásím na slack (nástroj pro interní komunikaci v práci), nebudu tam mít 10 zpráv, ale třeba 5. A že ty zprávy nebudou muset být vyřízeny AFAP ani ASAP. Zároveň se minimalizoval počet zpráv od rodiny i kamarádů.

Prostě takové odstřihnutí. Jak zvláštní se tahle praktika může zdát, tak strašně pomáhá – zbavíte se vnitřního pocitu, že musíte splnit očekávání brzké odpovědi.

 

#3 Vymezení fixního času na ,,mělkou práci“

Jdete do práce s jasnou představou: ,,Dnes si odškrtnu 2 náročné a podstatné úkoly, které posunou vpřed vás, firmu nebo klienta.“  No, jo… Vy plánujete, ale plány se mění.

Otevřete e-maily a úkoly z nich plynoucí vyřizujete, jak jinak než AFAP. Do toho samozřejmě řada meetingu, pauza na oběd, druhé e-mailové kolečko a vy už si můžete pomalu balit tašku domu. Nakonec budete rádi, když si z těch 2 podstatných úkolů odškrtnete jeden.

A přestože si myslím, že komunikace s klientem i kolegy je alfou a omegou společných vztahů, milionáře z vás ani klienta nejspíš neudělá (tedy, existuje výjimka, jako třeba Zuckerberg 😀 ). Jsou to hluboké úkoly, které vyžadují vaše plné soustředění. Úkoly, jejichž výsledek vás, firmu nebo klienta posune o velký krok dopředu.

Co s tím?

Stanovte si fixní čas, který chcete věnovat mělké práci (např. v rozmezí mezi 8:00-9:00 vyřídím veškerou poštu a pak se k ní vrátím až v 15:00). Jakmile čas uplyne, svět e-mailů a zpráv pro vás neexistuje. Jste jen vy, vaše mysl a úkol, který vyžaduje vaše plné soustředění.

 

#4 Odsunutí elektrických / online narušitelů mimo dosah (očí)

V prvním bodě jsem zmiňovala méně radikální řešení – pouhé vypnutí notifikací. Z nějakých důvodů většina z nás chce být přes den dostupná, což je pochopitelné. Pouhé vypnutí notifikací ale většinou nestačí

Co s tím?

Pokud je to jen trochu možné, odsuňte veškeré elektronické/online narušitele mimo váš dosah (tj. telefon, notebook…). Samozřejmě platí pro případ, když je k dané činnosti nepotřebujete. 🙂

Pokud budete mít při všech činnostech telefon nebo notebook neustále u sebe, aniž byste je využívali, jen stěží odoláte pokušení, které pro vás představuje rozsvícená obrazovka displeje nebo nutkání zkontrolovat e-mailovou schránku.

 

#5 Nepřerušované soustředění

Než se dostaneme do stavu hluboké soustředěnosti, musíme si samozřejmě projít prvotní, mělčí fází – podobně, jako když se dostáváme do stavu flow. Pokud jste někde vyčetli, jak je skvělé dělat si každých pár minut pauzu, tak přestože pro tělo to asi dobré je, tak vaše soustředěnost trpí. Sotva se prokouše přes mělkost, je utnutá a musí začít od znova.

Co s tím?

Vytrvejte. Překonejte tu prvotní fázi, která vyžaduje pevnou vůli odolávat jakémukoliv rozptýlení. Když to zvládnete, dostane vaše myšlení tu správnou hloubku a vy se začnete skutečně soustředit na danou činnost.

 

#6 Odpočinek od soustředění, nikoliv od rozptýlení

V poslední době stále častěji narážím na hlášky typu ,,Offline víkend“ nebo statusy ,,Celý týden na dovolené jsem využíval sociální média jen minimálně a vůbec mi nechyběla! Super odpočinek a vypnutí.“ Ano, ano. Vypadá to, že už si nejezdíme na dovolenou odpočinout od práce, ale od internetu nebo sociálních sítích.

Dočkáme se snad 5. týdnu placené dovolené, jejíž poslání bude ,,prožít týden offline“?

Co s tím?

Nebudu tu / si nic nalhávat, i já mam takové víkendy a byl to i můj cíl na letošní dovolené. Mějme to ale jako jeden z dílčích cílů, nikoliv jako ten hlavní.

Jezděte na dovolenou, odpočívejte – od soustředění. Nikoliv od rozptýlení.

 

#7 Správné místo pro vaše hluboké soustředění

Hluboké soustředění si vyžaduje také to správné místo. Někomu vyhovuje rušnější prostředí kaváren, někdo se nejlépe učí v metru (že by kouzlo nedostupnosti?), někdo potřebuje naprostý klid a ticho. Jenom vy víte, v jakém prostředí jste nejefektivnější.

 

#8 Dostupnost potřebných pomocníků

Bod 8 navazuje na body 4 (odsunutí elektronických narušitelů), 5 (nepřerušované soustředění) a 7 (správné místo pro hluboké soustředění). Nebo je spíš doplňuje. 🙂

Pokud se z vašeho posvátného místečka (tj. bod 7) nechcete alespoň na 2 hodiny hnout (tj. splnit bod 5), je třeba si zajistit dostupnost potřebných pomocníků (ideálně těch, které nejsou uvedeny v bodě 4). 😀

Jak zhruba vypadal můj studijní stůl? Skripta, listy s výpisky, prázdné papíry, obyčejná tužka, několik propisek, zvýrazňovačů a velká láhev vody. Tím byly zajištěné veškeré potřeby pro učení a zároveň i pitný režim. 🙂

Zkrátka – vyjasněte si, jaké pomocníky pro vykonávání své hluboké činnosti potřebujete a pouze ty si nechte u sebe. Ostatní pro vás neexistují! (Asi jako sousedi pro Škopkovou v Slunce, seno a pár fácek). 😀

 

#9 Naučit se nudit

Vypadá to, že neustálá online dostupnost nám dělá potíže nejen z pohledu soustředěnosti, ale i volného času. Vždyť sociální sítě jsou zdrojem zábavy. Při prvním náznaku nudy (čekání ve frontě, jízda v MHD…) se automaticky připojujeme k síti. Odpovídáme na zprávy, kontrolujeme Stories… Zkrátka vyplňujeme tu prázdnou chvíli.

Že by nás online dostupnost ochudila i o chvilky nudy? Dokážeme se ještě vůbec nudit? Dokážeme být jen my a naše myšlenky?

Tak dokážeme?

Dokážeme. Být sám se sebou je přece strašně skvělý. Není nikdo na světě, kdo by nám rozuměl líp! Nikdo k nám na světě nikdy nebude víc upřimný. Nikdo na světě o nás neví víc než my sami. Nikdo neví líp, v jaké osobní situaci se nacházíme. Buďte. Prostě jen tak…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

#10 Stanovení si hořícího deadlinu

Podělím se s vámi ještě o jednu bonusovou praktiku, která vždy funguje. Dostane vás ale z komfortní zóny. Desátou praktikou, která vás donutí pracovat efektivněji, je nastavení si hořícího deadlinu. Pokud si tedy na své výstupy stanovíte brzké deadliny, nezbude vám nic jiného, než využít váš kognitivní potenciál na maximum. Na lelkování už prostě nebude čas…

Shrnutí

Jak jsem zmínila v úvodu, uvedené praktiky si můžete stáhnout v sekci ke stažení a nebo rovnou zde. Ideální vytisknout a mít neustále před očima. Jako jednoho z pomocníků. 🙂

10 praktik pro hluboké soustředění

Věřím, že alespoň některá z praktik vás zaujala natolik, abyste si přečetli více než její název. 🙂 Pro shrnutí tedy ještě jednou: 🙂

  1. Vypněte upozornění u aplikací ve vašem telefonu.
  2. Informujte okolí o své nedostupnosti.
  3. Vymezte si fixní čas na ,,mělkou práci“.
  4. Odsuňte elektrické / online narušitele (pokušitele?) mimo váš dosah.
  5. Snažte se soustředit nepřerušovaně.
  6. Odpočívejte od soustředění, nikoliv od rozptýlení.
  7. Najděte správné místo pro vaše hluboké soustředění.
  8. Zajistěte si dostupnost potřebných pomocníků pro vykonávání hluboké činnosti.
  9. Naučte se nudit a být jen tak. 🙂
  10. Stanovte si hořící deadline.

A protože jste došli až sem, mám pro vás kromě tipu na knihu Hluboká práce ještě další knižní tipy. Přečtěte si, jakých 5 motivačních knih nakopne váš osobní rozvoj.

A pokud si rádi veškerou poštu vyřizujete hned ráno, doporučuji spojit příjemné s užitečným (snídani+mělkou práci) a zajít do jednoho z 15 (mimo)pražských podniků, kde podávají výtečné snídaně. Tyhle podniky totiž zlepší i ten nejošklivější (pracovní / studijní) den! 🙂

Cítíte na sobě problém neustálé online dostupnosti? Jak s tímto problémem bojujete vy? Budu ráda, když se podělíte v komentářích.

A nezapomeňte, že i mozek je sval, který je třeba cvičit. 🙂

Mějte se krásně!

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

 

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

4 Comments

  1. […] Pokud i vy pociťujete, že vás mělká práce okrádá o časi o soustředění a schopnost hluboce pracovat, doporučuji přečíst článek z mého blogu10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří vaše hluboké soustředění. […]

  2. 9 osvědčených tipů, jak hravě zvládnout semestr - Diana Ella says:

    […] Pokud máte problém s hlubokým soustředění a roztěkaností, mohl by vám přijít vhod článek 10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří hluboké soustředění. […]

  3. Dobré rady. Soustředit se v online světě je fakt těžké a vyžaduje to velkou dávku sebezapření.

    1. Také to pociťuji… Zvlášť, když v tom prostředí člověk pracuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *