Kariéra Lifestyle Motivace Studium Život

Když ztratíte motivaci, zachrání vás disciplína

Demotivace, vyhoření, smutek i strach. Pocity, které se v dnešní době moc často nesdílí. Přijde mi, že je teď IN být zapálený pro všechno, čemu se ve svém životě věnujete. Ráno s nadšením uběhnout deset kilometrů, v práci s vysokým nasazením překonávat KPI, večer s chutí spořádat zeleninový salát i s láskou pečovat o svou domácnost.

Co když (najednou) ztratíte chuť věnovat se činnostem, které jste ještě donedávna (s trochou nadsázky) milovali, připadaly vám smysluplné, případně zábavné?

Motivace může ze dne na den opustit každého z nás. Důležité je vědět, co v takové situaci dělat, abyste vše, co jste (díky ní) do té doby získali, neztratili lusknutím prstu.

Na sociálních sítích se nám rozmohl takový nešvar, který naneštěstí ovlivňuje naší psychiku a v důsledku toho také náš reálný život. Je to sdílení, jak moc skvěle se máme a navozování pocitů, že nám v životě vůbec nic nechybí.

Každému v životě něco chybí

Jenže, co si budeme povídat, každému v životě něco chybí. Něco chybí mně, něco chybí vám a něco chybí i modelce se zdánlivě dokonalým životem.

  • Jednomu chybí peníze,
  • druhému láska,
  • třetímu dobrá práce,
  • čtvrtému milující rodina,
  • pátému kamarádi,
  • šestému vzdělání,
  • sedmému úspěch,
  • osmému soukromí.

A takhle bychom mohli pokračovat až do nekonečna. Ale to už jsem trochu odbočila…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

Chybí vám motivace?

Mě v jednu dobu opustila motivace do činností, které jsem ještě před nedávnem (když to trochu přeženu) milovala. Pocit zapálení pro různé oblasti mého života najednou vystřídal pocit vyhoření a silné demotivace. Například:

  • Vůbec jsem se nedokázala přinutit dělat cokoliv do školy. Já, asi největší šprtka VŠE, která byla připravená na zkoušku s několikadenním předstihem.
  • Při analýze, kolik liků nasbíraly na Facebooku posty mých klientů, se mi hlavou nehonily myšlenky typu: Super! Good job! Ale spíš: Really? Výsledek mojí práce jsou nějaká virtuální srdíčka?
  • Místo toho, abych si šla protáhnout ztuhlý tělo, se mi chtělo spíš válet. Ideálně s koláčkem v ruce.
  • Začala jsem hledat důvody, proč ten rozepsaný článek na svůj blog, nedopsat.
  • Sociální sítě, na kterých jsem bývala soukromě dost aktivní, se mi díky jejich pozlátku, začaly hnusit.

Když to shrnu, tak činnosti, které mi ještě donedávna připadaly buď zajímavé, smysluplné nebo minimálně zábavné, mě najednou začaly ubíjet.

Jak ale asi víte, s velkou slávou jsem:

  • v čas dopsala diplomku,
  • zdárně ukončila poslední semestr,
  • nepřestala pracovat jako social media manager,
  • začala přednášet o sociálních sítích,
  • nevyměnila zdravou stravu za mekáč,
  • udržela si svou frekvenci cvičení cca 4 krát do týdne,
  • nezrušila profil na Instagramu ani nepřestala publikovat na blogu.

Co tedy dělat, když vás opustí motivace? A to i pro činnosti, které jste dříve dělali s naprostým nadšením?

Nezáleží, zda se jedná o sport, vzdělávání, práci, péči o domácnost nebo cokoliv jiného, motivace je alfou a omegou pro dosahování vytyčených cílů i pro vnitřní uspokojení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

Když ztratíte motivaci, zachrání vás disciplína

Motivace může ze dne na den opustit každého z nás. Nebojme se to přiznat. Udržet si 100% každodenní nadšení pro všechno, co děláme, je zkrátka dlouhodobě nereálné. Je ale dobré si zapamatovat následující větu:

Nikdy nedopusťte, abyste kvůli dočasné demotivaci přišli o všechno, čeho jste do té doby dosáhli.

Nyní je ten pravý čas oprášit trochu té teorie…

Motivace nám dává sílu (začít)

Motivace je vnitřní hybná síla, která usměrňuje naše chování a jednání pro dosažení určitého cíle. Laicky řečeno, je to subjektivně vnímaná směs pocitů radosti, zvídavosti, pozitivního očekávání. Směs pocitů, která nás podporuje, nebo naopak tlumí, abychom nějak konali, či naopak nekonali.

Motivace nám dává sílu začít. Jenže jen správná motivace nám dává sílu také vydržet.

Vysvětleme si to na příkladu cvičení.

Vaše motivace, abyste začali s pohybem je proto, abyste zhubli. Ano, hádáte správně, to je přesně ta špatná motivace. Z různých důvodů. Pominuli fakt, že pouze pohyb nestačí, ale pro hubnutí je třeba také změnit stravování a být v psychické pohodě, tak nezhubnete ze dne na den. A pokud do pár týdnů neuvidíte výsledky, vaše vnitřní síla (motivace) upadá spolu s tím, jak je váš cíl, za kterým se ženete, v nedohlednu. Asi právě proto je v lednu ve fitku tolik ,,ledňáčků“, zatímco v březnu posilovny zejí prázdnotou.

Silné povahy možná vydrží. Řekněme, že za půl roku získáte svou vysněnou figuru. Co bude dál? Dopnete ty kalhoty o velikosti 36 (nebo 40, na tom už nesejde) a nejednou už nemáte důvod cvičit. Ty vysněný kalhoty jste přeci dopnuli!

Ta správná motivace je cvičit pro samotný pohyb. Pro to, že cvičení vás dělá zdravější, silnější, šťastnější. Pro to, že si klidně dáte zmrzlinu, řízek nebo koláč ke kafi, protože se stejnou chutí si pak půjdete zacvičit. Pro to, že udýcháte výlety do kopců, nebo hravě doběhnete tramvaj.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

Stanovujete si správné (osobní) cíle?

Je strašně důležité umět si stanovit ty správné (osobní) cíle. Tedy ty, které vás budou motivovat v dlouhodobém horizontu. Když to aplikuju prakticky na samu sebe:

  • Studovala jsem, abych si osvojila potřebné vědomosti, získala dobrou práci a titul. Jenže jakmile jsem přičichla k praxi, tak už mi připadalo, že mě škola spíš zdržuje v dalším rozvoji. Chtěla jsem se rozvíjet ve svém oboru a škola mi to neumožňovala.
  • Zamilovala jsem se do své práce, chtěla jsem každým měsícem posílat klientům lepší a lepší reporty a posouvat naše social oddělení mílovými kroky. Takové tempo vás ale časem dost unaví a hodiny strávené ve virtuálním světe (v pracovním i soukromém životě) taky.
  • Když jste full-time student, téměř full-time zaměstnanec a k tomu ,,online tvůrce“, tak času ani energie nazbyt nemáte. To si pak důkladně rozmýšlíte, zda radši vstanete v 7, abyste si stihli před prací zacvičit, nebo si raději do 8 pospíte.
  • Hodiny v práci strávené komunikací na sociálních sítích potřebujete nutně vykompenzovat žitím ,,reálného“ života, namísto psaní nebo čtení článků online, případně natáčení vlastních stories. Přesně právě proto často peču. Je to pro mě skvělá offline činnost, jejíž výsledek je hmatatelný.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),


Ano, chtěla jsem se rozvíjet ve svém oboru a škola mi to neumožňovala. Množství času investovaného do online světa už pro mě začalo být neúnosné (a čeho je moc, toho je příliš aneb dobrého je vždy po málu). Hodina spánku pro mě byla cennější než hodina cvičení.

Naštěstí má vnitřní síla (a motivace) byla silnější. Právě proto, že byla nastavená správně. Ve většině případů sice nově nabité znalosti ve škole nesouvisely s mou prací. Jenže specializovat se na konkrétní činnosti můžete celý svůj život. Nikdy nevíte, kam se nakonec dostanete a jaké znalosti se vám budou hodit (a dost možná i ten titul).

Extrémní touha dosahovat stále lepších pracovních výsledků vycházela z mého vnitřního nastavení. A stejně tak bylo i mým rozhodnutím, kolik času v online světě strávím. I to byl jeden z důvodu, proč jsem letos na jaře začala přednášet. Jednak jsem samozřejmě chtěla využít příležitosti, které se mi naskytly, ale také se setkat s lidmi face-to-face a sdílet s nimi své zkušenosti.

A když jsem bez ,,heart attacku“ doběhla na Hlavním nádraží tramvaj, neboť jsem opět jen tak tak stíhala přednášku ve škole, věděla jsem, že to ranní vstávání kvůli cvičení mi za to stojí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

 

I se správně nastavenou motivací může přijít období, kdy selžete. Disciplína vás v tom ale nenechá

Být 100% nadšený pro všechno, co děláte v dlouhodobém horizontu, není reálné. A to i přes to, že máte ty správné cíle i správnou motivaci. Život vás dostane do situací, které vaše plány nabourají. Nastanou okolnosti, které vám síly naopak uberou. Vy ale musíte najít vůli vydržet.

Disciplína vás zachrání v momentě, kdy motivace (na čas) odejde. Díky disciplíně neztratíte svou pracně vybudovanou fyzičku, dobrou práci, nevyhodí vás ze školy a vaše domácnost se nepromění v jedno velké zaprášené doupě.

Disciplína vám garantuje, že dostojíte svých závazků a splníte vytyčené cíle.

 

Co si z toho odnést?

  1. Mějte vždy na paměti tu známou frázi, že každému v životě něco chybí. 
  2. Být dlouhodobě a každodenně 100% nadšený pro všechno, co děláte, je nereálné.
  3. Motivace může ze dne na den opustit každého z nás. Je to v pohodě.
  4. Je taky v pohodě dát si den nebo i dva, kdy jste tzv. ,,zbyteční“, tzn. praktikujete všechny ty neproduktivní věci jako ležení u TV, chození na kafe, brouzdání po internetu.
  5. Ať už se jedná o sport, vzdělávání, práci, péči o domácnost nebo cokoliv jiného, motivace je alfou a omegou pro dosahování vytyčených cílů. Musí být ale správně nastavená.
  6. Je důležité umět si stanovit správné (osobní) cíle. Tedy ty, které vás budou motivovat v dlouhodobém horizontu.
  7. Disciplína vás zachrání v momentě, kdy motivace (na čas) odejde. Díky ní dostojíte svým závazků a splníte vytyčené cíle.
  8. Nikdy nedopusťte, abyste kvůli dočasné demotivaci přišli o všechno, čeho jste do té doby dosáhli.

Přeji vám, abyste ve svém životě měli vše, co vás dělá šťastnými a také, abyste nikdy neztratili vůli vydržet.

Vaše

 

 

 

 

Znáte těchto 8 návyků, které možná brání v dosažení vašich cílů?

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

6 Comments

  1. Ivana Složilová says:

    To je opravdu skvělý článek 🙂

    1. Moc děkuju, Ivano! <3

  2. Lucie Nohynková says:

    Moc hezky jsi to shrnula. Pracuji na volné noze a často zápasím s demotivací. Pomáhá mi cvičení, změna prostředí nebo sklenička vína. 😀 Každopádně je fajn si uvědomit, proč to vlastně člověk všechno dělá. A že vlastně i ta cesta je někdy víc než samotnej cíl. 🙂

    1. Ahoj Lucko, děkuju moc za zpětnou vazbu! S demotivací asi zápasí čas od času každý z nás. Někdy je lépe, někdy hůře. Důležitý je vidět v tom ten smysl. 🙂 A hlavně je super, že sis našla způsob, jak vypnout! 🙂
      Držím palce,
      Diana

  3. Ahoj Karolíno,

    strašně moc Ti děkuju za úžasnou zpětnou vazbu, které si moc vážím! Snad Tě článek inspiroval.

    Měj se krásně,

    Di

  4. Dianko, naprosto skvěle napsaný článek, který se četl jedním dechem! Je super, že se najde stále někdo, kdo ukazuje i druhou tvář života a nesdílí jen kladné životní situace. Úžasná práce, moc mi bavily jednotlivé, stručné a zároveň výstižné body 👏🏻👏🏻

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *