Marketing Motivace Sociální sítě

Stinné stránky Instagramu: Proč už to není jako dřív?

Změny algoritmu, kradení účtů, využívání zakázaných aplikací, placená partnerství. Na Instagramu už zkrátka není tak veselo a mírumilovno, jako bývalo. Výše uvedené důvody však nejsou těmi hlavními, proč náš vztah k němu ochladl.

Z Instagramu se vytratil skutečný život.  nevíme, jaké fotky jsou založené na realitě a které jsou výsledkem několikahodinové postprodukce.

Stinné stránky Instagramu - Proč už to není jako dřív

Jak to vnímáte vy?

  • Také jste pocítili, že na Instagramu není tak pěkně a mírumilovno jako kdysi?
  • Možná vás tato platforma (především při prohlížení fotek s lokalitou 📍Bali) i štve?
  • A možná vás někdy štve i to, že vás to štve?

Pak mám pro vás dvě dobré zprávy.

Za prvé, rozhodně nejste sami. A za druhé, již brzy vám prozradím 7 účinných způsobů, díky kterým (znovu) objevíte (ztracené) kouzlo této vizuální platformy.

Proč už to na Instagramu není takové, jaké to bývalo?

Představte si mezilidské vztahy. Nejdřív je všechno krásný a sluníčkový. Vidíte v druhých jen to dobré. Ale postupně zjišťujete, že i ten pan dokonalý / paní dokonalá má své mouchy. Jen jste je předtím neviděli, anebo se dotyčný změnil.

Instagram také prochází vývojem a v poslední době je těch věcí, které nás na na něm štvou / mohou štvát, nějak příliš.

 

Štve nás ten pitomý algoritmus…

…díky kterému naše fotky prakticky nikdo nevidí. Na Instagramu je přeplněno. Stejně jako se kdysi stála fronta na banány, tak teď vaše fotky stojí ve frontě za XY dalšími, které se také chtějí zobrazit v newsfeedu vašich sledujících. Takže say goodbye srdíčkům u vaší sdílené fotky, kterou jste předtím skoro půl hodiny upravovali.

Tip: Přečtete si, jak funguje Instagram algoritmus a jak ho dokážete přechytračit! 

 

 

Štvou nás pochybné profily…

…které využívají zakázané aplikace, neustále nás (un)followují a přidávají komentáře typu: ,,Great pic!“ ,,Such a nice photo!“. Co říct – díky moc. Však víme, že ta fotka je super, proto ji sdílíme! 😀 Škoda, že majitel účtu, který ji okomentoval, ji neviděl ani z vesmírné vzdálenosti.

Tip: Přečtete si, proč byste neměli využívat zakázané aplikace. Hrozí vám shadowban.

 

 

Už nevíme, jaké fotky jsou založené na pravdě.

Pro většinu blogerů, instagramerů a jiných online tvůrců je nový algoritmus peklo, ale pro většinu lidí není rozhodně tím hlavním důvodem, proč jejich vztahy k Instagramu ochladly a proč se jim na této ,,dokonalé“ platformě nelíbí tak jako dřív.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený RIANNE MEIJER (@rianne.meijer),

Z Instagramu se vytratila realita. Už nevíme, jaké fotky zachycují skutečnost a které jsou výsledkem několikahodinového stylingu a ještě delší postprodukce.

Už nás přestávají bavit dokonalé životy ve feedu lidí:

  1. kterým trochu závidíme,
  2. o kterých podvědomě víme, že nejsou reálné.

Denně vidíme husté vlasy do pasu, pleť bez chybičky, pravidelné chození na brunche, #couplegoals fotky, vypracovaná těla, pětihvězdičkové hotely .

A přemýšlíme, jestli takový život je reálný. Dříve jsme tomu věřili, ale dnes?

Pamatujete si, kdy a proč jste začali používat Instagram?

Pamatuju si na svoji první fotku, kterou jsem v roce 2013 sdílela. Samozřejmě bez jakýchkoliv úprav a hashtagů. Pamatuju si naprosto přesně, za jakým účelem jsem veškeré fotky sdílela a jaký je jejich příběh.

Myslím, že pro většinu z nás byl (je?) Instagram zápisníčkem.

A jak měsíce a roky plynuly, funkce zápisníčku se začala vytrácet. Instagram se stal místem, kde můžeme prezentovat sebe, své myšlenky, produkty. Ukazovat své lepší JÁ. A přestože nás to štve u ostatních, děláme to mnohdy i my sami.

Je to trochu začarovaný kruh, který se točí dokola. Ale mnohým už z toho začíná být špatně…

Jak mě Instagram začal vážně štvát

Už jsem to nějak nemohla vystát. Ty životy, o kterých vím, že nejsou reálný. Ty #couplegoals páry, kteří se podvádí. Ty čistý feedy lidí, kteří mají v hlavě zmatek. Ty koláže a rámečky, které mi ve skutečnosti vůbec nic neříkají.

Chyběly mi (životní) příběhy.

Už jsem nedokázala z profilů poznat, co je vlastně v životě těch lidí důležité. Co celé dny dělají, co je naplňuje, co v uplynulých měsících významného zažili. Neříkám, že u všech, ale u většiny tomu tak bylo.

Za to jsem si ale uvědomila (možná konečně) dost podstatnou věc – to, jak moc mě baví sledovat své blízké kamarády, posílat jim do zpráv různé příspěvky, reagovat na jejich příběhy, nacházet zajímavé lidi (z mého oboru).

Inspirovat se skutečnými hvězdami Instagramu.

A tak jsem znovu objevila kouzlo této (ne)dokonalé platformy….

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

7 tipů, jak (znovu) objevit kouzlo Instagramu

Také vaše vztahy k Instagramu ochladly právě ze zmíněných důvodů? Pak si nenechte ujít pokračování tohoto článku.

7 účinných tipů, jak znovu objevít kouzlo Instagramu.

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

P. S. Pocítili jste, že už na Instagramu není tak ,,pěkně a mírumilovno“ jako kdysi? Určitě mě zajímá váš názor, dejte mi vědět do komentářů, nebo se se mnou spojte na sociálních sítích.

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

9 Comments

  1. Influencery a další rádoby dokonalé kretény jsem nikdy nesledoval, protože jsou akorát trapní, nereální a nic nového pod sluncem obvykle nepřinášejí. S algoritmy je to ale opravdu zapeklité a jsem rád, že konečně někdo o tom napsal. Před dvěma lety jsem míval pravidelně 2,5× více lajků než dnes, i když jsem měl tak ⅔ sledujících co mám dnes. Prostě dnes už hashtagy podle mě nehrají žádnou roli, dokonce mám pocit, že ani některým mým sledujícím se moje fotky ve feedu nezobrazují… Jaký máte pocit v tomto ohledu vy?

  2. […] skvěle a ukazovat, že se tak máme, je takový novodobý trend. Jak jsem psala ve svém článku Stinné stránky Instagramu: Proč už to není jako dřív, všichni na sociálních sítích prezentujeme a ukazujeme jen to krásný a […]

  3. Ahoj Diano,
    díky za zajímavý článek. S tím algoritmem jsem to ani nějak vůbec netušila, takže jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco novýho. Já s Instagramem začala relativně nedávno. Mám blog, takže ho používám jako doplněk k blogu. Instagram mě ani moc neštve. Beru to jako odreagování od denního blázince (mám dvě malý děti). Mě v poslední době štval spíš Facebook. Po deseti letech jsem si zrušila účet a cítím se bez něj skvěle, volně a mám teď víc volnýho času. 😀 Zdravím! 🙂

    1. dianaella says:

      Ahoj Jindro,

      tak jsem ráda, že jsem aspoň přinesla nějaké nové (snad užitečné) informace. 🙂 Děkuju za tvůj komentář, moc ráda slyším, že bereš blog a Instagram jako koníček a odregování. :)))

      Měj se krásně!

  4. Mama blogerka má sice hezký popisek fotky, ale nadále má svůj feed dokonalej a naprosto sladěnej:D. Což mě trochu pobavilo:D….

    Jinak celkem souhlasím. Ale upřímně mě nikdy moc nebavila ta „dokonalost“, protože přesně vim, jaký lidi ve skutečnosti jsou a moc mě nepřekvapuje, že se snaží, aby aspoň jejich instagram život byl v pohodě. Ale moc moc mě baví příspěvky jako od Rianne. Kde ukazují, jak to vlastně je a že jsou ony taky někdy ošklivé:D. Na to mě baví koukat, protože je hezký vidět, že každý má svoje „ugly“ momentky a vlastně se za ně nestydí a občas je nechá proniknout do tohodle „doko“ světa.

    1. dianaella says:

      Ahoj Veru,

      děkuju za tvůj komentář!

      Je pravda, že ho má Kateřina sladěný, ale beru to jako součást jejího ,,JÁ“, jelikož je profesionální fotografka. 🙂 To už je ale pak asi na každém, jak s tím naloží. 🙂

      A jsem ráda, že tě dokonalost nebaví! 🙂

  5. skvěle napsaný článek!! a máš pravdu, úplně s tebou souhlasím…dokonale a nereálné feedy už mě přestávají bavit a taky raději dávám přednost profilům mých přátel :)) nejdůležitější je podle mě nepropadnout tomu, že jsou všichni dokonalí tak, jak se prezentují na sociálních sítích…z toho bychom se totiž museli zbláznit 🙂

    1. dianaella says:

      Ahoj, děkuju, jsem ráda, že se ti článek líbil! A nevím, jestli jsem ráda, či nerada, že se mnou souhlasíš.:))

      Ale přesně tak, je třeba stát nohama pevně na zemi. Těš se na pokračování tohoto článku, protože bude mnohem optimističtější! ;))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *