Cestování Lifestyle Tipy na podniky

Ochutnej Chorvatsko! Tohle jsou nejlepší chorvatské restaurace v Praze

Jaké typické chorvatské pokrmy nabízí chorvatská kuchyně? A kam na ni zajít v Praze? Nahlédněte do seznamu nejlepších chorvatských restaurací v Praze.

Chorvatsko ukrývá (nejen) z gastronomické hlediska hotové poklady. Přesvědčila jsem se o tom letos, kdy jsem poprvé zemi navštívila.

Romantické uličky Primoštenu mě nadchly podobně jako místní speciality. Od čerstvých ryb, sépiového rizota, přes mletá masa a ražniči se dá projíst až ke guláši.

Tradiční chorvatská jídla – poznejte typické pokrmy chorvatské kuchyně:

  • Ryba upravená tzv. na lešo, vaří se v osolené vodě, do které se přidá zelenina a koření
  • Chobotnicový salát
  • Maneštra neboli hustá zeleninová polévka
  • Dalmatské brodetto či brudet (chorvatský guláš), připravuje se ze směsi mořských plodů a ryb, čerstvých rajčat a bylinek
  • Pokrmy s lanýži (často těstoviny)
  • Černé rizoto ze sépie
  • Stonské ústřice
  • Soparnik, speciálně připravená pita nadívaná špenátem, jarní cibulkou nebo masem či pršutem, podává se na kulatých deskách a krájí pak na kousky
  • Dalmatská pašticada, připravuje se z telecího masa, které je vařené v omáčce obohacené sušenými švestkami a podává se širokými nudlemi nebo knedlíky
  • Pečené jehněčí
  • Čevapčiči
  • Plněné kalamáry
  • Ovčí sýry z ostrovů, nejvyhlášenější jsou z ostrova Pag
  • Štrukli, pirožky z listového těsta plněné vším možným, je možné jíst je na slano i na sladko
  • Ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí
  • Pršut, vyuzená šunka, sušená nejlépe ve větru
  • Blitva, podává se jako příloha, jedná se o mangold, zeleninu podobnou špenátu

Nejlepší chorvatské restaurace v Praze

Chorvatská kuchyně je opravdu různorodá. Pochutnají si na ni milovníci masitých i odlehčených jídel. Podívejte se, kde ochutnáte chorvatské speciality v Praze!

#1 Chorvatský mlýn

Chorvatský mlýn jedna z nejlepších restaurací na mořské plody a ryby v Praze. Přijďte ochutnat středomořskou kuchyni a chorvatské speciality do stylové restaurace v prostředí venkovského mlýna.

Doporučuji jejich venkovní zahrádku a k pití si poručte skleničku bílého vína. Jedno z nejlepších, které jsem kdy pila.

#2 Restaurace Deco

Z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska pro vás šéfkuchař z restaurace Deco připravuje nezapomenutelné pokrmy.

Nechte auto v parkingu. Díky pražské restauraci Deco je vám Chorvatsko blíž, než kdy bylo. Užijete si výborné ryby, mořské plody, masa i znamenité dezerty.

#3 Restaurace Giardino

Restaurace Giardino sídlí v klidné části pražských Vinohrad. Nabízí speciality středomořské kuchyně a inspiruje se zejména Itálií a Chorvatskem.

Recepty jsou zaměřené na ryby, masa a mořské plody. V podniku je opravdu moc příjemná atmosféra a perfektně se hodí i pro uspořádání různých (rodinných) oslav. Přesvědčte se sami.

#4 Ristorante Leggero

Další skvělá restaurace na Vinohradech, kde se podává středomořská kuchyně plná čerstvých ryb a mořských plodů.

Mimo chorvatské kuchyně je určená všem labužníkům milující jadranské speciality a kuchyně států Středozemního moře (Chorvatsko, Itálie, Bosna a Hercegovina, Slovinsko apod.)

#5 Restaurace Luka Lu (bonus)

Luka Lu (Přístav Lu) je restaurace sarajevské rodiny Djoremových, která pěstuje kulinářskou tradici jedné země, kterou jistě pamatují vaše (pra)rodiče – Jugoslávie. Své umění spojují s kuchyní italskou, bez níž by evropská tabule byla o mnoho chudší.

V nabídce si vyberete pokrmy z kontinentální kuchyně, v níž dominují na grilu připravené masité pokrmy typické pro Srbsko a Bosnu a Hercegovinu, i z přímořské, v níž převládají čerstvé ryby a další dary moře a která je typická pro chorvatské pobřeží.

Jídlo si můžete vychutnat v prostředí autentického interiéru, v zimní zahradě, venkovním dvoře či u pulsujícího vchodu restaurace.

Na jakou kuchyni nedáte dopustit?

Osobně jsem milovník asijských a italských dobrot. Od letošního roku jsem však do svého TOP výběru zařadila právě kuchyni chorvatskou.

Pokud, podobně jako já, rádi objevujete nové podniky v Praze, doporučím vám zabrouzdat do mé rubriky Tipy na podniky. Mezi nejčtenější články patří:

Mějte radost z maličkostí jakou je třeba dobrá káva nebo skvělé jídlo, na které si zajdete spolu s vašimi blízkými.

S láskou

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *