Marketing Motivace Sociální sítě

7 tipů, jak (znovu) objevit kouzlo Instagramu

Pocítili jste, že na Instagramu není tak mírumilovno jako kdysi? Změny algoritmu, kradení účtů, využívání zakázaných aplikací, placená partnerství a především #noreality.

Pokud vás v poslední době Instagram štve, a možná vás i štve, že vás takhle štve (protože jeho koncept samotný zkrátka máte rádi), pak mám pro vás dvě dobré zprávy.

Za prvé: rozhodně nejste sami. Negativních reakcí na účet Instagramu je v poslední době jako hub po dešti. A za druhé, mám pro vás 7 účinných tipů, jak (znovu) objevit kouzlo této (ne)dokonalé platformy. Mně se to povedlo!

Jak znovu objevit kouzlo Instagramu

Než se vrhnete do čtení, doporučuji přečíst první díl tohoto článku s názvem Stinné stránky Instagramu: Proč už to není jako dřív?, kde detailněji rozebírám, s jakými problémy se Instagram potýká a proč už to na této platformě (ne)dokonalosti není jako kdysi.

Rozepsala jsem se zejména o následujících tématech:

  • Instagram algoritmus – jak funguje a co nás na něm tak štve
  • Užívání zakázaných aplikací
  • Dokonalost sdílených životů, která však není reálná
  • Důvody, proč jsme na této sociální sítí začali být aktivní a proč jsme na ně zapomněli

Já už jsem to nějak nemohla vystát. Ty životy, o kterých vím, že nejsou reálný.

Pak jsem si ale uvědomila (možná konečně) dost podstatnou věc a znovu objevila kouzlo této (ne)dokonalé sociální sítě.

7 tipů, jak znovu objevit kouzlo Instagramu

 

#1 Sledujte správné (reálné) profily

Tenhle bod je naprosto zásadní. Pokud na vás budou ve feedu vyskakovat slečny, které se tváří a vypadají na všech fotkách stejně, a jejichž náplní je ukazovat skrze instastories nové zásilky z e-shopů, svůj obličej s pleťovou maskou a každodenní brunche, bude vám připadat, že tohle je normální život. Pro ně je, protože ty fotky, ty stejný pózy a každodenní storiečka, je pravděpodobně živí.

Pokud tyto slečny budete sledovat například za účelem fashion inspirace, pak fajn. Pokud se ale podíváte na jejich feedy (který mimochodem budou asi fakt vyladěný a stylish), tak zjistíte, jak uvnitř ,,prázdný“ ty fotky jsou, a že takhle reálný život / váš život nevypadá. A že je naprosto v pohodě, že tomu tak není!

Je úplně normální ráno vstát, udělat si čaj, posnídat chleba s marmeládou a jet MHD do práce.

Rozlišujte, za jakým účelem profily sledujete. Některé slouží / měly by sloužit čistě pro inspiraci, a proto v nich nehledejte reálné / životní příběhy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michèle Krüsi (@thefashionfraction),

#2 Neřešte čísla

Na Instagramu je přeplněno. Stejně jako se kdysi stála fronta na banány, tak teď vaše fotky stojí ve frontě za XY dalšími, které se také chtějí zobrazit v newsfeedu vašich sledujících.

Takže nebojte, vaše fotky jsou určitě pěkné, jen se prostě nedostaly k tolika lidem, kteří by ji ocenili.

Z toho vyplývá podstatná věc.

Sdílejte, protože si chcete uchovávat okamžiky. Sdílejte, protože vás fotit baví, nebo vás upravovat fotky baví, nebo protože zkrátka chcete světu něco sdělit (a současně neřešit, kolik lajků za to dostanete).

#3 Sdílejte své instagramové příběhy

Už jste si vzpomněli, proč jste si účet na Instagramu založili? Jste jedním z těch lidí, kteří chtěli mít online zápisníček?

Pokud ano, nezapomínejte na to. Uchovávejte své okamžiky, sdílejte svůj příběh (samozřejmě pouze pokud chcete). V tom je to kouzlo Instagramu. Jednou to oceníte.

Vy budete mít galerii okamžiků, nikoliv prázdných fotek, které se barevně hodily do feedu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#4 Budujte vztahy

Instagram je sociální síť, nikoliv pouhá galerie. (Pak bychom ty fotky vlastně ani nikam sdílet nemuseli.) Sdílíme je, protože je chceme lidem ukázat, protože chceme odezvu.

Chceme být pochváleni, tak to prostě je. Tak nezapomínejte chválit druhé. Ptej se na názory, děkujte za poskytnuté tipy… Budujte vztahy, iniciujte setkání. Díky Instagramu můžete narazit na spousta zajímavých lidí, tak toho využijte!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

📽 Jak dělají SEO svého blogu a tvoří obsah úspěšní blogeři? 🙂 ⭐️ O tom, kde berou inspiraci na články, jak získávají nové čtenáře, přistupují ke spolupracím a vyhodnocují návštěvnost blogu jsem se bavila s Veronikou, Davidem, Anetou a Lucií. A jako malou ochutnávku přidávám pár citací z videa.🤫 @davidakcz:,,SEO prostě funguje! Já to vim. Stačí to jen nastavit a ono to pracuje samo.”😀 @veronikatazlerova:,,Psaní je pro mě umění. Psát správně z pohledu SEO by mi připadalo jako marketingová kampaň.”🤔 @anetasynkova:,,Návštěvnost blogu? Čísla mi nic neříkají. Důležitá je pro mě odezva ve formě komentářů a zpráv.” ❤️ @zivotpo30ce:,,Nepřipadá mi důležité se optimalizací pro vyhledávače zabývat. Radši se soustředím na sociální sítě.” 😉 ➡️ Na eVisions.cz/blog už najdete celé video s blogery spolu s článkem ,,Jak na SEO blogu”.🙂 ↗️ Myslim, že na to, že je to moje první větší moderovací zkušenost, tak to není tak zlý.😁 Případné nedokonalosti odpusťte, protože rozhovory jsou fakt zajímavý!🎤🙂 . . . #czechblog#czechblogger#blogersre#inspirujeme#videorozhovor#blogovani#czechgirl#czechboy#czgirl#czboy#inspirace#mfluenc#igerscz#praguegirl#happygirl#happyboy#blogeri#blogerky#blogerkycz#blogerkyczsk#smetanaq#dnesjem#praha

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

#5 Inspirujte se a bavte se

Hned v prvním bodě jsem psala, že je strašně důležité sledovat správné profily. Profily s příběhem, profily, které nesdílí jen ,,prázdné“ fotky. A nebo si zkrátka uvědomit, že mnoho účtů je třeba brát výhradně jako inspirační.

Já třeba vím, že sleduji spoustu lidí, kteří nesdílí tak úplně ,,reálné“ příběhy. Jsou to profily s cílem předávat inspiraci a užitečné tipy. A je to naprosto v pohodě. Tedy… Je to spíš skvělý!

Přidávám pár tipů na instagramové profily, které mě inspirují (z různých důvodů).

@karolina four

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour),

Vím, že moje ovesná kaše nikdy nebude vypadat tak, jako na obrázku. A jsem s tím vlastně v pohodě. Hádám, že Káji kaše takhle každý den taky nevypadá. Ale dá si tu práci recept na ní vymyslet a sepsat, krásně nafotit a následně pro nás sdílet na Instagramu.

 

@inkoustovatecka

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martina Bechyňová (@inkoustovatecka),

Copywriterka Martina sdílí pravidelně slovní hříčky, které mě vždy pobaví.

 

@veronikatazlerova

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veronika – Stylish Coffee (@veronikatazlerova),

Verunka, která vždy přijde s nějakými tipy na kavárny nebo neotřelé podniky.

A takhle mám ještě několik účtů, které jsou výborným zdrojem inspirace různého druhu. 🙂 Sledujete třeba citáty na Instagramu? Sepsala jsem pět důvodů, proč byste měli.

#6 Uvědomte si tři základní věci

V souvislosti s Instagramem mějte na paměti vždy následující tři myšlenky, které už možná znáte z článku O sociálních sítích jako pilulkách na (ne)štěstí:

  1. Na sociálních sítích víme o ostatních jen to, co nám chtějí ukázat.
  2. Neznáme něčí život, přestože se nám muže zdát, že ho celý tráví na sociálních sítích.
  3. Sociální sítě tu budou vždy. Dejte si pauzu, když cítíte, že ji potřebujete.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sara Puhto (@saggysara),

#7 Vypněte (upozornění)

Představte si rodinou dovolenou. Přestože své blízké určitě milujete nadevše, po týdnu si přirozeně začnete lézt na nervy.

Pokud leze na nervy Instagram i vám, tak se jednoduše na pár dní odpojte. Minimálně ale vypněte upozornění (např. na nové komentáře, zprávy…) – ideálně navždy.

Budete jednak produktivnější a za druhé se budete na Instagram více těšit, protože nebudete vědět, co všechno na vás na něm čeká. 🙂

Mimochodem vypnout upozornění je jedním z klíčových tipů z článku 10 praktik, které vás zbaví online rozptýlení a podpoří vaše hluboké soustředění.  V dnešní době onlajnové je schopnost hluboce se soustředit stále náročnější.

Doufám, že jsem vám pomohla najít zpět ztracenou chuť být aktivní na Instagramu! 🙂 Pokud se tak ještě nestalo, nezapomeňte se se mnou propojit. Ráda si s vámi ,,popovídám“ v přímých zprávách.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Diana Zadáková • Diana Ella (@diankaella),

Čím je pro vás Instagram?

Já ho beru jako takový zápisník. Baví mě moje práce, psaní blogu, ráda si dopřeju dobrý kafíčko, snažím se pravidelně cvičit a zdravě péct. Chci vás jednak inspirovat a současně některé své momenty uchovávat.

Tak doufám, že se na něm společně potkáme. 🙂

Vaše

Podpis Diana Ella

 

 

 

P.S. Už jsme napojeni na Pinterestu? Je to aktuálně jedno z mých nejoblíbenějších míst pro inspiraci.

Líbil se ti článek? Podívejte se na další inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *