Kariéra Lifestyle Marketing Motivace Sociální sítě Studium

Blogování v otázkách a odpovědích: Jak začít, časté chyby, monetizace a budoucnost blogů

Jak začít s blogem? Co byste měli vědět, než se do blogování pustíte? Jakých přešlapů se blogeři nejčastěji dopouští a jak blog zpeněžit? A mají blogy vůbec budoucnost? Sepsala jsem pro vás odpovědi na nejčastější otázky o vedení blogu.

Když jsem dostala pozvánku do pořadu Sama Doma, nemohla jsem tomu uvěřit. Měla jsem ohromnou radost, že právě já budu mít tu čest sdílet své zkušenosti s blogováním a předat tipy (nejen) maminkám, jak s vedením (mama)blogu začít.

Jelikož jsem se na živé vysílání pečlivě připravovala, mám nyní v zásobě kupu materiálů týkající se právě tématu blogování. Je mi líto, aby se ,,válely“ bez užitku ve složce v počítači.

Proto jsem pro vás připravila speciální článek, ve kterém najdete odpovědi na nejčastější dotazy týkající se blogování i odpovědi na otázky, které jste mi sami pokládali na mém Instagramu.

Dozvíte se například, jaké jsou znaky úspěšného blogera, jak s blogem začít, co blogování obnáší, jaké jsou aktuální trendy i jak ho zpeněžit. Nakousneme také téma budoucnosti blogů.

Jak jsem se dostala k blogování, kdy jsem s blogováním začala a co bylo mým hlavním tématem?

Blog DianaElla.com jsem založila v roce 2017 během studia na VŠE. Tehdy jsem si zřídila vlastní doménu i hosting a začala to celé brát více ,,vážně“. První blogy jsem vedla už při studiu gymnázia, to znamená cca 10 let zpátky.

Dlouhodobě je pro mě psaní nejpřirozenější forma, jak něco sdílet. Informace, nápady, zkušenosti… Souvisí to i s tím, že jsem spíše introvertnější člověk. Žiju do jisté míry ve své hlavě, ve které mi šrotují různé myšlenky a nápady. A ty nejzajímavější (alespoň doufám) sdílím na svém blogu a částečně na svém Instagramu nebo LinkedInu.

Co mi blogování přineslo, co mě na blogování baví a v čem mě to posouvalo dál?

Zabývám se na blogu vším, co mě baví a naplňuje. Tématům, ke kterým mám, co říct. Blog zkrátka reflektuje to, kým jsem, co mě zajímá, čemu se věnuji a sdílím z toho to, co by mohlo být zajímavé pro čtenáře.

Baví mě na tom, že je to nezávislá platforma. Vy si vybíráte témata, vy budujete vztahy se čtenáři. Není to nijak vázané třeba na firmu, ve které pracujete. Je to dílo, pod kterým je váš podpis.

Díky blogu se na mě obrací potenciální klienti, kteří potřebují pomoc se sociálními sítěmi. Na začátku kariéry mi to určitě pomohlo najít si práci a něčím se odlišit mezi uchazeči. Pomáhá nám to také v HR v agentuře, ve které pracuji – píšou mi sami uchazeči na můj Instagram, zda nemáme místo v našem social media oddělení. Ten efekt blogování je poměrně velký – v businessu, v HR.

Stojím si za tím, že blog je pro mě nezávislá platforma a nikdy jsem ,,neprodala“ článek žádné firmě. I když ty nabídky samozřejmě chodily a chodí.

Proč je v současné době důležité vyznat se v sociálních sítích, co to přinese do života (osobního i profesního) nového a důležitého?

Většinou vše s sebou přinese něco pozitivního a něco negativního. A to platí i pro sociální sítě. Sociální sítě osobně vnímám jako skvělý způsob, jak udržovat vztah s lidmi, se kterým se na pravidelné bázi nevídám. Dozvím se například, že jsou někde na dovolené, nebo že se dokonce zasnoubili, změnili zaměstnání.

Instagram vnímám pak jako nekonečnou studnu inspirace. Najdu novou kavárnu, kam pak o víkendu vyrazíme s rodinou. Objevím nové místo, kam jedeme s kamarády na výlet. Vyzkouším nový recept. Vše jednoduše a prakticky zdarma.

Sociální síť LinkedIn, což je největší celosvětová profesní sociální síť, je zase skvělá na networking. Posouvá mě po profesní stránce – lidé sdílejí zajímavé know-how.

Zároveň je ale třeba si uchovávat v paměti, že lidé na sociálních sítích sdílí jen to, co sdílet chtějí. Většinou neukazují to špatné – a náš život není o něco méně dokonalý než jejich. Sdílí pár sekund ze svých životů, které se rozhodli sami od sebe sdílet. I o tom jsem se rozepsala třeba v článku O sociálních sítích jako pilulkách na (ne)štěstí.

Nechte se inspirovat, budujte a udržujte vztahy, ale nenechte se ovlivnit zkreslenou realitou, že váš život není dost perfektní.

Spousta žen začíná s blogováním právě v době mateřské dovolené – jak hodnotím mamabology, které u nás existují. Co je základem pro úspěšný blog?

Blogování je pro spousty maminek skvělý způsob, jak vypnout a jak se na chvíli odprostit od role maminky. Najednou jste vy svým vlastní pánem, tvoříte nějaké hodnoty, máte pocit, že v tom nejste sami (maminky vytváří komunity a vzájemně se motivují). A samozřejmě si můžete pracovní dobu přizpůsobit.

V Česku je celá řada úspěšných mamablogů. Dost často ale byly tyto ženy úspěšně ještě před narozením miminek (My cooking Diary, Milluji, Smooth and cooking). Pak se postupně začala přirozeně na jejich blozích objevovat mama tématika.

Na druhou stranu je na Instagramu tisíce maminek, které si tak trochu ,,hrají“ na mamablogerky, ale efekt to nepřináší. Rozhodně to není tak, že když nasdílíte pár fotek miminka, přijde vám na e-mail spolupráce od Sunaru.

Pokud to chcete dělat dobře a být úspěšný, musíte tomu věnovat čas a úsilí. Vymyslet zajímavá témata, zpracovat je (formou fotky, podcastu, textu, videa) a zpropagovat. A musíte samozřejmě vytrvat, protože cesta k úspěchu je dlouhá.

Jaký je základ pro úspěšný blog?

Přemýšlet nad tím – co je má přidaná hodnota? Najít si to, v čem jsem silný. A vytrvat, hlavně na začátku, kdy máte málo čtenářů a demotivace se může brzy dostavit.

Co bych konkrétně poradila lidem, kteří se chystají s blogováním začít, co si musí rozmyslet, co by měli nastudovat, co by měli vědět?

Uvědomit si, proč chci blogovat a co bude má přidaná hodnota. V čem se odliším. Zda na to budu mít opravdu čas a budu ho chtít obětovat. Vymyslet formu, jakou budu informace předávat – fotky? Videa? Audio? Text?

Když budete znát tohle, máte napůl vyhráno. Pak se vrhněte po hlavě do realizace. Učte se metodou pokus-omyl. Spousta návodů je k dispozici online, takže potřebné informace si určitě vygooglíte.

Jakých nejčastějších chyb se blogeři dopouštějí?

  • Píšou ,,pro sebe“, respektive píšou, aby dostaly nabídky na spolupráce, produkty zdarma nebo peníze.
  • Nevyhodnocují obsah / čtenost – nevědí, kolik čtenářů navštívilo v daném období blog, jaké články čtou nejvíc, zda je vůbec dočtou do konce. Určitě si tedy nastavte Google Analytics.
  • Zapomínají na tu nejdůležitější část při vydání článku – na jeho propagaci. Vymyslet zajímavé téma a skvěle ho zpracovat není náročně. Nejtěžší práce je ten obsah dostat do světa. Přesvědčit lidi, že stojí za to ho přečíst.
  • Nárazovost článků – pokud budete vydávat článek zrovna, když vám vyjde čas nebo budete mít chuť, tzn. třeba 1x za 2 měsíce, lidé se k vám nebudou pravidelně vracet.
  • Chybí kritický pohled – vydají článek o svých myšlenkách, shrnutí uplynulého měsíce… Pokud nejste už známá ,,značka“, tak jen málokoho budou zajímat vaše myšlenky. Zkrátka je třeba se podívat na obsah cizíma očima ,,Zaujalo by mě tohle téma / tato fotka, kdyby nebyla moje?“

Co by se na blogu o rodičovství a dětech objevovat nemělo, platí nějaká pravidla, co bychom neměli zveřejňovat?

Každý by měl zvážit, že dítě nemá na výběr – dokud nedostane samo rozum. Nevíte, jestli bude chtít jednou samo sebe někde zveřejnovat, nebo se bude držet v pozadí. Obecná pravidla nejsou, přeci jen za ně nesete odpovědnost vy sami. Je to na zvážení každých rodičů.

Já sama uznávám ten zlatý střed – pokud jste vy jako osoba více vidět, pak je to dítě důležitá součást vašeho života, kterou v nějaké formě chcete nejspíše s lidmi sdílet.

Dělala bych to tak, aby se dítě třeba jednou nemuselo za něco stydět, nebo aby si ho nemohl ,,vyhlídnout“ nějaký pedofil. Nesdílela bych citlivé údaje a choulostivé informace. A samozřejmě bych ho necitlivě ,,neprodávala“ na spolupráce.

Kde je ta pomyslná čára mezi tím, zda blog píšu kvůli sobě anebo pro druhé, jak to ideálně spojit?

Jsou to dva kruhy, které by se měly prolínat. Když začínáte, musí vás to hlavně bavit. Psaní vás musí naplňovat, přinášet radost, možná odpočinek. Jen tak u něj dlouhodobě vydržíte. Věnujete tomu totiž svůj čas, většinou svůj osobní.

Jakmile zjistíte, že lidé podle vašich receptů vaří, že jim váš článek pomohl si najít práci nebo udělat zkoušky, přichází to spojení a naplnění. Najednou vidíte, že to celé dává smysl.

Až pak by vás měly napadat otázky, zda to úsilí dokážete i nějak zpeněžit – vlastním produktem? Relevantními spoluprácemi? Klienty? Možností dostat se do časopisu?

Co je ukazatelem úspěšné blogerky?

  • Dokázala vybudovat komunitu.
  • Má vliv napříč více různými kanály – nejen že má vysokou čtenost blogu, ale lidé ji sledují třeba i na soc. sítích, odebírají podcast nebo newsletter.
  • relevantní poměr mezi placenými spoluprácemi / vlastním obsahem – úspěšné infleuncerky nemají nouzi o nabídky, ale kvalitní blogerky vybírají pouze ty, kde se setká zájem nejen pro ni a firmu, ale i pro publikum.
  • Uvede úspěšný vlastní produkt / projekt.
  • zájem třetí strany – má sloupek v časopise, přichází žádosti o rozhovor atd.

Jak vidím budoucnost blogování a jaké vznikají trendy?

Blogy budou mí vždy své publikum. Jde hlavně o to, že se mění trendy, jakým způsobem sdílíme a získáváme informace – textem, vizuálně, zvukem… Teď je boom podcastu, protože jsme trochu přesyceni vizuálem, můžeme je poslouchat při cestě do práce, do školy nebo i v práci.

Jde o to si vybrat, jaká forma je nejpřirozenější vám – někdo ji silný v psaní, někdo lépe věci vysvětlí slovy, někdo je silný ve vizuálu. Najděte si to své a postavte tvorbu na svých silných stránkách.

Trend, který sílí, jsou úzce zaměřené blogy, které se věnují konkrétnímu tématu – ekologie, veganství, politika… A zároveň se blogy mění od ,,deníčku“ k informačně hodnotným webům, kde se rozebírají i náročnější témata.  

Jak to chodí s PPC reklamou na blogu (v Google Ads)?

Pravděpodobně je myšlena bannerová reklama umístěná na blogu, kdy majitele blogu získává od inzerenta finanční odměnu (často na základě počtu impresí, někdy formou affiliate programu).

Abych pravdu řekla, osobní zkušenosti s tím nemám, protože jsem se rozhodla touto formou ,,nevydělávat“ na svých čtenářích. Nicméně vše potřebné najde zde.

Je důležitá kvantita versus kvalita článků?

Já jsem vždy zastáncem kvality a že méně je více! Konkurenčnost blogů je ohromná a jen kvalita může převálcovat kvantitu. Navíc lidé nemají tolik času číst každý den XY nových článků. Raději pište méně často, ale hodnotně.

Jakou platformu pro vedení blogu doporučuji?

Osobní zkušenost mám s WordPressem, na kterém mám postavený svůj blog a mohu ho jen doporučit. Jednoduchá správa obsahu, možnost přizpůsobení.

Jakou délku příspěvků a četnost vydávání článků doporučuji?

Aby byla zachována kvalita článků, je náročné vydat i 2 články týdně. Pokud máte čas se blogování věnovat a připravit kvalitní obsah 2x do týdne, tak je to za mě ideální frekvence.

Jak u mě probíhá proces content plánu a jak se mi realizace daří skloubit s prací?

Blog je pro mě koníčkem a proto sama sebe ,,nesvazuju“ tvorbou obsahového plánu / plánů témat, o kterých si psát. Inspirace chodí sama, někdy častěji, někdy méně často. Píšu, když mám co sdělit a o tématu, ke kterému se chci zrovna vyjádřit. Pokud bych se svazovala obsahovým plánem, ztratila bych nezávislost i autentičnost.

Není dnes už pozdě začít s blogem? Bude ho někdo číst?

Nikdy není pozdě (splnit si své sny). Pokud si najdete své místo na internetu, najdete i své publikum / čtenáře. Budete tomu ale muset obětovat více úsilí i času než tomu bylo před 7 lety, kdy blogování v Česku ,,začínalo“.

Jak vylepšit vzhled a atraktivitu blogu?

Nejlepší zkušenost mám se šablonami, které si naistalujete přímo do WordPressu (systému na obsahovou správu blogu). Na internetu je dostupných tisíce krásných šablon pro blogy, které si můžete přizpůsobit dle svého gusta. Část z nich je zcela zdarma. Za ty ,,lepší“ si budete muset připlatit, většina stojí okolo 1000 Kč.

Doufám, že vám odpovědi otevřely oči a dozvěděli jste se něco nového o blogování. Pokud máte další otázky týkající se vedení blogu, neváhejte mi napsat do komentářů nebo na mém Instagramu. Ráda vám odpovím, nebo článek rozšířím.

Mějte se krásně a opatrujte se!

Diana Zadáková

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *